TV kijken in 4k, hoe zit dat?

4k tv
Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV

Wat is 4K?
TV kijken in 4k wordt de nieuwe standaard. 4k kwaliteit is superieur en is nog 4x scherper dan full HD (1080p). 4k wordt ook wel Ultra HD (UHD) genoemd. 4k levert zo’n hoge beeldkwaliteit omdat er ten opzichte van full HD (wat op zich al scherp is) 4x meer pixels in een beeld worden weergeven. Door de veel hogere pixel dichtheid levert dit ook een veel scherper beeld op. De resolutie van 4k is 3840 x 2160 pixels of 4096 x 2160 pixels.

4k kijken op een televisie

Om in 4k (Nederlandse) tv zenders, Youtube, Netflix of wat dan ook te kijken heb je ten eerste een 4k televisie nodig.

Grote 4k/ Ultra HD tv van LG.

Ook als je een 4k videobestand op een full HD tv gaat afspelen zal de kwaliteit nooit hoger zijn dan full HD. 4k Televisies werden in 2015 al geproduceerd maar waren voorheen erg duur. Nu steeds meer fabrikanten 4k televisies leveren worden 4k televisies betaalbaar.

4k tv kopen

Voor €500 kun je nu al een 4k televisie kopen. Maar staar je niet stuk op de prijs of het feit dat het een 4k/ Ultra HD televisie is. Het is minstens zo belangrijk om naar de verversingssnelheid (aangegeven in Hz, 100Hz is aanzienlijk beter dan 50Hz) en de kleurdiepte te kijken. Een hoge verversingssnelheid zorgt voor vloeiende beelden. Een tv met een hoge kleurdiepe, vaak aangeven per bit 8, 10 of 12 bit, zorgt weergeeft kleuren nauwkeuriger en natuurlijker. Naast beeldkwaliteit kijk je natuurlijk ook naar het design en de grootte van het scherm (schermdiagonaal)

Een 4k tv met goede prijs kwaliteit verhouding is bijvoorbeeld* de LG 49SJ810V.

* in september, 2018. De ontwikkeling en verbetering van 4k televisies gaat snel.

TV  abonnement met 4k tv zenders

Niet alle Nederlandse tv zenders zenden uit in 4k. Sterker nog op dit moment zenden natuurzender LoveNature en muziekkanaal Xite uit in 4k maar waarschijnlijk zullen snel meer zenders in 4k gaan uitzenden.

Om 4k tv zenders te kunnen ontvangen heb je een 4k tv abonnement nodig. 4k is op dit moment nog niet standaard bij je tv abonnement. Allleen bij KPN en bij satelliet tv van CanalDigitaal is het op dit moment nodig om zo’n 4k abonnement af te sluiten en 4k te ontvangen. Het is nog onduidelijk wanneer 4k beschikbaar wordt bij andere grote tv providers zoals Ziggo.

Hoe nuttig is het dan om op dit moment een 4k tv te kopen? Toch is dat verstandig omdat je nu al Youtube, Netflix en andere videostreamingdiensten in 4k kunt kijken. Daarnaast game je met je PlayStation Pro in 4k. Als laatste is het verstandig omdat in de toekomst tv zenders wel zullen overgaan op 4k. Dus als je nu een nieuwe tv nodig hebt overweeg dan zeker een 4k tv.

4k tv ontvanger

Om tv zenders in 4k op je tv te weergeven heb je ook een 4k tv ontvanger nodig. De tv ontvangers die worden geleverd bij een standaard tv abonnement kunnen maximaal full HD aan. Sluit je een 4k abonnement af bij KPN dan ontvang je gelijk ook de 4k tv ontvangers.

4k hdmi kabel

De tv ontvanger sluit je met een goede hdmi kabel aan op het 4k tv scherm om geen kwaliteitsverlies te veroorzaken. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je in 4k wilt gamen met je PlayStation Pro.

Een goede hdmi kabel die 4k ondersteund koop je hier.

Bovenstaande hdmi kabel is verkrijgbaar in verschillende maten, je kunt zelf de lengte selecteren.

Youtube en Netflix in 4k afspelen op de tv

Op Youtube zijn veel video’s en vlogs in 4k kwaliteit te bekijken. Ook Netflix en Videoland hebben series en films beschikbaar in 4k of Ultra HD. Voor Netflix geldt dat je hiervoor een Premium abonnement nodig hebt.

Om series, films van Netflix, Videoland en Youtube video’s op je tv kijken in 4k kun je het beste gebruik maken van de Chromecast Ultra of Apple TV 4k. Wil je weten hoe je Youtube, Netflix, Videoland en andere apps in 4K naar je tv streamt?

Lees dan hoe je dat doet met een Chromecast Ultra.

Of hoe 4k werkt met een Apple TV.

8k

Na 4k kan het zelfs nog beter en scherper, de volgende standaard na full HD, 4k (Ultra HD) wordt 8K ook wel UHD Premium genoemd. Samsung produceert al televisies van duizenden euro’s die 8k kwaliteit ondersteunen. Echter heeft het bestellen of pre-orderen van zo’n televisie nog weinig nut. 8k video’s zijn er nog niet op Youtube of Netflix en tv zenders moeten er eerst nog voor zorgen dat er grootschalig in 4k wordt uitgezonden.

2 mensen hebben al gereageerd.
 1. Arie van de Kolk
  01/05/2019 om 10:11 pm

  Ik heb een pand met twee appartementen. Er zijn twee meterkasten voor elk appartement beneden in de gezamelijke hal. Alleen heeft 1 appartement geen internet voeding naar binnen liggen.

  Ik wil graag twee aparte draadloos internet en tv aansluitingen. Wat is de beste optie voor mij?

  Groet

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:39 pm

   Als je geen internet/telefoon aansluiting hebt kun je deze wellicht door Ziggo of KPN laten installeren in de meterkast. Of anders kun je in het appartement zonder internet aansluiting gebruik maken van 4G voor thuis van T-mobile.

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.