tv via stopcontact

Draadloos tv kijken via stopcontact

Hulpmiddel #1 TP-Link 2 Adapters
Hulpmiddel #2 TP-Link 3 Adapters

Met een powerline adapter kun je tv kijken en internetten via het stopcontact. De powerline adapter komt van pas als je tv wilt kijken zonder UTP kabels te trekken. Of als je het Wifi signaal in en rondom je huis wilt verbeteren. In dit artikel leg ik uit hoe internet en tv kijken via het elektriciteitsnetwerk werkt.

Op deze pagina:

Hoe werkt tv kijken via het stopcontact?

Om draadloos televisie te kijken via het stopcontact heb je allereerst een stopcontact nodig in de buurt van de televisie. Waarschijnlijk is dat geen probleem want de televisie heeft ook elektriciteit nodig.

Draadloos tv kijken via stopcontact klinkt misschien ingewikkelder dan het is maar echt, het is kinderlijk eenvoudig om zo een draadloze verbinding te maken. Hier hoef je absoluut geen elektriciën of technicus voor te zijn. Het enige wat je nodig hebt om tv te kijken via het stroomnet is een draadloze verbindingsset.

De draadloze verbindingsset wordt ook wel powerplug of homeplug genoemd maar alledrie de termen verwijzen naar hetzelfde product. Hieronder een schematische weergave van de verbindingsset.

Zo werkt tv kijken via het stopcontact. Je kunt de verbindingsset ook gebruiken om internet door je huis te verspreiden

Powerline adapters kopen

Met de verbindingsset kun je tot twee televisies draadloos aansluiten. Via de volgende links kun je geschikte verbindingssets van TP Link kopen om één of twee televisies via het stopcontact aan te sluiten:

Hoe sluit je een draadloze verbindingsset aan?

Het aansluiten van deze verbindingsset is vrij eenvoudig. 

Wat heb je nodig?

 • Televisie
 • Router/modem (deze bevindt zich vaak in de meterkast, dit apparaat zorgt ook voor het internet in huis)
 • Twee verbindingsadapters.
 • Twee utp kabels (deze worden ook meegeleverd bij de aanschaf van een draadloze verbindingsset).
 • De tv ontvanger

Stappenplan:

 1. Sluit één adapter aan op het modem. Dit doe je door een utp kabel in het modem te stoppen, het andere uiteinde stop je in de adapter. Vervolgens doe je de adapter in het stopcontact.
 2. Dan ga je met de andere adapter, tv ontvanger en de tweede utp kabel naar de plaats waar je televisie wilt kijken. Vervolgens verricht je hier de volgende handeling: sluit de adapter aan op de tv ontvanger met de utp kabel. Stop de tweede adapter in het stopcontact. Sluit vervolgens de tv ontvanger aan op de televisie met een hdmi kabel.
 3. De verbinding via het stopcontact wordt tot stand gebracht door het PAIR knopje op de beide adapters in te drukken. Wanneer de lampjes van de adapters branden is de draadloze verbinding via het stopcontact op de juiste wijze geïnstalleerd. Je kunt nu tv kijken via het stopcontact kijken zoals je gewend bent.

TV signaal via het stopcontact tips

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je van tv kijken via het stopcontact gebruik maakt. Doormiddel van deze methode wordt het tv signaal verstuurd via het lichtnet.

 • Het is van belang dat je de adapter altijd direct aansluit op het lichtnet (stopcontact) maak geen gebruik van een stekkerdoos of verlengsnoer. Dit zorgt ervoor dat de verbinding verslechterd of mogelijk helemaal verdwijnt.
 • De kwaliteit van de verbinding is afhankelijk van de kwaliteit het elektriciteitsnetwerk in huis.
 • Check hieronder of je bij jouw tv aanbieder ook een draadloze verbindingsset kunt gebruiken om tv te kijken.
Bij welke televisie aanbieders is draadloos tv kijken via stopcontact mogelijk?

Draadloos tv kijken via stopcontact op deze manier is mogelijk bij KPN, Xs4all, Telfort, Vodafone en Tele2. Wanneer je een pakket hebt afgesloten bij één van deze providers is dit een makkelijke manier om het tv signaal via het stopcontact te laten lopen. Doordat deze optie gebruik maakt van het stabiele lichtnet beschouw ik draadloos tv kijken via het stopcontact als één van de betere oplossingen. Het signaal zal namelijk nooit verstoord worden door muren en andere obstakels.

Wifi via het stopcontact?

Powerline adapters kun je ook inzetten voor wifi via het stopcontact. De powerline adapters zijn ideaal om overal in huis goed en snel internet te krijgen. Lees hier meer over wifi via het stopcontact. Wifi via het stopcontact werkt in tegenstelling tot tv via het internet bij alle tv & internet providers.

Kan ik ook tv kijken via het stopcontact bij Ziggo?

Officiële ondersteuning  voor tv kijken via het stopcontact met de draadloze verbindingsset bij kabelaanbieders zoals Ziggo. De draadloze verbindingsset kun je bij Ziggo alleen gebruiken om een Horizon Extra Mediabox aan te sluiten (Ziggo zelf raadt het gebruik van een verbindingsset icm een Extra Mediabox af). De standaard Mediabox van Ziggo kun je alleen aansluiten met een coax kabel. Een perfecte alternatieve oplossing om draadloos tv te kijken bij Ziggo is de Ziggo Go app in combinatie met de Google Chromecast.

Coax via het stopcontact

Ik heb geen ervaring met een coax tv signaal via het stopcontact versturen. Als je wel een utp wandcontact aansluiting hebt op de plek waar je tv wilt kijken kun je wel een coax verlenger over utp overwegen. In theorie zou je ook een coax over utp converter kunnen combineren met een draadloze verbindingsset. Dan is een coax signaal via het stopcontact wel mogelijk.

61 reacties op “Draadloos tv kijken via stopcontact

 1. VRAAG;
  Maak gebruik van powerline adapters voor internet en WiFi (functioneert heel goed). Kan ik om draadloos TV te kijken een tweede set powerline adapters instaleren? Of storen de signalen elkaar op electr-netwerk?

 2. Ik heb ziggo, met mediabox voor 1 tv
  Ik heb een extra mediabox voor de 2 de tv
  Het is aangesloten met een coaxkabel op de eerste tv,maar wil alles draadloos maken,ziggo meld dat dat niet kan?

 3. Kan het ook als glasvezel tv en internet hebt van T-Mobile Thuis? Bij Guidion (degene die het komt installeren) zeggen ze van wel maar wil het zeker weten voor ik die dingen koop. En ik heb 3 tv’s waarop ik draadloos wil kijken. Moet ik dan van 1 merk 2×2 van die powerline adapters kopen??

  Alvast bedankt voor de informatie!

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.