Hoe werkt de Apple TV?

Apple TV
Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast

Een Apple TV maakt het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld Ziggo GO, Videoland of Netflix op je tv te kijken. Het draadloos verbinden van je iPhone of Macbook met je tv wordt ook kinderlijk eenvoudig. In dit artikel lees je hoe de Apple TV (€199) werkt en wat je er zoal mee kan.

Apple TV in het kort

Wat is een Apple tv?

Een Apple TV is een mediaspeler waarmee je allerlei apps op je tv kunt gebruiken en bekijken. De Apple TV maakt het bijvoorbeeld mogelijk om Netflix op je tv te kijken, Youtube video’s op je tv scherm af te spelen en Ziggo Go naar je tv te streamen. Daarnaast werkt de Apple TV naadloos met andere Apple apparaten zoals een iPhone, iPad en Macbook. Dit maakt het makkelijk om foto’s of het beeldscherm van je iPhone, iPad of Macbook draadloos (dus zonder dat je een adapter + kabel hoeft te gebruiken) op je tv scherm te weergeven.

Hoe werkt een Apple TV?

Zodra de Apple TV met een hdmi kabel op de tv is aangesloten en voorzien is van stroom kun je het apparaatje bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Nadat de Apple TV is aangesloten op het wifi netwerk kun je de Apple TV ook bedienen met je telefoon, mits die ook is aangesloten op hetzelfde wifi netwerk.

Apple TV kopen

De Apple TV kun je voor €199 kopen bij Bol.com. De standaard Apple TV beschikt over 32GB geheugen, voor een meerprijs van €20 beschik je over 64GB.

Om een beter idee te krijgen van de Apple TV leggen we eerst uit hoe je de Apple TV aansluit op je tv en gebruikt.

Apple TV aansluiten op tv

Apple tv
Apple TV 4k met afstandsbediening

Op bovenstaande afbeelding zie je de Apple TV (rechts), links daarnaast je de Apple TV afstandsbediening die je erbij krijgt. Zoals je ziet gaan er twee kabels in de Apple TV. Op bovenstaande foto voorziet de linker kabel de Apple TV van voeding, de rechter kabel is de hdmi kabel die de Apple TV met de televisie verbindt. Verder zijn er nog ingangen voor een USB kabel en Ethernet kabel maar die hoef je niet direct te gebruiken.

Om de Apple tv aan te sluiten, steek je eerst de hdmi kabel (deze wordt meegeleverd) in de Apple tv, het andere uiteinde van de hdmi kabel sluit je aan op een van de hdmi ingangen van je televisie.

Daarnaast voorzie je de Apple TV van stroom met de meegeleverde voedingskabel. In plaats van een tv kun je de Apple TV ook aansluiten op een beamer met hdmi kabel. Het aansluiten van de Apple tv op de beamer werkt precies hetzelfde.

Zet de TV aan en installeer de Apple TV

De Apple TV installeer je vervolgens door je tv aan te zetten en met de afstandsbediening van de tv de juiste (dit is de hdmi ingang in je tv waar de hdmi kabel van de Apple TV inzit) hdmi ingang te selecteren.

Door nu de Apple TV met de afstandsbediening aan te zetten zal het setup menu op de televisie verschijnen. Het installeren van de Apple TV is vervolgens erg straightforward, zaken zoals taal, regio en het akkoord gaan met de gebruikersvoorwaarden worden gevraagd.

Het belangrijkste van de installatieprocedure is het selecteren van het Wifi netwerk. Dit gaat het makkelijkst door de Apple TV te configureren met een iPhone. Door je iPhone via bluetooth met de Apple TV te verbinden kan de Apple TV automatisch alle netwerkinstellingen van je iPhone overnemen. Hierdoor maakt de Apple TV automatisch verbinding met het wifi netwerk dat je ook op je telefoon gebruikt, zonder dat je nog eens het wachtwoord van je wifi moet gaan opzoeken. Zodra je de Apple TV hebt geïnstalleerd kun je beginnen met het verbinden van je iPhone, iPad of Macbook met de televisie.

Om je Macbook, iPhone en iPad te verbinden met de Apple TV moet je er eerst voor zorgen dat je Macbook, iPad of iPhone met hetzelfde wifi netwerk verbonden is als de Apple TV. Dit is belangrijk anders kan de Apple TV niet worden gevonden.

Macbook verbinden met Apple TV

Om je Macbook aan te sluiten op een Apple TV ga je in de menu bar opzoek naar het volgende icoontje.

Airplay icoontje

De menu bar bevindt zich bovenin het scherm van je Macbook, de menu bar verschijnt in beeld door de cursor helemaal naar boven in je beeldscherm te bewegen. Als er een Apple TV is geïnstalleerd op het wifi netwerk verschijnt het Airplay icoontje in beeld.

Door op het Airplay icoontje te drukken verschijnt er een lijst met alle Apple TV’s die op het wifi netwerk zijn aangesloten. Kies de Apple TV waar jij het beeldscherm van je Macbook naar toe wilt streamen.

Youtube afspelen van je Macbook op de tv

De Apple TV maakt het ook makkelijk om Youtube video’s vanaf je Macbook af te spelen op de televisie. Dit doe je door in de browser op je Macbook naar Youtube te gaan en video te selecteren. Zodra je met de cursor over de Youtube video heen beweegt verschijnt het Airplay icoontje in de zwarte balk onderaan de video. Klik op het icoontje om de Youtube video naar de Apple tv te streamen.

Het Airplay icoontje kan ook verschijnen in de videospelers van andere populaire videodiensten zoals Netflix, Videoland en NPO gemist.

iPhone en iPad verbinden met Apple TV

Ook je iPhone en iPad kun je eenvoudig verbinden met een Apple TV. In die nieuwste versie van iOS op je iPhone en iPad doe je dit door met je vingers van helemaal onderaan het scherm naar boven te bewegen.

Op je iPhone of iPad wordt dan het eerste (1, zie onderstaande foto) scherm weergeven. Door in dit scherm vervolgens op “Synchrone weergave” te klikken kom je in het (2) tweede scherm terecht. Als er een Apple TV is geïnstalleerd verschijnt de naam van de Apple TV in beeld. Door jouw Apple TV aan te klikken start het streamen van de iPhone naar de Apple TV en het tv scherm.

iPhone streamen naar Apple TV met Airplay

Op bovenstaande afbeelding zie je een screenshot van hoe je vanaf een iPhone streamt naar de Apple TV. Vanaf een iPad werkt dit hetzelfde.

ZiggoGO kijken op Apple TV

Met een Apple TV kun je ook live Nederlandse televisie vanaf de ZiggoGO App streamen naar je tv. Dit is een handige oplossing als je een abonnement hebt bij Ziggo en tv wilt kijken op een plek waar je geen coax aansluiting hebt en daardoor geen Mediabox kan installeren.

Live tv met ZiggoGo kan je via een Apple TV op je tv kijken door op je smartphone of tablet de ZiggoGO app te openen, zet daarnaast ook je TV en Apple TV aan. Als je nu de ZiggoGo app opent verschijnt er in de menubalk het Airplay icoontje. Door daarop te klikken stream je live tv vanuit de ZiggoGo app naar de tv.

Netflix en Videoland kijken op een Apple TV

Net als ZiggoGO kun je ook Netflix en Videoland kijken op je tv met een Apple TV. Beiden video streaming diensten bekijk je op dezelfde manier op je tv. Voor beide bestaat er een App in de Apple TV app store. De Apps kun je downloaden door met de afstandsbediening van de Apple TV op het bekende App Store icoontje te klikken.

Na het downloaden van de Netflix of Videoland app, kun je films en series bekijken door in te loggen op je account van Netflix of Videoland.

Let op de Videoland app is alleen beschikbaar op de laatste generaties Apple TV’s (4e & 5e generatie). Heb je nog een oudere Apple TV dan kun je alsnog Videoland kijken in de Airplay modus, zoals hierboven aan de hand van de afbeelding is uitgelegd.

Apple TV kopen

De nieuwste Apple TV 4K kun je voor €199 kopen bij Bol.com. De Apple TV geeft je tv veel nieuwe mogelijkheden en maakt het dus mogelijk om gemakkelijk je iPhone, iPad en Macbook op de tv aan te sluiten. Het mooie aan de Apple TV 4K is dat hij ook 4K HDR beeldkwaliteit ondersteund. Daardoor kun je dus ook bijvoorbeeld Youtube en Netflix in 4K bekijken. Hiervoor moet je televisie uiteraard wel 4K ondersteunen.

Apple TV of Google Chromecast?

Als alternatief voor de Apple TV is er de Google Chromecast. De Google Chromecast heb je in twee varianten de goedkoopste variant van €39 biedt ongeveer de zelfde functies als de Apple TV, groot verschil is dat deze versie echter geen 4k ondersteund. De Google Chromecast Ultra van €79 doet dit echter wel.

Daarnaast werkt de Chromecast minder soepel met de iPhone, iPad en Macbook. Het is nog steeds mogelijk om apps zoals Videoland, Netflix en Youtube vanaf je Apple apparaat naar de tv streamen maar het is niet mogelijk om direct het beeldscherm (van je iPhone, iPad of Macbook) synchroon op de tv af te spelen.

Voor Apple fans werkt de Apple TV geweldig samen met andere Apple apparaten, maar wil je de Apple TV alleen gebruiken om Youtube, Netflix of Videoland op je tv te kijken kies dan voor de goedkopere Google Chromecast.

30 mensen hebben al gereageerd.
 1. Jan
  11/08/2021 om 8:32 pm

  Kan ik met Apple TV tv kijken via het 4G netwerk van de iPhone? Ik heb KPN iTV

 2. Fabienne
  31/07/2021 om 10:26 pm

  Wij hebben een vakantie huis in Duitsland en geen tv (was een schotel) en krijg binnenkort wifi. Is Apple TV dan een oplossing of moet ik ook een tv abonnement hebben?

 3. anja
  22/07/2021 om 10:41 am

  mijn tv samsung smart is niet via lan kabbel aangesloten maar kan wel samsung tv apps kijken
  heb wel ziggo nieuwe kast waarom kan ik dan niet apps binnen halen

 4. Gertjan
  06/09/2020 om 12:57 pm

  Ik gebruik mijn Apple TV icm de Logitech AB. dit werkt snel. Probleem is dat ik elke keer mijn accountgegevens opniuew moet opgeven wanneer ik Netflix wil starten. De Apple editor is ook niet het summum van handigheid. Is er een methode waardoor ik altijd vanaf mijn Apple TV kan inloggen in Netflix?

 5. Dennis
  22/08/2020 om 10:13 am

  Ik ben net verhuisd en mijn internet/wifi/tv (1 provider) duurt langer dan dat de bedoeling was. Foutje vanuit de provider. Als ik een appleTV aanschaf kan ik dan wel gewoon direct streamen vanaf Iphone om naar bijvoorbeeld netflix te kunnen kijken?

 6. Jos
  16/05/2020 om 7:09 pm

  Dit artikel klopt niet, er is nog altijd geen ziggo go app voor Aplle TV, en streamen vanuit de app is niet mogelijk. Ziggo werkt al meer dan 2 jaar aan de app, maar lijkt geen haast te maken…

 7. Sjaak
  14/07/2019 om 3:57 pm

  Apple tv ca 4 m bij mijn WiFi bron vandaan en toch kan ik vanaf mijn iPhone niet streamen krijg de melding dat draadloos signaal mogelijk te zwak is
  Andere apparaten op WiFi werken wel goed ..?

  • Theo ✔
   24/04/2020 om 8:45 pm

   Misschien een idee om een wifi versterker dichtbij de Apple TV te plaatsen?!

   • Stefan westhuis
    03/04/2021 om 10:48 am

    Tik om verbinding you tube valt ook de verbinding ook video’s
    Kampen internet IJsselmuiden Genemuiden

 8. Harriet Hendrikse
  25/06/2019 om 10:00 pm

  Ik gebruik een iPad en een iPhone
  Graag wil ik op een groter beeld tv programma wat genomen is bv van Telfort mijn opnames en via Videoland en Netflix terug kijken.
  Heb een HDMI aansluiting op Tv , geen smart
  Wat kan ik het beste kopen, Apple Tv. Google chromecast of via een Lightning Apple adaptor

  • Hans
   30/12/2022 om 12:53 pm

   Appel TV 4 K :-) Goede kwaliteit en een leuke prijs. Voor de 64K 169,00 ( Apple prijs ) je betaalt praktisch overal het zelfde. Succes…….

 9. Roel De willigen
  21/06/2019 om 9:19 pm

  Ik heb een fout melding met Apple en iPhone verbinding

  • Rob
   03/01/2020 om 10:01 pm

   Dat is mooi.
   Als je je auto naar de garage brengt voor reparatie….zeg je dan ook ‘hij is stuk’?

   Lekker duidelijk🤣

  • Yvonne
   25/08/2020 om 10:53 am

   Herkenbaar! Heel lang super goed gewerkt en nu met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen. Niet met codes, wachtwoorden enz. Onmogelijk gewoon….

 10. Ariël Louwers
  15/06/2019 om 9:33 am

  goedemorgen,

  is het ook mogelijk om Apple TV aan te sluiten op een beamer?

  Mvg,

  Ariël Louwers

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:40 pm

   Als de beamer een hdmi ingang heeft dan kan dat.

 11. Linda
  12/06/2019 om 3:13 pm

  Kan Apple tv aangesloten worden op een WiFi-netwerk via hotspot? Dus zonder eigen IP-adres? (Zoals vaak op vakantieparken en campings)

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:41 pm

   Dat weet ik niet helemaal zeker, het zou kunnen dat dit problemen oplevert.

 12. Sally
  09/06/2019 om 5:44 pm

  Ik vind het jammer dat je vanuit de app niet kan streamen naar je tv

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:41 pm

   Vanuit welke app kan dat niet?

 13. Marian
  07/06/2019 om 9:00 am

  Ik kan met mijn ipad niet synchroniseren met apple tv. Kan het scherm niet van beneden naar boven bewegen

  • Cobi
   06/05/2021 om 1:02 pm

   Veeg dan eens in de rechterbovenhoek schuin naar het midden. Zo werkt het bij mij.

 14. Meike
  06/06/2019 om 7:17 pm

  Ik heb voor me een Apple tv die allang aangesloten is want ik ben AAN het oppassen… maar hij gaat niet op de gewone tv

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:42 pm

   Gebruik de source knop op de afstandsbediening om van hdmi ingang te wisselen en gewoon tv te kijken.

 15. Gonda
  26/05/2019 om 10:44 am

  Krijg het niet voor elkaar om iPad aan iTV te koppelen, met vingers scherm geveegd maar er volgt niets

  • Theo ✔
   12/06/2019 om 8:54 pm

   Het controlepaneel verschijnt bij nieuwere iPad door van rechtsboven naar beneden te vegen, werkt dit?

 16. Kuria
  18/05/2019 om 7:57 pm

  Ik wil mijn iPad koppelen met Apple tv kastje

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:42 pm

   Dat kan als de iPad op hetzelfde wifi netwerk is aangesloten als de Apple TV.

 17. Paula de gunst
  19/03/2019 om 7:25 pm

  Ik kijk via apple tv naar Netflix, is dit nog mogelijk na 25 maart 2019?

  • Theo ✔
   19/03/2019 om 8:07 pm

   Er zijn geen aanwijzigingen dat het niet meer mogelijk is na 25 maart. Apple schijnt op 25 maart zijn eigen video streaming dienst te gaan aankondigen maar zover ik weet heeft dat geen invloed op het gebruik van Netflix in combinatie met de Apple TV.

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.