Laptop aansluiten op TV: 6 verschillende manieren!

Heb je beelden, geluidsfragmenten, vakantiefoto’s of andere bestanden op je laptop die je graag groot op een tv wilt weergeven? In dit artikel lees je waarmee je een laptop op de tv kunt aansluiten. Hiervoor heb je een aantal manieren, het kan via kabels maar ook draadloos bijvoorbeeld met een Chromecast.

Een ander alternatief om de inhoud van je laptop op een tv scherm af te spelen is door gebruik te maken van een usb stick of geheugenkaart.

Laptop op tv aansluiten met een hdmi kabel.

Veruit de makkelijkste manier om een laptop aan te sluiten op de tv is door een hdmi kabel te gebruiken. Hiervoor heb je natuurlijk wel een televisie met een hdmi ingang nodig (alleen vrij oude tv toestellen hebben geen hdmi ingang). Door gebruik te maken van een hdmi kabel kun je het beeldscherm van je laptop dupliceren op een tv scherm. Ook kun je jouw bureaublad uitbreiden, handig om tijdens het werk snel te kunnen schakelen tussen vensters.

Andere voordelen zijn dat hdmi kabels goedkoop en storingsvrij zijn.

Hoe sluit je een laptop aan op de tv met een hdmi kabel?

Laptop met hdmi ingang

Heb je een laptop met hdmi ingang? Dan heb je alleen een hdmi kabel nodig.

Een goede hdmi kabel koop je hier (in verschillende lengtes verkrijgbaar).

Laptop zonder hdmi ingang

Als je geen hdmi ingang op je laptop hebt, heb je zeer waarschijnlijk wel een usb-c ingang. Nieuwere en dunnere laptops en MacBooks maken gebruiken van het type usb-c aansluiting om naast data beeld en geluid te kunnen uitwisselen. Om je laptop met een hdmi kabel op de tv aan te sluiten heb je daarom een usb-c naar hdmi adapter nodig.

usb-c naar hdmi adapter

Bovenstaande adapter kun je hier kopen.

Hdmi kabel op laptop en tv aansluiten

Vervolgens sluit je de hdmi kabel aan op de laptop en op een van de ingangen van de tv (onthoud welke hdmi ingang je gebruikt).

Als de televisie op de juiste ingang staat (dit is waar je zojuist de hmdi kabel in hebt gestoken) zal in veel gevallen het beeld van je laptop op de televisie verschijnen.

Beeldscherm van laptop uitbreiden of dupliceren op tv

Verschijnt het beeld van je laptop niet op de televisie? Ga dan op je laptop naar beeldscherm instellingen, die vind je op Windows pc’s in het start menu. Onder het kopje ‘Meerdere beeldschermen’ kun je kiezen of je het beeldscherm wilt dupliceren, uitbreiden of alleen wilt weergeven op de laptop of op het tv scherm.

Op MacBooks wordt het beeld standaard uitgebreid naar de tv wanneer je de tv aansluit. Door via het tandwiel naar ‘Systeem Instellingen’ en op beeldschermen te klikken kun je bij het tabje ‘Rangschikken” kiezen of je het beeld van je MacBook wilt dupliceren of uitbreiden.

Geluid afspelen op tv

Met een hdmi kabel is het mogelijk om het beeld en geluid van je laptop op de tv af te spelen. Het komt vaak voor dat het geluid nog gewoon op de laptop blijft wordt afgespeeld. Om toch het geluid op de tv af te spelen ga je naar de geluid/speaker-instellingen van je laptop. Kies vervolgens om het geluid af te spelen op het externe beeldscherm (de televisie).

Op Windows pc’s selecteer je bij het uitvoerapparaat de televisie.

Op een MacBook ga naar Instellingen > Geluid > tabje ‘Uitvoer’ > klik op de naam van je tv om het geluid op de tv af te spelen.

Laptop draadloos met tv verbinden

Hoewel draadloze verbindingen eerder onderhevig zijn aan storingen, is het ook mogelijk om je laptop draadloos met je tv te verbinden. Dit kan op de volgende manieren.

Beeld van laptop naar TV streamen met de Chromecast

De Chromecast is een los apparaatje van Google, waarmee je jouw televisie min of meer omtovert tot een smart tv. Heb je dus al een smart tv, dan klinkt de Google Chromecast voor jou misschien minder interessant. Voordeel van de Chromecast is dat die snel werkt, en te bedienen is met je telefoon, tablet of laptop. Dat werkt vaak sneller en handiger dan de afstandsbediening van je smart tv.

Ook met de Chromecast is het mogelijk om het beeld van je laptop naar de tv te streamen. Meer over de Google Chromecast en hoe je deze op je televisie aansluit vind je hier.

Hoe stream je naar de Chromecast vanaf je laptop?

Zorg er ten eerste voor voor dat je televisie aan staat, de Chromecast zal automatisch opstarten en standby staan om te casten. Om vanaf je laptop het beeld via de Chromecast naar de tv streamen moet je e Google Chrome webbrowser gebruiken. Rechtsboven in de browser vind je deze  drie puntjes. Zodra je daar op klikt verschijnt er een menu-tje en klik je op “Cast…”. Alle Chromecasts die standby staan en aangesloten zijn op het wifi netwerk worden nu weergeven. Klik op de Chromecast waarnaartoe jij het tabblad wilt streamen.

Kies wat je naar de tv wilt casten

Klik op cast tab om te kiezen of je alleen het huidige tabblad, het hele beeldscherm of een video of audiobestand naar de tv wilt streamen.

Tabblad naar de tv streamen

Kies cast tab om alleen het huidige tabblad naar de tv te streamen. Wissel je van venster en ga je naar je bureaublad dan blijft het vorige tabblad zichtbaar op je tv scherm.

Beeld laptop naar tv streamen

Kies cast desktop om het beeld van je laptop naar de tv te streamen. Wat zichtbaar is op je laptop wordt nu ook zichtbaar op het tv scherm ook andere applicaties dan de Chrome webbrowser worden zichtbaar op het tv scherm. Handig als je bijvoorbeeld foto’s, Word of iets anders op het beeldscherm wilt tonen.

Video bestanden naar tv streamen

Je kunt ook losse video’s vanaf je laptop naar de tv streamen. Dit doe je door te kiezen voor cast file en daarna een videobestand te selecteren.

Van MacBook naar TV

Bovenstaande manieren kun je ook gebruiken om je MacBook aan te sluiten op de tv. Daarnaast werkt een MacBook ook perfect in combinatie met een Apple TV. Omdat een MacBook net weer wat anders werkt dan een Windows PC is er een apart artikel geschreven over hoe je een MacBook of Mac verbindt met een tv scherm.

Een MacBook aansluiten op de tv.

Draadloze verbinding laptop naar Smart TV

Heb je op je Windows pc, Windows 7 draaien of hoger dan kun je eventueel gebruik maken van de ingebouwde Miracast of Widi technologie. Hiermee kun je beeld van laptop naar Samsung, LG, Sony of Philips smart tv’s streamen. Om dit te laten werken moet je ervoor zorgen dat smart tv op hetzelfde wifi netwerk is aangesloten als je laptop. Daarna zet je de smart tv aan. Op je Windows laptop ga je Start en klik je op het tandwiel om naar Windows instellingen te gaan. Dan klik je op bluetooth- of ander apparaat toevoegen. Daarna klik je op ‘een draadloos beeldscherm of dockingstation’. Er verschijnt nu een lijst met draadloze beeldschermen en andere apparaten die je met je laptop kunt verbinden. Hier zou nu ook de naam van je smart tv moeten verschijnen. Vervolgens kun je jouw beeldscherm hier naartoe dupliceren, uitbreiden of het beeld van je laptop alleen op de tv laten weergeven.

Heb je een Samsung Smart TV in huis? Dan is het mogelijk om vanaf je televisie met Smart View 2.0 een draadloze verbinding te maken met je laptop. Om dit te laten werken moet zowel je televisie als je laptop zijn verbonden met hetzelfde wifi netwerk. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je Smart View 2 downloaden.

Tussen Samsung apparaten is het ook mogelijk om gebruik te maken van screen mirroring. Dit kun je gebruiken als je naast je laptop een telefoon wilt verbinden met de tv. Dit werkt alleen tussen Samsung smartphones en smart tv’s.

Alternatieven voor directe verbinding tussen laptop en tv

Als alternatief voor de hdmi kabel of streamen naar je tv kun je ook gebruik maken van een simpele usb stick of SD geheugenkaart.

Materiaal van je laptop op tv bekijken met usb stick

Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je een TV hebben met usb aansluiting. De meeste, zeker de nieuwere, beschikken over een usb aansluiting.

Zet eerst de bestanden van de laptop op de USB stick. Dit kunnen bijvoorbeeld films met ondertiteling of foto’s zijn (soms kan de tv nog meer bestanden projecteren, kijk hiervoor in de gebruikershandleiding van de tv). Nadat je de usb stick in de tv hebt gedaan selecteer je met de afstandbediening de uitgang. Afhankelijk van de tv kun je foto’s bijvoorbeeld in een slideshow afspelen. Films kunnen worden afgespeeld door het videobestand te selecteren.

TV met geheugenkaartlezer

Heb je een TV met een geheugenkaartlezer? Dan kun je ook hiervan gebruik maken. Dit werkt min of meer hetzelfde als de USB stick. De geheugenkaart is met name geschikt voor foto’s en video’s.

Conclusie

Dit waren de verschillende methodes om je laptop met een tv te verbinden. Wat mij betreft zijn de hdmi kabel + eventuele adapter voor laptops zonder hdmi ingang en de Chromecast de beste en goedkoopste manieren om je laptop op de tv aan te sluiten. Voor MacBook gebruikers raad ik daarnaast het gebruik van een Apple TV aan.

Suggesties? En alternatieve methoden om een laptop met tv te verbinden: laat het weten in een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk de 10 reacties op dit artikel

 1. computer aansluiten op tv vraag

  mijn zoon heeft een laptop ( geen HDMI aansluiting ) en wil deze verbinden met zijn tv boven op zijn kamer om bv yelo tv op grootscherm te zien
  nu hebben we in mediamarkt ( verkoper ) een VGA -monitorkabel ( merk belkin) aangekocht
  als ook een HDMI for VGA Converter ( merk Hama )
  nu zei de verkoper als ik deze 2 verbind ik normaal zou moet beeld zien op TV
  maar ik zie geen beeld ( kabel werkt want als ik de kabel in tv stop komt icoon van hdmi te voorzijn en zegt het aansluiten maar na dat valt tv gewoon terug op zwart scherm

  weet er iemand hoe ik dit kan oplossen
  wel ga ik erbij zeggen dat ik niks ken van computers enzo

  1. beste schiettecatte sandra,

   je moet eerst de VGA-kabel in je laptop en tv doen. draai dan de schroefjes van de VGA-kabel vast (hoeft niet per se, als je hem dan maar goed aandrukt)
   pak dan de afstandbediening van de tv en kijk of er iets van imput op stat. druk daarop en als het goed is kan je dan naar VGA.
   hopelijk werkt het zo ook bij jullie zo, bij mij in ieder geval wel

   Met vriendelijke groet,
   Dave

 2. Hoi Miranda,

  Welke manier heb je gebruikt om je laptop te delen met de tv?
  Er zijn verschillende mogelijkheden.
  HDMI kabel: Geluid wordt meegestuurd met de kabel
  Chromecast: Geluid wordt meegestuurd via de chromecast

  Makkelijkste is een kabeltje tussen je laptop en de tv. Dit is meestal een 3,5mm jack-jack audio kabel (ken je wel, google voor afbeelding)
  deze plug je dan in de uitgang van je laptop en de ingang van je tv en klaar is kees.

  Dikke bonus tip: Maxxter Bluetooth reciever Action 7 euro

  Bij de action ligt voor 7 euro een Bluetooth ontvanger met Jackplug.
  Deze kan Bluetooth signalen opvangen van je tablet/smartphone enz.
  Plug deze in de audio ingang en maak verbinding. Je tv speelt nu het geluid af.

  Hiermee kun je elk apparaat met een audio ingang omtoveren tot Bluetooth afspeelapparaat.
  Persoonlijk heb ik er een aantal gekocht voor:
  – Standaard autoradio met jackingang
  – Oude ‘Vintage’ Radio
  – Analoge huiskamer geluidsset
  Al deze apparaten heb ik nu omgetoverd tot Bluetooth ontvanger en kan ik met mijn telefoon audio op afspelen.
  Als je nog creatiever bent kun je met wat draden strippen/koppelstukken nog andere aansluitingen maken. (bijv verbinden met tullip ingang)

  ‘Gevorderden’ tip
  Als je via internet ook nog een Bluetooth Transmitter koopt ( dus geen reciever, dat zijn ontvangers van geluid zoals boxen) Kun je andere apparaten relatief eenvoudig omtoveren tot een Bluetooth uitzender.
  Zo heb ik mijn oude Pickup uit de jaren 70 daarop aangesloten en die verzend nu draadloos de klanken van de langspeelplaat naar de draadloze boxen.

  Op naar een draadloos huis

 3. Ik heb geprobeerd om mijn laptop aan mijn tv aan te sluiten. Het beeld is prachtig maar het geluid word op de laptop afgespeeld ipv de tv. Hoe kan ik dit nou het beste oplossen?