Laptop aansluiten op TV: 6 verschillende manieren!

Hulpmiddel #1 HDMI kabel
Hulpmiddel #2 Goedkope USB-c
Hulpmiddel #3 Mini displayport
Hulpmiddel #4 Chromecast

Heb je beelden, geluidsfragmenten, vakantiefoto’s of andere bestanden op je laptop die je graag groot op een tv wilt weergeven? In dit artikel lees je hoe je een laptop op de tv kunt aansluiten. Hiervoor heb je een aantal manieren, het kan met de juiste (hdmi kabel) of draadloos door het beeldscherm te streamen met de Chromecast of Apple TV.

Op deze pagina:

Tip: heb jij een MacBook lees dan even dit artikel: Macbook aansluiten op de tv.

Laptop op tv aansluiten met een hdmi kabel.

De makkelijkste manier om een laptop aan te sluiten op de tv is door een hdmi kabel te gebruiken. Hiervoor heb je wel een tv en laptop met hdmi ingang nodig.

Met een hdmi kabel kun je het beeldscherm van je laptop dupliceren of uitbreiden op een tv scherm. Dit is handig om snel te kunnen schakelen tussen vensters. Een hdmi kabel is goedkoop en verbind jouw laptop storingsvrij met de tv.

Hoe sluit je een laptop aan op de tv met een hdmi kabel?

Laptop met hdmi ingang

Heb je een laptop met hdmi ingang? Dan heb je alleen een hdmi kabel nodig. Hier kun je een hdmi kabel kopen in verschillende lengtes.

Laptop zonder hdmi ingang

Als je een laptop hebt zonder hdmi ingang, dan heb je zeer waarschijnlijk wel een laptop met usb-c ingang of een Mini Displayport.

Laptop met usb-c aansluiting

Nieuwere en dunnere laptops en MacBooks maken gebruiken van het type usb-c aansluiting om naast data, beeld en geluid te kunnen uitwisselen. Om je laptop met een hdmi kabel op de tv aan te sluiten heb je daarom een usb-c naar hdmi adapter nodig.

usb-c naar hdmi adapter

Laptop met Mini Displayport

Als jouw laptop geen normale hdmi ingang heeft en ook geen usb-c ingang dan heeft het waarschijnlijk wel een Mini Displayport. Deze kun je ook gebruiken om jouw laptop met de tv te verbinden. Naast de Mini Displayport heb je ook nog een normale hdmi kabel nodig.

Mini Displayport naar hdmi adapter

Vervolgens sluit je de hdmi kabel aan op de laptop en op een van de ingangen van de tv (onthoud welke hdmi ingang je gebruikt).

Beeldscherm van laptop uitbreiden of dupliceren op tv

Verschijnt het beeld van je laptop niet direct op de tv? Ga dan op je laptop naar beeldscherm instellingen, die vind je op Windows pc’s in het start menu. Onder het kopje ‘Meerdere beeldschermen’ kun je kiezen of je het beeldscherm wilt dupliceren, uitbreiden of alleen wilt weergeven op de laptop of op het tv scherm.

Op MacBooks wordt het beeld standaard uitgebreid naar de tv wanneer je de tv aansluit. Door via het tandwiel naar ‘Systeem Instellingen’ en op beeldschermen te klikken kun je bij het tabje ‘Rangschikken” kiezen of je het beeld van je MacBook wilt dupliceren of uitbreiden.

Geluid van laptop afspelen op tv

Met een hdmi kabel is het mogelijk om het beeld en geluid van je laptop op de tv af te spelen. Het komt vaak voor dat het geluid nog gewoon op de laptop blijft afspelen.

Om toch het geluid op de tv af te spelen ga je naar de geluid/speaker-instellingen van je laptop. Kies vervolgens om het geluid af te spelen op het externe beeldscherm (de televisie).

Op Windows pc’s selecteer je bij het uitvoerapparaat de televisie.

Op een MacBook ga naar Instellingen > Geluid > tabje ‘Uitvoer’ > klik op de naam van je tv om het geluid op de tv af te spelen.

Laptop draadloos met tv verbinden

Hoewel draadloze verbindingen eerder onderhevig zijn aan storingen, is het ook goed mogelijk om je laptop draadloos met je tv te verbinden. Dit kan door gebruik te maken van een Google Chromecast, Apple TV of Smart TV met widi of Miracast.

Beeld van laptop naar tv streamen met de Chromecast

De Chromecast is een mediaspeler van Google, waarmee je jouw televisie min of meer omtovert tot een smart tv. Het voordeel van de Chromecast is dat die snel werkt, en te bedienen is met je telefoon, tablet of laptop. Dat werkt vaak sneller en handiger dan de afstandsbediening van je smart tv.

Ook met de Chromecast is het dus mogelijk om het beeld van je laptop naar de tv te streamen. Meer over de Google Chromecast en hoe je deze op je televisie aansluit vind je hier.

Hoe stream je naar de Chromecast vanaf je laptop?

Zorg er ten eerste voor voor dat je televisie aan staat, de Chromecast zal automatisch opstarten en standby staan om te casten. Om vanaf je laptop het beeld via de Chromecast naar de tv streamen moet je de Google Chrome webbrowser gebruiken. 

Chrome instellingen

Rechtsboven in de browser vind je deze  drie puntjes. Zodra je daar op klikt verschijnt er een menu-tje en klik je op “Cast…”. Alle Chromecasts die standby staan en aangesloten zijn op het wifi netwerk worden nu weergeven. Klik op de Chromecast waarnaartoe jij het tabblad wilt streamen.

Kies wat je naar de tv wilt casten

Klik op cast tab om te kiezen of je alleen het huidige tabblad, het hele beeldscherm of een video of audiobestand naar de tv wilt streamen.

Tabblad naar de tv streamen

Kies cast tab om alleen het huidige tabblad naar de tv te streamen. Wissel je van venster en ga je naar je bureaublad dan blijft het vorige tabblad zichtbaar op je tv scherm.

Beeld laptop naar tv streamen

Kies cast desktop om het beeld van je laptop naar de tv te streamen. Je laptopscherm wordt nu ook zichtbaar op het tv scherm. Ook andere applicaties dan de Chrome webbrowser worden zichtbaar op het tv scherm. Handig als je bijvoorbeeld foto’s, Word of iets anders op het beeldscherm wilt tonen.

Video bestanden naar tv streamen

Je kunt ook losse video’s vanaf je laptop naar de tv streamen. Dit doe je door te kiezen voor cast file en daarna een videobestand te selecteren.

Draadloze verbinding laptop naar Smart TV

Heb je op je Windows pc, Windows 7 draaien of hoger dan kun je eventueel gebruik maken van de ingebouwde Miracast of Widi technologie.

 • Hiermee kun je beeld van laptop naar een Samsung, LG, Sony of Philips smart tv streamen. Om dit te laten werken moet je ervoor zorgen dat de smart tv op hetzelfde wifi netwerk is aangesloten als je laptop.
 • Daarna zet je de smart tv aan.
 • Op je Windows laptop ga je Start en klik je op het tandwiel om naar Windows instellingen te gaan.
 • Dan klik je op bluetooth- of ander apparaat toevoegen.
 • Daarna klik je op ‘een draadloos beeldscherm of dockingstation’. Er verschijnt nu een lijst met draadloze beeldschermen en andere apparaten die je met je laptop kunt verbinden. Hier zou nu ook de naam van je smart tv moeten verschijnen. Vervolgens kun je jouw beeldscherm hier naartoe dupliceren, uitbreiden of het beeld van je laptop alleen op de tv laten weergeven.

Heb je een Samsung Smart TV in huis?

Dan is het mogelijk om vanaf je televisie met Smart View 2.0 een draadloze verbinding te maken met je laptop. Om dit te laten werken moet zowel je televisie als je laptop zijn verbonden met hetzelfde wifi netwerk. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je Smart View 2 downloaden.

Tussen Samsung apparaten is het ook mogelijk om gebruik te maken van screen mirroring. Dit kun je gebruiken als je naast je laptop een telefoon wilt verbinden met de tv. Dit werkt onderling alleen tussen samsung apparaten.

51 reacties op “Laptop aansluiten op TV: 6 verschillende manieren!

 1. Ik probeer mijn laptop te verbinden met mijn LG-smart TV. Als ik chrome open en ik ga naar het menu en klik op ‘casten’ dan zie ik mijn tv in de lijst staan, maar er staat meteen ook bij als opmerking ‘bron niet ondersteund’. Wat betekent dit? Hoe kan ik dit in orde brengen?

 2. Mijn HP-laptop heeft reeds een extra 24″-monitor die via HDMI is gekoppeld.
  Kan een draadloze verbinding met een smart TV via Google Chromecast (Ultra 4G of V3) dan als “derde” scherm worden gedefinieerd of valt dan de extra 24″-monitor weg ?

  1. De extra 24 inch monitor zal niet wegvallen. Het is wel de vraag of je het bureaublad kan uitbreiden naar het tv scherm. Je kunt in ieder geval tabbladen casten en het bureaublad dupliceren naar het tv scherm zoals hierboven staat beschreven in het artikel.

 3. Ik probeer mijn laptop draadloos met de tv te verbinden. Mijn tv staat met dezelfde WIFI als mijn laptop in verbinding, alleen kan mijn laptop de verbinding niet maken met de tv.
  Hoe zou dit kunnen? en hoe zou ik dit kunnen oplossen.

 4. Mijn vraag is ik heb de HDMI in mijn laptop zitten en het andere uiteinde in de tv dan gaat het even goed en dan komt het na 5 min als je dan een film kijlt dan wordt alles slecht zichtbaar dan komen er zoveel felle kleuren en meestal rood roze en dan kan je de film niet zien wat kan ik hier aan doen ook bij filmpjes van you tube doet hij dit ook het veranderd alleen wat kan ik hier aan doen

  1. Het lijkt er sterk op dat de kabel dan niet goed is aangesloten of langzaamaan lost komt te zitten. De oorzaak hiervan kan een kapotte hdmi kabel zijn of een kapotte hdmi ingang.

 5. Kan ik mijn pc aansluiten op de tv via mijn modem?
  Nu loopt van het modem een kabel naar mijn pc voor de wifi. Hiermee is het bv, ook mogelijk om een opgenomen uitzending op mijn HUMAX-schijf te downloaden naar mijn pc.
  Op de tv zie ik echter geen verbinding naar de pc.
  Graag uw advies.

 6. Op mijn laptop kan ik via de chrome – browser casten naar de TV.
  Echter met de smartphone of tablet lukt dit niet.
  Is hiervoor een oplossing?

  1. Na een beetje zoeken de volgende app gevonden : cast to tv screen.
   Hiermee kan je het beeldscherm van je laptop of tablet casten naar de tv.
   Dit wel met gebruik van een chromecast ( dongle ).

 7. Ik wil mijn laptop scherm op de televisie zichtbaar maken. Dit lukt niet terwijl de HDMI kabel is aangesloten en het beeldscherm van de pc op dupliceren staat
  Wat moet ik nu nog doen

 8. Als ik een film download bij Netflix en ik ga hem kijken op de camping via de chromecast, kost dat dan alsnog data ? De chromecast en de iPad hebben WiFi via mijn databundel op smartphone.

  1. Voor zover ik weet kun je een gedownloade film bij Netflix niet “offline” streamen naar de Chromecast. De Chromecast zal alsnog de film van Netflix servers afhalen en afspelen hierbij maak je dus alsnog gebruik van je databundel.

 9. Beste, ik heb een vraag, ik heb geen beeld op tv ,ik heb wel geluid, heb een hdmi kabel aangesloten, om netflix op tv te kunnen kijken, heb wel ondertiteling maar geen beeld, wat kan ik doen grt ch

  1. Vergeet bij eerste bericht dat het om chromebook naar tv om netflix te kunnen kijken is niet gelukt zou deze wel geschikt zijn grt christien

 10. Is het ook andersom mogelijk, dus dat je je tv beeldscherm afspeelt op je laptop beeldscherm? Dit wil ik doen om bestanden opte kunnen nemen op mijn laptop

 11. Beste,
  Het lukt niet om het beeldscherm te dupliceren met de tv.
  Als ik probeer om de instellingen van het beeldscherm aan te passen, blijft de computer dit negeren, terwijl hij wel verbonden is met de tv via een HDMI-kabel.
  Weet u wat ik moet doen?
  Alvast bedankt

 12. Goedemiddag,

  Ik probeer mijn laptop op de TV aan te sluiten met een HDMI-kabel. De TV heeft 4 ingangen, ik weet niet welke ik moet gebruiken.

  1. Gebruik een van de hdmi ingangen van je tv. Kies vervolgens met de afstandsbediening de hdmi ingang waarop je net de kabel hebt aangesloten.

  1. Het gebruik van bijvoorbeeld een Chromecast verhoogt niet het internet verbruik. Met je telefoon, tablet of laptop geef je de Chromecast de opdracht om een bepaalde video af te spelen. De Chromecast maakt vervolgens zelf verbinding met internet daarom is het internet verbruik min of meer hetzelfde als je via de Chromecast streamt of als je een video vanaf je mobiel bekijkt.

 13. beste ik heb een toshiba satelite pro laptop, en grundig tv, oudere modellen, nu blijkt dat ik een rgb kabel nodig heb , doch dit blijkt onvindbaar. hdmi kabels genoeg, maar een rgb kabel is precies uitgestorven. hoe krijg ik die fckng laptop op tv aangesloten, overal weet men mij kabels te verkopen waarmee ik achteraf niks mee kan, hangt mij de keel uit. electronica verkopers die niks van hun job kennen, want dat loopt echt de spuigaten uit vind ik. beetje hulp van een kenner zou verdomde welkom zijn, dank bij voorbaat

 14. computer aansluiten op tv vraag

  mijn zoon heeft een laptop ( geen HDMI aansluiting ) en wil deze verbinden met zijn tv boven op zijn kamer om bv yelo tv op grootscherm te zien
  nu hebben we in mediamarkt ( verkoper ) een VGA -monitorkabel ( merk belkin) aangekocht
  als ook een HDMI for VGA Converter ( merk Hama )
  nu zei de verkoper als ik deze 2 verbind ik normaal zou moet beeld zien op TV
  maar ik zie geen beeld ( kabel werkt want als ik de kabel in tv stop komt icoon van hdmi te voorzijn en zegt het aansluiten maar na dat valt tv gewoon terug op zwart scherm

  weet er iemand hoe ik dit kan oplossen
  wel ga ik erbij zeggen dat ik niks ken van computers enzo

  1. beste schiettecatte sandra,

   je moet eerst de VGA-kabel in je laptop en tv doen. draai dan de schroefjes van de VGA-kabel vast (hoeft niet per se, als je hem dan maar goed aandrukt)
   pak dan de afstandbediening van de tv en kijk of er iets van imput op stat. druk daarop en als het goed is kan je dan naar VGA.
   hopelijk werkt het zo ook bij jullie zo, bij mij in ieder geval wel

   Met vriendelijke groet,
   Dave

 15. Hallo, Ik heb een tv met HDMI en USB poort. Mijn laptop heeft geen HDMI poort, wel een USB en ESATA ingang. Kan ik die ook gebruiken om Netflix op mijn TV te kijken?

 16. Hoi Miranda,

  Welke manier heb je gebruikt om je laptop te delen met de tv?
  Er zijn verschillende mogelijkheden.
  HDMI kabel: Geluid wordt meegestuurd met de kabel
  Chromecast: Geluid wordt meegestuurd via de chromecast

  Makkelijkste is een kabeltje tussen je laptop en de tv. Dit is meestal een 3,5mm jack-jack audio kabel (ken je wel, google voor afbeelding)
  deze plug je dan in de uitgang van je laptop en de ingang van je tv en klaar is kees.

  Dikke bonus tip: Maxxter Bluetooth reciever Action 7 euro

  Bij de action ligt voor 7 euro een Bluetooth ontvanger met Jackplug.
  Deze kan Bluetooth signalen opvangen van je tablet/smartphone enz.
  Plug deze in de audio ingang en maak verbinding. Je tv speelt nu het geluid af.

  Hiermee kun je elk apparaat met een audio ingang omtoveren tot Bluetooth afspeelapparaat.
  Persoonlijk heb ik er een aantal gekocht voor:
  – Standaard autoradio met jackingang
  – Oude ‘Vintage’ Radio
  – Analoge huiskamer geluidsset
  Al deze apparaten heb ik nu omgetoverd tot Bluetooth ontvanger en kan ik met mijn telefoon audio op afspelen.
  Als je nog creatiever bent kun je met wat draden strippen/koppelstukken nog andere aansluitingen maken. (bijv verbinden met tullip ingang)

  ‘Gevorderden’ tip
  Als je via internet ook nog een Bluetooth Transmitter koopt ( dus geen reciever, dat zijn ontvangers van geluid zoals boxen) Kun je andere apparaten relatief eenvoudig omtoveren tot een Bluetooth uitzender.
  Zo heb ik mijn oude Pickup uit de jaren 70 daarop aangesloten en die verzend nu draadloos de klanken van de langspeelplaat naar de draadloze boxen.

  Op naar een draadloos huis

  1. Hi Sander , hoor dat je veel kennis hebt van zaken. Wil dan ook iets specifieks aan jou voorleggen. Ik heb een tv op een boot die heeft enkel een tulpaansluiting waarop ik Digitenne op heb aangesloten , verder heb ik nog een VGA , S-video en een ongebruikte antenne aansluiting op de tv zitten. Heb geprobeerd een chromecast aan te sluiten op de VGA aansluiting maar dan geeft hij aan dat hij niet wordt ondersteund omdat een 1440/ 900 resolutie is vereist. Dus zal de tv deze niet kunnen leveren. Is er nog een andere mogelijkheid buiten chromecast om deze toch aan te sluiten op tablet met een S aansluiting of mijn telefoon met een C aansluiting. Om toch het beeld op mijn tv weer te geven dit hoeft niet perse draadloos te zijn. Je zou mij enorm mee helpen , hoop dat je een oplossing hiervoor weet, alvast hartelijk dank Ronald

 17. Ik heb geprobeerd om mijn laptop aan mijn tv aan te sluiten. Het beeld is prachtig maar het geluid word op de laptop afgespeeld ipv de tv. Hoe kan ik dit nou het beste oplossen?

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.