Tv kijken in je caravan of camper op de camping

tv op de camping

Zit je geregeld op de camping en mis je daar de televisie? Met onderstaande oplossingen is het mogelijk om op de camping in jouw caravan of camper Nederlandse tv te kijken. Ook lees je hoe je op de camping in het buitenland alsnog Nederlandse tv kunt kijken.

4 manieren om tv te kijken op de camping

Er zijn meedere manieren om op de camping tv te kijken namelijk:

 • Via Digitenne
 • Met een tv app (evt in combinatie met een Chromecast)
 • Via de satelliet
 • Via een bestaande kabelaansluiting op de camping

Digitenne op de camping

Een makkelijke manier om op de camping tv te kijken is door gebruik te maken van Digitenne van KPN. Je kunt het kastje met de ontvanger overal mee naartoe nemen en dus ook naar de camping.

In principe is dit een heel geschikte en makkelijke optie om draadloos tv te kijken op de camping. Het enige wat je hiervoor wel nodig hebt in je caravan of camper is stroom, standaard 230-240 volt.

Gelukkig is 12 volt ook een optie. Je hebt dan wel een 12v converter / adapter nodig voor het kastje van de Digitenne tv ontvanger.

Als je nu een nieuw abonnement neemt bij Digitenne kost je dat tussen de €10 en €20 per maand plus eenmalige aansluitkosten.

Voordelen Digitenne op de camping

Het grote voordeel van Digitenne van KPN is dat het eenvoudig werkt, aansluiten kost je letterlijk minder dan 10 minuten. Ook is het mogelijk om zonder extra- ontvanger en afstandbediening te kijken door gebruik te maken van de Digitenne Insteekkaart.

Nadelen Digitenne op de camping

Het grote nadeel is dat Digitenne niet beschikbaar is in het buitenland en dat het relatief duur is omdat je er misschien niet elke maand gebruik van maakt.

Houdt er ook rekening mee dat de dekking van Digitenne niet 100% is in Nederland, op sommige postcodes is het signaal niet erg sterk en wordt het afteraden om gebruik te maken van Digitenne. Hoe sterk het Digitenne signaal is kun je vooraf checken. Met de postcode check. Dit is wellicht de moeite waard om te checken als je steeds op dezelfde camping vertoeft.

TV kijken op de camping met een tv app

Hoogstwaarschijnlijk ben je op dit moment al klant bij een tv provider en heb je een tv abonnement voor thuis. Bij ongeveer alle tv providers is het mogelijk om tv te kijken via de tv app of website.

Dit betekent dat je ook op de camping tv kunt kijken zonder dat je een extra abonnement hoeft af te sluiten.

TV app streamen naar een tv scherm

Nu denk je misschien leuk die tv app, maar ik wil tv kijken op een tv scherm in mijn caravan? Dat kan ook lees dan even dit artikel.

Het enige nadeel van tv kijken via een tv app is dat dit alleen kan binnen Europa, tenzij je slim gebruik maakt van een vpn verbinding.

Uiteraard kun je alleen gebruik maken van een tv app als je verbonden bent met het internet. Dit kan zijn de camping wifi of een 3G of 4G internet verbinding. Maak je gebruik van een 3G of 4G verbinding let er dan even op je dataverbruik.

Tv kijken op de camping in het buitenland

Sta je met je caravan of camper op de camping in het buitenland ook dan is het mogelijk om televisie te kijken. Helaas is het dan niet meer mogelijk om gebruik te maken van Digitenne van KPN (ontvangst beperkt zich tot Nederland). Ga je buiten Europa kamperen dan kun verdwijnt ook de optie om via een tv app tv te kijken (met uitzondering van slimme vpn gebruikers). Wel kun je altijd via satelliet tv in het buitenland Nederlandse televisie bekijken.

Dit is bijvoorbeeld mogelijk met het recreatiepakket van Canal Digitaal. Hiervoor betaal je een eenmalig bedrag + de maandelijkse abonnementskosten.

Bij dit pakket zit een schotel + schotel standaard en alle kabels die je nodig hebt om de tv op de schotel aan te sluiten. Daarnaast bevat het pakket een handleiding waarmee je vrij eenvoudig de schotel kunt instellen zodat je tv kunt kijken via de satelliet.

Het recreatiepakket is geschikt voor zowel Nederland als het buitenland. In het buitenland is er (vrijwel) volledige dekking in heel Europa. Zie hieronder het bereik van de ASTRA satelliet.

bereik satelliet
Het bereik van de Astra satelliet.

Zoals je ziet is bijna heel Europa gedenkt. In Scandinavië, het noorden van Zweden, Noorwegen en Finland is het bereik een stuk minder.

In de donkere gebieden (op de afbeelding) is het bereik uitstekend, hoe lichter het wordt hoe minder het bereik. In de lichtere gebieden zul je ook relatief sneller last hebben van een storing, door bijvoorbeeld regen of slecht weer.

TV kijken op de camping via de schotel

Maar zoals je ziet heb je dus met satelliet tv de mogelijkheid om lekker op de camping in Frankrijk en Spanje in jouw caravan of camper Nederlandse televisie te kijken.

Een ander groot voordeel van schotel tv in je caravan is de uitstekende HD beeldkwaliteit. Daarnaast maakt het niet uit wat voor televisie je hebt, elke televisie kan met de juiste kabel worden aangesloten.

Satelliet tv is dus absoluut een aanrader wanneer je lekker in je caravan of camper tv wilt kijken.

50 mensen hebben al gereageerd.
 1. tlly
  23/02/2022 om 4:19 pm

  anoloog tv kijken is afgeschaft op de kamping nu moeten we een nieuwe digitale tv kopen wat moeten we doen om met dit nieuwe toestel tv te kijken

 2. Yvonne
  15/12/2020 om 1:49 pm

  We hebben in de camper een Oyster HD en een chromecast.
  Weet iemand hoe deze aangesloten moet worden op de decoder. Op de IPad zie ik 2 aansluitingen, maar op de TV zie ik alleen maar 1 HDMI en kan dus niet schakelen tussen 1 en 2

  • C.Vinke
   30/07/2021 om 9:36 am

   Via een HDMI splitten.
   4

 3. Max
  12/12/2020 om 2:42 pm

  Hallo lezers,

  We hebben sinds 1 november jl. een chalet gekocht in wilsum, net over de grens bij denenkamp. Bij het chalet zat er al een schotel met duo lnb, en een kastje ONTVANGER M7 zonder kaartje. Ik zag in de kast nog een mapje dat de vorige eigenaar gebruik maakte van digitenne. Mijn vragen zijn dan ook of ik via dititenne alleen een kaartje moet c.q kan kopen? Ik wil geen uitgebreide nederlandse tv, maar gewoon de lichte versie. Ik zat zelf te denken aan de joyne lite. Wie kan me aan een goedkope oplossing helpen of tips en tricks? Alvast dank,
   

 4. letteboer
  30/09/2019 om 6:45 pm

  k vraag niet om allerlei reclame mijn vraag is of je een televisie in een camper waar je normaal mee met schotel kijkt ook aan kunt sluiten op het centrale net van de camping

  • Theo
   25/06/2020 om 8:12 pm

   Ja dat kan letteboer! Met een coax kabel.

 5. lucien
  05/08/2019 om 2:40 pm

  tv antenne ziet er uit: Plat met twee horizontale inox buisjes die je kan uitklappen langs beid zijden

Er zijn meer reacties op dit artikel

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.