Tv kijken op de beamer

Met een beamer tover je eenvoudig de woonkamer om tot bioscoop. Naast films kun je met een beamer live tv, foto’s, Youtube en Netflix groot projecteren. In dit artikel leg ik uit hoe je een tv ontvanger, laptop, iPad, tablet of telefoon (draadloos) aansluit op je beamer.

De makkelijkste manier om je beamer aan te sluiten is met een HDMI kabel. Met een HDMI kabel kun je een tv ontvanger aansluiten op je beamer, zodat je digitaal tv kunt kijken op de beamer. Het aansluiten hiervan werkt op dezelfde manier zoals je een tv aansluit. Het enige verschil is dat het tv signaal nu via de HDMI kabel naar de beamer gaat in plaats van naar de televisie.

Om gebruik te kunnen maken van een HDMI kabel moet je wel een HDMI beamer hebben. Indien dat het geval is kun je met deze HDMI kabel alle apparaten aansluiten die beschikken over een HDMI ingang.

Draadloos beamer aansluiten

Heb je de beamer aan het plafond hangen? Dan is het het mooist om draadloos het signaal vanaf de computer, tv ontvanger, laptop of dvd speler naar de beamer te versturen. Je kunt de beamer met verschillende apparaten draadloos aansluiten.

Draadloze beamer

Heb je een draadloze beamer dan heb je uiteraard geen Chromecast, Apple TV of externe HDMI verzender nodig. Bij de duurdere en beter beamers heb je vaak de mogelijkheid om draadloos video’s en foto’s via wifi naar de beamer te verzenden. Hoe je de beamer vervolgens draadloos verbind met je telefoon, tablet of laptop verschilt per beamer.

Helaas kun je niet elke beamer draadloos aansluiten, gelukkig zijn er wel voldoende goedkope alternatieven om alsnog je beamer draadloos aan te sluiten. De goedkoopste en beste optie hiervoor is de Google Chromecast (€39).

Chromecast aansluiten op beamer

In veel gevallen is de Chromecast (uitleg) zeer handig in combinatie met een beamer. Als je een HDMI beamer hebt met usb ingang kun je hiervan gebruik maken. De Chromecast werkt het best in combinatie met een Ipad/tablet of smartphone.

De Chromecast zorgt ervoor dat je live tv kunt kijken op de beamer (in combinatie met Ziggo GO, Knippr, KPN Play en elke andere tv app die de Chromecast ondersteunt).

Ook kun je met de Chromecast Youtube video’s afspelen, Videoland en Netflix kijken op je beamer.

Apple TV aansluiten op beamer

De Apple TV werkt ook goed op een beamer. Met een Apple TV kun je draadloos (Youtube) video’s, Netflix, Live tv en afbeeldingen naar de beamer streamen.  De Apple TV kan alles wat de Chromecast ook kan maar werkt beter in combinatie met een iPhone, Ipad of Macbook.

De nadelen van de Apple TV ten opzichte van de Chromecast zijn:

 • De Apple TV is een stuk duurder.
 • De Apple TV heeft een externe voedingskabel die je in het stopcontact moet steken.
 • Het apparaat is groter dan de Chromecast, dit is lastiger indien de beamer aan het plafond hangt.

Marmitek Gigaview

Ook met de Marmitek Gigaview kun je draadloos het hdmi signaal verzenden naar je beamer. Hier lees je meer over Marmitek. Omdat de Marmitek Gigaview duur is zou ik alleen gebruik maken van de Marmitek indien je draadloos tv wilt kijken op je beamer en de tv app van jouw tv provider geen Chromecast of Apple TV ondersteund.

Laptop aansluiten op beamer

Een laptop of Macbook kun je op verschillende manieren aansluiten op een beamer:

 1. Met een HDMI kabel. Dit werkt eenvoudig maar is helaas niet draadloos. Het beeld van je laptop verschijnt op je beamer door simpelweg de uiteinden van de HDMI kabel in de laptop en beamer te steken.
 2. Chromecast. Op je laptop kun je hiermee Youtube en tabbladen in de Google Chrome browser naar de beamer streamen. Helaas geen presentaties.
 3. Marmitek. Hiermee stream je het beeld van je laptop naar de beamer. Alles wat op je laptop zichtbaar is verschijnt nu ook op de beamer, ook handig voor het geven van presentaties dus.
 4. Apple TV. De Apple TV werkt alleen met een Macbook, iMac of iPhone. Met de Apple TV kun je het beeldscherm van je Apple apparaat projecteren met de beamer.

Smartphone op beamer aansluiten

Je smartphone kun je verbinden met de beamer op de volgende manieren:

 1. HDMI kabel. Omdat een smartphone geen HDMI ingang heeft heb je een HDMI adapter nodig. Voor de iPhone 5/6/7 kun je gebruik maken van deze adapter. Daarnaast heb je nog een normale HDMI kabel nodig. Android telefoons met een mini usb kunnen gebruik maken van deze HDMi adapter.
 2. Chromecast. Werkt top in combinatie met een smartphone.
 3. Apple TV. Werkt alleen top met iPhones.

Tablet verbinden met beamer

 1. HDMI kabel + adapter. Voor een iPad heb je deze adapter nodig + een gewone hdmi kabel. Android tablets met een mini usb kunnen gebruik maken van deze HDMi adapter + hdmi kabel.
 2. Chromecast.
 3. Apple tv.

Youtube, Netflix en Videoland kijken op een beamer

Wil je Youtube video’s, Netflix series of films afspelen op een beamer? Sluit dan een laptop, tablet of smartphone aan op de beamer. Het makkelijkst is om gebruik te maken van een tablet of smartphone en een Google Chromecast. Je hebt geen (hdmi) kabel nodig en je tablet of smartphone kun je gebruik maken als afstandsbediening om je Netflix serie of Youtube video af te spelen op de beamer.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere mogelijkheden om je beamer aan te sluiten. Met name de Google Chromecast in combinatie met een beamer werkt erg goed. Hiermee kun je eenvoudig allerlei apparaten draadloos met de beamer verbinden en ook live tv streamen naar de beamer met een tv app. Hier lees je meer over de Chromecast.

Reacties op “Tv kijken op de beamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *