Draadloos HDMI signaal overzenden

→ Lees de 5 reacties

Zoek u een manier waarop u draadloos HDMI signalen kunt doorsturen? Lees dan eens of de draadloze HDMI overdrachtsset wat voor u is. Wanneer u draadloos tv wilt kijken bijvoorbeeld bij het gebruik van een beamer, televisie of als je een computer draadloos op de televisie wilt aansluiten dan kunt u gebruik maken van draadloze HDMI. Hoe werkt een draadloos HDMI signaal? Waar koop ik een draadloze HDMI zender en ontvanger? En wanneer is het handig om gebruik te maken van draadloos HDMI? Het zijn vragen waar u in dit artikel antwoord op krijgt.

Draadloos HDMI

In eerste instantie werkt de HDMI kabel om beeld en geluid van het ene apparaat op het andere apparaat af te laten spelen. Via een HDMI kabel heeft u beeld en geluid in HD kwaliteit. Maar draadloos is dat echter ook mogelijk. Hoe dat werkt leest u hieronder.

Draadloos HDMI is niet goed geschikt om door heel het huis draadloos tv te kijken. De draadloze HDMI overdrachtsset heeft namelijk maar een beperkt bereik. Aanbevolen wordt om draadloos HDMI te gebruiken in open ruimtes, dan kunt u 10 tot 30 meter draadloos het HDMI signaal versturen.  Door muren en plafonds werkt draadloze HDMI een stuk minder goed, houdt dan rekening met mindere prestaties van de HDMI overdrachtsset.

Er zijn veel verschillende soorten merken en producten waarmee u HDMI draadloos kunt maken. Prijzen lopen nogal uiteen van 30 tot meer dan 300 euro. In dit artikel kunt u lezen hoe u draadloos HDMI doorstuurt met een HDMI stick dat werkt via Wifi.

Draadloze HDMI set

Er zijn veel verschillende soorten draadloze HDMI sets maar over het algemeen bestaat een draadloze HDMI set uit de volgende onderdelen:

 • HDMI signaal verzender.
 • HDMI signaal ontvanger.
 • HDMI kabel om de zender aan te sluiten.
 • Adapters om de set van elektriciteit te voorzien indien dat nodig is.
 • Gebruikershandleiding (maar wellicht komt u met dit artikel ook al een heel eind).
 • Batterijen, indien van toepassing.
 • Afstandbediening (vaak bij de duurdere sets die ook de werking van een splitter hebben waardoor u meerdere apparaten met draadloze HDMI op een monitor kunt aansluiten).

Draadloos HDMI aansluiten

In deze situatie gaan we er vanuit dat u uw laptop draadloos met HDMI op de televisie wilt aansluiten. Uiteraard is het ook mogelijk om andere apparaten met elkaar via HDMI te verbinden zoals, TV decoders, beamers, Playstations etc. maar we nemen de laptop als voorbeeld. Omdat er enorm veel verschillende soorten HDMI overdrachtssets bestaan heb ik er voor gekozen om er ÊÊn uit te leggen van het merk Aten. Het stappenplan voor het aansluiten van draadloze HDMI bestaat uit twee onderdelen, in onderdeel 1 leest u hoe u de verzender aansluit. In het tweede deel wordt beschreven hoe u de ontvanger aansluit.

1 Zender Aansluiten

 1. Sluit de HDMI kabel aan op de computer en verbindt deze kabel ook met de zender.
 2. Sluit vervolgens ook de meegeleverde  adapter voor de stroom aan op de zender, het apparaat heeft namelijk wel externe voeding nodig.

2 Ontvanger aansluiten

 1. Plaats de televisie met ontvanger op maximaal 30 meter (het bereik van de Aten) van de laptop/computer .
 2. Sluit de ontvanger met de meegeleverde HDMI kabel aan op de televisie.
 3. Vergeet niet om de USB kabel op de ontvanger aan te sluiten en op de televisie, deze zorgt ervoor dat de ontvanger wordt voorzien van stroom.

Voor en nadelen draadloos HDMI

+ U heeft de keuze uit veel verschillende soorten waardoor er vaak wel een geschikte set voor u te vinden is.

+ Goedkope draadloze HDMI sets verkrijgbaar vanaf â‚Ŧ30.

+ Eenvoudig installatie en gebruik.

 

– Beperkt bereik, niet handig wanneer u vanuit een andere kamer of verdieping apparaten met elkaar wilt verbinden.

– Veel verschil in kwaliteit de ene set werkt veel beter dan de ander.

– Omdat de sets vaak ook van stroom moeten worden voorzien komen er nog meer kabels bij kijken. Dit maakt de oplossing niet altijd mooi.

Chromecast en Apple TV

Wilt u draadloos HDMI om op uw televisie te kunnen internetten, Youtube video’s bekijken of muziek te luisteren. Dan zijn daar nog wel betere alternatieven voor dan gebruik te maken van draadloze HDMI overdrachtssets. Wat mij betreft kunt u dan beter gebruik maken van een Google Chromecast (â‚Ŧ35) of een Apple TV (rond â‚Ŧ90). Met de

Chromecast kunt u de inhoud van een klein scherm (zoals laptop, tablet of smartphone) weergeven op een groot scherm zoals een televisie. Daarnaast zitten er ook een aantal Apps op de Chromecast. Waaronder Google Chrome, de bekende webbrowser waarmee op het internet kan worden gesurft.

Apple heeft al langer een soortgelijk apparaat namelijk de Apple TV. Met de Apple TV kunt u alleen Apple apparaten zoals de Ipad en Iphone aan de televisie verbinden. Ook kan er muziek worden geluisterd op televisie, verschillende Apps worden bekeken en kunt u alle video’s op Youtube bekijken.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
Dank voor je feedback!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Onzorgvuldig geschreven reacties worden niet beantwoord en direct verwijdert. Pas je reactie aan nu het nog kan.

Bekijk de 5 reacties op dit artikel

 1. als ik een computer op een monitor draadloos hdmi wil aan sluiten kan dat ook?
  wat als ik meerdere monitors of tv op de computer aan wil sluiten?
  heb ik dan meerdere sets nodig of kan je een zender met meerdere ontvangers aansluiten?
  Bv. een computer gestuurd naar 1 tv en 3 monitors?
  het gaat om een bereik van 30 meter.

  Groetjes Roland

 2. Bedankt voor het artikel. Ik overweeg eenzelfde benadering voor een verbinding tussen een laptop en een beamer. Heb je specifieke suggesties voor deze context?

  1. Hier heb ik een artikel geschreven over hoe je tv, Youtube en Netflix kunt kijken op je beamer. Ook lees je hoe je draadloos een laptop, smartphone, tablet of tv ontvanger aansluit op de beamer.