Zit je voor langere tijd in het buitenland of wil je op vakantie Nederlandse televisie kijken? In dit artikel leg ik uit hoe je toch in het buitenland Nederlandse televisie kunt kijken. Je hebt over het algemeen twee opties als je televisie wilt kijken in het buitenland. Of je maakt gebruik van satelliet televisie via de schotel of je kijkt televisie via het internet. TV kijken met Digitenne in het buitenland werkt bijvoorbeeld niet. Net over de grens in Duitsland en België heb je misschien een kleine kans dat je een signaal ontvangt.

Satelliet televisie in het buitenland

TV kijken via de schotel heeft een aantal voordelen ten opzichte van tv kijken via het internet. Over het algemeen is de kwaliteit van schotel televisie erg hoog. Via de schotel kun je gewoon in HD kwaliteit van jouw favoriete tv zenders genieten in het buitenland.

Daarnaast kun je vrijwel overal in Europa televisie kijken, zelfs als je midden in de bush bush staat, in de Schotse hooglanden of gewoon op de camping in Frankrijk kun je via de schotel het signaal van de ASTRA satelliet opvangen. Dit is één van de grote voordelen ten opzichte van televisie kijken via het internet in het buitenland. Wifi op campings is vaak net niet snel genoeg en soms is internet simpelweg niet voorhanden.

Een nadeel van satelliet televisie is de prijs. Nederland 1,2,3 zijn  gratis te volgen via de schotel maar als je ook commerciële zenders wilt bekijken zoals RTL, SBS6 en Veronica dan dien je een abonnement af te sluiten bij CanalDigitaal. Een voordeel van het abonnement is wel dat de Schotel en ontvanger in begrepen zitten bij het maandelijkse bedrag.

Ook is het tegenwoordig mogelijk om een recreatiepakket af te sluiten. Want vaak maak je niet het hele jaar door gebruik van schotel televisie in het buitenland. Vooral voor mensen die televisie willen kijken op de camping is het recreatiepakket van CanalDigitaal erg aantrekkelijk. Met het recreatiepakket van CanalDigitaal bekijk je zes maanden lang (van 21 maart tot en met 21 september) een ruim aanbod van televisie zenders voor ongeveer €16 per maand.

TV kijken in het buitenland via internet

Als je in het buitenland internet/wifi tot je beschikking hebt is het uiteraard ook mogelijk om via het internet televisie te kijken. Zo eenvoudig als dat in Nederland via jouw tv provider gaat (zie dit artikel), gaat dat in het buitenland niet. In het buitenland hebben de meeste tv providers zoals Ziggo, KPN en Telfort niet het recht om tv uit te zenden via het internet. Dit kan echter omzeild worden. Door een VPN verbinding aan te leggen met thuis (dit is vrij technisch) of met een Nederlandse VPN service (dit is echt heel eenvoudig), is het mogelijk deze barrière te omzeilen.

TV kijken in het buitenland via een VPN verbinding

Als je tv wilt kijken in het buitenland heb je vaak te maken met geografische blokkering. Dit zorgt ervoor dat je niet live tv kan kijken via de app van Ziggo (Horizon go, KPN. Ook andere tv aanbieders blokkeren gebruikers vanuit het buitenland meestal omdat zij alleen de rechten hebben om live tv uit te zenden in Nederland. Op basis van jouw IP adres kunnen ze achterhalen dat je vanuit het buitenland naar hun website surft of hun app op mobiel of tablet gebruikt. Daardoor krijg je meldingen zoals deze; “Deze video is alleen beschikbaar in Nederland” of “Het is niet toegestaan om deze aflevering vanuit uw geografische locatie te bekijken.” Naast live tv geldt geografische blokkering meestal ook voor uitzending gemist, daarom kun je vanuit het buitenland helaas ook geen Nederlandse programma’s van de NPO of RTL terugkijken.

Hetzelfde probleem kom je tegen als je vanuit Nederland bijvoorbeeld live Belgische tv, BBC uitzending gemist of Duitse tv zenders wilt kijken. Buitenlandse tv zenders blokkeren dan meestal ook bezoekers vanuit Nederland.

Dat is natuurlijk hartstikke jammer, want ook in het buitenland is het fijn om je favoriete Nederlandse tv zenders te kunnen bekijken. Daarnaast heeft de BBC leuke programma’s die je vanuit Nederland hierdoor niet kunt terugkijken. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem, waardoor jij alsnog overal in binnen en buitenland naar jouw favoriete tv zenders kunt kijken.

Deze geografische blokkering kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat het lijkt alsof je vanuit Nederland op het internet zit met een tablet, telefoon of computer. Dit kan door een VPN verbinding tot stand te brengen. Een VPN verbinding kun je zien als een soort van afgesloten tunnel die een directe verbinding tot stand brengt tussen twee verschillende computers (of een telefoon, tablet/iPad). Eerst maakt jouw computer (vanuit het buitenland) verbinding met een computer in Nederland, vervolgens gaat die computer het internet op waardoor de tv aanbieder denkt dat je surft vanuit Nederland.

Onderstaand beschrijf ik hoe je met behulp van een VPN provider een VPN verbinding kunt instellen zodat het lijkt alsof jij gewoon vanuit Nederland het internet gebruikt. Daardoor heb je dus geen last van de geoblocking.

VPN Provider kiezen om tv te kijken

Er bestaan verschillende VPN providers waarvan je gebruik kunt maken om een VPN verbinding aan te leggen zoals VyprVPN (van Goldenfrog), Express VPN, NORDVPN of GooseVPN. Bij het kiezen van een VPN provider is het in dit geval belangrijk om te kiezen voor een provider met servers en IP adressen in Nederland. Anders geldt de geografische blokkade nog steeds. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Wil je de BBC UK bekijken, dan heb je een VPN service nodig met servers en IP adressen in de UK en als je Belgische TV zenders wilt kijken heb je een VPN providers nodig met servers en IP adressen in België.

VPN verbinding instellen

Ik heb (net als Karmen, zie onderstaand in de reacties) gekozen om gebruik te maken van VyprVPN. VyprVPN is genoemd door New York Times, Lifehacker en nog een aantal andere mediums, dus die leek me wel betrouwbaar. Maar belangrijker VyprVPN kun je gebruiken op al je apparaten (telefoon, tablet en laptop), kun je 3 dagen testen (handig om te kijken of de oplossing ook voor jou werkt) en heeft servers in een waslijst aan landen. Dit maakt het mogelijk om te doen lijken alsof je surft vanuit Nederland of België. Maar als jij wilt browsen vanuit Tokyo, Colombia of Nieuw-Zeeland kan dat dus ook! Volg hieronder het stappenplan om tv te kijken via VPN in het buitenland!

Stappenplan: tv kijken met VPN in het buitenland

 1. Surf naar VyprVPN. Klik vervolgens op “Probeer het gratis.”
 2. Dan kom je hier uit en moet je een product/pakket kiezen. Het verschil tussen de producten zit hem ten eerste in de prijs. Daarnaast verschilt het per product hoeveel gelijktijdige verbindingen je kunt gebruiken. Wil je met 3 personen gelijktijdig de service gebruiken kies dan op z’n minst voor vyprvpnPro. Ten tweede maak je bij vyprvpnPro en vyprvpn gebruik van Chameleon VPN technologie. Dit zorgt er onder andere voor dat minder snel de “echte” locatie vanaf waar jij surft wordt herkend. Belangrijk dus, want als je echte (buitenlandse) locatie wordt herkent gaat tv kijken via de Ziggo, KPN, Knippr website/app niet werken. Lang verhaal kort, ik ga voor vyprvpnPro. Kost je 6,76 per maand als je het voor een jaar lang afsluit. Gelukkig heb je ook de mogelijkheid om een maand abonnement (€11,99) te nemen. Handig voor als je de VPN service alleen even wilt gebruiken op vakantie.
 3. Kies dan dus bijvoorbeeld het vyprvpnPro pakket en vul de nodige gegevens in.
 4. Zodra je een account hebt aangemaakt is het slim om de VyprVPN app/programma te downloaden. Hier vind je een overzicht met links naar de app. VyprVPN is sowieso te gebruiken op iOS apparaten (iPhone, iPad), Android telefoons en tablets, Windows computers en op de Mac(book). Ik maak gebruik van de iPhone app, werkt echt kinderlijk eenvoudig en je bent in no-time verbonden.
 5. Nu je het account hebt aangemaakt en een bevestiging hebt ontvangen in je mailbox (die ontvang je ongeveer direct nadat je een account hebt aangemaakt). Kun je gebruik maken van VyprVPN.
 6. Na het downloaden van de app. Log je simpelweg in met je email en wachtwoord. Op de iPhone wordt dan gevraagd of je VyprVPN toe wilt staan om VPN automatisch te configureren. Klik op allow/toestaan. Dit zorgt ervoor dat je niet zelf hoeft te gaan hannessen met VPN instellingen.
 7. Dit zorgt ervoor dat je nu echt klaar bent om tv te gaan kijken. Kies een land (het meest logische is dus Nederland, voor Belgische tv kies je uiteraard België.) Vervolgens ga je uit de app en open je een tv app om tv te gaan kijken!

Waar kijk je online tv met VPN?

Nu je een VPN verbinding hebt ingesteld ben je klaar om tv te kijken. Alleen nu vraag je je misschien af waar kan ik online tv kijken? Er zijn verschillende opties. Het meest voor de hand liggend is om gebruik te maken van de tv provider waarbij je thuis een abonnement hebt afgesloten. Bijvoorbeeld Horizon tv van Ziggo en als je bij KPN zit kun je gebruik maken van ITVonline.

Zit je bij een tv providers waarbij je verplicht ingelogd moet zijn op het thuis wifinetwerk? Zoals bijvoorbeeld bij Xs4all. Dan kun je helaas geen gebruik maken van hun tv app of website. Wel is het mogelijk om dan gebruik te maken van Play van KPN of Knippr. Deze twee betaalde tv diensten maken het mogelijk om met een willekeurige (in het buitenland dus wel met VPN aan) internet verbinding (wifi of 4G) live tv te kijken. Duur hoeft dat niet persé te zijn, want gelukkig zijn beide diensten per maand opzegbaar en kun je al vanaf €9 een maand lang alle grote Nederlandse tv zenders kijken.

In het buitenland tv kijken op de tv ipv telefoon of tablet

Omdat je het wellicht fijn vind om op een grote scherm tv te kijken dan je telefoon of tablet wil ik je erop wijzen dat het heel eenvoudig is om je telefoon of tablet op de tv aan te sluiten. In het buitenland raad ik aan om gebruik te maken van een adapter + hdmi kabel. Lees hier hoe je een iPhone aansluit en/of iPad aansluit op de tv.

In het buitenland tv kijken met een Slingbox

Met een Slingbox kun je in het buitenland televisie kijken, het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goed werkende internet verbinding een apparaat waarop je televisie wilt kijken bijvoorbeeld een laptop, tablet of televisie.

Wat is een Slingbox en hoe werkt het?

Een Slingbox maakt gebruik van het tv abonnement dat je thuis in Nederland hebt afgesloten. Je maakt dus gebruik van het abonnement waarvoor je al betaald hebt. Het grote voordeel van de Slingbox is dat je nu ook in het buitenland alle tv zenders kunt bekijken waar je normaal thuis ook over beschikt. De Slingbox sluit je dus thuis in Nederland aan op het modem van je tv aanbieder, zodat het tv signaal doorgegeven kan worden. Om in het buitenland dit tv signaal te kunnen opvangen moet je connectie maken met de Slingbox door in te loggen op Slingbox.com. Wil je tv kijken in het buitenland op een tablet, Ipad, of smartphone via Slingbox dan is het verstandig om de Slingplayer app te downloaden. Wil je ook weten hoe je de Slingbox precies aansluit en hoe de Slingbox eruitziet ? Bekijk dan eens onderstaande video. Klik hier voor de reviews op Bol.com.

Voordelen Slingbox

 • Bekijk alle tv zenders die je thuis ook hebt in het buitenland.
 • Eenmalige aanschafkosten geen bedrag per maand.
 • Gebruik overal je thuis tv abonnement.
 • Met de Slingbox kun je zowel op laptop, Ipad, tablet en smartphone televisie kijken.

Nadelen Slingbox

 • Je moet in het buitenland de beschikking hebben over redelijk snel internet/wifi.
 • Een Slingbox kost als snel meer dan €150,-

Een Slingbox is dus vooral handig als je voor langere tijd in het buitenland zit en zeker weet dat je de beschikking hebt over snel internet.

BVN tv kijken

Een veel goedkopere optie (gratis) is door BVN tv te kijken in het buitenland. Op veel vakantieadressen in het buitenland behoort BVN tot het zenderpakket. Op BVN komt misschien niet jouw favoriete programma maar met BVN blijf je in ieder geval op de hoogte van het laatste nieuws. Daarnaast zenden ze gewoon op zondagavond de samenvattingen van de Eredivisie uit. BVN kun je bekijken via de televisie maar ook door te surfen naar BVN.tv en daar de livestream aan te klikken. BVN is alleen buiten Nederland te bekijken.