Draadloos hdmi signaal versturen

draadloos hdmi

Zoek je een manier waarmee je draadloos een hdmi signaal kunt doorsturen? Wanneer je draadloos tv wilt kijken bijvoorbeeld bij het gebruik van een beamer, televisie of als je een computer draadloos op de televisie wilt aansluiten dan kun je gebruik maken van draadloze hdmi set. Hoe werkt een draadloos hdmi signaal? Waar koop je een draadloze hdmi zender en ontvanger? En wanneer is het handig om gebruik te maken van een draadloos hdmi signaal? Het zijn vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt.

Draadloos hdmi

In eerste instantie werkt de hdmi kabel om beeld en geluid van het ene apparaat op het andere apparaat af te laten spelen. Via een hdmi kabel verstuur je beeld en geluid in HD kwaliteit. Maar met hdmi overdrachtsset kan dat ook draadloos.

Draadloos hdmi is niet heel geschikt om door heel het huis draadloos tv te kijken. De draadloze hdmi overdrachtsset heeft namelijk maar een beperkt bereik. Aanbevolen wordt om draadloos hdmi te gebruiken in open ruimtes, dan kunt je 10 tot 30 meter draadloos het hdmi signaal versturen. Door muren en plafonds werkt draadloze hdmi een stuk minder goed, houdt dan rekening met mindere prestaties van de hdmi overdrachtsset.

Er zijn veel verschillende soorten merken en producten waarmee je de hdmi kabel overbodig kunt maken. Prijzen lopen nogal uiteen van 30 tot meer dan 300 euro. In dit artikel lees je hoe je draadloos het hdmi doorstuurt met een hdmi stick dat werkt via Wifi.

Draadloze hdmi set

Er zijn veel verschillende soorten draadloze hdmi sets maar over het algemeen bestaat een draadloze hdmi set uit de volgende onderdelen:

 • hdmi signaal verzender.
 • hdmi signaal ontvanger.
 • hdmi kabel om de zender aan te sluiten.
 • Adapters om de set van elektriciteit te voorzien indien dat nodig is.
 • Gebruikershandleiding (maar wellicht kom je met dit artikel ook al een heel eind).
 • Batterijen, indien van toepassing.
 • Afstandbediening (vaak bij de duurdere sets die ook de werking van een splitter hebben waardoor je meerdere apparaten met draadloze hdmi op een monitor kunt aansluiten).

Draadloos hdmi aansluiten

In deze situatie gaan we er vanuit dat je draadloos je laptop op de televisie wilt aansluiten. Uiteraard is het ook mogelijk om andere apparaten met elkaar via hdmi te verbinden zoals, TV decoders, beamers, Playstations etc. maar we nemen de laptop als voorbeeld. Omdat er enorm veel verschillende soorten hdmi overdrachtssets bestaan heb ik er voor gekozen om er één uit te leggen van het merk Aten. Het stappenplan voor het aansluiten van draadloze hdmi bestaat uit twee onderdelen, in onderdeel 1 leest je hoe je de verzender aansluit. In het tweede deel wordt beschreven hoe je de ontvanger kan aansluiten.

Zender Aansluiten (deel 1)

 1. Sluit de hdmi kabel aan op de computer en verbindt deze kabel ook met de zender.
 2. Sluit vervolgens ook de meegeleverde  adapter voor de stroom aan op de zender, het apparaat heeft namelijk wel externe voeding nodig.

Ontvanger aansluiten (deel 2)

 1. Plaats de televisie met ontvanger op maximaal 30 meter (het bereik van de Aten) van de laptop/computer .
 2. Sluit de ontvanger met de meegeleverde hdmi kabel aan op de televisie.
 3. Vergeet niet om de USB kabel op de ontvanger aan te sluiten en op de televisie, deze zorgt ervoor dat de ontvanger wordt voorzien van stroom.

Voordelen draadloos hdmi

 • Je hebt de keuze uit veel verschillende soorten waardoor er vaak wel een geschikte set te vinden is.
 • Er zijn goedkope draadloze hdmi sets verkrijgbaar vanaf €30.
 • Eenvoudige installatie en gebruik.

Nadelen draadloos hdmi

 • Beperkt bereik, niet handig wanneer je vanuit een andere kamer of verdieping apparaten met elkaar wilt verbinden.
 • Veel verschil in kwaliteit de ene set werkt veel beter dan de ander.
 • Omdat de sets vaak ook van stroom moeten worden voorzien komen er nog meer kabels bij kijken. Dit maakt de oplossing niet altijd mooi.

Chromecast en Apple TV

Wil je draadloos hdmi om op uw televisie te kunnen internetten, Youtube video’s bekijken of muziek te luisteren. Dan zijn daar nog wel betere alternatieven voor dan gebruik te maken van draadloze hdmi overdrachtssets. Wat mij betreft kun je dan beter gebruik maken van een Google Chromecast (€35) of een Apple TV (€199). Met de

Chromecast kunt je de inhoud van een klein scherm (zoals laptop, tablet of smartphone) weergeven op een groot scherm zoals een televisie. Daarnaast zitten er ook een aantal Apps op de Chromecast. Waaronder Google Chrome, de bekende webbrowser waarmee op het internet kan worden gesurft.

Apple heeft al langer een soortgelijk apparaat namelijk de Apple TV. Met de Apple TV kun je alleen Apple apparaten zoals de Ipad en Iphone aan de televisie verbinden. Ook kan er muziek worden geluisterd op televisie, verschillende Apps worden bekeken en kunt u alle video’s op Youtube bekijken.

12 mensen hebben al gereageerd.
 1. intohdmi
  10/03/2023 om 12:10 pm

  Bestaat er een soort van hdmi-pod die zelfstandig via wifi een browser op het scherm kan toveren? Je slaat dus de hele smartfoon/laptop/tablet stap over en bedient via een draadloze muis of a.b. de hdmi-pod… stel ik me voor? of heet dat gewoon heel iets anders dat ik niet weet? (ben r een beetje uit geweest)

 2. Rob
  27/05/2021 om 7:54 am

  Beste,

  Graag wil ik 4 of meer tv’s aansluiten op 1 set.
  Kan / bestaat dat?
  Is om op een terras voetbal uit te zenden.

 3. lars
  25/01/2021 om 3:15 pm

  Beste, ik ben opzoek naar een draadloze hdmi om voetbal te bekijken via beamer in de tuin.
  Ik heb een opblaasbaar movie screen en zou graag binnenkort de voetbal willen projecteren op dit scherm.
  Is er een mogelijkheid om de tv van in het huis draadloos te koppelen aan de beamer die in de tuin staat? Zodat ik hetzelfde beeld binnen als buiten krijg op het movie screen via de beamer;

 4. Chris
  16/01/2021 om 3:50 pm

  Hi, ik ben op zoek naar een draadloze HDMI oplossing om zowel:
  1) via onze receiver beeld door te sturen naar onze TV, en
  2) met gebruikmaking van ARC geluidsignalen van de TV terug te sturen naar onze receiver om gebruik te kunnen maken van de speakers die op de receiver zijn aangesloten

  Ik heb een HDMI kabel moeten laten trekken en solderen tussen TV en receiver maar die verbinding is niet heel goed en ARC lijkt niet te werken, vandaar..

  Wat gaat hier werken?

 5. Charlotte
  31/08/2020 om 10:14 pm

  Mijn coax aansluiting zit aan de andere kant van de kamer en ik wil geen draad door de kamer, wat kan jm het beste doen?

 6. Jur
  06/01/2020 om 2:13 pm

  Simpele dingen moeilijk maken. UYitputtend gezocht op het internet, zoektermen +HDMI +draadloos. De oplossingen variëren van draadloos streamen in huis tot draadloos streamen naar Mars. Van en naar beamers, pc’s smartphones koelkasten en vakantiehuisjes, om maar een paar dwarsstraten te noemen. De prijzen variëren van €200m t0t €15.000. Vaak ook met als minimumsysteemvereiste Windows 10. Heeft er ooit iemand een HDMI kabel gezien die uitsluitend op Windows 10 draait? Wie is er nu gek?

  Waar gaat het om? Voor mij ligt een HDMI kabel van twee tientjes. Een High Speed kabel van 5 meter. Die de digitale tv-ontvanger verbindt met de televsie. werkt perfect. Alleen loopt het ding over de grond. En zo af en toe struikelt ereen onbenulligre over, gevolg: connector breekt af.

  Wat is de oplossing? Een zend-apparaat dat je simpelweg aansluit op de HDMI aansluiting van de tv-ontvanger. En een ontvangst-apparaat dat je simpelweg aansluit op de TV. Niets meer en niets minder. Niets van al dat Pasen en Pinksteren, maar een simpele vervanging van een kabel.

  Wie weet waar ik dit kan aanschaffen?

 7. Maria
  16/05/2019 om 8:27 pm

  Ik wil een android telefoon samsung met de chromecast gebruiken op tv maar krijg geen contact met de WiFi die ik heb

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 7:06 pm

   Dan gaat het helaas niet werken. Zowel de Chromecast als telefoon moet met wifi verbonden zijn.

 8. Roland Ubink
  09/05/2018 om 7:11 pm

  als ik een computer op een monitor draadloos hdmi wil aan sluiten kan dat ook?
  wat als ik meerdere monitors of tv op de computer aan wil sluiten?
  heb ik dan meerdere sets nodig of kan je een zender met meerdere ontvangers aansluiten?
  Bv. een computer gestuurd naar 1 tv en 3 monitors?
  het gaat om een bereik van 30 meter.

  Groetjes Roland

 9. Jurgen Gaeremyn
  13/06/2016 om 12:48 pm

  Bedankt voor het artikel. Ik overweeg eenzelfde benadering voor een verbinding tussen een laptop en een beamer. Heb je specifieke suggesties voor deze context?

  • Theo ✔
   23/06/2017 om 10:24 pm

   Hier heb ik een artikel geschreven over hoe je tv, Youtube en Netflix kunt kijken op je beamer. Ook lees je hoe je draadloos een laptop, smartphone, tablet of tv ontvanger aansluit op de beamer.

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.