tv via stopcontact

Draadloos tv kijken via stopcontact

Hulpmiddel #1 TP-Link 2 Adapters
Hulpmiddel #2 TP-Link 3 Adapters

Met een powerline adapter kun je tv kijken en internetten via het stopcontact. De powerline adapter komt van pas als je tv wilt kijken zonder UTP kabels te trekken. Of als je het Wifi signaal in en rondom je huis wilt verbeteren. In dit artikel leg ik uit hoe internet en tv kijken via het elektriciteitsnetwerk werkt.

Op deze pagina:

Hoe werkt tv kijken via het stopcontact?

Om draadloos televisie te kijken via het stopcontact heb je allereerst een stopcontact nodig in de buurt van de televisie. Waarschijnlijk is dat geen probleem want de televisie heeft ook elektriciteit nodig.

Draadloos tv kijken via stopcontact klinkt misschien ingewikkelder dan het is maar echt, het is kinderlijk eenvoudig om zo een draadloze verbinding te maken. Hier hoef je absoluut geen elektriciën of technicus voor te zijn. Het enige wat je nodig hebt om tv te kijken via het stroomnet is een draadloze verbindingsset.

De draadloze verbindingsset wordt ook wel powerplug of homeplug genoemd maar alledrie de termen verwijzen naar hetzelfde product. Hieronder een schematische weergave van de verbindingsset.

Zo werkt tv kijken via het stopcontact. Je kunt de verbindingsset ook gebruiken om internet door je huis te verspreiden

Powerline adapters kopen

Met de verbindingsset kun je tot twee televisies draadloos aansluiten. Via de volgende links kun je geschikte verbindingssets van TP Link kopen om één of twee televisies via het stopcontact aan te sluiten:

Hoe sluit je een draadloze verbindingsset aan?

Het aansluiten van deze verbindingsset is vrij eenvoudig. 

Wat heb je nodig?

 • Televisie
 • Router/modem (deze bevindt zich vaak in de meterkast, dit apparaat zorgt ook voor het internet in huis)
 • Twee verbindingsadapters.
 • Twee utp kabels (deze worden ook meegeleverd bij de aanschaf van een draadloze verbindingsset).
 • De tv ontvanger

Stappenplan:

 1. Sluit één adapter aan op het modem. Dit doe je door een utp kabel in het modem te stoppen, het andere uiteinde stop je in de adapter. Vervolgens doe je de adapter in het stopcontact.
 2. Dan ga je met de andere adapter, tv ontvanger en de tweede utp kabel naar de plaats waar je televisie wilt kijken. Vervolgens verricht je hier de volgende handeling: sluit de adapter aan op de tv ontvanger met de utp kabel. Stop de tweede adapter in het stopcontact. Sluit vervolgens de tv ontvanger aan op de televisie met een hdmi kabel.
 3. De verbinding via het stopcontact wordt tot stand gebracht door het PAIR knopje op de beide adapters in te drukken. Wanneer de lampjes van de adapters branden is de draadloze verbinding via het stopcontact op de juiste wijze geïnstalleerd. Je kunt nu tv kijken via het stopcontact kijken zoals je gewend bent.

TV signaal via het stopcontact tips

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je van tv kijken via het stopcontact gebruik maakt. Doormiddel van deze methode wordt het tv signaal verstuurd via het lichtnet.

 • Het is van belang dat je de adapter altijd direct aansluit op het lichtnet (stopcontact) maak geen gebruik van een stekkerdoos of verlengsnoer. Dit zorgt ervoor dat de verbinding verslechterd of mogelijk helemaal verdwijnt.
 • De kwaliteit van de verbinding is afhankelijk van de kwaliteit het elektriciteitsnetwerk in huis.
 • Check hieronder of je bij jouw tv aanbieder ook een draadloze verbindingsset kunt gebruiken om tv te kijken.
Bij welke televisie aanbieders is draadloos tv kijken via stopcontact mogelijk?

Draadloos tv kijken via stopcontact op deze manier is mogelijk bij KPN, Xs4all, Telfort, Vodafone en Tele2. Wanneer je een pakket hebt afgesloten bij één van deze providers is dit een makkelijke manier om het tv signaal via het stopcontact te laten lopen. Doordat deze optie gebruik maakt van het stabiele lichtnet beschouw ik draadloos tv kijken via het stopcontact als één van de betere oplossingen. Het signaal zal namelijk nooit verstoord worden door muren en andere obstakels.

Wifi via het stopcontact?

Powerline adapters kun je ook inzetten voor wifi via het stopcontact. De powerline adapters zijn ideaal om overal in huis goed en snel internet te krijgen. Lees hier meer over wifi via het stopcontact. Wifi via het stopcontact werkt in tegenstelling tot tv via het internet bij alle tv & internet providers.

Kan ik ook tv kijken via het stopcontact bij Ziggo?

Officiële ondersteuning  voor tv kijken via het stopcontact met de draadloze verbindingsset bij kabelaanbieders zoals Ziggo. De draadloze verbindingsset kun je bij Ziggo alleen gebruiken om een Horizon Extra Mediabox aan te sluiten (Ziggo zelf raadt het gebruik van een verbindingsset icm een Extra Mediabox af). De standaard Mediabox van Ziggo kun je alleen aansluiten met een coax kabel. Een perfecte alternatieve oplossing om draadloos tv te kijken bij Ziggo is de Ziggo Go app in combinatie met de Google Chromecast.

Coax via het stopcontact

Ik heb geen ervaring met een coax tv signaal via het stopcontact versturen. Als je wel een utp wandcontact aansluiting hebt op de plek waar je tv wilt kijken kun je wel een coax verlenger over utp overwegen. In theorie zou je ook een coax over utp converter kunnen combineren met een draadloze verbindingsset. Dan is een coax signaal via het stopcontact wel mogelijk.

70 reacties op “Draadloos tv kijken via stopcontact

 1. Voor Ik Ziggo heb afgezegd,heb ik op de tv de zenders geïnstalleerd die je normaal kon kijken met de kabel,de coax kabel dus, maar op de slaapkamer heb ik dat niet gedaan en kan geen tv kijken omdat ik niet op de tv de zenders had gezocht, zoals de woonkamer, met splitter kabel kan ik dus niet meer kijken, maar ik heb de adapters, en de andere kabels nog wel, hoe kan ik beeld krijgen op de andere tv? Welke adapters bedoeld men waar je wel tv kan kijken en welke Utp kabel bedoelde jullie? Omdat ik 6horizon boxen heb , ben ik weg bij Ziggo als iemand een oplossing weet én een foto van de utp kabel heeft en de adapter mag u mij mailen naar r_meylink@hotmail.com , alvast bedankt, groetjes Ray PS: ook internet is eraf…. nogmaals bedankt

 2. Wat fijn dit te vinden! Wij wonen in een zeer oud huis, geen loze leidingen en ik wil geen snoeren door het huis laten liggen.
  We gebruiken powerlines van Fritz voor de WiFi. En ik lees dat in principe het moet kunnen om en internet en tv via deze stroomleidingen te laten gaan.
  Is er dan nog een voorkeur voor welke het beste werken? En kan het bij glasvezel van Delta (we gaan deze week de moderne tijd in, geen internet via koperdraad maar glasvezel, geen tv via schotel maar via glasvezel)?

 3. Het vervelende van het gebruiken van powerline is dat de verbinding nog al eens wegvalt en dat je ze dan opnieuw moet pairen, dit gebeurt bij mij zeker 1x in de week. Is hier nog iets aan te doen of moet je dit maar voor lief nemen.

 4. Ik heb Caiway glasvezel, kan ik dan tv kijken met powerline adapters?
  Modem: Genexis Platinum 7840, TV ontvanger: Amino Aria 7X.
  Welke powerline adapters zijn hiervoor het beste geschikt?

  1. Nee wij hebben ook caiway glasvezel toen we dat pakket in huis kregen heb ik alles wel eerst bedraad geinstalleerd daarna heb ik de powerline die we nog van kpn hadden aangesloten.
   We hadden wel beeld maar dat liep dan eerst heel kort tot 3x aan toe vast na de 3de keer liep het helemaal vast en was de enige keus ontvangers uit en aan zetten NOU moet ik wel eerlijk zeggen ik heb het niet getest of het met 1 ontvanger wel werkt ik had meteen beide ontvangers aangesloten namelijk
   Maar caiway ondersteund dit trouwens ook niet Delta weer wel althans zat dat toevallig vandaag in hun handleiding staan AL staat er verder niet bij of je alleen maar 1 of meerdere ontvangers kan aansluiten

   Als je zelfde probleem hebt als wij hier en je zit dus met coax kabels er is wel een soort omvormer van utp naar coax en dan weer van coax naar utp ik weet alleen niet of het werkt en als je 2 ontvangers hebt moet je dus meteen 4 van die kastjes hebben waarvan de goedkoopste met adapter €65 per stuk is dat dus x4.
   Het is trouwens handig dat je wel de modem in de buurt plaatst waar de coax kabels zich ook bevinden.
   2 plaats je dus bij je genexis modem en coax kabels in de buurt de andere 2 komen op de plek waar je tv staat waar de coax de muur uitkomt daar moet namelijk het signaal weer terug naar utp.

   https://www.kabelshop.nl/Hirschmann-Inca-1G-Internet-over-coax-3921100027-695020564-i11771-t19390.html

  1. Ik heb het geprobeerd,maar bij mij werkte het niet. Misschien dat ik iets verkeerd deed? Dus als iemand weet of dat idd kan en hoe te installeren, hoor het graag!

 5. “Met ziggo app kun je perfect draadloos kijken” wordt hier gezegd maar het kijkt gewoon niet zo fijn als een tv.. het laden en zappen etc is gewoon allemaal niet zo handig… en geen afstansbediening!!

  een film kijken of een vooraf bepaald programma is oke maar het is niet hetzelfde als “gewoon tv kijken……”. dit wordt overal nogal gemakkelijk (ook door ziggo zelf), vergeten te melden….

 6. VRAAG;
  Maak gebruik van powerline adapters voor internet en WiFi (functioneert heel goed). Kan ik om draadloos TV te kijken een tweede set powerline adapters instaleren? Of storen de signalen elkaar op electr-netwerk?

 7. Ik heb ziggo, met mediabox voor 1 tv
  Ik heb een extra mediabox voor de 2 de tv
  Het is aangesloten met een coaxkabel op de eerste tv,maar wil alles draadloos maken,ziggo meld dat dat niet kan?

 8. Kan het ook als glasvezel tv en internet hebt van T-Mobile Thuis? Bij Guidion (degene die het komt installeren) zeggen ze van wel maar wil het zeker weten voor ik die dingen koop. En ik heb 3 tv’s waarop ik draadloos wil kijken. Moet ik dan van 1 merk 2×2 van die powerline adapters kopen??

  Alvast bedankt voor de informatie!

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.