Kopen X

Satelliet tv kijken via de schotelantenne!

Met satelliet tv kun je overal in Nederland (en ook in de meeste landen van Europa) Nederlandse tv zenders bekijken. Met satelliet tv maak je gebruik van een schotelantenne die het tv signaal ontvangt van de satelliet. Bij het gebruik van satelliet tv heb je een beperkt aantal kabels nodig, dat maakt satelliet tv populair op de camping, voor caravan en campers maar ook voor Nederlanders die in het buitenland. Nederlandse tv willen kijken. Je huis of (mobiele) onderkomen hoeft immers niet aangesloten te zijn op een kabelnetwerk. In dit artikel lees je meer over het gebruik van satelliet televisie.

Satelliet tv aanbieders

CanalDigitaal is de tv aanbieder als je via de schotel Nederlandse televisie wilt kijken. CanalDigitaal biedt een divers tv pakket waarmee het mogelijk is om in HD kwaliteit een breed zenderaanbod te bekijken zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast kun je met Satelliet tv ook gewoon gebruik maken van een CI module. Het enige grote verschil is dat je dus gebruik maakt van een schotel.

Met de satelliet ontvanger van CanalDigitaal kun je in vergelijking tot andere tv aanbieders erg veel zenders bekijken. Via de schotel kunnen namelijk ook veel vrije zenders van de satelliet worden opgepikt. Naast het ruime aanbod van (buitenlandse) tv zenders kijkt u uiteraard ook naar alle Nederlandse tv zenders zoals (RTL,SBS, NET5, Veronica etc.).

Wil je geen Nederlandse tv ontvangen via de schotel maar bijvoorbeeld een Engels tv pakket van Sky, bekijk dan op de website van Sky voor meer informatie over Engelse televisie op het Europese vasteland.

Satelliet tv op de camping

Als je tv wilt kijken op de camping heb je verschillende mogelijkheden. Wil je ook in het buitenland Nederlandse tv kijken op de camping dan kom je al snel uit bij satelliet tv van CanalDigitaal. In het buitenland kunt u namelijk geen gebruik meer maken van Digitenne van KPN of van de tv apps zoals de Horizon GO App van Ziggo.

Het recreatiepakket: satelliet tv in de caravan of camper

Als je tv wilt kijken in je caravan of camper dan is het recreatiepakket een uitstekende optie. Met het recreatiepakket ontvang je vrijwel overal in Europa alle belangrijke Nederlandse zenders plus honderden vrije zenders.

Het recreatiepakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Schotelantenne met standaard.
 2. TV ontvanger.
 3. Speciaal kompas.
 4. Bekabeling om de tv, tv ontvanger en schotelantenne aan te sluiten.

Het recreatiepakket is ideaal voor tv kijken op de camping in caravan of camper omdat het een abonnement is dat loopt in de zomerperiode van april tot september. Wil je het hele jaar door tv kijken via de satelliet sluit dan een regulier pakket af bij CanalDigitaal.

Internet via satelliet

Helaas is het niet mogelijk om naast televisie ook internet via de satelliet te ontvangen. Voor internet dient een apart abonnement afgesloten te worden. Losse internet abonnementen kun je ook vergelijken opdraadloostvkijken.com/vergelijken, geef dan in de vergelijker aan dat je alleen losse internet abonnementen wilt vergelijken.

Wil je bijvoorbeeld onderweg of op de camping gebruik maken van internet en heb je niet de beschikking over een WIFI netwerk. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van een los 3G of 4G modem met abonnement.

Kosten satelliet tv en schotel

De kosten voor satelliet tv verschillen uiteraard per pakket. Ter indicatie kun je rekenen op €12-20 per maand voor een tv abonnement waarbij je alle belangrijke Nederlandse tv zenders kunt bekijken. Daarnaast is het mogelijk om je tv pakket uit te breiden met bijvoorbeeld Eredivisie en buitenlands voetbal van FoxSports of Sport 1 hiervoor betaal je een meerprijs per maand.

De kosten van schotel verschillen per pakket. Afhankelijk van het pakket betaalt u eenmalig een bedrag voor de schotel en overige randapparatuur (rond €200). Bij andere pakketten is het soms ook mogelijk dat u de schotel gratis in bruikleen ontvangt.

Gratis satelliet tv

Voorheen waren NPO 1,2,3 vrij te ontvangen via de satelliet. Tegenwoordig zijn er alleen veel vrije zenders uit het buitenland die je nog gratis ontvangen. De commerciële populaire zenders  in Nederland (zoals RLT, SBS etc.) zijn helaas niet gratis te ontvangen. Voor gratis satelliet tv heb je bijna hetzelfde nodig als bij een abonnement. Je hoeft alleen geen geldige smartcard van een aanbieder in de tv ontvanger te steken. Zonder smartcard en abonnement ontvang je dus alleen de gratis zenders die worden ontvangen via de satelliet.

TV kijken met Schotelantenne

Met de schotelantenne van CanalDigitaal haal je het tv signaal van de Astra satelliet. Deze satelliet geeft dekking over heel Europa. Een schotel klinkt ingewikkelder dan het is. Maar de schotel afstellen is helemaal niet zo lastig, binnen een paar minuten kun je al lekker televisie kijken. Het recreatiepakket van CanalDigitaal blijft dus ook aantrekkelijk als je veel van camping wisselt gedurende een vakantie.

Satelliet tv aansluiten

Wanneer de schotelantenne juist is afgesteld hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat er ook daadwerkelijk tv gekeken kan worden. Hiervoor moet je de schotelantenne op de juiste manier aansluiten op de televisie. Hiervoor heb je nodig:

 1. Coax kabel
 2. hdmi kabel (voor als je in HD kwaliteit tv wilt kijken)
 3. Scart kabel (als je tv niet beschikt over een hdmi uitgang, dit geldt vaak alleen voor oudere televisies)
 4. TV decoder/ontvanger
 5. Televisie (met uitzondering van de televisie worden alle benodigde materialen meegeleverd wanneer je een abonnement afsluit bij CanalDigitaal).

Indien je alle benodigdheden bij de hand hebt is het afsluiten vrij gemakkelijk.

 1. Verbind de coax kabel vanaf de schotelantenne met de tv decoder.
 2. Sluit de stroomvoorziening van de decoder aan.
 3. Verbind de tv decoder met de televisie met een hdmi of scart kabel.
 4. Wanneer je een abonnement hebt (bij CanalDigitaal) stop dan de smartcard op de juiste manier in de tv ontvanger.
 5. Sluit de stroomvoorziening van de televisie aan en schakel de tv en decoder in, normaal gesproken kan er nu tv worden bekeken.

Satelliet tv met CI module

Met satelliet tv heb je vrijwel dezelfde opties als kabel tv. Zo kun je ook gebruik maken van de CI module. De CI module kun je gebruiken als alternatief voor de tv ontvanger. De CI module heeft eigenlijk precies dezelfde functie als een tv ontvanger. De tv ontvanger zit nu echter in de televisie in plaats van in een los kastje dat je naast de televisie plaatst. De tv ontvanger decodeert het signaal wat de schotelantenne doorgeeft via de coax kabel.

De CI module heeft een aantal voordelen:

 • Geen extra kastje (tv ontvanger) bij de televisie.
 • Je bespaart daarnaast ook een extra kabel, namelijk de hdmi of Scart kabel die loopt van de tv ontvanger naar de televisie.
 • Je televisie bedienen met 1 afstandsbediening, je maakt nu gebruik van de originele afstandsbediening van de televisie, hiermee wissel je van programma’s en bedien je het geluid van de tv.

Met de CI module maak je echter nog wel gebruik van een coax kabel, in plaats van de coax kabel vanaf de schotelantenne met de tv ontvanger te verbinden, verbind je nu de coax kabel direct met de televisie.

Kan ik gebruik maken van de CI module?

Dat kan maar dan moet je wel de beschikking hebben over een tv met een common interace (CI). Of je beschikt over een common interface is geheel afhankelijk van het merk en model televisie dat je gebruikt. Maar over het algemeen kun je met de meeste moderne HD televisie gebruik maken van een CI module.

Meest gelezen artikelen

53 reacties op “Satelliet tv kijken via de schotelantenne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Henrie

  er is nog een aanbieder nl ,,, joyne,,, is zelfs nog goedkoper ook

 2. Richard

  Ik woon in Belgie en betaal voor veel zenders zowel via de Belgische kabel “Telenet” als via de schotel, zo ook voor bijvoorbeeld Ziggo.

  Op welke wijze kan ik ziggo bijvoorbeeld via de Ipad of iPhone bekijken als ik onderweg ben of in het buitenland zit? Iemand een idee?

 3. richard

  wat heb ik allemaal nodig om een schotelantenne te nemen waar ik ook rtl 4 sbs enz enz kan ontvagen en wat kost dit per maand/jaar welke abonnementen e.d, en op minimaal 2 tv’s afzonderlijk kan kijken.
  alvast bedankt voor de reactie’s

 4. Jan

  Discovery HD zoals bij Ziggo is dat ook te ontvangen bij Canal Digitale?

 5. Luciën

  Ik wil graag in zweden waar ik woon tv kijken hoe of wat heb ik daar voor nodig en wat kost het.
  Ik heb wel glasvezel internet

  1. Theo ✔

   Dan kun je bijvoorbeeld een abonnement bij NLziet afsluiten.

 6. Jos

  kan ik een pakket kopen voor 6 maanden op de camping

  1. Theo ✔

   Ja canal digitaal heeft ook recreatie abonnementen.

 7. 'T de Leeuw

  Wij wille tv Nederland ontvangen op de camping in zuid Frankrijk cote dazur, ik ben totaal onbekend met schotel ontvangers en toebehoren om na installatie direct tv te kunnen kijken niet dat we veel moeten jojo-en e.d.

  1. Theo ✔

   Neem eens een kijkje bij Canal Digitaal. Of gebruik de tv app die zit inbegrepen bij je thuis tv en internet abonnement.

 8. Ad Mies

  Wij zijn woonachtig in Gran Alacant (03130 Santa Pola) en willen CanalDigital laten instaleren. Is er een dealer in onze omgeving die dat kan doen?

  1. Theo ✔

   Het lijkt mij het beste dat je het pakket gewoon bij Canal Digitaal koopt en op het buitenlandse adres laat bezorgen. Mocht je hulp nodig hebben kun je het beste aankloppen bij een lokale telecom winkel. Waarschijnlijk zijn die wel in staat om de boel te installeren.

 9. Harry Oerlemans

  Recent een camper gekocht met satellietschotel en ontvanger. Er zit een frans kaartje in. In principe werkt het wel, maar geen NL zenders.
  Wat heb ik nodig om nederlandse tv zenders te ontvangen.

  Groet Harry Oerlemans

  1. Theo ✔

   Een canal digitaal abonnement en kaartje. Daarnaast moet de satellietschotel en ontvanger ook geschikt zijn om tv te kunnen ontvangen via canal digitaal.

 10. Albert Bouthoorn

  wil graag een offerte voor een satelliet tv en een abonnement
  mvgr albert bouthoorn

  1. Theo ✔

   Daarvoor moet je bij de aanbieder zelf zijn, bijvoorbeeld bij Canal Digitaal.

 11. Rob Oosting

  heb ik een decoder nodig als ik een smart tv heb?

 12. Cees

  Mijn vriend in Spanje krijgt overdag gewoon NPO 1-2-3.
  ,sAvonds krijgt hij alleen NPO 2. Ra,ra, Hoe kan hij dat veranderen,
  Met zijn Canal digital ?

 13. Ben

  Kan ik de coax kabel op een van de vrije uitgangen van de schotelkop aansluiten

 14. Kasper

  Hallo ik heb een schotel op camping in walchum kan ik bij jullie ook abonnement worden voor zenders

  1. Theo ✔

   Daarvoor kun je terecht bij Canal Digitaal.

 15. Karin

  Ik wil in Spanje naar alle zenders kijken en ook in Nederland naar de formule 1

 16. KOOS

  Ik zit in zuid spanje, heb een satalietschotel en alle gratis zenders. Bij het overnemen heb ik ook de canal digitaal card erbij gekregen. Nu wil ik NL ontvangen, hoe kan ik de canaldigital card activeren en op mijn naam zetten?
  groetjes,
  Koos

  1. Theo ✔

   Daarvoor kun je het beste contact opnemen met Canal Digitaal zelf.

 17. leen

  kun je nog digitaal tv kijken via de schotel

  1. Theo ✔

   Ja dat kan!

 18. Eric

  Heb je altijd een kaart/cimodule nodig om sateliet tv te kijken, ook als je kijkt naar de gratis zender BVN?

  1. Theo ✔

   Ja volgens mij wel.

 19. Jaap

  Hoi, zijn net weg voor 6 weken met de camper in Spanje geeft mijn Joyne cimodule de geest, doet helemaal niets meer, op welke sateliet kan ik bv BVN en Engelse zenders ontvangen

 20. r.v.binsbergen

  ik heb een camper met schotel en tv waar een kaart in kan hebben jullie een kaart daarvoor?

 21. John

  Ik heb een vraag heb een schotel en kastje maar heb een kaart nodig en wat kost dat per maand

  1. Theo ✔

   Leg die vraag even bij Canal Digitaal neer…

 22. Van Zundert

  Mijn schotel was ingesteld op de Astra1-satelliet. Ik heb geprobeerd om via Canal digital (abonnement) ook Nederlandse TV te ontvangen. Tot op heden was dit alleen BVN, Deze is weg van de Astra1. Ik wil de schotel laten instellen op de Astra3, welke gratis zenders kan ik dan krijgen ? En kan ik dan eindelijk Nederlandse zenders via Canal digital ontvangen (als ik mijn abonnement activeer) ? Ik heb ook een dubbele kop gekocht maar deze kreeg ik niet op de arm van de schotel.

  1. Theo ✔

   Hier vind je de zenderlijst. Na activatie zou je dan inderdaad tv moeten kunnen kijken.

 23. rachida ,loukili.

  Ik wil graag tv abonnement aan schaven alleen tv .hoe kom ik er aan

 24. Anoniem

  Hallo, ik kijk sins maandag tv via schotel en een kastje, maar boven op slaapkamers kan ik geen tv meer kijken en dat zijn nog oude tv’s. Mijn vraag is of er een mogelijkheid is om via de schotel ook een aansluiting boven te krijgen. Ik heb geïnformeerd maar dan word gezegd dat je een nog een tweede abonnement moet nemen met een extra kastje.

 25. Bert Esseboom

  Ik heb een camper fiat ducato rimor met sataliet op het dak ontvanger is een strong 7004

  tv is UMC HD-DVD met Dolby.
  wat voor kaart moet ik kopen om tv te kunnen kijken in ned-belg-lux ook voetbal en moto GP

 26. willy

  geachte heer,
  Ik heb een schotel in Frankrijk en wil alleen npo 1 2 en 3 kijken.
  Welke kop moet ik kopen? EN WELKE DECODER EN WAAR ?
  BIJVOORBAAT DANK

  1. Theo ✔

   Om NPO 1,2 en 3 via de schotel te kijken heb je een abonnement nodig. Dit abonnement kun je afsluiten bij Canal Digitaal. Ook de apparatuur vind je daar. Op deze deze pagina kun je een decoder (of CI Module) kopen en schotel kop kopen. Je kunt kiezen tussen een DUO of Triple LNB schotel kop. De DUO LNB kop voldoet om NPO 1,2 en 3 te kijken. Met de duurdere Triple LNB kop kun extra vrij te ontvangen zenders bekijken.

 27. p.a.leeuwenkamp

  Wat heb ik nodig om ook in het buitenland op de (een) camping tv te kunnen kijken middels een satelietschotel met het beeld weergegeven op mijn laptopscherm?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.

 28. Piet

  Satelliet tv gratis. Hierbij ontvang je bv alleen NPO 1 2 3 programma’s en de rest wat gratis wordt aangeboden. Geldt dit ook voor het buitenland ??

  1. Theo ✔

   Helaas is het niet meer mogelijk om gratis NPO 1,2 en 3 via de satelliet te ontvangen. Er zijn wel veel (vooral buitenlandse) vrij te ontvangen zenders.

 29. JR Sneek

  Goede dag,

  Ik ben in het bezit van een HD dreambox. Is het mogelijk, en zo ja hoe, om de Nederlandse kanalen te ontvangen?

  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet,
  JR Sneek

  1. Theo ✔

   Jerrel gaf aan dat dat inderdaad mogelijk is. Zelf ben ik niet bekend met de HD dreambox! Zie de link voor de reactie.

 30. Johan

  Ben in het bezit van een Smart kaart van Canal Digitaal waarmee ik in Porugal Sat 1 kon ontvang. Sinds medio maart 2016 ondersteunt CD Sat1 niet meer en zijn alle zenders verplaatst naar Sat3.

  Ik bezit een appartement waar met de grotere schotel Sat 3 niet is te ontvangen dit ivm hoge flatgebouwen die het signaal niet doorlaten.

  Ik zou graag willen weten of ik met de smart kaart nog wel NPO 1-2 en 3 kan ontvangen op Sat 1.

  1. Theo ✔

   Lastig te zeggen, dit zou je het beste na kunnen vragen bij Canal Digitaal zelf.

 31. Herman Bouw

  Op de camping gebruik ik een Philips tv model 24PHK4000/12 met CI module. Deze tv is gecertificeerd door Canal Digitaal. Voorheen gebruikte ik een aparte tv decoder.
  Nu heb ik de indruk dat het afstellen van de schotel bij een tv met ingebouwde CI module veel kritischer steekt dan met een losse decoder.

  1. Theo ✔

   Bedankt voor je reactie, ik ben benieuwd of meer mensen hiermee te maken hebben!

 32. Frits Aelmans aus Holland

  Kan ik samen met KPN TV met de schotel ook gebruik maken zonder dat ze elkaar storen?
  Ik heb ook een smartcard op mijn digitale kabeltv zitten.

  1. admin

   Ja dat kan. Als je schotel tv neemt bij canaldigitaal krijg je een aparte tv ontvanger voor de schotel en extra smartcard.

 33. Jenny

  2e vraag: ik heb 2 smartcards van Canal Digitaal. Bij hen nu alleen decoders met geïntegreerde smartcard en dat is niet handig want ik heb nu 3 en in de toekomst wellicht 4 TV’s in huis en wil mijn smartcards dus kunnen verplaatsen, al naar gelang waar ik wil kijken. Er zijn nog losse smartcards te koop in NL en ik mag er max. 3 hebben. Is het zinvol nu al een losse smartcard extra aan te schaffen? Voor de 2e betaal ik nu 4,50 euro per maand, maar voor een 3e betaal je al 9,50 per maand en het is niet zeker of deze nodig gaat zijn in de toekomst. Zolang er decoders zijn die zonder vaste smartcard functioneren, is dit niet nodig. Of zijn er toch argumenten voor om nu al een 3e card aan te schaffen en zo ja, nu registreren of in de toekomst?

 34. Jenny Stolk

  Ik woon in Italie en heb een Canal Digitaal abonnement. Net en nieuwe TV gekocht hier met DVB-S2 en CI+. Maar er is geen mogelijkheid om de kabel die vanaf de schotelantenne loopt, te verbinden met de TV. Ik neem aan dat dit wel nodig is, maar lukt het dan wel met CI module en zonder decoder? Bestaan er bijvoorbeeld verloopstukjes van de Antenne naar een HDMI poort?

  Dit is een prangende vraag, want ik moet ook (in NL) HD decoders kopen voor andere 2 TV’s in huis en wil dit vraagstuk over de CI+ graag duidelijk hebben alvorens beslissingen te nemen.

  1. M. Schot

   In principe hang je de tv aan de coax via de antenne bus (er zijn verloopstekkers voor RF naar antennebus, maar ook eenvoudig zelf te knutselen).
   daarna stel je de tv in op sat/digitaal/dvb signaal ontvanger,
   per merk verschillend.

   dan plaats je CI kaart, en laat de tv de kanalen scannen..

   Althans zo ongeveer zou het moeten werken.