Tv kijken met Digitenne: hoe werkt het?

Digitenne

Met Digitenne kun je in Nederland tv kijken zonder dat je een tv aansluiting nodig hebt. Handig voor op de camping of boot. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Digitenne.

Met Digitenne kun je draadloos tv kijken zonder dat je een kabelaansluiting nodig hebt of dat je de televisie moet verbinden met een tv aansluiting in de muur. Voor Digitenne zijn geen draadloze verbindingssets, verzenders en ontvanger sets nodig, met Digitenne komt het tv signaal vanuit de lucht. Dat maakt Digitenne vooral geschikt voor op de camping of boot. 

Wat is Digitenne?

Digitenne is een aparte service van KPN waarmee je tv kunt kijken in Nederland. Via Digitenne kun je alleen tv ontvangen, Digitenne geeft geen internet signaal door.

Het Digitenne installatie pakket

Digitenne bestaat uit een ontvanger, antenne met antenne, afstandsbediening en daarnaast ontvang je bij Digitenne alle benodigde aansluitkabels om de Digitenne op je televisie aan te sluiten. Ook moet je beschikken over een geldige smartcard die je in de tv ontvanger moet steken.

Met Digitenne kun je letterlijk binnen enkele minuten na ontvangst van het installatiepakket tv kijken. Doordat je gebruik maakt van een externe ontvanger en het tv signaal draadloos uit de lucht haalt zijn er geen vaste aansluitingen nodig.

Wat kost Digitenne?

Voor Digitenne betaal je maandelijks een bedrag, hiervoor krijg je het complete Digitenne pakket in bruikleen. Het maandelijkse bedrag ligt op dit moment rond de €14 exclusief eventuele aansluitkosten.

Wil je ook Eredivisie voetbal/Fox sports kijken dan kun je het Digitenne pakket tegen een meerprijs uitbreiden.

Heb je echter al een alles-in-een-pakket van KPN in huis, maar wil je Digitenne erbij dan kost Digitenne minder.  Het pakket slechts €4,- per maand, je betaalt dan alleen voor de ontvanger. Dit geldt ook als je al een tv abonnement hebt bij Xs4all en Telfort.

Digitenne aanbieders

Digitenne is onderdeel van KPN. Alleen bij KPN, Xs4all, Online.nl of Telfort kun je Digitenne afnemen. Natuurlijk kun je ook als klant van Ziggo een abonnement nemen bij Digitenne. Een gelijkwaardig product wordt echter niet door Ziggo zelf afgenomen.

Hoe kun je Digitenne aansluiten?

Benodigde tijd: 7 minuten.

Digitenne aansluiten is niet moeilijk. Bij het pakket zit een installatieflyer geleverd waardoor het aansluiten in een paar minuutjes gepiept is. Kortweg komt het hierop neer:

 1. Plaats de antenne in de standaard.

  Plaats de antenne in het voetje van de standaard en zorg dat die stevig rechtop staat.

 2. Sluit de antenne aan op de tv ontvanger.

  Dit doe je met de meegeleverde kabel met cilindervormige aansluiting.

 3. Stop de stekker van de tv ontvanger in het stopcontact.

  Dit spreekt voor zich, de tv ontvanger moet ook van stroom worden voorzien.

 4. Sluit de tv ontvanger aan op de televisie

  Gebruik een hdmi kabel om de Digitenne tv ontvanger aan te sluiten op je televisie. In onderstaande video wordt het je allemaal duidelijk.

Kwaliteit Digitenne

De kwaliteit van Digitenne is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Zowel het bereik als de kwaliteit van de televisie speelt een rol.  Het bereik is afhankelijk van de afstand tot de dichtbijzijnste tv mast.
 • Het is verstandig om de antenne bijvoorbeeld dicht bij het raam te plaatsen, veel muren kunnen de ontvangst van het draadloze signaal verslechteren.
 • Ook de televisie speelt een rol, hoe moderner de televisie hoe beter de tv- beeld kwaliteit over het algemeen.

Ten opzichte van digitaal televisie kijken via de kabel of met IPTV zal de kwaliteit van Digitenne tegenvallen aangezien het niet mogelijk is om in HD kwaliteit televisie te kijken. Daarnaast is Digitenne storingsgevoeliger.

Daar tegenover staat dat je vrijwel overal en altijd met voldoende beeldkwaliteit televisie kunt kijken.

Wil je het maximale uit uw Digitenne halen en de beeldkwaliteit verbeteren lees dan hieronder meer over de Digitenne Insteekkaart.

Digitenne Insteekkaart

Een mooie manier om draadloos tv te kijken is door gebruik te maken van digitenne met insteekkaart. Digitenne is een redelijk nieuwe manier van televisie kijken maar het is tegenwoordig zeer populair mede doordat het zo goedkoop is. Bij digitenne ontvangt de televisie of ontvanger het TV signaal draadloos op. Je hoeft dus geen kabel meer vanuit de muur in een ontvanger of televisietoestel te doen je moet slechts de ontvanger aansluiten op televisie. En tegenwoordig hoeft dat zelfs niet meer (de ontvanger aansluiten op de televisie) want veel televisies hebben tegenwoordig een ingebouwde ontvanger, daar hoef je vervolgens alleen de insteekkaart in te doen en voila je kunt draadloos tv kijken. Het mooie daaraan is ook dat je maar één afstandsbediening hoeft te gebruiken, die van je televisie.

Digitenne insteekkaart
De smartcard + insteekkaart die je in de CI ingang van je tv steekt.

Digitenne maakt het allemaal een stuk minder moeilijk terwijl je gewoon over dezelfde zenders blijft beschikken en evenveel of zelfs meer mogelijkheden hebt dan voorheen.

Voordelen van de Insteekkaart Digitenne

Digitenne met insteekkaart (CI+ Module) maakt televisie kijken nog veel leuker en eenvoudiger. Door de insteekkaart te gebruiken heb je geen ontvanger meer nodig. En dus zit je ook niet met de bijbehorende kabels voor het stopcontact en de kabel van televisie naar ontvanger. Bovendien bespaar je op een extra afstandsbediening. De ontvanger zit namelijk al ingebouwd in jouw televisie, hier zie je niets van behalve dan de aansluiting waar je de insteekkaart in moet steken.

De insteekkaart bestaat al enige tijd alleen het probleem hiermee was dat niet elke televisie beschikt over een ingebouwde ontvanger die deze module ondersteund. Heb je dus een oude televisie dan werkt dit systeem waarschijnlijk niet voor jou.

Wanneer uw televisie beschikt over een CI (common interaface), kunt u de CAM module inclusief de smartcard in uw televisie schuiven en televisie kijken zonder externe ontvanger. De insteekkaart vervangt als het ware de antenne en ontvanger doordat de televisie waarbij dit mogelijk is al beschikken over een interne antenne en ontvanger.

Met de insteekkaart wordt de externe ontvanger en antenne overbodig, daarnaast kunt u gewoon de afstandsbediening gebruiken die oorspronkelijk bij uw televisie hoorde.

Digitenne op de camping

Omdat er op de camping vaak een kabelaansluiting ontbreekt, is het vaak niet mogelijk om in de caravan of camper op de camping televisie te kijken via de kabel. Via Digitenne is het wel mogelijk om tv te kijken op de camping omdat er voor Digitenne geen kabel of internet aansluiting nodig is.

Omdat Digitenne alleen beschikbaar is in Nederland is het alleen te gebruiken op Nederlandse campings. Wilt u Nederlandse televisie kijken op de camping in het buitenland dan kunt u beter gebruik maken van tv via internet met VPN verbinding, satelliet tv of een Slingbox.

Welke zenders kun je bekijken met Digitenne?

Met Digitenne beschik je over alle belangrijke Nederlandse zenders. Hieronder vind je een overzicht van welke zenders je kunt ontvangen met Digitenne:

NPO1, NPO2, NPO3, RLT4, RLT5,  SBS6, RTL7, NET5, Veronica/Disney, RTL8, Comedy Central/Kindernet, Nickelodeon/ TeenNick, MTV, Eén,  Canvas, Discovery Channel, TLC, Eurosport, BBC1, BBC2, National Geographic, Regionale Omroepen, 24Kitchen, Fox, Xite, Meiden van Holland Hard, ID, CNN, Ketnet/OP12.

Het actuele zenderaanbod van Digitenne vind je hier.

Naast televisie kijken kunt u ook radio luisteren via Digitenne.

Het bereik van Digitenne

Het bereik van Digitenne is vrij groot. In vrijwel heel Nederland kunt u gebruik maken van Digitenne. Op de Waddeneilanden en in zeer afgelegen gebieden (zover Nederland die kent) kan er slecht bereik voorkomen. Om er zeker van te zijn dat u televisie kunt kijken met Digitenne in Nederland doet u er verstandig aan om een postcodecheck te doen bij de aanbieders van Digitenne: KPN en Telfort.

TIP:  Om je bereik te vergroten en de beeldkwaliteit te verhogen is het verstandig om de antenne zo dicht mogelijk bij het raam te plaatsen.  Wil je het bereik van Digitenne vergroten, lees dan hieronder meer over de Digitenne buitenantenne.

Digitenne buitenantenne

Met de buitenantenne is het mogelijk om het bereik van de Digitenne ontvanger te vergroten. Met de montage set kun je de ontvanger buiten aan een muur te bevestigen. De buitenantenne is uiteraard bestand tegen de weersomstandigheden buiten.  De buitenantenne is ook zeer geschikt als je buiten televisie wil kijken of televisie wil kijken op camping.

Een Digitenne buitenantenne, buitenantennes zijn er van meerdere merken.

Digitenne in het buitenland gebruiken

In het buitenland kun je geen gebruik maken van Digitenne. Helaas is Digitenne alleen te ontvangen in Nederland. Als je toch in het buitenland of op vakantie Nederlandse televisie wil kijken dan kun je het beste gebruik maken van een VPN verbinding, Satelliet televisie of Slingbox.

Voor op de camping of boot is satelliet televisie handig. De ASTRA Satelliet dekt bijna heel Europa waardoor je in heel Europa Nederlandse tv kunt kijken. Voor Nederlandse satelliet televisie kun je het beste terecht bij CanalDigitaal. CanalDigitaal biedt ook een seizoenspakket, handig voor als je alleen in de zomer gebruik wilt maken van het tv pakket.

45 mensen hebben al gereageerd.
 1. Gerda waning
  29/03/2022 om 1:08 pm

  Jaren lang digi tenne gebruikt op de camping, door ziekte eigenaresse heb ik het 31 okt 2021
  opgezegd.
  Nu mag ik het toch weer gebruik maken van het chalet en wil graag opnieuw digi tenne
  Er is 1 maar Heb al die jaren 5 euro betaald, nu moet ik 18,95 per maand gaan betalen?
  Mijn volledige pakket heb ik bij KPN , wat een geweldige service voor trouwe klanten
  Heb er geen goed woord voor over , hoezo klant vriendelijk.

 2. Dirk Berndsen
  04/10/2021 om 3:54 pm

  Sinds een paar jaar digitenne, vooral om te combineren tussen thuis en in Nederland met de camper . Ik moet zeggen helemaal kloten zowel thuis en op de camperplaats. Vaak geklaagd bij kpn maar ik heb het idee dat die gasten het geen moer interesseert als je maar betaald . Ik raad iedereen af om deze troep te nemen . Vriendelijke groet Dirk Berndsen. dirkberndsen@hotmail.com

  • John
   05/06/2022 om 8:03 pm

   Idd zwaar klote op diverse plekken met onze boot nu tegenwoordig helemaal geen tv meer, niemand te bereiken geven niet thuis zoek het maar uit
   Wat ooit zo’n mooi en goed alternatief was is helemaal weg!
   Waardeloos geworden en waarom????

 3. Monique
  23/05/2021 om 11:33 am

  Waarom hebben we geen spike en id meer

 4. J. Peters
  13/09/2020 om 2:00 pm

  Hallo, is het ook mogelijk een abonnement op digitale te nemen voor bv. Een half jaar?
  Wij zinnen het seizoen vaak met de caravan op pad , vandaar,
  Vriendelijke groet
  Hans Peters

 5. Sjouke
  04/07/2020 om 11:56 am

  wil graag de ondertiteling van de bbc zenders af hebben op digitenne

 6. Berto
  28/08/2019 om 1:09 pm

  Hallo. Ik heb een vraagje. Momenteel hebben wij Ziggo TV via de CI-Module met kaart. Kunnen we die insteekoptie ook voor Digitenne gebruiken?

  Graag uw reactie
  Mvg
  Beto

  • Theo ✔
   04/09/2019 om 7:10 pm

   Ja inprincipe werkt de Digitenne insteekkaart op dezelfde manier. Let wel op de Digitenne insteekkaart of Digitenne CI module is niet meer leverbaar en wordt wellicht binnenkort niet meer ondersteund.

 7. E. Mulder
  01/07/2019 om 10:36 am

  Wil mij informeren over TV kijken op de camping. Met een digitenne kan dat? Wij zijn klant bij ziggo. Wat kost zoiets per naand

 8. C.Galjaart v. Tilborg
  08/06/2019 om 11:36 am

  Kan ik ook een abonnement voor 2 maanden voor op de camping krijgen en wat zijn dan de kosten ?

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 7:01 pm

   Volgens mij is dat bij Digitenne niet mogelijk.

 9. Gury Kouwenberg
  06/06/2019 om 1:28 pm

  Net contact gehad met KPN over een kennis van 87 jaar die NOOIT internet gebruikt, zelden telefoneert, alleen TV kijkt, nu een all-in abonnement heeft ad 73 pmnd en van dat internet af wil. Antwoord: niet mogelijk. Geen verwijzing naar digitenne. Is digitenne misschien een oplossing voor hem?

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 7:01 pm

   Zeker dat zou een goed(koper) alternatief kunnen zijn.

 10. nancy van hest
  05/06/2019 om 3:59 pm

  Mijn provider ligt eruit en het gaat wel even duren ook. Nu kan ik digitenne spul overnemen maar er zit geen smartcard bij. Krijg ik dan toch tv signaal?

  • Theo ✔
   12/06/2019 om 9:13 pm

   Een geldige smartcard/abonnement is wel vereist om Digitenne te laten werken.

 11. Jan de Voogd
  05/06/2019 om 2:16 pm

  bij aansluiten nieuwe TV-ontvanger voor KPN digitene (met insteekkaart) komt op het scherm Geen signaal te staan

  • Theo ✔
   12/06/2019 om 9:12 pm

   Heb je al om hulp gevraagd bij de Digitenne klantenservice?

 12. wilfred
  02/06/2019 om 8:35 pm

  hallo
  ben aan het opzoeken hoe ik tv kan kijken in mijn vrachtwagen.
  voornamelijk nederland ,duitsland ,belgie en soms luxemburg.

  ben geen kpn klant maar dat hoeft geen probleem te zijn toch?

  als u meer info heeft graag !

  o.a. wat heb ik nodig
  welke tv is geschikt
  de vrachtwagen heeft 220 volt

  voor nu

  alvast vriendelijk bedankt

  mvg
  wilfred

  • Theo ✔
   12/06/2019 om 9:05 pm

   Als je ook internet hebt is tv kijken via de tv app van KPN het makkelijkst. Omdat Digitenne in het buitenland niet werkt kom je anders uit bij tv via de satelliet.

  • Kleinheerenbrink
   15/09/2019 om 9:15 am

   Tv kijken

 13. Jantine
  30/05/2019 om 11:35 pm

  Ik wil zsm een digitene aansluiten, kan ik dit ook in 1 van de winkels ophalen? Of moet ik echt wachten tot alles geleverd word?

 14. Gemmy
  17/05/2019 om 7:55 pm

  Heeft ziggo ook digitenne. Dit voor een 2de tv boven?

  • Theo ✔
   20/05/2019 om 5:47 pm

   Nee Ziggo heeft geen Digitenne. Je kunt natuurlijk wel altijd een los abonnement afsluiten bij Digitenne, ook als je al klant bent van Ziggo.

 15. H van Buurem
  12/05/2019 om 1:28 pm

  3 modules gekocht voor insteek kaart 150 euro en nu re rug bij af 3 jasjes 25,50 en wordt weer duurder per 1 juni. SCHANDALIG.

 16. Leo
  07/05/2019 om 11:06 am

  Kan ik niet beter overstappen naar alles in één?

 17. Leo
  07/05/2019 om 11:05 am

  Moet een nieuwe ontvanger gaan gebruiken van KPN digitenne voor een nieuw type ontvanger. Zit ook een koppelstuk bij met rood, geel en wit om scartkabel oude tv te verbinden.
  Is in het filmpje geen enkel woord over gerept, hoe aan te sluiten.
  Ook niet wat je met de insteekkaart in de flatscreen en in de oude ontvanger moet doen?

 18. Ties
  01/05/2019 om 6:51 pm

  Op de huidige antenne zit ook een voedingskabel moet ik deze ook nog gebruiken ?

 19. Francien
  26/04/2019 om 10:27 am

  Ik heb een buiten antenne van digitenne voor op de camping. Hoe kan ik die het beste bevestigen. Op een houten paal of beten aluminium?

  • Theo ✔
   29/04/2019 om 8:58 pm

   Ik zou gaan voor de houten paal!

 20. M.Haverkamp
  20/04/2019 om 3:19 pm

  Wij hadden hier altijd bereik met digitenne nu hebben wij een nieuw kaasstje aangesloten maar geen bereik.
  Heb de postcode check gedaan 7215 LD nr 28 en die zegt nu opeens dat hier geen bereik is van digitenne.
  Leuk van KPN dan wil ik m,n geld terug baalen !!
  Terwijl we daarvoor altijd goed bereik hadden!!

 21. Bart
  15/04/2019 om 9:09 pm

  Ik wil een hele installatie plus kaart kan ik dat huren en hoeveel moet ik dan betalen .
  Beste groeten .

  • Theo ✔
   29/04/2019 om 8:57 pm

   Daarvoor moet je bij Digitenne zelf wezen.

 22. René
  10/04/2019 om 1:32 pm

  Heb getracht digitenne aan te sluiten op tv ZONDER HDMI ingang ….. tevrrgeefs

 23. Carola de Werk
  05/04/2019 om 2:03 pm

  Hallo, zit op camping op Ouddorp..vroeg mij af hoe het werkt bij jullie..zat bij Canaal Digitaal..maar is helemaal fout gelopen..en hele slechte service..

 24. kees W
  02/04/2019 om 2:56 pm

  Ik wil mijn digitenne uitbreiden met een internet verbinding, zijn daar mogelijkheden voor? Snelheid is niet van belang.

  • Theo ✔
   02/04/2019 om 8:38 pm

   Zover ik weet is dat is internet via Digitenne niet mogelijk.

 25. H. Lekatompessy
  19/03/2019 om 6:32 pm

  Maak gebruik van 2 Digitenne boxen, slaapkamer en woonkamer. Box in de slaapkamer meldt een EOD code, heb dus alleen de 3 Nederlandse zenders maar geen commerciële zenders. Wat moet ik doen?

  • Theo ✔
   19/03/2019 om 11:02 pm

   De Digitenne klantenservice contacten, want ik weet ik ook niet wat er aan de hand is.

 26. Bart
  17/03/2019 om 8:02 am

  Kan ik bij jullie een Digitenne set bestellen en hoe werkt dat?

  • Theo ✔
   17/03/2019 om 9:28 pm

   Deze kun je bij Digitenne zelf bestellen.

 27. Joke
  02/02/2018 om 10:31 am

  Goedemorgen,
  Graag wil ik van u weten op er bij digitenne ook een mogelijkheid bestaat om alleen de zomermaanden te kijken. Ik neem aan dat dat mogelijk moet zijn in deze moderne tijd. Wij willen alleen op de camping kijken via digitenne . En dan alleen met een smartcard.
  Met vriendelijke groet !

 28. Rob
  29/07/2016 om 11:08 pm

  Dag,

  Ik wil alleen in de zomermaanden gebruikmaken van digitenne. Is dit mogelijk?

  • Theo ✔
   25/06/2017 om 5:21 pm

   Standaard wordt dit niet aangeboden. Het beste kun je dit navragen bij Digitenne (KPN) zelf.

 29. Eline van tilborg
  26/07/2015 om 9:24 pm

  Vraagje.
  Kan ik met een draadloos verbingdingsset wel programma’s opnemen, pauzeren en terugkijken?

  Mvg

  • admin
   22/08/2015 om 9:36 pm

   Ja dit hoeft geen probleem te zijn!

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.