Streamen naar een tv scherm met de Google Chromecast

Met de Google Chromecast stream je vanaf een telefoon, tablet of laptop Live TV Apps, Youtube, Netflix, Videoland en meer populaire apps naar een tv scherm. In dit artikel leg ik uit wat de Chromecast is en hoe het werkt.

Chromecast kopen (morgen in huis).

Chromecast Ultra kopen (morgen in huis).

De Google Chromecast is de beste manier om live televisie, video en meer naar je tv te streamen. Met de Chromecast kun je live televisie, bijvoorbeeld via de ZiggoGo app, maar ook Netflix, Youtube en NPO op een tv scherm bekijken. Je bedient de Chromecast vanaf je telefoon, tablet of laptop.

Hoe werkt de Google Chromecast?

De Chromecast is een klein apparaatje die je in de hdmi ingang van een tv plugt. De Chromecast wordt geleverd zonder externe afstandsbediening, de Chromecast bedien je met je telefoon, tablet of laptop.

In combinatie met een telefoon of tablet is de Chromecast vooral handig om populaire video streamingdiensten zoals Youtube, Netflix en Videoland op een groot tv scherm te kunnen bekijken. Met de Chromecast kun je ook een laptop met de tv verbinden. Hiermee kun je bijvoorbeeld het beeldscherm van je laptop synchroon weergeven of uitbreiden naar een tv scherm.

Bij het instellen van de Chromecast verbind je de Chromecast met het wifi netwerk waarmee ook jouw iPhone, iPad, Android telefoon of tablet en laptop verbonden zijn. Dit zorgt ervoor dat jij met je telefoon de Chromecast kunt bedienen.

De Chromecast werkt als het tv scherm aanstaat en je met de afstandsbediening van de tv de hdmi ingang hebt geslecteerd waarop de Chromecast is aangesloten.

Streamen via het Chromecast  icoontje

Om bijvoorbeeld Youtube af te spelen op de tv ga je op je telefoon naar de Youtube app en kies je een video en druk je op het Chromecast icoontje. Er verschijnt een lijst met alle Chromecasts die geïnstalleerd zijn op het wifi netwerk, kies jouw Chromecast en de video zal worden afgespeeld op de tv.

Ook bij andere apps die je naar de tv kunt streamen met de Chromecast vind je zo’n Chromecast icoontje. Dit geldt ook voor apps op iPads en Android tablets.

Chromecast apps

Naast Youtube kun je nog veel meer apps met de Chromecast op de tv afspelen. Zo kun je met de Chromecast bijvoorbeeld ook Netflix, Videoland, Fox Sports en NPO gemist op je tv kijken. Naast video’s werken ook apps als Facebook en Spotify op de Chromecast. Hier vind je een overzicht van meer apps die werken op de Chromecast.

Chromecast en Chromecast Ultra

Van de 2de generatie Chromecast bestaan er twee verschillende versies, de ‘normale’ Chromecast en de Chromecast Ultra. Beide Chromecasts, installeer, werken en bedien je op exact dezelfde manier. Het enige verschil tussen de Chromecast en Chromecast Ultra is de beeldkwaliteit.

De normale Chromecast ondersteund 1080p HD kwaliteit en Ultra gaat tot 4K. 4K beeldkwaliteit is tot 4x scherper dan 1080p HD. Het is alleen nuttig om de Chromecast Ultra te nemen als je:

 • Een tv hebt die 4K ondersteund, of binnenkort* misschien zo’n tv gaat kopen.
 • Series op Netflix of Videoland in 4K kwaliteit wilt bekijken.
 • 4K video’s van Youtube op je 4K tv scherm wilt kijken.

*Veel nieuwe televisies die nu worden verkocht ondersteunen 4K.

Chromecast aansluiten en instellen

Het aansluiten van de Chromecast doe je aan de hand van de Google Home app die je installeert op je telefoon of tablet. Maar eerst plug je de Chromecast in je televisie.

Plug de Chromecast in je TV

Steek de Chromecast in een hdmi ingang van je televisie.

Voorzie de Chromecast van stroom via usb of stopcontact

De Chromecast wordt voorzien van stroom via de usb kabel die je in de tv stopt. Als jouw tv geen usb ingang heeft gebruik je de meegeleverde adapter voor in het stopcontact.

Aansluiten is zo gepiept!

Selecteer de juiste hdmi uitgang

Selecteer met de afstandsbediening van je tv de hdmi ingang waarop jij de Chromecast hebt aangesloten. Het opstartscherm van de Chromecast verschijnt nu in beeld.

Download de Google home app.

De Google Chromecast start op op je televisie en verwijst je door naar Chromecast.com/setup. Daar vind je de link naar de Google Play store of AppStore om de Google Home app op je telefoon of tablet te installeren.

Open de Google Home app op je telefoon of tablet

De Google Home app start met zoeken naar Chromecast apparaten in de buurt. Klik op jouw Chromecast in de app. Op zowel de tv als in de app verschijnt nu een code, komt die code overeen dan kun je doorgaan en maakt jouw telefoon of tablet verbinding met de Chromecast.

Selecteer een wifi netwerk op de Chromecast

Nu je vanaf je telefoon of tablet rechtstreeks verbonden bent met de Chromecast kun je de Chromecast een naam geven, bijvoorbeeld “Televisie Slaapkamer”. Daarnaast moet je verbinding maken met een wifi netwerk, kies uiteraard het wifi netwerk die jij altijd gebruikt en waarmee ook je telefoon, tablet of laptop is verbonden.

Start met casten

Nu de Chromecast is geïnstalleerd ben je klaar om te streamen naar je tv. Elke app waar je het Chromecast icoontje  tegenkomt kun je streamen (‘casten’) naar je televisie.

Verbind je laptop draadloos met de tv via de Chromecast

Vanaf je laptop kun je ook eenvoudig tabbladen, bestanden en je beeldscherm (vanuit Google Chrome) weergeven op je tv met de Chromecast. Indien je Chromecast al is geïnstalleerd krijg je dit snel voor elkaar.

Om je internet browser te kunnen weergeven op je tv moet je gebruik maken van de Chrome internetbrowser.

In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd hoe je vanaf je Windows laptop of MacBook je beeldscherm op tv weergeeft met de Google Chromecast.

Stream vanaf je smartphone naar de tv

Vanaf je Android telefoon of iPhone is het heel eenvoudig om draadloos video en apps te streamen naar je televisie. Youtube video’s, of Netflix films en series kun je eenvoudig afspelen op je televisie.

Wil je weten welke apps op jouw telefoon geschikt zijn om via de Chromecast naar je tv te streamen? Gebruik dan de Google Home app. In de Google Home app zie je welke apps er op jouw telefoon zijn geïnstalleerd die geschikt zijn om te streamen naar je tv.

Kies één van de geïnstalleerde apps en start met het streamen van de app naar de tv. Door op het cast icoontje  te drukken en jouw Chromecast te selecteren.

Met Android telefoons is het ook mogelijk altijd het hele scherm van je telefoon te weergeven op je tv door gebruik te maken van screen mirroring. Met een iPhone is het alleen mogelijk om apps naar de tv te streamen waarbij een Chromecast icoontje staat.

Live tv kijken met de Chromecast

Via de Chromecast kun je ook live tv kijken. Dit doe je door gebruik te maken van een tv app op je telefoon of tablet. Vanuit de tv app stream je live televisie naar je tv scherm. Een handige oplossing wanneer je tv wilt kijken maar geen tv aansluiting hebt. In dit overzicht zie je welke tv apps je met de Chromecast kunt streamen. Hier lees je hoe je de ZiggoGO app op je tv bekijkt met de Chromecast.

Chromecast gebruiken zonder wifi

Als er geen wifi netwerk beschikbaar is kun je de Chromecast ook verbinden met een hotspot. Op deze manier kun je toch de Chromecast gebruiken via een 3G of 4G mobiele data verbinding. Om op deze manier je Chromecast te gebruiken heb je wel een extra telefoon of tablet nodig.

 • Eén mobiele telefoon stel in je in als mobiele hotspot (tip: gebruik een telefoon met een ruime mobiele databundel).
 • Verbind de andere telefoon of tablet met de mobiele hotspot.
 • Stel nu ook de Chromecast in en gebruik de hotspot als netwerk.
 • Nu beide apparaten (telefoon en Chromecast) verbonden zijn met de hotspot kun je starten met het streamen naar de Chromecast.

Ik heb geen usb aansluiting op mijn tv, kan ik de Chromecast gebruiken?

Ja de usb aansluiting wordt gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien. Maar de Chromecast kan ook van stroom worden gezien met de meegeleverde stroomadapter, hiermee kun je de Chromecast ook gewoon aansluiten op het stopcontact. Een hdmi ingang op je televisie is wel vereist, met een oude tv’s zonder hdmi ingang kun je de Chromecast dus niet gebruiken.

Werkt de Chromecast ook op een iPhone?

Ja ondanks dat de Chromecast een apparaat is van Google werkt de Chromecast ook op (Apple) iPhones. Er is voor iPhones gewoon een ios app beschikbaar in de AppStore.

Wat krijg ik bij de Chromecast meegeleverd?

 • Productinformatie
 • Chromecast
 • Voedingskabel met USB aansluiting
 • Voedingsadapter die je kunt aansluiten op de voedingskabel, zodat je niet afhankelijk bent van een USB aansluiting

 Ik heb een andere vraag over de Chromecast!

Geen enkel probleem, stel hieronder je vraag over de Google Chromecast in het reactie formulier.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk de 39 reacties op dit artikel

 1. Ik heb een camper met tv. Heb de chromecast aangesloten en gebruik mijn Samsung S9+ als hotspot. Helaas moet ik om de circa 3 minuten opnieuw verbinden. Schijnbaar heeft google een bug in de laatste updates zitten, waardoor je niet (makkelijk) kan casten via een hotspot. Alles werkt prima, maar om de paar minuten opnieuw moeten verbinden is vervelend film kijken onderweg. Is er al een oplossing bekend?

  1. Helaas ben ik niet bekend met dit probleem en een eventuele oplossing. Ik weet wel dat dit een jaar geleden een issue was maar Google zou dit ook alweer verholpen hebben met nieuwe updates. Het probleem zou vooral spelen bij hotpots van Android telefoons.

 2. Ik heb een oudere tv met scartkabel nu heb ik een converter van scart naar HDMI maar de chromecast doet het wel maar ik krijg geen code op mijn tv te zien wat doe ik verkeerd?

 3. Ik was eens benieuwd,ik heb sinds kort een google Chromecast heb het een aantal keer geprobeerd om verbinding te maken met 1 apparaat maar kwam via een vriend van mij erachter dat ik dus een 2 e apparaat nodig had oftewel een andere telefoon of mijn iPad
  Waarmee ik dus eerst mijn telefoon moest verbinden met mij iPad en dan pas verbinding kreeg op mijn tv…
  Is er tegenwoordig al een Chromecast die maar 1 WiFi punt nodig heeft
  Graag hoor ik van jullie
  Mvg toine

  1. Ik snap niet precies wat je bedoelt. Maar de Chromecast bedien je altijd met je smartphone of tablet (en eventueel laptop). Eén smartphone of tablet volstaat om de Chromecast (alle Chromecasts die ooit hebben bestaan :) ) te bedienen. Je hebt alleen een tweede apparaat nodig als je de Chromecast met internet wilt verbinden via een mobiele hotspot.

 4. Hallo,

  Ik heb een nieuwe Chromecast gekocht om Caiway multiscreen tv van mijn iPhone naar mijn tv te streamen.
  Het werkt. Echter heb ik geen geluid.
  Bij het streamen van filmpjes van mijn telefoon of YouTube heb ik wel geluid.

  Hebben jullie een oplossing?

  Alvast bedankt!

 5. Ik heb geen voedingsadapter voor de WiFi display receiver ontvangen en mijn tv heeft geen USB aansluiting. Hoe krijgt deze dan stroom? Er zit wel kabeltje aan met aan de ene kant een WiFi ‘knop’ en aan de andere kant USB. … hoe zou ik daar een eventuele adapter aan moeten verbinden?
  Bedankt alvast!

 6. Wij proberen via New Faith Network films te bekijken. Dat lukt op onze telefoon en daar zien we de ondertiteling, maar op de tv zien we geen ondertiteling. Hoe kan dat? Philips smart tv.

 7. heb een oudere beamer zonder HDMI aansluiting. Heb een omzetter gekocht van HDMI naar scart. heb de chromecast in de HDMI aansluiting gestopt en de scart in de ingang van mijn beamer. Kan helaas toch niet chromecasten , klopt dit?

  alvast bedankt
  bart

  1. Ja dat kan kloppen. Ik weet niet wat voor omzetter je hebt gekocht. Maar zomaar van hdmi naar scart gaat inderdaad niet werken omdat hdmi een digitaal signaal betreft en scart analoog. Deze twee kunnen niet zomaar met elkaar communiceren.

 8. Heb iphone 6 en wilde een zelf gemaakt filmpje projectrten op het scherm van een vriend. Hij werkt met chrome cast! Met z’n eigen iphone lukt het om eea te projecteren, maar met mijn iphone lukte het niet! Wat moet ik doen om mijn video te projecteren op het scherm van een vriend? Via chrimecast? Graag advies!

  1. Ben je ook verbonden met zijn wifi netwerk? Daarnaast kun je vanaf je iPhone alleen filmpjes streamen vanuit apps die de chromecast ondersteunen, zoals bijv Youtube. Een film streamen vanuit de standaard foto’s app werkt niet.

 9. Goede morgen,
  Ik wil graag aandelen koersen op mijn tv streamen? Ik heb bijvoorbeeld een app welk ik graag op mn TV wil streamen alleen het simbool zie ik niet terug in de app? Hoe kan ik dit oplossen?

  1. Alleen bij apps die actieve Chromecast ondersteuning bieden verschijnt er een Chromecast symbooltje waarmee je de app naar de tv kunt streamen. Waarschijnlijk heeft jouw huidige aandelen app geen Chromecast ondersteuning. Helaas kun je dan niet de app zomaar naar je tv streamen. Een alternatief kan zijn om een aandelen website naar de tv te streamen vanaf een computer. Dit doe je door een website te openen in de Google Chrome browser, vervolgens klik je op de ‘3 puntjes’ rechts bovenin en klik je op cast. Nu wordt het tabblad naar de tv gestreamd.

 10. Ik heb een internet abonnement onbeperkt 4G op mijn mobiel, daarmee wil ik met chromecast streamen naar de TV.
  Ik heb dus geen wifi, de google home ziet geen apparaat zonder wifi, hoe kan ik dit oplossen?
  Met wifi werkt het prima.

  1. Dat kan alleen met nog een extra telefoon of tablet. Maak een mobiele hotspot op het mobiel met onbeperkt 4G. Verbind zowel de extra telefoon als de Chromecast met de mobiele hotspot. Vervolgens kun je met de extra telefoon de Chromecast bedienen. Op deze manier werkt de Chromecast ook prima, nadeel is dus dat je een extra telefoon of tablet nodig hebt, helaas valt dit niet te voorkomen!

 11. Hallo
  Sinds 2 dagen krijg ik op mijn tv : geen singaal als ik wil streamen vanaf de Chromecast.
  WiFi doet het en de Chromecast reageert opde handelingen tot dat ik wil kijken .het geprobeerd op een andere tv in huis en hier het zelfde.
  Ik kijk tv via delta die zijn wel digitaal gegaan en ik kijk via een humax en een smatcard
  Heeft u een advies?
  Groeten Linda

  1. De overgang op digitale tv bij Delta heeft hier zeer waarschijnlijk niks mee te maken. Je kunt proberen om de Chromecast te resetten naar de fabriek instellingen en daarna opnieuw instellen en verbinding maken.

 12. Ik heb een appartement in Frankrijk waar ik beperkt internet heb van 15gb per maand, ik heb een chromecast2 en een Netflix abonnement bij me thuis, en download dan filmen en series op de laptop die ik dan via de Chromecast op mijn tv (geen smart tv) kan zien, maar ondanks men mij had gezegd dat er dan weinig of geen internetverbruik zou zijn, lijkt mij dat toch niet zo te zijn
  Wat is het internetverbruik om reeds gedownloade Netflix films van de laptop op uw tv te kunnen zien ?

  1. Een HDMI aansluiting is vereist. Een USB aansluiting is niet noodzakelijk. De USB aansluiting wordt alleen gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien echter wordt er ook een stroomadapter met stekker voor het stopcontact meegeleverd.

 13. Ik verblijf regelmatig in een woning in Belgie, waar geen tv-/telefoon- en internetaansluiting meer is. Wel heb ik 4G internetverbinding via mijn mobiele telefoon.
  Kan ik nu wel of niet gebruik maken van chromecast? (Via hotspot van mobiel). Ik heb een iPhone.
  Ik hoor het graag!

  1. De Chromecast gebruiken via een hotspot kan als je naast de mobiele telefoon met hotspot nog een telefoon of tablet gebruikt. Verbindt dan de telefoon en Chromecast met de hotspot. Vanaf de tweede telefoon kun je vervolgens de chromecast bedienen. Je hebt een tweede telefoon/tablet nodig omdat een telefoon niet verbinding kan maken met zijn eigen wifi netwerk.

   Een Chromecast werkt in zn algemeen alleen als het apparaat (telefoon/tablet) waar vanaf je naar de Chromecast wilt streamen verbonden zijn op het zelfde wifi netwerk. Dit geldt ook voor een 4G hotspot.

 14. Ik wil graag live tv kijken in de schuur. In de huiskamer heb ik een horizon box en alles in pakket van ziggo . Ook heb ik ziggo Go op mijn I phone zodat ik overal tv kan kijken op mijn telefoon. In mijn schuur heb ik geen kabels. Dus alles moet draadloos. Wat is de beste oplossing ? Gr

 15. Ik heb een huawei mobiel en daarmee kan ik Mn scherm van Mn mobiel koppelen aan de tv met de chromecast om zo bepaalde apps te laten ziende Mn tv scherm bijvoorbeeld een dart score app. Hoe ga ik Mn iPad ook kunnen koppelen aan Mn tv scherm zodat ik hetzelfde met Mn iPad kan als met Mn mobiel. Gr rik

 16. Wanneer ik een (mini) beamer heb sluit ik deze ChromeCast dus aan op de beamer (en de voeding) en kan ik vanaf mijn iPad ook Netflix films bekijken via de beamer?

 17. Ik vroeg me af als je via je telefoon bijvoorbeeld een film streamt (bijvoorbeeld voor mijn dochter) naar de chromecast, kan ik dan het streamen op de achtergrond laten draaien en intussen andere dingen doen op mijn telefoon?

  1. Ja, van Netflix en YouTube weet ik dat je een film/video kunt laten afspelen en onderhand andere dingen kunt doen op je telefoon. Bij andere apps zal dit zeer waarschijnlijk ook zo werken. De telefoon fungeert dan als een soort afstandsbediening en zorgt ervoor dat de app op de Chromecast wordt geopend en afgespeeld.