Laptop aansluiten op TV: 7 verschillende manieren!

Heb je beelden, geluidsfragmenten, vakantiefoto’s of andere bestanden op je laptop die je graag groot op de tv wilt afspelen. In dit artikel lees je hoe je jouw laptop kunt aansluiten op de tv. Hiervoor heb je een aantal manieren, het kan via kabels zoals een HDMI kabel maar het kan ook draadloos bijvoorbeeld met een Chromecast. Daarnaast zijn er ook alternatieven om de inhoud van je laptop op de tv te krijgen, bijvoorbeeld met een USB stick.

Laptop op tv aansluiten met HDMI kabel.

De makkelijkste manier om jouw laptop op een tv aan te sluiten is door een HDMI kabel te gebruiken. Helaas is dit niet draadloos, maar een HDMI kabel is wel volledig storingsvrij en zorgt ervoor dat het beeld van je laptop goed op de TV verschijnt. Een goede HDMI kabel koop je hier.

Hoe sluit je de laptop aan op de tv met HDMI kabel?

Wil je op deze manier je laptop verbinden met je tv, dan moet je uiteraard wel een televisie hebben met HDMI uitgang. Hetzelfde geldt uiteraard voor je laptop, computer of PC!

Om je computer op de tv aan te sluiten met HDMI kabel heb je uiteraard een HDMI kabel nodig. Deze kun je gaan kopen (online verreweg het goedkoopst) maar waarschijnlijk heb je thuis al een kabel, trek de HDMI kabel bijvoorbeeld even uit de tv ontvanger als je tijdelijk het beeld van je laptop op de tv wilt projecteren.

Als de televisie op de juiste uitgang staat zal in veel gevallen het beeld van je laptop op de televisie verschijnen. Verschijnt het beeld van je laptop niet op de televisie? Vaak wil een van onderstaande opties wel helpen.

 • Check of de televisie op de juiste uitgang staat. Pak de afstandsbediening en druk op de knop SOURCE, selecteer vervolgens de juiste HDMI uitgang.
 • OF kijk bij de beeldscherminstellingen van je computer.
 • Druk op fn +  F4 of alleen op F4.

Met een HDMI kabel is het mogelijk om zowel het beeld en geluid van je laptop op de tv af te spelen.

Laptop draadloos met TV verbinden

Hoewel draadloze verbindingen vaak onderhevig zijn aan storingen, en een HDMI kabel in vrijwel alle gevallen voor een betere signaaloverdracht zorgt is het ook mogelijk om je laptop draadloos met je tv te verbinden. Dit kan op de volgende manieren.

Marmitek Gigaview

We beginnen gelijk maar met de duurste oplossing. Voor iets meer dan 250 euro kun je de Marmitek Gigaview kopen. Hiermee is het mogelijk om draadloos het HDMI signaal van uw laptop naar tv te verzenden. De Marmitek Gigaview werkt niet alleen van laptop naar tv maar kun je voor veel meer apparaten gebruiken. Zoals een beamer, tv ontvanger, digitale decoder, dvd speler etc.

De Marmitek Gigaview bestaat uit:

 • USB stick hiermee verzend je het signaal.
 • Full HD ontvanger
 • 1x HDMI kabel
 • Micro USB kabel
 • Voedingskabel

Hoe werkt de Marmitek Gigaview?

Om draadloos het HDMI signaal te verzenden steek je de USB stick in je laptop. De ontvanger sluit je met HDMI kabel aan op de tv. Vervolgens selecteer je op de televisie de juiste HDMI uitgang en ben je klaar om het beeld van je laptop draadloos naar je tv te verzenden.

Een groot voordeel is de flexibiliteit die je hebt met de Gigaview, je bent tenslotte niet met een kabel aan de tv verbonden. Het nadeel is absoluut de prijs die je voor de Marmitek Gigaview betaald, maar gelukkig kan het goedkoper, bijvoorbeeld met de Chromecast van Google.

Beeld van laptop naar TV met Chromecast

De Chromecast is een los apparaatje van Google, waarmee je jouw televisie min of meer omtovert tot een smart tv. Heb je dus al een smart tv, dan is de Google Chromecast voor jou misschien minder interessant aangezien de Chromecast gelijkwaardige functies heeft.

Ook met de Chromecast is het mogelijk om het beeld van je laptop naar de tv te streamen. Er kleeft echter een groot nadeel aan de Chromecast; je kunt niet elk beeld van je laptop naar de tv verzenden. Met de Chromecast is het namelijk alleen mogelijk om het beeld van de internet browser Google Chrome op je tv te vertonen.

Hoe werkt de Chromecast?

Tabbladen van Chrome kun je op de tv projecteren door in Google Chrome de Chromecast extensie te installeren.  De Chromecast extensie vind je hier: Chromecast extensie. Zodra je de Chromecast extensie hebt geïnstalleerd verschijnt er een Chromecast logo’tje rechtsboven in je internet browser. Je kunt het tabblad vervolgens naar de tv verzenden als zowel je laptop als de Chromecast zijn verbonden met hetzelfde WIFI netwerk.

Van Macbook naar TV

Als je een Macbook (versie OSX 10.8 of hoger) hebt dan is het met de Apple TV ook vrij gemakkelijk om het beeld van je laptop op de tv te projecteren. Naast je Macbook en televisie heb je hier echter ook een Apple TV voor nodig. De Apple TV sluit je met een HDMI kabel aan op de televisie.

Met Airplay kun je vervolgens je Macbook met de tv verbinden. De Airplay functie verschijnt onder in beeld van je Macbook (of in Apple programma’s zoals iTunes) wanneer er een Apple TV is aangesloten op hetzelfde wifi netwerk.

Airplay werkt vrij goed, het grote nadeel is echter dat je het alleen kunt gebruiken vanaf een Apple apparaat.

Draadloze verbinding laptop naar Smart TV

Heb je een Samsung Smart TV in huis? Dan is het mogelijk om vanaf je televisie met Smart View 2.0 een draadloze verbinding te maken met je laptop. Om dit te laten werken moet zowel je televisie als je laptop zijn verbonden met hetzelfde wifi netwerk. Om hiervan gebruik te kunnen maken dien je Smart View 2.0 te downloaden.

Tussen Samsung apparaten is het ook mogelijk om gebruik te maken van screen mirroring. Dit kun je gebruiken als je naast je laptop een telefoon wilt verbinden met de tv. Dit werkt alleen tussen Samsung smartphones en smart tv’s.

Alternatieven voor verbinding tussen laptop en tv

Als alternatieven voor de HDMI kabel. Of voor de draadloze verbindingen waarbij je vaak moet beschikken over bepaalde apparaten zoals een Samsung Smart TV of Apple apparaten zijn er de USB stick en de SD geheugenkaart.

Materiaal van je laptop op tv bekijken met USB stick

Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je een TV hebben met USB aansluiting. De meeste, zeker de nieuwere, beschikken over een USB aansluiting.

Zet eerst de bestanden van de laptop op de USB stick. Dit kunnen bijvoorbeeld films met ondertiteling of foto’s zijn (soms kan de tv nog meer bestanden projecteren, kijk hiervoor in de gebruikershandleiding van de tv). Nadat je de USB stick in de tv hebt gedaan selecteer je met de afstandbediening de uitgang.

TV met geheugenkaartlezer

Heb je een TV met een geheugenkaartlezer? Dan kun je ook hiervan gebruik maken dit werkt min of meer hetzelfde als de USB stick. De geheugenkaart is met name geschikt voor foto’s en video’s.

Conclusie

Dit waren de verschillende methodes om je laptop met een tv te verbinden. Wil je het best mogelijke beeld en geen gedoe met draadloze haperende verbindingen dan is het vandaag de dag nog altijd het verstandigst om gebruik te maken van de HDMI kabel. Suggesties? En alternatieve methoden om een laptop met tv te verbinden: laat het weten in een reactie!

9 reacties op “Laptop aansluiten op TV: 7 verschillende manieren!

 1. computer aansluiten op tv vraag

  mijn zoon heeft een laptop ( geen HDMI aansluiting ) en wil deze verbinden met zijn tv boven op zijn kamer om bv yelo tv op grootscherm te zien
  nu hebben we in mediamarkt ( verkoper ) een VGA -monitorkabel ( merk belkin) aangekocht
  als ook een HDMI for VGA Converter ( merk Hama )
  nu zei de verkoper als ik deze 2 verbind ik normaal zou moet beeld zien op TV
  maar ik zie geen beeld ( kabel werkt want als ik de kabel in tv stop komt icoon van hdmi te voorzijn en zegt het aansluiten maar na dat valt tv gewoon terug op zwart scherm

  weet er iemand hoe ik dit kan oplossen
  wel ga ik erbij zeggen dat ik niks ken van computers enzo

  1. beste schiettecatte sandra,

   je moet eerst de VGA-kabel in je laptop en tv doen. draai dan de schroefjes van de VGA-kabel vast (hoeft niet per se, als je hem dan maar goed aandrukt)
   pak dan de afstandbediening van de tv en kijk of er iets van imput op stat. druk daarop en als het goed is kan je dan naar VGA.
   hopelijk werkt het zo ook bij jullie zo, bij mij in ieder geval wel

   Met vriendelijke groet,
   Dave

 2. Hoi Miranda,

  Welke manier heb je gebruikt om je laptop te delen met de tv?
  Er zijn verschillende mogelijkheden.
  HDMI kabel: Geluid wordt meegestuurd met de kabel
  Chromecast: Geluid wordt meegestuurd via de chromecast

  Makkelijkste is een kabeltje tussen je laptop en de tv. Dit is meestal een 3,5mm jack-jack audio kabel (ken je wel, google voor afbeelding)
  deze plug je dan in de uitgang van je laptop en de ingang van je tv en klaar is kees.

  Dikke bonus tip: Maxxter Bluetooth reciever Action 7 euro

  Bij de action ligt voor 7 euro een Bluetooth ontvanger met Jackplug.
  Deze kan Bluetooth signalen opvangen van je tablet/smartphone enz.
  Plug deze in de audio ingang en maak verbinding. Je tv speelt nu het geluid af.

  Hiermee kun je elk apparaat met een audio ingang omtoveren tot Bluetooth afspeelapparaat.
  Persoonlijk heb ik er een aantal gekocht voor:
  – Standaard autoradio met jackingang
  – Oude ‘Vintage’ Radio
  – Analoge huiskamer geluidsset
  Al deze apparaten heb ik nu omgetoverd tot Bluetooth ontvanger en kan ik met mijn telefoon audio op afspelen.
  Als je nog creatiever bent kun je met wat draden strippen/koppelstukken nog andere aansluitingen maken. (bijv verbinden met tullip ingang)

  ‘Gevorderden’ tip
  Als je via internet ook nog een Bluetooth Transmitter koopt ( dus geen reciever, dat zijn ontvangers van geluid zoals boxen) Kun je andere apparaten relatief eenvoudig omtoveren tot een Bluetooth uitzender.
  Zo heb ik mijn oude Pickup uit de jaren 70 daarop aangesloten en die verzend nu draadloos de klanken van de langspeelplaat naar de draadloze boxen.

  Op naar een draadloos huis

 3. Ik heb geprobeerd om mijn laptop aan mijn tv aan te sluiten. Het beeld is prachtig maar het geluid word op de laptop afgespeeld ipv de tv. Hoe kan ik dit nou het beste oplossen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *