Zonder coax kabel of tv aansluiting tv kijken in elke kamer van je huis.

zonde coax aansluiting
Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV
Hulpmiddel #3 COAX splitter
Hulpmiddel #4 COAX kabel

Heb je geen coax kabel aansluiting in huis? Of heb je geen tv aansluiting in een kamer (bijv. in de schuur op zolder of in de slaapkamer) waar je graag tv wilt kijken? Hulp is aanstaande, in dit artikel bespreken we een aantal mogelijkheden om tv te kijken zonder coax kabels en/of kabelaansluiting.

Geen coax tv aansluiting in de kamer om je tv aan te sluiten?

Coax tv aansluiting – wanddoos

Veel huishoudens in Nederland kijken tv via een coax aansluiting. In Nederland leveren Ziggo, DeltaTV en Caiway televisie en internet via de coax kabel. Helaas komt het vaak voor dat er maar één zo’n aansluiting in huis te vinden is. Wat doe je dan als je op een andere plek in huis tv wilt kijken?

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook bij kabel tv aanbieders genoeg mogelijkheden om zonder coax kabels te gebruiken op een andere manier tv te kijken. Hieronder lees je vier mogelijkheden:

Draadloos het coax signaal verzenden?

Ik krijg vaak de vraag of het mogelijk is om een draadloze coax verbinding op te zetten. Helaas bestaan er (nog) geen apparaatjes die het mogelijk maken om draadloos het coax signaal te versturen.

Wel is het  mogelijk met de producten van Marmitek  om een draadloos het hdmi signaal te versturen. In dat geval, worden de tv en tv ontvanger gescheiden. De tv ontvanger sluit je aan op een coax aansluiting en met een draadloze hdmi verzender en ontvanger wordt het hdmi signaal draadloos van de tv ontvanger naar de tv gestuurd. Dit kan bijvoorbeeld met de Marmitek Gigaview en de TV Anywhere.

Voor- en nadelen

 • Geen draadloze coax verbinding maar draadloos hdmi
 • Dure oplossingen
 • Draadloos hdmi werkt niet als je gebruik maakt van een ci module.

TV streamen naar je tv scherm

Met de tv apps van Ziggo, DeltaTV en Caiway kun je live tv streamen naar je televisie door gebruik te maken van een Google Chromecast. Meer over de Google Chromecast vind je hier. Een overzicht van de tv apps van alle tv providers vind je hier.

Bij Ziggo kun je naast de Chromecast ook een Apple TV gebruiken om te streamen naar je tv. Meer over hoe je ZiggoGo naar je tv streamt lees je in het artikel: ZiggoGO streamen naar je tv.

Voor- en nadelen streamen naar je tv

 • Volledig draadloze oplossing
 • Gewoon tv blijven kijken op een tv scherm
 • Met sommige tv apps kijk je ook programma’s terug en plan je opnames in
 • Als er geen sterk wifi signaal aanwezig is kan het beeld haperen

TV ontvanger draadloos aansluiten

Deze optie geldt alleen als je gebruik maakt van de  Ziggo Mediabox en een tweede tv zonder coax kabel wilt aansluiten. De Ziggo Mediabox Extra kun je namelijk draadloos via wifi aansluiten of via een draadloze verbindingsset.

Mediabox extra via wifi aansluiten

De mediabox extra kun je draadloos via wifi op de je ‘hoofd’ mediabox aansluiten. Deze optie wordt door Ziggo zelf niet aangeraden omdat het signaal verstoord kan worden. Toch kun je hier de instructie lezen hoe je de extra Mediabox via wifi aansluit.

Ziggo mediabox extra aansluiten met draadloze verbindingsset

De Ziggo mediabox extra kun je ook met een utp kabel aansluiten op de standaard mediabox die je gebruikt voor je eerste televisie. De utp kabel kun je echter vervangen door gebruik te maken van een draadloze verbindingsset. In het artikel over de draadloze verbindingsset lees je hoe dat werkt.

Voor- en nadelen 

 • Beide oplossingen worden niet aangeraden door Ziggo (laat je hierdoor niet afleiden en probeer het gewoon uit).
 • (Bijna) volledig draadloze oplossing (geen coax kabels nodig, alleen bij de draadloze verbindingsset gebruik je twee korte utp kabeltjes 0,5-1 meter maar dit is meestal niet storend)
 • Behoud interactieve tv functies van de Ziggo Mediabox
 • Deze oplossing geldt alleen voor Ziggo.

Op andere apparaten tv kijken

Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van op een tv scherm, tv te kijken op je laptop, tablet of telefoon. Op je laptop kijk je via de webbrowser en op je telefoon of tablet kun je gebruik maken van een tv app.

Voor- en nadelen

 • Volledig draadloos
 • Bij een slecht wifi signaal heb je kans op storingen. Dit kan verholpen worden met een wifi versterker.
 • Tv op een kleiner scherm. Echter kun je via de tv app streamen naar de tv en ook je laptop kun je aansluiten op een tv scherm.

Coax kabels trekken

Misschien niet de meest populair optie omdat niemand graag extra coax kabels door zijn huis heeft lopen. Maar indien je de coax kabels goed kan weg werken blijft dit een goede oplossing.

Als je maar één coax tv aansluiting in huis hebt en je op meerdere televisies tv wilt kijken heb je ten eerste een coax tv splitter nodig:

Die geschikt is om tv te kijken bij kabelaanbieders zoals Ziggo, Caiway en DeltaTV. Mocht je gebruik maken van satelliet tv van CanalDigitaal dan kun je ook die coax splitter gebruiken. Daarnaast heb je nog een lange coax kabel nodig om het tv signaal te versturen naar de plek waar jij tv wilt kijken.

Voor- en nadelen

 • Door een coax kabel te trekken behoud je de interactieve functies van je tv ontvanger (terugspoelen, opnemen, terugkijken).
 • Over het algemeen, stabiele oplossing om zonder kwaliteitsverlies toch tv te kijken.
 • Extra kabels door het huis zijn vervelend
 • Bij een zwak tv signaal kan er door het gebruik van een coax spitter, kwaliteitsverlies optreden. Dit kan echter voorkomen worden met een coax tv signaal versterker.

Wisselen van tv provider

Eventueel kun je ook wisselen van tv provider en gebruik maken van een provider waarbij tv niet geleverd wordt via de coax kabel. Daarover lees je hieronder meer.

Het nadeel van wisselen van providers is dat je te maken krijgt met alle administratieve rompslomp. Ook als je vast zit aan een langer abonnement kan dit uit financieel oogpunt niet erg aantrekkelijk zijn.

TV kijken zonder coax aansluiting in huis

Heb je helemaal geen coax aansluiting in huis dan kun je zeer waarschijnlijk geen kabel tv kijken. Doe een postcode + huisnummer check bij Ziggo, DeltaTV of Caiway om daarachter te komen. Soms kan de hoofdkabel-aansluiting er ook iets anders uitziet of een beetje verstopt zitten in de meterkast. Niet getreurd ook zonder coax aansluiting kun je tv kijken.

Televisie via de telefoonkabel (adsl/vdsl/glasvezel)

KPN is de grootste aanbieder als het gaat om het leveren van televisie via de oorspronkelijke telefoon kabel. Naast KPN leveren ook bedrijven zoals Xs4all, Tele2, Telfort en Online.nl televisie en internet via telefoonkabel. Doe de postcode + huisnummer check bij een van deze providers om te ontdekken of jij daarvan gebruik kunt maken.

Bij deze tv providers maak je geen gebruik van coax- kabels of aansluitingen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een utp kabel om de tv ontvanger op het modem aan te sluiten. Echter kun je deze utp kabel vervangen door de tv aan te sluiten via het stopcontact met een draadloze verbindingsset.

Met een draadloze verbindingsset de tv aansluiten

De draadloze verbindingsset vervangt grotendeels de utp kabel die je nodig hebt om de tv ontvanger aan te sluiten. De adapters waaruit de verbindingsset bestaat zijn via het elektriciteitsnetwerk met elkaar verbonden en laten het tv signaal van daarover verlopen. Hoe dat precies werkt en welke verbindingsset je nodig hebt lees je hier.

Voor- en nadelen draadloze verbindingsset

 • Werkt uitstekend en wordt ondersteund door de tv providers
 • TV op je tv scherm
 • Maak gebruik van interactieve tv functies (terugspoelen, opnemen, gemist terugkijken)
 • Je kunt er meerdere televisies mee aansluiten
 • Werkt door het hele huis, niet afhankelijk van wifi signaal etc.
 • Kwaliteit afhankelijk van elektriciteitsnetwerk (bij een hele slechte bedrading van het elektriciteitsnetwerk kan de beeldkwaliteit minder worden)

Daarnaast kun je bij KPN, Telfort, Xs4all en Online.nl ook met een tv app streamen naar je tv scherm zoals eerder in het artikel wordt uitgelegd.

Zonder internet en kabels tv kijken

Heb je geen internet of geen tv aansluiting bij je huis? Bijvoorbeeld omdat je in het buitengebied woont, op de boot, in de camper of op de camping tv wilt kijken dan kun je Digitenne of satelliet tv overwegen.

Digitenne

Ook met Digitenne is het mogelijk om draadloos tv te kijken zonder gebruik te maken van een coax kabel of schotel. Digitenne is een product van KPN maar hiervan kan je ongeacht je provider gebruik van maken. Bij KPN en KPN dochterbedrijven krijg je echter wel korting.

Digitenne bestaat uit een ontvanger die een tv signaal uit de lucht kan ontvangen. Door de ontvanger via de scartkabel op jouw televisie aan te sluiten kan er tv worden gekeken, let op dit is niet mogelijk in HD. Meer over Digitenne vind je hier.

Satelliet tv

Met Satelliet tv kijk je tv via de schotel. Daarnaast wordt er bij Satelliet tv ook gebruik gemaakt van coax kabels om de tv aan te sluiten. Daarom is Satelliet tv niet echt een geschikte oplossing als je zonder kabels tv wilt kijken. Wel is het een goede oplossing om in het buitenland tv te kijken of op de boot of in de camper/caravan. Hier kun je meer lezen over Satelliet tv.

Zonder tv abonnement tv kijken

Heb jij eigenlijk helemaal geen tv abonnement meer nodig maar wil je toch af en toe tv kijken? Veel programma’s kun je achteraf gewoon gratis terugkijken. Daarnaast kun je Nederland 1,2 en 3 altijd gratis kijken via Npo.nl of door gebruik te maken van de NPOstart app. Via de NPOstart app kun je met de Chromecast ook live te streamen je een tv scherm. Hier lees je meer over gratis tv kijken.

Een alternatief voor een traditioneel tv abonnement bij een tv aanbieder is de live en On Demand tv dienst NLziet. Hiermee kun je live naar alle grote Nederlandse tv zenders kijken. Voor €7,95 per maand (maandelijks opzegbaar abonnement) kijk je live tv en onbeperkt programma’s terug.

41 mensen hebben al gereageerd.
 1. F. Maters-PA0FMY uit Vlijmen
  29/11/2022 om 7:21 pm

  Sinds mijn buren TV kijken via een stopcontact draadloze verbindingsset heb ik 24/7 storing op al mijn radiotoestellen. Het is een ratel op alle zenders. Kan niks verstaan of decoderen. Is TV kijken via internet mogelijk via WIFI op een gewone TV via een decoder-receiver. ?

 2. F. Maters-PA0FMY uit Vlijmen
  29/11/2022 om 6:55 pm

  Mijn buren kijken TV via die stopcontactadapters. Nu is 24/7 mijn middengolf en kortegolf ontvangst totaal verziekt. Uit mijn ontvangsttoestellen komt op alle frequenties of kanalen een hevige ratel. Die dingen sturen een radiosignaal over het elektriciteitsnet. Normaal heb je voor een radio of TV signaal een coaxkabel nodig. Dus de 220volt bedrading werkt als zendantenne. Bestaat er een alternatief voor via (aangepaste) WiFi of zo iets.

 3. Daniel daems
  26/08/2021 om 4:18 am

  in de eveneens ” bananen republiek”België is het dus àndere koek… er werkt NIETS zonder de aanschaf van media box , stream dongels , actieve antenne(s) , aan te kopen smartcard(s) of dure abbo’s…?

 4. dirk van keulen
  01/03/2021 om 8:30 pm

  glasvezelnet ligt voor de deur caiway (guidion monteur) komt binnenkort aansluiten
  ik wil de tijd hebben om binnen voor te werken
  de aansluitingen: 2 tv’s met eigen kanalen op een schotel met dubbele kop
  internet kabel is aanwezig aangesloten op modem van kpn idem huis /vast telefoon
  over internet/en telefoon heb ik geen vragen maar over de tv’s is het aansluit – materiaal niet duidelijk
  Weet U het ?

 5. Jack
  28/01/2021 om 9:29 pm

  Beste,
  Ik heb in de woonkamer een aansluiting voor het Ziggo internet modem.
  Nu wil ik de TV op een andere muur aan de overkant hangen maar hier is alleen een stopcontact geen kabelaansluiting mogelijk.
  Is draadloos mogelijk?
  bijv: zoals ik ook TV kijk op mijn laptop.
  Hoe kan ik dit oplossen?

 6. Gert
  02/05/2020 om 10:29 pm

  Kan ik bij ziggo draadloos tv kijken zonder een aansluiting van coax kabel .?????

  • piet
   15/05/2020 om 3:06 pm

   Ja dat kan met een appel tv of Google Chromecast 3 – Media Streamer

 7. Paul Rombouts
  01/07/2019 om 2:46 pm

  Ik heb een coax aansluiting in de woonkamer, maar ik wil ook tv kijken in de slaapkamer.
  In de slaapkamer heb ik geen smart tv. Moet ik nu een coax aansluiting in mijn slaapkamer hebben of kan het ook draadloos zonder coax aansluiting.

  • Theo ✔
   24/04/2020 om 8:24 pm

   Groot kans dat je een abonnement bij Ziggo hebt. In dat geval zou ik aanraden om gebruik te maken van de Ziggo Go app in combinatie met een Chromecast.

 8. Davy
  28/06/2019 om 9:26 pm

  We willen graag buiten in het overdekte tuinhuis tv kijken maar hebben geen Coax-aansluiting voorzien

 9. Karel
  22/06/2019 om 11:22 am

  Heb een tv gekocht van philips draadloos. Maar kan niet draadloos tv kijken. Wel internet. Hoe kan dan. Is dat altijd zo????

  • Theo ✔
   24/04/2020 om 8:27 pm

   Dat klopt! Gebruik deze website om een draadloze oplossing te vinden!

   • Ger
    22/10/2020 om 5:54 pm

    dan moet je wel een link zetten Theo anders wordt het moeilijk om die website te vinden. ;-)

 10. George
  01/05/2019 om 3:43 pm

  Ik heb nu Digitenne met insteekkaarten voor mijn TV’s. Dus afgezien van 230V en de antenne, heb ik geen snoeren lopen naar de TV’s en ook geen (lelijke) kastjes met extra draden en afstandsbedieningen. Je kan de TV’s dus overal neerzetten. Maar…., binnenkort gaat Digitenne HD kwaliteit aanbieden en dat werk niet met insteekkaarten. Dus dan krijg je toch weer van die kastjes, etc. Zijn er andere oplossingen, eventueel bij andere aanbieders?

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 7:04 pm

   Ja gebruik maken van een tv app in combinatie met een chromecast of apple tv.

  • leo
   17/06/2020 om 9:15 pm

   ip tv, wel ff googlen hoe het werkt.
   Ook heb je een goede wifi verbinding nodig

 11. Leyla
  28/04/2019 om 3:32 pm

  Had eerst Ziggo, nu KPN. woon in Den Haag maar steeds storing! Kabels liggen onder de vloer en ben single moeder. Steeds valt tv uit, vaak 2 dgn geen tv.
  Mss digitenne?

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 7:04 pm

   Even met KPN bellen!

 12. Jolanda
  24/04/2019 om 12:21 pm

  volgens Ziggo heb ik nog steeds een coax nodig. ik heb mijn humax met een netwerkkabel vebonden met de mediabox maar krijg geen tv signaal

 13. R Pas
  17/04/2019 om 6:45 am

  Ik woon nu in Spanje met Spaanse internet. Is het mogelijk om een bomvol pakket via Spaanse provider te ontvangen

  • Theo ✔
   18/04/2019 om 8:21 pm

   Ik denk niet dat Spaanse providers Nederlandse tv pakketten aanbieden.

 14. Ton
  16/04/2019 om 10:03 pm

  Ik zou zo graag tv willen blijfen kijken op mijn boot ,gewoon met CI kart , niet een kastje met extra bediening en zo

  • Theo ✔
   18/04/2019 om 8:22 pm

   Dat kan je als je gebruik maakt van schotel tv van Canal Digitaal.

 15. Nico
  16/04/2019 om 6:29 pm

  Hallo, wij hebben op onze slaapkamer geen coax kabel maar wel een telefoonaansluiting. Is het mogelijk om op deze aansluiting een tv aan te sluiten

 16. lars ten hoeve
  15/04/2019 om 10:58 am

  ik zou graag buiten t.v willen kijken maar heb geen aansluiting ik zag dat dit toch mogelijk is zonder wifi of wat ook

 17. Arjan
  05/04/2019 om 3:25 pm

  Ik wil een tv op de thuis coax tv aansluiting aansluiten maar geen kabel trekken wat zijn de draadloze mogelijkheden liefst zo dat je gewoon de tv kan bedienen zoals je gewend bent.
  Afstand van muur aansluiting naar tv us 15 meter

  • Theo ✔
   09/04/2019 om 7:51 pm

   Helaas is daar nog geen echte goede oplossing voor. Lees hier wat de alternatieve draadloze oplossingen zijn bij Ziggo.

 18. D.Kurris
  24/03/2019 om 10:58 am

  Wij hebben een coax tv-kabel die is aangesloten op de ziggobox.
  Kunnen we ook tv live kijken zonder deze kabel?
  P.s. we hebben een Samsung smart tv.

 19. postma
  16/03/2019 om 7:40 pm

  Moet je als je tv wil kijken altijd een coax aangesloten hebben op je humax decorder, of kan dit ook alleen met de usb dongel?

  • Theo ✔
   17/03/2019 om 9:32 pm

   Ja meestal wel. Tenzij je bij Ziggo zit en gebruik maakt van een extra Mediaxbox XL, die kun je ook met een netwerkkabel of draadloos aansluiten.

 20. Urbain
  13/01/2019 om 8:17 pm

  ik krijg geen beeld op tv , ik heb mijn scart kabel aan gesloten met tv en mijn satelliet ontvanger , de schotel antennen aangesloten met de satelliet ontvanger de tv en satelliet in stroom krijg wel de zenders te zien maar geen beeld ???????

 21. Martin
  20/10/2018 om 9:01 am

  is er ook OPTIE zonder Ziggo.. Top Wifi hebben die niet in Breda.. 99% slecht…
  met IP probe in mijn straat 30 op 1 kanaal en is zo druk in me straat ik zelf heb maar 30% signaal,
  daarom zit ik nu op xs4all :P 100% beter Power… op me Wifi.. maar heb geen tv Boven.. Hoe dat zonder kabel

 22. Jason Dingemans
  20/09/2018 om 5:12 pm

  zou graag proef tv kijken zsm
  gr

 23. Annette de Wit
  29/04/2018 om 10:40 am

  Ik wil graag op internet tv kunnen kijken? Hoe moet dat?

 24. Renetta
  29/05/2016 om 5:38 pm

  kan ik tijdens mijn vakantie nog wel een nieuwszender ontvangen zonder een recreatieabonnement te moeten nemen van canal digital?

 25. Michel
  22/05/2015 om 10:20 am

  Ik heb nu ruim een jaar geleden mijn kabelabonnement opgezegd en heb alleen een internet aansluiting. Via Netflix, uitzending gemist en Youtube, allemaal via een Chromecast, is er genoeg te bekijken en dat alles tegen minder kosten dan wat de kabelaars rekenen. Ik ga nooit meer terug naar een TV abonnement.

 26. de jong
  27/02/2015 om 10:29 pm

  Ik kijk sinds ik laptop heb in 2006 geen tv meer nu zelf geen aansluiting meer boel opgezegt

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.