Oplossingen voor tv en internet aan boord

Hulpmiddel #1 Chromecast

Wil je graag ook op de boot tv kijken? Dan heb je een aantal mogelijkheden, in dit artikel leg ik je uit wat de opties zijn om aan boord live tv te kunnen kijken. Je zou het misschien niet verwachten maar ook op de boot zijn er voldoende manieren om toch live van je favoriete programma’s te kunnen genieten.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: heb ik de beschikking over internet aan boord? Is het antwoord daarop, ja? Bekijk dan de opties die direct hieronder worden beschreven. Heb jij geen internet aan boord of heb je alleen internet in de haven (en wil je ook tv kunnen kijken tijdens het varen) bekijk dan verderop de opties die niet afhankelijk zijn van internet of een WIFI verbinding.

Gebruik tv apps (waarvoor je al betaalt)

Heb je in je huis een tv abonnement bij Ziggo, KPN of een andere bekende provider. Dan kun je in veel gevallen ook gebruik maken van hun tv app op de boot (let op: bij sommige tv providers kun je alleen gebruik maken van de app als je bent ingelogd op het thuis wifi netwerk, check dit). Van welke tv app jij gebruik kunt maken is afhankelijk van bij welke provider je een abonnement hebt afgesloten.

Met de tv app kun je op je laptop, telefoon of tablet alle grote Nederlandse tv zenders ontvangen. Houd er wel rekening mee dat deze zenders alleen in Nederland te bekijken zijn (ivm met tv rechten enzovoorts). Daarnaast is een redelijk snelle internet of WiFi verbinding vereist, kies je dus het ruime sop met je boot dan is bovenstaande optie waarschijnlijk geen geschikte oplossing voor jou.

Heb je geen vast tv abonnement? Of kun om andere redenen geen gebruik maken van een tv app van een tv aanbieder dan zijn er twee alternatieven:

Je zou aan een kennis kunnen vragen of je zijn/haar inloggegevens mag gebruiken zodat je alsnog aan boord tv kunt kijken via een tv app.

Knippr of Play van KPN

Als tweede alternatief kun je abonnement nemen bij Knippr (onderdeel van t mobile of Play van KPN. Dit een stuk goedkoper dan een “normaal” tv abonnement afsluiten om zo alsnog de tv app te kunnen gebruiken die hoort bij dat abonnement.

Knippr en Play van KPN bieden een maandelijks opzegbaar abonnement (Kniperr 11€, KPN 12€) waarbij je online (via een website en app die je met de Chromecast kunt streamen naar een tv) toegang krijgt tot 25+ tv zenders.

Indien je een goede internetverbinding hebt is dit zeker een goed alternatief, aantrekkelijk is ook dat het maandelijks opzegbaar is. Zit je dus vooral in de zomer op je boot, dan kun je voor die maanden een abonnement afsluiten en betaal je niets als je er in de winter geen gebruik van maakt.

Heb je geen internet op je boot?

Niet getreurd ook dan heb ik nog twee andere oplossingen in petto.

Digitenne

Met Digitenne van KPN kun je ook tv kijken op de boot zonder dat je internet nodig hebt.   Het ontvangst van Digitenne is door heel Nederland goed, dobber je dus rustig op het IJsselmeer rond dan kun je gewoon om acht uur ’s avonds het journaal kijken. Het nadeel van Digitenne is dat het niet de hoogste beeldkwaliteit levert (geen HD). Daarnaast kun je geen gebruik maken van Digitenne in het buitenland.

Digitenne kost zo”n 14€ per maand, echter is het goedkoper als je al een tv abonnement hebt bij KPN, Xs4all of Telfort. Dan betaal je zon XX€ per maand. In dat geval is Digitenne nog best een goedkope oplossing.

Wil niet afhankelijk zijn van een internet verbinding en/of wil je ook in het buitenland op je boot tv kunnen kijken? Kies dan voor tv via de schotel.

TV via de schotel

Met een abonnement op CanalDigitaal kun je ook in Nederland en daarbuiten Nederlandse tv kijken. Een ander voordeel is dat je het grootste deel van de zenders gewoon in HD kwaliteit kunt ontvangen. Enig nadeel is dat je een schotel erbij krijgt op je boot.

Een abonnement op satelliet tv van CanalDigitaal kost tussen de 10-20€ per maand. Ook bij CanalDigitaal is het mogelijk om een seizoensabonnement af te sluiten.

Conclusie: hoe ga jij tv kijken op je boot?

Heb je internet aan boord en een abonnement bij Ziggo KPN etc, dan is de keuze eenvoudig: gebruik de tv app! Voor het gebruik van deze app betaal je al indirect via je tv abonnement (lees: gratis) en daarnaast levert de app goede kwaliteit (check wel of je ook van de app gebruik kan maken als je niet bent ingelogd op het thuis wifi netwerk.

Geen internet maar toch in top kwaliteit tv kijken? Kies dan voor tv via de schotel. Daarmee verzeker jezelf altijd van tv aanboord, of je nu met je sloep toert over de Vecht of met je jacht de Golf van Biskaje trotseert!

Neem je ook genoegen met mindere kwaliteit en/of heb je geen zin een tv  schotel (alhoewel het instellen daarvan is piece of cake), kies dan voor Digitenne.

Weet je een goed ander alternatief of heb je een andere tip of vraag? Laat het dan hieronder weten!

22 mensen hebben al gereageerd.
 1. Dave
  11/09/2021 om 9:29 am

  Goed artikel!

 2. Willem
  06/08/2020 om 9:55 am

  Lig met mijn stalen motorboot in Makkum ..Zeer slecht ontvangst.Kan er niet een zendmast bij?

 3. gemma
  23/06/2020 om 4:58 pm

  hoe lang moet ik lid blijven van digitenne. ik ga maar 6 maanden varen

 4. Afra Hartog
  24/09/2019 om 4:11 pm

  Het artikel is achterhaald, sinds begin dit jaar is HD kwaliteit via digitenne te ontvangen in Nederland en Duitsland, helaas is de ontvangst aan de rand van het land en op veel andere plaatsen, niet of slecht te ontvangen. In Veendam, Hoogezand, Ter Apel, Delfzijl, Bargercompascuum, Wierummerschouw, Lemmer etc. Publieke zenders zijn gratis. 1,2,3 plus regionaal, in Duitsland zeer veel vrije zenders te ontvangen, zelfs nog in Delfzijl.

  • Freek
   19/05/2021 om 9:12 pm

   Ik lag met de boot op Terschelling. Daar was de ontvangst heel slecht. Op Vieland idem dito. Met de boot in Makkum, idem dito. Signaal fluctueert enorm van 0 tot honderd procent ontvangst. En dat is geen pretje om naar een constant onderbroken programma te kijken. Wat nodig is zijn steunzenders, maar ja dat kost geld.

   Freek

 5. Harry Heijsman
  14/07/2019 om 6:59 pm

  Geachte heren,

  Wil internet gebruiken op mijn boot wat moet ik doen om dit te realiseren maak dan alleen gebruik van mijn labtop , en digitale vaarkaarten lezen op de labtop, wat raad u mij aan natuurlijk de goedkoopste oplossing heb abbonnement thuis bij KPN zag ook iets van een Dongel , of router?

  met vriendelijke groet,
  H.Heijsman

 6. Jan jansma
  29/06/2019 om 11:53 am

  Probeer google chromecast aan te sluiten in de boot maar daar is geen wifi.

 7. Dory van der Donk
  16/06/2019 om 12:33 pm

  Wij hebben een lemsteraak , een stalen boot .
  Het WiFi signaal komt hier zo zwak binnen dat ik geen tv kan kijken op mijn Apple iPad.
  Heeft u een oplossing g hiervoor ? Het liefst een waarvoor we geen gaten hoeven te boren .

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:48 pm

   Dat is inderdaad lastig. Misschien helpt een wifi versterker?

  • Afra Hartog
   24/09/2019 om 4:14 pm

   Wij hebben binnen een router geplaatst, werkt goed. Onderweg, zonder wifi gebruiken we 3 en 4G netwerk.

 8. Bert
  05/06/2019 om 7:08 pm

  Digitenne stopt er mee, alleen nog in combinatie met allerlei andere diensten en niet meer als ‘stand Alonso.

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:48 pm

   Waar lees je dat?

 9. Cor
  08/05/2019 om 7:05 pm

  Ik kijk thuis via Ziggo
  Kan ik dat ook op mijn boot gebruiken
  Via telefoon of zo

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:47 pm

   Ja dan kun je gebruik maken van de Ziggo Go app.

  • gemma
   23/06/2020 om 4:55 pm

   ik wil tijdelijk Ziggo ontvangen op mijn plezier jacht. Heb al een abonnement bij Ziggo voor thuis

 10. Roelof Nijmeijer
  19/03/2019 om 8:27 pm

  Hoe zet ik de netflix app op tv?
  Heb een Sharp tv.
  Gr Roelof en Ammie Nijmeijer

 11. George van zonderen
  18/06/2018 om 10:05 pm

  Ik heb vorige week gebeld met de kpn en heel duidelijk uitgelegd aan de medewerker dat ik op de boot 12 volt heb en beschik over de nieuwste 22inch led televisie van phillips. Ook heb ik vroeger al eens een digitenne gehad maar dat was een ellende qua antenne, heel de avond maar sjouwen met dat grote ding om wat ontvangst te hebben. Mij is verzekerd dat die antenne een heel kleine blokje zou zijn en dat je niet meer hoeft te zoeken naar ontvangst, echter wat ze toesturen is nog groter dan toen en je moet hem hoog voor een raam plaatsen voor onvangst en anders moet je even zoeken grrrrrrrrrrrrr. Tot overmaat van ramp leveren die droeftoeters een 230 volt adapter naar 12 volt, en 230 heb ik niet aan boord. Met de klantenservice gebeld dat mij toch echt een apparaat op 12 volt was toegezegd en dat die antenne met “zoekfunktie” ook niet de bedoeling was en dat ik hiermee niets kan aanvangen, de onbenullige slecht Nederlands sprekende dame vertelde mij dat ik dan maar naar een electro speciaalzaak moest gaan en dat die dan misschien een stekkertje met kabel kon leveren voor 12 volt maar dat kpn alleen dit leverde.
  Mijn vraag is waarom ze je beloven een plug en play apparaat te leveren op 12 volt en 1 vaste funtionerende kleine antenne maar ze uiteindelijk een ding bezorgen op 230 volt en een antenne waar je met een lange kabel op zoek moet gaan naar enige ontvangst. Enige puntje van vermaak is dat die “dame” helemaal uit haar dak ging toen ik zei dat ik die adapter van 230 volt naar 12 volt wel eraf kon knippen en er een 12 volt stekker op kon monteren. Maar wat adviseert u mij om toch op 12 volt van mijn tv te genieten op mijn boot, een sateliet ontvanger is niet ideaal om te plaatsen?

  • Theo ✔
   04/09/2018 om 7:58 pm

   Een satelliet ontvangen lijkt mij inderdaad niet ideaal om te plaatsen. Dit hangt ook af van de lengte en ruimte op de boot. Alleen bij een grotere boot waarmee ook naar het buitenland wordt gevaren raad ik een satelliet ontvanger aan. Zolang je in Nederland blijft en alleen 12volt hebt zou ik inderdaad gebruik maken van Digitenne.

 12. R Receveur
  20/05/2018 om 11:50 pm

  Digitene ideaal voor op boot/schip
  Tijdens het varen gewoon beeld
  Berijk tot in Belgie Kwaadmechelen

  • Afra Hartog
   24/09/2019 om 4:19 pm

   Inderdaad een jaar geleden nog wel, voor de omslag naar HD kwaliteit, helaas is het nu slecht gesteld met het signaal, of geen ontvangst, of brokkelig en storinggevoelig.

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.