Kopen X

Satelliet tv kijken via de schotelantenne!

Met satelliet tv kun je overal in Nederland (en ook in de meeste landen van Europa) Nederlandse tv zenders bekijken. Met satelliet tv maak je gebruik van een schotelantenne die het tv signaal ontvangt van de satelliet. Bij het gebruik van satelliet tv heb je een beperkt aantal kabels nodig, dat maakt satelliet tv populair op de camping, voor caravan en campers maar ook voor Nederlanders die in het buitenland. Nederlandse tv willen kijken. Je huis of (mobiele) onderkomen hoeft immers niet aangesloten te zijn op een kabelnetwerk. In dit artikel lees je meer over het gebruik van satelliet televisie.

Satelliet tv aanbieders

CanalDigitaal is de tv aanbieder als je via de schotel Nederlandse televisie wilt kijken. CanalDigitaal biedt een divers tv pakket waarmee het mogelijk is om in HD kwaliteit een breed zenderaanbod te bekijken zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast kun je met Satelliet tv ook gewoon gebruik maken van een CI module. Het enige grote verschil is dat je dus gebruik maakt van een schotel.

Met de satelliet ontvanger van CanalDigitaal kun je in vergelijking tot andere tv aanbieders erg veel zenders bekijken. Via de schotel kunnen namelijk ook veel vrije zenders van de satelliet worden opgepikt. Naast het ruime aanbod van (buitenlandse) tv zenders kijkt u uiteraard ook naar alle Nederlandse tv zenders zoals (RTL,SBS, NET5, Veronica etc.).

Wil je geen Nederlandse tv ontvangen via de schotel maar bijvoorbeeld een Engels tv pakket van Sky, bekijk dan op de website van Sky voor meer informatie over Engelse televisie op het Europese vasteland.

Satelliet tv op de camping

Als je tv wilt kijken op de camping heb je verschillende mogelijkheden. Wil je ook in het buitenland Nederlandse tv kijken op de camping dan kom je al snel uit bij satelliet tv van CanalDigitaal. In het buitenland kunt u namelijk geen gebruik meer maken van Digitenne van KPN of van de tv apps zoals de Horizon GO App van Ziggo.

Het recreatiepakket: satelliet tv in de caravan of camper

Als je tv wilt kijken in je caravan of camper dan is het recreatiepakket een uitstekende optie. Met het recreatiepakket ontvang je vrijwel overal in Europa alle belangrijke Nederlandse zenders plus honderden vrije zenders.

Het recreatiepakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Schotelantenne met standaard.
 2. TV ontvanger.
 3. Speciaal kompas.
 4. Bekabeling om de tv, tv ontvanger en schotelantenne aan te sluiten.

Het recreatiepakket is ideaal voor tv kijken op de camping in caravan of camper omdat het een abonnement is dat loopt in de zomerperiode van april tot september. Wil je het hele jaar door tv kijken via de satelliet sluit dan een regulier pakket af bij CanalDigitaal.

Internet via satelliet

Helaas is het niet mogelijk om naast televisie ook internet via de satelliet te ontvangen. Voor internet dient een apart abonnement afgesloten te worden. Losse internet abonnementen kun je ook vergelijken opdraadloostvkijken.com/vergelijken, geef dan in de vergelijker aan dat je alleen losse internet abonnementen wilt vergelijken.

Wil je bijvoorbeeld onderweg of op de camping gebruik maken van internet en heb je niet de beschikking over een WIFI netwerk. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van een los 3G of 4G modem met abonnement.

Kosten satelliet tv en schotel

De kosten voor satelliet tv verschillen uiteraard per pakket. Ter indicatie kun je rekenen op €12-20 per maand voor een tv abonnement waarbij je alle belangrijke Nederlandse tv zenders kunt bekijken. Daarnaast is het mogelijk om je tv pakket uit te breiden met bijvoorbeeld Eredivisie en buitenlands voetbal van FoxSports of Sport 1 hiervoor betaal je een meerprijs per maand.

De kosten van schotel verschillen per pakket. Afhankelijk van het pakket betaalt u eenmalig een bedrag voor de schotel en overige randapparatuur (rond €200). Bij andere pakketten is het soms ook mogelijk dat u de schotel gratis in bruikleen ontvangt.

Gratis satelliet tv

Voorheen waren NPO 1,2,3 vrij te ontvangen via de satelliet. Tegenwoordig zijn er alleen veel vrije zenders uit het buitenland die je nog gratis ontvangen. De commerciële populaire zenders  in Nederland (zoals RLT, SBS etc.) zijn helaas niet gratis te ontvangen. Voor gratis satelliet tv heb je bijna hetzelfde nodig als bij een abonnement. Je hoeft alleen geen geldige smartcard van een aanbieder in de tv ontvanger te steken. Zonder smartcard en abonnement ontvang je dus alleen de gratis zenders die worden ontvangen via de satelliet.

TV kijken met Schotelantenne

Met de schotelantenne van CanalDigitaal haal je het tv signaal van de Astra satelliet. Deze satelliet geeft dekking over heel Europa. Een schotel klinkt ingewikkelder dan het is. Maar de schotel afstellen is helemaal niet zo lastig, binnen een paar minuten kun je al lekker televisie kijken. Het recreatiepakket van CanalDigitaal blijft dus ook aantrekkelijk als je veel van camping wisselt gedurende een vakantie.

Satelliet tv aansluiten

Wanneer de schotelantenne juist is afgesteld hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat er ook daadwerkelijk tv gekeken kan worden. Hiervoor moet je de schotelantenne op de juiste manier aansluiten op de televisie. Hiervoor heb je nodig:

 1. Coax kabel
 2. hdmi kabel (voor als je in HD kwaliteit tv wilt kijken)
 3. Scart kabel (als je tv niet beschikt over een hdmi uitgang, dit geldt vaak alleen voor oudere televisies)
 4. TV decoder/ontvanger
 5. Televisie (met uitzondering van de televisie worden alle benodigde materialen meegeleverd wanneer je een abonnement afsluit bij CanalDigitaal).

Indien je alle benodigdheden bij de hand hebt is het afsluiten vrij gemakkelijk.

 1. Verbind de coax kabel vanaf de schotelantenne met de tv decoder.
 2. Sluit de stroomvoorziening van de decoder aan.
 3. Verbind de tv decoder met de televisie met een hdmi of scart kabel.
 4. Wanneer je een abonnement hebt (bij CanalDigitaal) stop dan de smartcard op de juiste manier in de tv ontvanger.
 5. Sluit de stroomvoorziening van de televisie aan en schakel de tv en decoder in, normaal gesproken kan er nu tv worden bekeken.

Satelliet tv met CI module

Met satelliet tv heb je vrijwel dezelfde opties als kabel tv. Zo kun je ook gebruik maken van de CI module. De CI module kun je gebruiken als alternatief voor de tv ontvanger. De CI module heeft eigenlijk precies dezelfde functie als een tv ontvanger. De tv ontvanger zit nu echter in de televisie in plaats van in een los kastje dat je naast de televisie plaatst. De tv ontvanger decodeert het signaal wat de schotelantenne doorgeeft via de coax kabel.

De CI module heeft een aantal voordelen:

 • Geen extra kastje (tv ontvanger) bij de televisie.
 • Je bespaart daarnaast ook een extra kabel, namelijk de hdmi of Scart kabel die loopt van de tv ontvanger naar de televisie.
 • Je televisie bedienen met 1 afstandsbediening, je maakt nu gebruik van de originele afstandsbediening van de televisie, hiermee wissel je van programma’s en bedien je het geluid van de tv.

Met de CI module maak je echter nog wel gebruik van een coax kabel, in plaats van de coax kabel vanaf de schotelantenne met de tv ontvanger te verbinden, verbind je nu de coax kabel direct met de televisie.

Kan ik gebruik maken van de CI module?

Dat kan maar dan moet je wel de beschikking hebben over een tv met een common interace (CI). Of je beschikt over een common interface is geheel afhankelijk van het merk en model televisie dat je gebruikt. Maar over het algemeen kun je met de meeste moderne HD televisie gebruik maken van een CI module.

Meest gelezen artikelen

57 reacties op “Satelliet tv kijken via de schotelantenne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Jan B

  Hallo iedereen,

  Ik woon in België en zou graag beginnen met TV kijken via satelliet. (ipv telenet abo)
  Graag zou ik hier maximum voetbal willen kunnen ontvangen.
  Iemand ervaringen? Voorstellen? Kostprijs van overstap?
  Veel dank.
  Mvg,

 2. Henrie

  er is nog een aanbieder nl ,,, joyne,,, is zelfs nog goedkoper ook

 3. Richard

  Ik woon in Belgie en betaal voor veel zenders zowel via de Belgische kabel “Telenet” als via de schotel, zo ook voor bijvoorbeeld Ziggo.

  Op welke wijze kan ik ziggo bijvoorbeeld via de Ipad of iPhone bekijken als ik onderweg ben of in het buitenland zit? Iemand een idee?

  1. Theo ✔

   Dat kan bijvoorbeeld met de tv app van Telenet.

 4. richard

  wat heb ik allemaal nodig om een schotelantenne te nemen waar ik ook rtl 4 sbs enz enz kan ontvagen en wat kost dit per maand/jaar welke abonnementen e.d, en op minimaal 2 tv’s afzonderlijk kan kijken.
  alvast bedankt voor de reactie’s

 5. Jan

  Discovery HD zoals bij Ziggo is dat ook te ontvangen bij Canal Digitale?

  1. Theo ✔

   Check even het zenderpakket van CanalDigitaal.

Meer reacties bekijken