Streamen naar een tv scherm met de Google Chromecast

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Chromecast Ultra

De Google Chromecast is de beste manier om live televisie, video en apps naar je tv scherm te streamen. Met de Chromecast kun je live televisie, bijvoorbeeld via de ZiggoGo app, maar ook Netflix, Youtube en NPO kijken. Je bedient de Chromecast vanaf je telefoon, tablet of laptop. In dit artikel leg ik uit wat de Chromecast is en hoe de Chromecast werkt.

Op deze pagina:

Wat is een Google Chromecast?

De Chromecast is een klein apparaatje die je in de hdmi ingang van een tv plugt. De Chromecast wordt geleverd zonder externe afstandsbediening in plaats daarvan bedien je de Chromecast met je telefoon, tablet of laptop.

Dit is hem! De nieuwste Google Chromecast (2018).

In combinatie met een telefoon of tablet is de Chromecast vooral handig om populaire video streamingdiensten zoals Youtube, Netflix en Videoland op een groot tv scherm te kunnen bekijken. Naast deze streamingdiensten ondersteunen steeds meer apps de Chromecast. Met de Chromecast kun je naast een tablet of telefoon ook een laptop met de tv verbinden.

Hiermee kun je bijvoorbeeld het beeldscherm van je laptop synchroon weergeven of uitbreiden naar een tv scherm. Handig bij ook bij presentaties en vergaderingen.

Bij het instellen van de Chromecast verbind je de Chromecast met het wifi netwerk waarmee ook jouw iPhone, iPad, Android telefoon of tablet en laptop verbonden zijn. Dit zorgt ervoor je telefoon connectie kan maken de met de Chromecast en jij de Chromecast via je telefoon of tablet kunt bedienen. Ieder apparaat met Chromecast ondersteuning dat verbonden is het met hetzelfde wifi netwerk kan in principe de Chromecast bedienen.

Hoe werkt de Google Chromecast?

De Chromecast werkt als het tv scherm aanstaat en je met de afstandsbediening van de tv de hdmi ingang hebt geslecteerd waarop de Chromecast is aangesloten.

Om bijvoorbeeld Youtube af te spelen op de tv ga je op je telefoon naar de Youtube app en kies je een video. Als de televisie aanstaat zul je in de Youtube app het Chromecast icoontje zien. Zodra je klikt op het Chromecast icoontje verschijnt er een lijst met alle Chromecasts die geïnstalleerd zijn op het wifi netwerk, kies jouw Chromecast en de video zal worden afgespeeld op de tv.

Chromecast icoontje

Ook bij andere apps die je naar de tv kunt streamen met de Chromecast vind je zo’n Chromecast icoontje. Dit geldt ook voor apps op iPads en Android tablets.

Chromecast apps

Naast Youtube kun je nog veel meer apps met de Chromecast op de tv afspelen. Zo kun je met de Chromecast bijvoorbeeld ook Netflix, Videoland, Fox Sports en NPO gemist op je tv kijken.

Naast videostreamingsdiensten werken ook apps als Facebook en Spotify op de Chromecast. Hier vind je een overzicht van een aantal populaire apps die de Chromecast ondersteunen.

Chromecast Ultra

Vanaf de 2de generatie Chromecast bestaan er twee verschillende versie Chroemcasts. De ‘normale’ Chromecast en de Chromecast Ultra. Beide Chromecasts, installeer, werken en bedien je op exact dezelfde manier. Het grote verschil tussen de Chromecast en Chromecast Ultra is de beeldkwaliteit.

De normale Chromecast ondersteund 1080p HD kwaliteit en de Chromecast Ultra gaat tot 4K. 4K beeldkwaliteit is tot 4x scherper dan 1080p HD.

Het is alleen nuttig om de Chromecast Ultra te nemen als je:

 • Een tv hebt die 4K ondersteund, of binnenkort* een 4k tv gaat kopen.
 • Series op Netflix of Videoland in 4K kwaliteit wilt bekijken en je ook een 4K abonnement hebt bij een van de videodiensten.
 • 4K video’s van Youtube op je 4K tv scherm wilt kijken.

*Veel nieuwe televisies die nu worden verkocht ondersteunen 4K.

Chromecast aansluiten en instellen

Chromecast aansluiten
Aansluiten is zo gepiept!

Benodigde tijd: 5 minuten.

Het voor het eerst aansluiten van de Chromecast doe je aan de hand van de Google Home app die je installeert op je telefoon of tablet. Maar eerst plug je de Chromecast in je televisie.

 1. Plug de Chromecast in je tv

  Steek de Chromecast in een hdmi ingang van je televisie.

 2. Voorzie de Chromecast van stroom via usb of stopcontact

  De Chromecast wordt voorzien van stroom via de usb kabel die je in de tv stopt. Als jouw tv geen usb ingang heeft gebruik je de meegeleverde adapter voor in het stopcontact.

 3. Selecteer de juiste hdmi ingang

  Selecteer met de afstandsbediening van je tv de hdmi ingang waarop de Chromecast is aangesloten. Het opstartscherm van de Chromecast verschijnt nu in beeld.

 4. Download de Google home app

  De Google Chromecast start op op je televisie en verwijst je door naar Chromecast.com/setup. Daar vind je de link naar de Google Play store of AppStore om de Google Home app op je telefoon of tablet te installeren.

 5. Open de Google Home app op je telefoon of tablet

  Na het downloaden van de Google Home app gaat die zoeken naar Chromecast apparaten in de buurt. Klik op jouw Chromecast in de app. Op zowel de tv als in de app verschijnt nu een code, komt die code overeen dan kun je doorgaan en maakt jouw telefoon of tablet verbinding met de Chromecast

 6. Start met casten

  Nu de Chromecast is geïnstalleerd ben je klaar om te streamen naar je tv. Elke app waar je het Chromecast icoontje tegenkomt kun je streamen (‘casten’) naar je televisie.

Verbind je laptop draadloos met de tv via de Chromecast

Vanaf je laptop kun je ook eenvoudig tabbladen, bestanden en je beeldscherm (vanuit Google Chrome) weergeven op je tv met de Chromecast. Indien je Chromecast al is geïnstalleerd krijg je dit snel voor elkaar.

Om je internet browser te kunnen weergeven op je tv moet je gebruik maken van de Chrome internetbrowser.

In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd hoe je vanaf je Windows laptop of MacBook je beeldscherm op tv weergeeft met de Google Chromecast.

Stream vanaf je smartphone naar de tv

Vanaf je Android telefoon of iPhone is het heel eenvoudig om draadloos video en apps te streamen naar je televisie. Youtube video’s, of Netflix films en series kun je eenvoudig afspelen op je televisie.

Wil je weten welke apps op jouw telefoon geschikt zijn om via de Chromecast naar je tv te streamen? Gebruik dan de Google Home app. In de Google Home app zie je welke apps er op jouw telefoon zijn geïnstalleerd die geschikt zijn om te streamen naar je tv.

Kies één van de geïnstalleerde apps en start met het streamen van de app naar de tv. Door op het cast icoontje  te drukken en jouw Chromecast te selecteren.

Met Android telefoons is het ook mogelijk altijd het hele scherm van je telefoon te weergeven op je tv door gebruik te maken van screen mirroring. Met een iPhone is het alleen mogelijk om apps naar de tv te streamen waarbij een Chromecast icoontje staat.

TV kijken met de Chromecast

Via de Chromecast kun je ook live tv kijken. Dit doe je door gebruik te maken van een tv app op je telefoon of tablet. Vanuit de tv app stream je live televisie naar je tv scherm. Een handige oplossing wanneer je tv wilt kijken maar geen tv aansluiting hebt. In dit overzicht zie je welke tv apps je met de Chromecast kunt streamen. Hier lees je hoe je de ZiggoGO app op je tv bekijkt met de Chromecast.

tv kijken met Chromecast
Tv kijken met Chromecast

Chromecast gebruiken zonder wifi?

Als er geen wifi netwerk beschikbaar is kun je de Chromecast ook verbinden met een hotspot. Op deze manier kun je toch de Chromecast gebruiken via een 3G of 4G mobiele data verbinding. Om op deze manier je Chromecast te gebruiken heb je wel een extra telefoon of tablet nodig.

 • Eén mobiele telefoon stel je in als mobiele hotspot (tip: gebruik een telefoon met een ruime mobiele databundel).
 • Verbind de andere telefoon of tablet met de mobiele hotspot.
 • Stel nu ook de Chromecast in en gebruik de hotspot als wifi netwerk.
 • Nu beide apparaten (telefoon en Chromecast) verbonden zijn met de wfi hotspot kun je starten met het streamen naar de Chromecast.

Ik heb geen usb aansluiting op mijn tv, kan ik de Chromecast gebruiken?

Ja de usb aansluiting wordt gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien. Maar de Chromecast kan ook van stroom worden gezien met de meegeleverde stroomadapter, hiermee kun je de Chromecast ook gewoon aansluiten op het stopcontact. Een hdmi ingang op je televisie is wel vereist, met een oude tv’s zonder hdmi ingang kun je de Chromecast dus niet gebruiken.

Als je nog niet overtuigd ben van de Chromecast som ik hier graag nog even op waarom de Chromecast zo geweldig is.

TV kijken en streamen met de Chromecast

De Chromecast maakt het heel eenvoudig mogelijk om videostreamingdiensten zoals Netflix, Disney+, Videoland en Youtube naar je tv te streamen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om tv te kijken via de Chromecast door live tv vanuit de app van bijvoorbeeld Ziggo of KPN naar de tv te streamen. Erg handig als je geen tweede tv ontvanger wilt bestellen of geen tv aansluiting hebt op de plek waar je wil tv kijken.
tv kijken met Chromecast

Welke Chromecast kopen?

Je kunt kiezen uit de normale Chromecast of de Chromecast Ultra. Het verschil is dat de Chromecast Ultra je de mogelijkheid biedt om te streamen in 4K. Hiervoor moet je dus wel een 4K televisie hebben. Klik hier om de normale Chromecast te kopen, en hier voor de Chromecast Ultra.

Werkt de Google Chromecast ook op Apple apparaten zoals een iPhone?

Ja ondanks dat de Chromecast een apparaat is van Google werkt de Chromecast ook op (Apple) iPhones. Er is voor iPhones gewoon een ios app beschikbaar in de AppStore.

308 reacties op “Streamen naar een tv scherm met de Google Chromecast

 1. Ik heb een lg tv met google groom cast en nu wil ik ziggo go kijken en dat lukt niet ik ktijg elkekeer de melding van helaas is het niet toegestaan om video aftespellen op een ander apparaat wat doe ik fout

 2. Vraag, ik heb 1 mobiele telefoon en zit in mijn camper. Chromecast zegt dat er geen verbinding kan maken omdat er geen WiFi is. Waarom kan ik niet via 4G streamen. U zegt dat ik een tweede telefoon nodig is als hotspot. Maar ik ga toch niet nog een abonnement en telefoon aanschaffen? Ben benieuwd naar een antwoord. Vr. Groet. Jacob kuiper.

  1. Dit is meer een noodoplossing als er geen wifi netwerk beschikbaar is. De telefoon kan alleen verbinding maken met de Chromecast via een wifi netwerk. Twee abonnementen zijn niet nodig, wel twee telefoons. Een telefoon fungeert als wifi netwerk en met de andere telefoon bedien je de Chromecast.

 3. Ik heb een Samsung tv van 2008 en heb die mee genomen naar Spanje . In België had de tv internet aansluiting via de digibox van telenet . Ik dacht dat ik gewoon in Spaans internet Te kunnen streamen maar de tv heeft geen internet ingang . Hoe kan ik dit oplossen ?

 4. Is er dataverbruik tijdens het casten ?
  Ik wil opgenomen Netflix-series gewoon casten naar mijn TV. (Heb dus enkel wifi nodig voor verbinding tussen Chromecast en TV)

 5. Ik heb een abonnement genomen op een voetbalzender. Wij hebben twee tv’s, één in de huiskamer en één in de living. Beide tv’s hangen op een verschillend netwerk dus op één router in de living en op één router in de huiskamer. De voetbal streamen doe ik vanop mijn laptop.

  Ik wil soms in de living voetbal zien, ook weleens op de kleine tv in de huiskamer als mijn huisgenoten bv. in de living een film willen zien.
  Ik heb nu één chromecast gekocht en aangesloten op de tv in de huiskamer en daarop geinstalleerd.
  Ben ik nu verplicht om een tweede chromecast te kopen voor de tv in de living?
  Als ik mijn laptop verplaats in de woning maakt deze automatisch verbinding met de router die op die plaats de beste wifi verbinding geeft.

  Hoe kan ik met één laptop streamen de ene keer naar de chromecast op de tv in de living en de andere keer naar die van de tv in de huiskamer?
  Als beginneling vind ik dit redelijk complex wat ik nu precies moet doen. Kan iemand mij raad geven?
  Bedankt.

  1. Je kan streamen naar één van beide zolang je op hetzelfde (wifi)netwerk ben aangesloten.
   Dus als je chromecast is aangesloten op je tv in de huiskamer, moet je op je laptop detzelfde wifiverbinding kiezen.

 6. Heb alles geïnstalleerd op slaapkamer. Op de tv krijg ik alleen sfeerbeelden te zien. Hoe kom ik daar uit en kan ik Netflix gaan streamen?
  Tilly

  1. Als je de sfeerbeelden ziet, is de chromecast goed ingesteld. Open nu netflix maar vergeet niet op de rechthoek te drukken om het casten te starten.

 7. Ik heb zojuist de Chromecast geïnstalleerd. Hij zit met de hdmi kabel en de usb kabel in de tv. Moeten beide kabels in de tv blijven of kan de usb kabel eruit zodra die geïnstalleerd is?

 8. Hallo, Sinds ik google chromecast gebruik ( ik woon in zuid-amerika ) doen mijn tv’s heel erg raar, zoals dat de backlight kapot gaat terwijl ik op de chromecast zit ( heb al 2x laten maken (voorheen nooit last van gehad) of kanalen die wegvallen en ik weer opnieuw moet instellen. Heeft iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn? En of dit wel uberhaupt door de chromecast kan komen? Thank you.

  1. Lijkt me erg vreemd als dit door de Chromecast wordt veroorzaakt. Misschien is het een idee om bij het gebruik van de Chromecast tijdelijk het backlight uit te schakelen.

  2. Ja, kan zijn.
   Bij een vriendin van mij deed de tv raar bij het opstarten van chromecast, net alsof het scherm ging overgaan op ruis. Ligt wel degelijk aan de chromecast.
   Ze heeft hem uiteindelijk weg gedaan.

   Ikzelf heb de laatste nieuwe gekocht, geen problemen. (versie 3, geloof ik)

 9. Hoi.
  Ik heb mijn chromecast een keertje ontkoppeld om iets anders op mn hdmi te kijken en nu krijg ik hem niet meer goed aangesloten.
  Ik heb wel geluid maar geen beeld wat moet ik nu doen?
  Mvg miranda

  1. Zou je eens de tv ontvanger op de hdmi ingang kunnen aansluiten die je normaal gebruikt voor de Chromecast? Hiermee kun je checken of het aan de hdmi ingang van de tv ligt of dat de Chromecast misschien beschadigd is.

  1. Als je kijkt naar een video van youtube bijvoorbeeld, dan klik je éénmaal op het filmschermpje (op je smartphone) en dan zie je rechts boven het logo’tje om naar je tv te casten.

 10. Stel nu ook de Chromecast in en gebruik de hotspot als wifi netwerk.

  Via mijn provider heb ik geen inet meer en wil overschakelen naar de mobiele hotspot. Probleem is hoe stel ik de Chrome cast in op een nieuwe Wi-Fi netwerk?
  Dan graag de precieze stappen die ik moet ondernemen. Uitleg door jullie is heel vaag…

 11. Ik woon in België en heb een orange flybox. TV kijken doe ik nu via tv Vlaanderen Digitenne. Deze geeft geen Nederlandse zenders meer. Ik zoek nu een mogelijkheid om deze wel te bekijken.Is Chromecast een mogelijkheid.?

  1. Ja je kunt bijvoorbeeld NPOstart naar de Chromecast streamen of als je ook commerciële Nederlandse tv zenders wilt kijken dan kun je gebruik maken van Nlziet in combinatie met de Chromecast.

 12. ik wil graag een Chromecast aansluiten in mijn vakantiehuis in Frankrijk. we hebben daar internet via glasvezel. wij verhuren ons huis ook. kunnen onze huurders dan ook gebruik maken van de Chromecast?

 13. Hallo, ben zeer tevreden met de chromecast.
  Had enkel één vraag. Ik wil in mijn slaapkamer ook genieten daarvan. Maar heb daar geen tv aansluiting. Ook het WiFi bereik is niet echt 100 %. Met gsm wel perfect maar vb mijn laptop valt WiFi veel weg.
  Is het mogelijk om via een monitor, tv scherm of pc scherm alleen, wel met hdmi, chromecast te kunnen gebruiken

  1. Zolang de monitor beschikt over een hdmi ingang kun je gebruik maken van de Chromecast. Traag internet of slecht internet kan wel een negatief effect hebben op de beeldkwaliteit.

 14. Goedenmiddag ik heb een vraag over de chromecast.. De chromecast die ik heb werkt prima via de app op mijn smartphone. Kan ik dezelfde app ook downloaden op de smartphone van mijn vrouw, zodat zij haar eigen telefoon kan gebruiken wanneer zij de chromecast wilt gebruiken?

   1. Beste, Dus als ik het goed begrijp kan ik dan vb wat wij in onze woonkamer op de tv bekijken via de Chromecast ook bekijken op een andere tv in de slaapkamer of niet? wij maken nl gebruik van een app om tv te kijken (smart stb), kunnen wij deze dan zo doorsturen naar de tv in de slaapkamer of niet? mvg

   1. Ik heb een Samsung tv die van 2008 is werkte vroeger met het internet via mijn digibox van telenet. Nu wil ik hem aansluiten op het internet om te streamen via chromecast.
    Maar de tv heeft geen internet aansluiting op zijn eigen .
    Wat kan ik doen ?

 15. Ik ben op vakantie in Zeeland, in de mobiele bungalow staat een smart tv en is wifi aanwezig. Ik wil nu mijn Google chromecast aansluiten op de tv maar deze connect niet met elkaar, er vind geen verbinding plaats via wifi. De chromecast gebruik ik anders thuis en op een ander wifi adres, heeft dat er iets mee te maken?

  1. Ettie
   Ik heb de chromecast geinstalleerd met digitenne
   Maar ben ik die nog nodig? Het werkt prima via tablet. Ik heb het nog niet geprobeerd zonder antenne

 16. Hallo
  Hoe kan het dat het streamen gewoon doorgaat terwijl mijn telefoon uit staat bv ik start Ziggo sport op via Wi-Fi kijk F1 zet vervolgens de telefoon uit en het streamen gaat geeoon door gaat het dan via de router ??
  Greetz erik

  1. De Chromecast staat direct in verbinding met het internet en de telefoon wordt eigenlijk alleen gebruikt als afstandsbediening. Vandaar dat de Chromecast gewoon doorgaat met streamen als je de telefoon uitzet.

 17. Mijn oudere Philips TV heeft alleen de oudere HDMI aansluiting (voor connector met pinnetjes wit ). Anders heeft hij ook SCART aansluitingen.
  Is deze ook bruikbaar om chromecast aan te sluiten??

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.