Draadloos tv kijken via Stopcontact

Met een powerline adapter kun je tv kijken en internetten via het stopcontact. De powerline adapter komt van pas als je tv wilt kijken zonder UTP kabels te trekken. Of als je het Wifi signaal in en rondom je huis wilt verbeteren. In dit artikel leg ik uit hoe internet en tv kijken via het elektriciteitsnetwerk werkt.

Mocht je op een of andere manier geen tv aansluiting hebben op een plek waar je toch graag televisie wilt kijken, bijvoorbeeld in de badkamer of in de slaapkamer dan biedt het lichtnet (stopcontact) perspectief.

Om draadloos televisie te kijken via het stopcontact heb je allereerst een stopcontact in de buurt van de televisie nodig, maar dat heb je sowieso nodig want de televisie moet natuurlijk ook gevoed worden met stroom.

Draadloos tv kijken via stopcontact klinkt misschien ingewikkelder dan het is maar geloof me, het is kinderlijk eenvoudig om zo een draadloze verbinding aan te leggen. Hiervoor hoef je absoluut geen elektriciën of technicus voor te zijn. Het enige wat je nodig hebt om tv te kijken via het stroomnet is een draadloze verbindingsset (wordt ook Powerline, Homeplug of stroomadapter genoemd maar is precies hetzelfde).

Zo werkt internet en tv via het stopcontact.

Hieronder vind je geschikte verbindingssets om één of twee televisies via het stopcontact aan te sluiten:

Eén Televisie draadloos aansluiten via stopcontact.

Twee televisies draadloos aansluiten via stopcontact.

Hoe sluit je een draadloze verbindingsset aan?

Het aansluiten van deze verbindingsset is vrij eenvoudig. Wat hebben we nodig?

 • Televisie
 • Router/modem (deze bevindt zich vaak in de meterkast, dit apparaat zorgt ook voor het internet in huis)
 • Twee verbindingsadapters.
 • Twee utp kabelts
 • De tv ontvanger (deze worden meegeleverd bij de aanschaf van een draadloze verbindingsset).

Benodigde tijd: 5 minuten.

Vervolgens gaat het aansluiten van draadloos tv kijken via stopcontact als volgt.

 1. Sluit één adapter aan op het modem.

  Dit doe je door een utp kabel in het modem te stoppen en het andere uiteinde stop je in de adapter. Vervolgens doe je de adapter in het stopcontact.

 2. Dan ga je met de andere adapter, tv ontvanger en de tweede internet kabel naar de plaats waar je televisie wilt kijken.

  Vervolgens verricht je hier de volgende handeling: sluit de adapter aan op de tv ontvanger met de utp kabel en stop de adapter in het stopcontact. Sluit vervolgens de tv ontvanger aan op de televisie.

 3. De verbinding via het stopcontact wordt tot stand gebracht door het PAIR knopje op de beide adapters in te drukken

  Wanneer de lampjes van de adapters branden is de draadloze verbinding via het stopcontact op de juiste wijze geïnstalleerd nu kun je beginnen met draadloos tv kijken via stopcontact.

Draadloos tv kijken via het stopcontact:

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je van tv kijken via het stopcontact gebruik maakt. Doormiddel van deze methode wordt het tv signaal verstuurd via het lichtnet.

 • Het is van belang dat je de adapter altijd direct aansluit op het lichtnet (stopcontact) maak geen gebruik van een stekkerdoos of verlengsnoer. Dit zorgt ervoor dat de verbinding verslechterd of mogelijk helemaal verdwijnt.
 • De kwaliteit van de verbinding is afhankelijk van de kwaliteit het elektriciteitsnetwerk in huis.
 • Check hieronder of je bij jouw tv aanbieder ook een draadloze verbindingsset kunt gebruiken om tv te kijken. (Internet via het stopcontact werkt bij alle providers).

Bij welke televisie aanbieders is draadloos tv kijken via stopcontact mogelijk?

Draadloos tv kijken via stopcontact op deze manier is mogelijk bij KPN, Xs4all, Telfort, Vodafone en Tele2. Wanneer je een pakket hebt afgesloten bij één van deze providers is dit een makkelijke manier om het tv signaal via het stopcontact te laten lopen. Doordat deze optie gebruik maakt van het stabiele lichtnet beschouw ik draadloos tv kijken via het stopcontact als één van de betere opties. Het signaal zal namelijk nooit verstoord worden door muren en andere obstakels. Deze oplossing is verkrijgbaar bij Bol.com

Draadloos tv signaal bij kabelaanbieders zoals Ziggo

Officiële ondersteuning  voor tv kijken via het stopcontact met de draadloze verbindingsset bij kabelaanbieders zoals Ziggo en UPC is er niet.

De draadloze verbindingsset kun je bij Ziggo alleen gebruiken om een Horizon Extra Mediabox aan te sluiten (Ziggo zelf raadt het gebruik van een verbindingsset icm een Extra Mediabox af). De standaard Mediabox van Ziggo kun je alleen aansluiten met een coax kabel. Om dit coax signaal toch draadloos te versturen kunt u gebruik maken van de TV Anywhere producten van Marmitek.

Internet via het stopcontact

Met powerline adapters kun je het internet signaal via het stopcontact versturen. Dit is handig om je netwerk uit te breiden of je internet snelheid te verbeteren. De powerline adapters/draadloze verbindingsset werkt als een wifi versterker via het stopcontact en sluit je eenvoudig aan. Check hieronder de video waarin het allemaal wordt uitgelegd.

Een powerline verbindingsset bestaat uit minimaal twee adapters. De eerste adapter sluit je aan op de router met een ethernet kabelt en plug je in een stopcontact. De tweede adapter plug je bijvoorbeeld op de bovenverdieping (waar je slecht draadloos internet hebt) in het stopcontact, daar werkt de adapter als een wifi versterker via het stopcontact.

Vervolgens zorgen de adapters ervoor dat het internet via het elektriciteitsnetwerk van de router (waar het internet je huis binnenkomt) naar boven wordt verstuurt.

De tweede powerline adapter kun je verbinden met een laptop of computer met ethernet kabel. Maak je gebruik van een WIFI adapter dan is een ethernet kabel tussen computer en de tweede adapter niet nodig.

Welke powerline adapters heb jij nodig?

Er zijn een aantal verschillende verbindingssets. Het maakt daarbij niet uit bij welke provider jij een internet abonnement (Ziggo, KPN, Tele2 enzovoorts) hebt afgesloten. Zolang jij een router, stopcontacten en een internet abonnement hebt zit je goed.

Geschikte adapters voor draadloos internet via het stopcontact:

Powerline met Wifi, hiermee creëer je een Wifi punt op de plek waar je slecht/geen internet hebt.

Met deze Powerline/adapter set kun je op twee verschillende plekken een Wifi punt aanleggen.

Hieronder worden de verschillen tussen de adapters uitgelegd.

Powerline adapter met geïntegreerd stopcontact

Een adapter neemt altijd een stopcontact in beslag. Daarnaast wordt het sterk afgeraden om de adapters aan te sluiten op een stekkerblok (draadloos internet via het stopcontact zal in sommige gevallen dan niet werken).

Bij een set met een geïntegreerd stopcontact zit er een stopcontact in de adapter. Daardoor kun je dus het oorspronkelijke stopcontact blijven gebruiken. Dit doe je door de stekker van een andere apparaat in het stopcontact van de adapter te steken.

Verbindingsadapters met wifi of zonder wifi

Een powerline adapter zonder wifi brengt alleen het internet signaal van de router naar de adapter. Vervolgens moet je dus met een ethernetkabel je computer of laptop nog met de adapter verbinden.

Bij powerline adapters met wifi heb je draadloos internet via het stopcontact en geen ethernet kabel nodig om de adapter met de computer, laptop, tablet of smartphone te verbinden. De adapter versterkt het wifi signaal en creëert een extra wifi punt

Wil je een adapter gebruiken om de internet snelheid te verbeteren of je netwerk via het stopcontact uit te breiden? Dan raad ik altijd aan om een wifi adapter te nemen, elk apparaat met wifi (telefoon, tablet, laptop) kan dan gebruik maken van het internet.

Twee of drie adapters

Er bestaan powerline adapters die bestaan uit twee of drie adapters. Je sluit altijd één adapter op de router aan. De andere adapter plug je ergens anders in huis in het stopcontact, waarmee je het internet signaal verspreidt. Met drie adapters kun je dus een twee ruimtes voorzien van internet. Een derde adapter kan dus handig zijn voor op zolder of op een tweede verdieping.

Snelheid van de powerline adapters

De meeste powerline adapters hebben een overdrachtssnelheid van 500mbps of hoger. Dat is voldoende om in HD kwaliteit een video via het internet te bekijken. Duurdere adapters zoals de Devolo dLan 1200 hebben een overdrachtssnelheid van 1200mbps, voor gemiddeld internet gebruik is dat niet per sé noodzakelijk.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
Dank voor je feedback!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. VRAAG;
  Maak gebruik van powerline adapters voor internet en WiFi (functioneert heel goed). Kan ik om draadloos TV te kijken een tweede set powerline adapters instaleren? Of storen de signalen elkaar op electr-netwerk?

 2. Ik heb ziggo, met mediabox voor 1 tv
  Ik heb een extra mediabox voor de 2 de tv
  Het is aangesloten met een coaxkabel op de eerste tv,maar wil alles draadloos maken,ziggo meld dat dat niet kan?

 3. Kan het ook als glasvezel tv en internet hebt van T-Mobile Thuis? Bij Guidion (degene die het komt installeren) zeggen ze van wel maar wil het zeker weten voor ik die dingen koop. En ik heb 3 tv’s waarop ik draadloos wil kijken. Moet ik dan van 1 merk 2×2 van die powerline adapters kopen??

  Alvast bedankt voor de informatie!

 4. Hallo
  Ik heb een vraag ik heb een KPN pakket in de woonkamer
  Nu heb ik een overkapping gebouwd achter in de tuin en wil daar ook tv kijken
  Het enige wat ik daar heb liggen is stroom meer niet
  Wat kan ik doen of heb ik nodig om daar tv te kijken het liefst geen kabels trekken !
  Mvg Harm

  1. Dan kun je de draadloze verbindingsset proberen (kans op storing aangezien de overkapping achter in de tuin zit, maar het proberen waard). Als er wifi aanwezig is kun je ook de KPN app streamen naar de tv met een Chromecast.

 5. Hallo, ik woon op een studentenkamer. Ik heb alleen een televisie, dus geen tv-ontvanger o.i.d. Daarnaast is er ook geen tv-aansluiting mogelijk op m’n kamer. Mijn vraag is nu: Moet je voor deze methode ook per se een tv-ontvanger + abonnement bij een provider hebben?

 6. Goedemiddag.
  Kan ik dit ook gebruiken voor mijn gewone computer? Zodat ik geen kabel tussen mijn modem en pc meer nodig heb? En wat zou ik dan moeten hebben?
  Groeten Harm

 7. hallo,
  ik heb Delta tv en een online adsl internet en bellen pakket, nu wil ik graag in de tuin op
  +- 25 meter afstand televisie en wifi hebben hoe kan ik dit het beste en makkelijkste realisren?
  alvast bedankt voor uw antwoord.

  MVG

  1. Dit kun je het beste realiseren met een wifi versterker en een Google Chromecast. Door de wifi versterker in het stopcontact aan de buitenkant van het huis te steken, heb je ook wifi in de tuin. Dit is nodig om de Chromecast te kunnen gebruiken. Met de Delta TV app kun je vervolgens live tv naar de Chromecast streamen. Dit doe je door de delta tv app op je smarpthone of tablet te openen, een tv programma te selecteren en op de knop koppelen met Chromecast te drukken. In dit artikel lees je hoe dit werkt bij Ziggo. Bij Delta TV werkt gaat dit ongeveer hetzelfde.

 8. Ik heb een 2e TV boven – hoe kan ik de TV (met 2 HDMI en 2 Scart aansluitingen) via de draadloze stekker (met Ethernet aansluiting) aansluiten. Is daar een verloopstekker voor?

 9. Wanneeer je ‘haperend’ signaal hebt op je tv met de draaloze vutp erbinding, en je moet de adapter op dezelfde groep aansluiten, hoe lang mag dan de UTP kabel zijn/worden?

  1. In principe heeft elke powerplug dezelfde basisfunctie, het doorgeven van het netwerksignaal. Indien de Tele2 adapters hebben gewerkt icm een Tele2 abonnement zouden die eigenlijk ook moeten werken bij een Vodafone abonnement.

 10. Dit gaat dus niet werken bij tele2.
  Moet modem en tv ontvanger met ethernetkabel met elkaar verbinden.
  Anders krijg ik foutmelding dat de netwerkkabels niet zijn aangesloten.
  Dit houd dus in dat ik 15meter kabel tussen huis en schuur moet leggen waar ik tv wilde hebben.
  Is er misschien een andere oplossing?
  Help,help.

 11. Vraag ik heb de devolo dlan500 ik wil graag tv kijken onder het afdak, ik heb glasvezel van telfort. Vorig jaar werkte het, nu niet meer. Ik heb ze al gereset maar dit helpt niet, weet jij een oplossing? De computer werkt er wel op, kan hij de snelheid misschien niet aan? Gr brian

 12. even terug komend op bovenstaande vraag van Drew; is dit mogelijk?
  kan ik naast een internet verbinding voor pc via het lichtnet(draadloze verbindingsset) ook nog een tv signaal door het lichtnet sturen zonder dat deze elkaar gaan “bijten ” ?

  1. Nee volgens mij kan een draadloze verbindingsset alleen of het tv signaal versturen of een internet signaal. Als u dus een tv en een computer wilt aansluiten op een draadloze verbindingsset zult u helaas een tweede draadloze verbindingsset moeten aanschaffen.

  1. Vaak kan dit zonder dat er storingen optreden. Echter is dit per situatie verschillend soms wordt het tv signaal hierdoor wel verstoord. Als u een adapter neemt waar zelf ook nog een stopcontact in zit kunt u de blu-ray beter daarop aansluiten.

 13. Goedendag,
  In mijn tuinhuisje heb ik 12 volt DC (gelijkstroom via zonnepanelen). Hoe kan ik TV kijken zonder dure omvorrmers,heb TV gekocht die op 12 volt werkt is er ook ontvangers op 12 volt en bij welke providers?

  1. Met Digitenne is het mogelijk om met een 12volt tv en 12v stopcontacten tv te kijken. Digitenne is ook handig in uw tuinhuisje omdat er geen tv aansluiting noodzakelijk is.

  1. Omdat het tv signaal van Ziggo niet via de internetkabel naar de tv ontvanger wordt verstuurd. Het tv signaal van Ziggo loopt via de coax kabel (zie de laatste alinea van de tekst).

 14. Ik heb een draadloze verbindingszet gebruikt om een wifi network op zolder te maken voor PCs.

  Nu heb ik TV van XS4ALL aangeschaft. Ik wil daar ook een draadloze verbinding maken via de stopcontact naar een TV in de slaapkamer.

  Als ik het goed begrijp, moet de TV netwerk los staan van de PC netwerk. TV is verbonden met een bepaalde poort op de modem, en PCs met een andere poort.

  Hoe kan ik dit oplossen? Moet ik twee aparte draadloze netwerken maken? Kan ik twee adaptors aan een stopcontact hangen? (Lijkt me niet.)

  Ik zou denken dat dit probleem vaker voorkomt, maar misschien heeft anderen prima wifi op zolder zonder verbindingszet.

  1. Beste Drew,

   Heb je bovenstaande oplossing/opstelling al aan het lopen?
   Wat is de kwaliteit hiervan?
   en werkt internet naast het tv signaal zonder problemen?

   GreetZ Wim

 15. Ik heb op deze manier 3 televisietoestellen aangesloten. De TP Powerline adapters zijn 500mbp/s, maar trekken dit echt niet. Ik heb zelfs Cat.6 kabels gebruikt. Zelfs bij het aansluiten van het 2e toestel al digitale ‘blokjes’ en ‘hangen’ van het beeld.

 16. Heb van KPN een draadloze set. Zo nu en dan storing. Beeld en geluid stopt circa 5 á 7 seconden Beeld “verkruimeld” en herstelt zichzelf. HInderlijk.
  Met KPN van alles geprobeerd, zoals ontvanger resetten, kabels omdraaien, led-verlichting verwijderen enz. Nog geen afdoende oplossing. Is er nog meer mogelijk?

 17. Je kunt meerdere televisies op deze manier aansluiten daarvoor zijn wel meerdere verbindingssets nodig. Op een verbindingsset van bijvoorbeeld KPN kan je twee televisies aansluiten, voor vijf televisies heb je op deze manier dan drie verschillende verbindingssets nodig.

 18. Hoeveel televisies kun je op deze manier aansluiten? Ik heb vijf tv-ontvangers voor de vijf tv’s in huis maar slechts twee adapters. Kan ik hier drie adapters bij kopen en die op de verschillende plekken in huis in het stopcontact steken en deze vervolgens met HDMI aan de tv’s verbinden?

 19. Is het mogelijk om ook via ziggo het signaal via het lichtnet te laten lopen

  Is het mogelijk om op apart verschillende zenders te bekijken

  Antwoord:
  Nee, met Ziggo is het helaas vooralsnog niet mogelijk om doormiddel van een verbindingsset het signaal via het stopcontact/lichtnet door te sturen.

  1. Nee, het is niet noodzakelijk dat de twee stopcontacten op dezelfde groep zitten. Dat maakt de verbindingsset ook een mooie oplossing omdat het eigenlijk door het hele huis bruikbaar is zolang er maar een stopcontact aanwezig is.