Satelliet tv kijken via de schotelantenne!

satelliet tv

Via satelliet tv kun je overal in Nederland (en ook in de meeste landen van Europa) Nederlandse tv zenders bekijken. Met satelliet tv maak je gebruik van een schotelantenne die satelliet ontvangst mogelijk maakt. Met voldoende satelliet ontvangst kun je in principe waar je maar wilt tv kijken. Dat maakt satelliet tv populair onder kampeerders en Nederlanders met een tweede huis in het buitenland. Je huis of (mobiele) onderkomen hoeft immers niet aangesloten te zijn op de kabel. In dit artikel lees je meer over het gebruik van satelliet televisie.

Satelliet tv aanbieders

Er zijn in Nederland twee satelliet tv aanbieders actief:

 • Joyne
 • CanalDigitaal

CanalDigitaal is de bekendste en grootste aanbieder. CanalDigitaal biedt een divers tv pakket waarmee het mogelijk is om in HD kwaliteit een breed zenderaanbod te bekijken zowel in Nederland als in het buitenland.

Met de satelliet ontvanger van CanalDigitaal kun je in vergelijking tot andere tv aanbieders veel tv zenders ontvangen. Via de schotel kunnen veel vrije zenders van de satelliet worden opgepikt. Naast het ruime aanbod van (buitenlandse) tv zenders kijk je uiteraard ook, in HD, naar bekende Nederlandse tv zenders zoals (RTL,SBS, NET5, Veronica etc.).

Wil je geen Nederlandse tv ontvangen via de schotel maar bijvoorbeeld een Engels tv pakket van Sky, bekijk dan op de website van Sky voor meer informatie over Engelse televisie op het Europese vasteland.

TV kijken met een schotel

Met de schotelantenne van CanalDigitaal haal je het tv signaal van de Astra satelliet. Deze satelliet geeft dekking over heel Europa. Een schotel klinkt ingewikkelder dan het is. Maar de schotel afstellen is helemaal niet zo lastig, binnen een paar minuten kun je al lekker televisie kijken. Dus laat dat je niet ervan weerhouden om een schotel op het dak van je caravan of camper te plaatsen.

Satelliet tv aansluiten

Wanneer de schotelantenne juist is afgesteld hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat er ook daadwerkelijk tv gekeken kan worden. Hiervoor moet je de schotelantenne op de juiste manier aansluiten op de televisie.

Hiervoor heb je nodig:

 • Coax kabel
 • hdmi kabel (voor als je in HD kwaliteit tv wilt kijken)
 • Scart kabel (als je tv niet beschikt over een hdmi uitgang, dit geldt vaak alleen voor oudere televisies)
 • TV decoder/ontvanger
 • Televisie (met uitzondering van de televisie worden alle benodigde materialen meegeleverd wanneer je een abonnement afsluit bij CanalDigitaal).

Indien je alle benodigdheden bij de hand hebt is het aansluiten vrij makkelijk.

 1. Verbind de coax kabel vanaf de schotelantenne met de tv decoder.
 2. Sluit de stroomvoorziening van de decoder aan.
 3. Verbind de tv decoder met de televisie met een hdmi of scart kabel.
 4. Wanneer je een abonnement hebt (bij CanalDigitaal) stop dan de smartcard op de juiste manier in de tv ontvanger.
 5. Sluit de stroomvoorziening van de televisie aan en schakel de tv en decoder in, normaal gesproken kan er nu tv worden bekeken.

Kosten satelliet tv

De kosten voor satelliet tv variëren uiteraard per pakket. Je kunt rekenen op €12-20 per maand voor een tv abonnement waarbij je alle belangrijke Nederlandse tv zenders kunt bekijken. Daarnaast is het mogelijk om je tv pakket uit te breiden met bijvoorbeeld Eredivisie en buitenlands voetbal van FoxSports of Sport 1, hiervoor betaal je een meerprijs per maand.

De kosten van de schotel variëren ook per pakket. Afhankelijk van het pakket betaal je eenmalig een bedrag voor de schotel en randapparatuur (rond €200).

Gratis satelliet tv

Voorheen waren NPO 1,2,3 vrij te ontvangen via de satelliet. Tegenwoordig zijn er alleen veel vrije zenders uit het buitenland die je nog gratis ontvangen. De commerciële populaire zenders in Nederland (zoals RLT, SBS etc.) zijn helaas niet gratis te ontvangen. Voor gratis satelliet tv heb je nog steeds een schotel en tv ontvanger nodig. Je hoeft alleen geen geldige smartcard van een aanbieder in de tv ontvanger te steken. Zonder smartcard en geldig abonnement kijk je dus alleen de gratis te ontvangen zenders.

Satelliet tv met CI module

Met satelliet tv heb je vrijwel dezelfde opties als kabel tv. Zo kun je ook gebruik maken van de CI module. De CI module kun je gebruiken als alternatief voor de tv ontvanger. De CI module heeft eigenlijk precies dezelfde functie als een tv ontvanger. De tv ontvanger zit nu echter in de televisie in plaats van in een los kastje dat je naast de televisie plaatst. De tv ontvanger decodeert het signaal wat de schotelantenne doorgeeft via de coax kabel.

De CI module heeft een aantal voordelen:

 • Geen extra kastje (tv ontvanger) bij de televisie.
 • Je bespaart daarnaast ook een extra kabel, namelijk de hdmi of Scart kabel die loopt van de tv ontvanger naar de televisie.
 • Je televisie bedienen met 1 afstandsbediening, je maakt nu gebruik van de originele afstandsbediening van de televisie, hiermee wissel je van programma’s en bedien je het geluid van de tv.

Met de CI module maak je echter nog wel gebruik van een coax kabel, in plaats van de coax kabel vanaf de schotelantenne met de tv ontvanger te verbinden, verbind je nu de coax kabel direct met de televisie.

Kan ik gebruik maken van de CI module?

Dat kan maar dan moet je wel de beschikking hebben over een tv met een common interace (CI). Of je beschikt over een common interface is geheel afhankelijk van het merk en model televisie dat je gebruikt. Maar over het algemeen kun je met de meeste moderne HD televisie gebruik maken van een CI module.

Internet via satelliet

Helaas is het niet mogelijk om naast televisie ook internet via de satelliet te ontvangen. We wachten met smart totdat Elon Musk dit met Starlink beschikbaar maakt, maar vooralsnog lijkt eerst Canada aan de beurt. Voor internet dient dus een apart abonnement afgesloten te worden. Losse internet abonnementen kun je hier vergelijken, geef in de vergelijker aan dat je alleen losse internet abonnementen wilt vergelijken.

Wil je bijvoorbeeld onderweg of op de camping gebruik maken van internet en heb je niet de beschikking over een WIFI netwerk. Dan kun je als alternatief gebruik maken van een los 3G of 4G modem met abonnement.

Satelliet tv op de camping

Wil je ook in het buitenland Nederlandse tv kijken op de camping dan kom je al snel uit bij satelliet tv van CanalDigitaal. In het buitenland kunt u namelijk geen gebruik meer maken van Digitenne van KPN of van de tv apps zoals de Horizon GO App van Ziggo.

Het recreatiepakket: satelliet tv in de caravan of camper

Als je tv wilt kijken in je caravan of camper dan is het recreatiepakket een uitstekende optie. Met het recreatiepakket ontvang je vrijwel overal in Europa alle belangrijke Nederlandse zenders plus honderden vrije zenders.

Het recreatiepakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Schotelantenne met standaard.
 2. TV ontvanger.
 3. Speciaal kompas.
 4. Bekabeling om de tv, tv ontvanger en schotelantenne aan te sluiten.

Het recreatiepakket is ideaal voor tv kijken op de camping in caravan of camper omdat het een abonnement is dat loopt in de zomerperiode van april tot september. Wil je het hele jaar door tv kijken via de satelliet sluit dan een regulier pakket af bij CanalDigitaal.

82 mensen hebben al gereageerd.
 1. Rob
  29/08/2023 om 9:41 pm

  Ik vraag mij af of het mogelijk is om de Nederlandse free to air zenders en BVN te ontvangen met een in het buitenland gekochte tv met DVB-S ? En natuurlijk aangesloten op de schotel.

 2. ox - Satelliet | Aflevering Rox 53,5K abonnees Abonneren
  20/08/2023 om 11:10 am

  ox – Satelliet | Aflevering

  Rox
  53,5K abonnees

  Abonneren

 3. Marius J.G. Pijnappels
  12/03/2023 om 8:17 pm

  L.S. Kan de straling van een satelliet net als Bluetoth en WiFi elektrostres veroorzaken ?
  Wordt de schotel vanuit de kop elektromagnetisch aangestuurd ?
  Arie

 4. Karine
  06/12/2022 om 11:23 pm

  Hallo kun je ook opnemen met een schotelantenne

  • ox - Satelliet | Aflevering Rox 53,5K abonnees Abonneren
   20/08/2023 om 11:10 am

   ox – Satelliet | Aflevering

   Rox
   53,5K abonnees

   Abonneren

 5. Angelique
  02/10/2021 om 11:19 am

  Ik heb een vraag we hebben schotel met kasje zonder kaart er in staat alleen op Duits en hoe werk het wie kan helpen vertellen

  • theo
   25/03/2022 om 1:14 pm

   hallo je kunt alleen zenders kijken die free to air zijn dat wil geggen je hebt geen abonement nodig
   heb je de schotel in duitsland gekocht dan zal er geen nederlandse vertalling bij ziten
   gr Theo

  • paco
   08/01/2023 om 10:07 pm

   vertalen met google

   aansluiten en klaar

 6. Willem
  29/08/2021 om 1:48 pm

  Ik zit in Luxemburg tussen bergen op een camping ik hoor dat die schotels slecht beeld geven op de tv als het regent wat is het beste schotel ik heb er geen ervaring mee maar graag een paar tips kan geen kwaad

  • paco
   08/01/2023 om 10:08 pm

   minimaal 90 cm nemen spanje 90 en of 100 canarische eilanden 120 cm

 7. Tonny
  06/08/2021 om 11:26 am

  Hallo
  Bestaat de mogelijkheid dat ik een tv aansluit via een decoder/ontvanger via LNB-1,
  en de CI-module van de zelfde tv via LNB-2.
  Dus 2 verschillende LNB

  • paco
   08/01/2023 om 10:10 pm

   ligt eraan welke lnb je richt op? is het astra dan niet want op astra 1 uplink je elk kwartier naar de sateliet per duo is dat per twee en een triple is dat per 3 allemaal ia de 19,2 graden

 8. Leen Slappendel
  25/07/2021 om 1:44 pm

  Onze camper komt ut Duitsland. Er zit een Snipe3 schotel (vlakke)op. Nu kunnen we alleen de Duitse zenders met Duitse ondertiteling bekijken op Astra1. De Nederlandse zenders op Asta3 zijn er niet en ook niet te vinden. De controller schijnt op Duitsland e zijn ingesteld. Wie kan mij zeggen hoe ik de Snipe3 op Nederland instel, zodat de Nederlandse zenders opgezocht kunnen worden.

  • Hans
   14/08/2022 om 9:24 pm

   Wij hadden een camper uit België gekocht. Alleen masr Franse en Duitse zenders. Konde ook niets vinden op Astra 3. Bij een satelliet zaak geweest.
   Die moesten nieuwe software installeren. Weet zo niet meer wat dat heeft gekost. Maar alles werkt weer prima.
   Succes

 9. JPAUL
  04/07/2021 om 1:40 pm

  HALLO ik krijg maar de helft van mijn zenders op sateliet . ik krijg geen vtm, geen één , geen hd zenders . aan wat zou dit kunnen hangen .

 10. Dick
  14/06/2021 om 3:44 pm

  Heb ik naast schotelantenne aansluiting op de decoder een coax antenne van decoder naar tv nodig? Of volstaat een scart kabel.

  • paco
   08/01/2023 om 10:11 pm

   scart,
   maar beter is hdmi oude tv hebben die bijna niet hdmi

 11. Kalidin
  30/09/2020 om 8:43 pm

  Ik heb een deskundig advies nodig , ik kijk TV via een sateliet antenne ( schotel) . Het signaal komt door coax kabel in een dreambox . Via HDMI gaat het signaal naar een splitter , deze verdeelt het signaal over 2 TV.
  De probleem is : TV 1 heeft een HDMI kabel van 2,5 m , TV 2 heeft een HDMI kabel van 10 m . Als de beide TV aan is dan is storingsvrij op beide TV. Als TV 1 uit dan stoord op TV 2 .

  Ik kan niet achter komen waarom de storing. Of mag ik geen splitter tussen zetten. Graag uw mening.
  Graag adviers
  MVG Kalidin

  • eric
   09/06/2021 om 8:29 pm

   Stoord met een D. Tja daar is geen kruid tegenop gewassen. Misschien moet je stoort met een T schrijven, dan volgt het antwoord ook…

   • Henk
    24/06/2021 om 11:45 am

    Gadver…! degene die op spelfoutjes gaat letten en er vervolgens commentaar op geeft…….DAT ZIJN DE ALLER EGSTE TRIESTE FIGUREN..!

    • Erik_met_een_K
     15/07/2022 om 11:37 am

     Ergste…….

  • paco
   08/01/2023 om 10:13 pm

   versterker ertussen? of splitter in 2x 5 meter maken of tv aanlaten dan geen storing of standby modus?
   geen ervaring mee

 12. Coos Wernsing
  22/07/2020 om 5:11 pm

  Ik ben in het bezit SR mecatronic ASR 850 Flat Skew Plus. Hoe kan ik hieraan satellieten toevoegen.

  Bij voorbaat dank

 13. Jan B
  14/05/2020 om 10:23 am

  Hallo iedereen,

  Ik woon in België en zou graag beginnen met TV kijken via satelliet. (ipv telenet abo)
  Graag zou ik hier maximum voetbal willen kunnen ontvangen.
  Iemand ervaringen? Voorstellen? Kostprijs van overstap?
  Veel dank.
  Mvg,

 14. Henrie
  30/09/2019 om 2:47 pm

  er is nog een aanbieder nl ,,, joyne,,, is zelfs nog goedkoper ook

 15. Richard
  24/09/2019 om 1:43 pm

  Ik woon in Belgie en betaal voor veel zenders zowel via de Belgische kabel “Telenet” als via de schotel, zo ook voor bijvoorbeeld Ziggo.

  Op welke wijze kan ik ziggo bijvoorbeeld via de Ipad of iPhone bekijken als ik onderweg ben of in het buitenland zit? Iemand een idee?

  • Theo ✔
   24/04/2020 om 9:04 pm

   Dat kan bijvoorbeeld met de tv app van Telenet.

 16. richard
  29/06/2019 om 11:02 pm

  wat heb ik allemaal nodig om een schotelantenne te nemen waar ik ook rtl 4 sbs enz enz kan ontvagen en wat kost dit per maand/jaar welke abonnementen e.d, en op minimaal 2 tv’s afzonderlijk kan kijken.
  alvast bedankt voor de reactie’s

 17. Jan
  25/06/2019 om 10:26 pm

  Discovery HD zoals bij Ziggo is dat ook te ontvangen bij Canal Digitale?

  • Theo ✔
   24/04/2020 om 9:04 pm

   Check even het zenderpakket van CanalDigitaal.

  • Lucas
   15/04/2021 om 5:32 pm

   Neen, Canaldigitaal heeft géén Discovery en géén Eurosport 1 en 2 in het pakket.

Er zijn meer reacties op dit artikel

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.