iPad aansluiten op tv: zo verbind je jouw iPad snel met de tv

tv kijken ipad
Hulpmiddel #1 HDMI adapter
Hulpmiddel #2 USB-C adapter
Hulpmiddel #3 HDMI kabel
Hulpmiddel #4 VGA adapter
Hulpmiddel #5 Apple TV
Hulpmiddel #6 Chromecast

Een iPad kun je op meerdere manieren aansluiten op de tv. Ik gebruik het liefst de Apple TV om het beeld van mijn iPad op de tv te krijgen. Maar je kunt ook prima een Chromecast of hdmi adapter gebruiken. Heb je geen iPad maar een ander merk tablet, lees dan dit artikel over het aansluiten van een tablet op de tv.

Foto’s en apps vanaf je iPad weergeven op tv

Een iPad koppelen aan de tv kan om verschillende redenen van pas komen. Bijvoorbeeld als je Netflix in plaats van op je iPad op de tv wilt kijken, foto’s groot op de televisie wilt weergeven of als je het scherm van je iPad met meerdere mensen wilt delen.

Ook kun je jouw iPad op de tv aansluiten om live tv te kijken via een tv app.  Dit is een goed alternatief als je geen tv aansluiting hebt of geen tweede tv ontvanger in huis wilt.

Een iPad kun je draadloos (door het beeld naar de tv te streamen) of met een hdmi adapter per kabel aan de tv koppelen.

iPad op tv aansluiten met hdmi kabel

Ipad naar hdmi adapter

Een iPad kun je niet direct op de tv aansluiten met een hdmi kabel omdat de iPad geen hdmi ingang heeft. Daarom heb je een hdmi verbindingsadapter nodig. Welke adapter jij precies nodig hebt hangt af van het model en jaar iPad dat je hebt. Op de afbeelding hieronder kun je even checken met welke kabel jij normaal gesproken je iPad oplaad. En welke aansluiting jou iPad dus heeft.

Links naar rechts: 30 pins, lightning en USB-C

Typen aansluiting van links naar rechts op de afbeelding hierboven.

 • 30-pins (oudste iPads, 2012 en eerder)
 • Lightning
 • USB-C

Alle iPads vanaf eind 2012 hebben een lightning hdmi verbindingsadapter nodig. Dit zijn de volgende modellen: iPad 4,5,6, Mini, Air, Air 2 en Pro. Let op vanaf 2019 hebben sommige iPads een USB-C aansluiting gekregen.

Heb je nog een oudere iPad die je wilt verbinden met de tv. Dan heb je voor iPads van voor begin 2012 (de iPad 1,2 en 3) hebben een iets andere 30pins hdmi adapter nodig.

De hdmi verbindingsadapter zorgt ervoor dat je een hdmi kabel kunt aansluiten op je iPad.

De hdmi verbindingsadapter voor iPads met lightning ingang

De lightning hdmi verbindingsadapter heeft uiteraard twee uiteinden. Het ene uiteinde (het rechteruiteinde op de afbeelding hieronder) sluit je aan op de iPad. Het andere uiteinde bestaat uit twee ingangen. De ene ingang is bedoelt voor een normale hdmi kabel. De andere ingang is een lightning ingang waarmee je de iPad bijvoorbeeld kunt opladen terwijl die is aangesloten op de televisie.

Hdmi lightning adapter ook voor iPhones te gebruiken.

USB-C naar hdmi adapter

Je moet gebruik maken van de usb-c naar hdmi adapter om een iPad met usb c aansluiting via een hdmi kabel op de tv aan te sluiten.

USB-C naar hdmi adapter

Hoe sluit je de iPad vervolgens aan op de TV?

Benodigde tijd: 2 minuten.

Met bovenstaande adapter en een hdmi kabel kun je vervolgens makkelijk het beeld van de iPad op een tv scherm weergeven. Bij aankoop van een hdmi verbindingsadapter krijg je standaard geen hdmi kabel meegeleverd. Volg hieronder het stappenplan.

 1. Verbind de iPad via de adapter met de tv.

  Sluit de hdmi verbindingsadapter aan op de iPad. De hdmi kabel sluit je aan op de tv en de verbindingsadapter zodat de iPad verbonden is met de tv.

 2. Zet de tv en iPad aan

  Zorg dat zowel de tv als iPad aanstaan. Ontgrendel de iPad zodat het beeld wordt weergeven.

 3. Selecteer op de televisie de juiste hdmi ingang.

  Dit is de ingang op de tv waarin je zojuist de hdmi kabel hebt gestoken. Het beeld van de iPad zou nu op de tv moeten verschijnen. Het beeld van de iPad wordt nu gedeeld ‘screen mirroring’ op de tv.

Om het een en ander te verduidelijken kun je ook onderstaande video bekijken, hierin wordt bovenstaande uitleg duidelijk gedemonstreerd door een knaap van Coolblue.

https://www.youtube.com/watch?v=oFMIrQpQbTM

iPad aansluiten op een monitor

Het aansluiten van een iPad op een monitor of pc scherm gaat min of meer hetzelfde. Bij oudere pc schermen ontbreekt het gergeld aan een hdmi ingang. Deze monitoren hebben meestal een vga ingang. In dat geval heb je dus geen hdmi adapter nodig maar een lightning vga adapter.

iPad vga adapter met vga en lightning ingang.

Daarnaast heb je een vga kabel nodig (VGA dSub naar dSub):

Vervolgens sluit je de vga kabel aan op de monitor en de adapter. En de adapter op de iPad om het beeld van je iPad op de monitor te weergeven. Ook met de lightning naar vga adapter kun je tegelijkertijd je iPad van stroom voorzien.

iPad draadloos verbinden met een TV

Heb je geen zin in kabels en wil je bijvoorbeeld vanaf de bank draadloos het beeld van je Ipad naar de tv streamen? Dan raad ik aan om gebruik te maken van een Apple TV of Google Chromecast.

Beeld iPad op tv met de Apple TV

Een Apple TV is een mediaspeler waarmee je jouw tv veel meer mogelijkheden geeft. Je kunt hiermee makkelijk Apps, films en Netflix kijken op je tv. Meer over de Apple TV lees je hier. Ook kun je de Apple TV gebruiken om eenvoudig je iPad aan de tv te koppelen.

Om dit voor elkaar te krijgen heb je nodig:

 • Een Apple tv die is aangesloten op de televisie.
 • Een draadloos wifi netwerk.
 • Een iPad die is verbonden met het draadloze wifi netwerk.
 • De Apple tv is verbonden met hetzelfde draadloze wifi netwerk als je iPad.

In enkele seconden kun je het beeld van je iPad draadloos op de televisie weergeven met de Apple TV. Dit gaat als volgt:

 1. Zorg ervoor dat je Apple TV is ingeschakeld en selecteer met je tv afstandsbediening de juiste hdmi ingang (soms is dit niet eens nodig en start de Apple TV vanzelf wanneer je AirPlay inschakelt).
 2. Veeg het beeld van de iPad van onderaan naar boven. Er verschijnt nu een overzicht van allerlei instellingen die je kunt selecteren waaronder AirPlay. Klik vervolgens op AirPlay 
  en selecteer dat je het beeld van de iPad via de Apple TV wilt afspelen. Het beeld van de iPad verschijnt nu draadloos op het tv scherm.

iPad streamen naar tv met Google Chromecast

De Google Chromecast is ook een mediaspeler en lijkt qua functionaliteit erg op de Apple TV. Echter kun je in combinatie met de iPad niet altijd elk beeld van je iPad op de tv weergeven. Screen mirroring is wel mogelijk bij de Apple TV en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je makkelijk foto’s van je iPad via de Apple TV op tv kunt weergeven. Gebruik je de Chromecast in combinatie met je iPad dan wordt dat lastiger.

De Chromecast werkt net wat anders dan de Apple TV, alleen apps met Chromecast ondersteuning kunnen worden weergeven op de tv.

Wel is de Chromecast een stuk goedkoper dan de Apple TV. Veel populaire apps zoals Youtube, Netflix, NPO, Videoland, Facebook, NOS, Pathe, Spotify kun je vanaf de iPad gewoon streamen naar de Chromecast.

Stappenplan streamen vanaf je iPad naar de Chromecast:

Casten
 • Om vanaf je iPad te streamen naar de Google Chromecast zorg je ervoor dat de Chromecast goed is aangesloten, hoe je dat exact doet lees je hier.
 • Je zet de tv aan waarop je het beeld van de iPad wilt weergeven.
 • Op je iPad open je de app die je op de tv wilt afspelen bijvoorbeeld Youtube.
 • Je kiest op je iPad een Youtube video. Rechtsbovenin zal er nu het cast icoontje verschijnen. Klik daar op om verbinding met je Chromecast te maken.

51 mensen hebben al gereageerd.
 1. Ger
  24/08/2021 om 7:53 pm

  Is het mogelijk om ITV van KPN te streamen van mijn Ipad air 3 naar mijn LG Smart TV? Hoe doe ik dat of is er een andere wijze om dat te doen?

 2. Conny
  25/06/2021 om 1:17 pm

  Hallo, ik heb alle vragen en antwoorden gelezen, maar helaas werkt het bij ook niet. Alles gekocht en goed aangesloten. Ik twijfel of de lightning adapter het wel doet. Ook de HDMI splitter herkent de kabel niet. Als ik de kabel in ingang 2 doe en ik die wil selecteren dan pakt hij die niet. Wat is er aan de hand?

 3. Frank
  01/05/2021 om 12:27 pm

  Kan ik een ipad aansluiten op een touchscreen scherm waarbij ik de functionaliteit behoud van de touchscreen?

 4. Bert
  30/01/2021 om 6:43 pm

  De iPad laad niet meer op als ik het aanzet. Via de iPhone werkt het wel. Oplaadblokje iPad is ook niet kapot.

 5. Theo Delissen
  14/01/2021 om 4:54 pm

  Kan ik vanaf een IPad naar een Philips smart TV (half jaar oud) streamen zónder een Chromecast of Apple TV te gebruiken? B.v. Voor het volgen van een uitvaart.

  • Theo ✔
   14/01/2021 om 5:24 pm

   Het hangt er een beetje vanaf over welke apps de smart tv beschikt en waar de uitvaart wordt uitgezonden. Als dat Youtube is dan kun je zeer waarschijnlijk (zonder iPad) met de afstandsbediening van de Philips tv naar de Youtbe app (in smart tv menu) en de betreffende stream bekijken. Als je per se de iPad wilt gebruiken weet ik niet of dat kan zonder Chromecast, hangt ook weer erg van de tv af. Sterkte met de uitvaart.

 6. Karin K.
  15/11/2020 om 8:52 pm

  Beste Theo,

  Ik heb een appartement gekocht incl. de inboedel, daar staat een compleet Home cinema system met een enorme Pioneer TV kastje en een Blue ray versterker. Voorheen woonde ik in een gemeubileerd appartement waar ik d.m.v. een HDMI kabel en adapter van mijn iPad naar een simpel LG schermpje kon streamen. In de nieuwe situatie is het meest logische de HDMI kabel in de HDMI-4 ingang van het Pioneer kastje en dan input 4 kiezen op de TV. Maar helaas, geen beeld. Heb jij goede raad hoe ik die iPad kan koppelen aan de Pioneer TV, misschien met Apple TV ertussen…? Alle goede raad en ideeën zijn welkom.

 7. Mia Verbrugge
  15/11/2020 om 2:10 pm

  Hoe kan ik mijn tv aanleggen met de iPad is aan gesloten met een HDMI kabel

 8. Klaas
  21/03/2020 om 3:17 pm

  Het is onmogelijk om een IPad te verbinden met Apple tv

 9. Sjaan
  25/06/2019 om 9:13 pm

  Ik krijg het startbeeld van de iPad wel op de tv maar willen we het dan het programma bekijken dan hebben we een zwart beeld maar wel geluid

  • Theo ✔
   24/04/2020 om 8:22 pm

   Hoe heb je de iPad aangesloten op tv?

   • Herman pronk
    11/11/2022 om 8:25 am

    Rekent Apple nog geld om vanaf ipad met chromecast te screenen?

 10. miadelusenet
  24/06/2019 om 7:31 pm

  Op de een of andere manier krijg ik geen beeld op de tv. Heb volgens mij alles goed aangesloten.
  Wat doe ik fout?

 11. Dick van der Geld
  08/05/2019 om 1:21 am

  Ik heb een Chromecast van iemand gekocht. Nu wil Ik graag vanaf mijn IPad naar mijn tv op de slaapkamer Netflix streamen of you tube opnames en/of foto’s bekijken. Ik heb de Chromecast met voeding via sub aangesloten op HDMI in gang, er verschijnt een test die zegt: OPNIEUW VERBINDEN grote slaapkamer kan het wifi network Toekan niet vinden. Gebruik de Google home app om verbindingskastje te maken met een nieuw network. Controle er anders je network Toekan.
  Ik kijk op mijn slaapkamer tv via digit end, dus niet via Internet, althans dat denk Ik. Wat doe Ik four, en hoe krijg Ik via mijn IPad 1 beheld via mijn Chromecast verbindingskastje?
  Er wordt in de rechter benedenhoek de F3F8 code door gegeven, wat betekent dat?
  Ik hoop dat u mij kunt helpen via mijn email.
  Met vriendelijke groet,
  Dick van der Geld
  Almere

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:50 pm

   Dit is de koppelcode die je vervolgens moet invoeren op het apparaat waarmee je naar de Chromecast wilt streamen.

 12. P. Franssen
  01/05/2019 om 3:40 pm

  Als ik de iPad met een Lightning kabel via het Hdmi slot aan de tv aansluit krijg ik een QR code in het beeld van de TV.Voor mijn gevoel wort de IPad niet herkend. Het heeft in het verleden zonder problemen met dezelfde apparatuur gewerkt. Nu is het niet mogelijk om een screen mirriooring uit te voeren. Ik hoop dat u een tip voor me hebt.

  Alvast bedankt,

  P. Franssen

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:51 pm

   Als het eerst wel werkte kan het misschien aan een defecte kabel liggen.

 13. Piet L
  29/04/2019 om 10:42 pm

  Philips tv uit 2012 kan geen npo meer ontvangen. Met ipad en hdmi kabel kijk ik naar NPO uitzending. Na ongeveer 20 minuten stopt beeld en geluid, na op de ipad in de npo app herstarten gaat de uitzending verder ( stukje uitzending ben je steeds kwijt).

  Is dit normaal of kan ik een instelling op de ipad veranderen?

  Ps heb ook de Chromecast ultra aangeschaft maar meestal reageert de tv niet op de npo app.

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:51 pm

   Wellicht helpt het om de iPad niet in scherm vergrendeling te laten gaan.

 14. Arda hagting
  18/04/2019 om 9:14 pm

  Ik heb Ziggo go op mijn iPad. Ik heb zelf geen ziggo maar digitenne omdat ik in een buitengebied woon. Als ik mijn iPad op tv aansluit kan ik dan ziggo go op mijn tv scherm krijgen of wordt dit geblokkeerd?

  • Theo ✔
   18/04/2019 om 9:44 pm

   Je kunt zeker Ziggo Go op je tv kijken. Ik zou aanraden om dat via de Chromecast te doen, hier lees je hoe je Ziggo Go op je tv kijkt met de Chromecast.

 15. Greet
  09/04/2019 om 6:00 pm

  Ik heb een kabel gekocht met ipd aansluiting en hdmi aansluiting toch krijg ik mijn scherm van ipad niet op tv

 16. Catharina
  08/04/2019 om 10:50 pm

  Ik kan airplay niet activeren want ik kan niet meer van beneden naar boven schuiven

  • Theo ✔
   09/04/2019 om 8:06 pm

   Dan kun je misschien een iPad hdmi adapter gebruiken.

 17. Nancy
  07/04/2019 om 2:06 pm

  Hallo,

  Ik ben vorige week een weekje in Tenerife geweest en had mijn Google chromecast mee. Helaas kon ik die niet verbinden met de iPad of iPhone. Ik dacht dat het aan een zwakke wifiverbinding lag. Vervolgens heb ik een Apple adapter gekocht om de iPad via HDMI aan te sluiten. Uit ervaring met mijn eerste iPad wist ik dat dit werkte. Helaas na zo een €60 uitgegeven te hebben lukte dit ook niet. Wel geluid maar zwart beeld. Wel kreeg ik het beginscherm van mijn iPad te zien. Nu ben ik inpons eigen huis in Spanje en dacht…nu zal het wel lukken maar nee hoor…wel klank geen beeld! Enig idee wat de oorzaak kan zijn? Mijn vroegere iPad was de ipad2 nu heb ik ipad6plus.

  Alvast bedankt.

  • Theo ✔
   09/04/2019 om 8:00 pm

   Probeerde je tv te kijken via een tv app?

 18. Hans
  02/04/2019 om 4:41 pm

  Mijn mini air Apple krijgt bij Netflix geen verbinding met de tv. Via mijn tel. Werkt het prima

  • Theo ✔
   02/04/2019 om 8:55 pm

   Wat is een mini air apple? Bedoel je de Mac mini of iPad mini?

 19. Philip
  16/01/2019 om 9:52 pm

  Hallo,

  Ik heb een Lightning to Digital AV connector en dat werkt prima om mijn ipad op de tv af te spelen. Echter, mijn audio uitgang wordt afgesloten op dat moment, terwijl ik het geluid naar een pa installatie wil sturen.

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat het geluid toch naar de audio uitgang gaat op de ipad?

  • Theo ✔
   20/01/2019 om 5:57 pm

   Zou je deze kabel kunnen aansluiten op de Digital av connector? Want dan kun je daarmee je iPad verbinden met de pa installatie.

 20. Jan
  06/10/2018 om 7:23 pm

  Ik heb mijn iPad via HDMI-kabel aangesloten op tv. Het lukt om voorbije programma’s op VRT-nu te bekijken maar bij het journaal heb ik alleen geluid en geen beeld en live programma’s bekijken lukt helemaal niet (telkens een foutmelding)

  • Theo ✔
   11/10/2018 om 3:36 pm

   Dat kan sommige providers en apps staan het niet toe dat hun content op een extern scherm wordt bekeken, hier hebben ze allerlei redenen voor. Zodra er wordt gedetecteerd dat de iPad via een kabel met een extern beeldscherm is verbonden wordt het beeld geblokkeerd.

   • Bart
    03/03/2023 om 11:30 pm

    Werkt wel als je een Laptop ipv Ipad gebruikt en koppelt aanje TV met HDMI

 21. Jaco
  20/03/2018 om 12:14 pm

  Kun je ook spelletjes spelen die op de tv dan te zien zijn ?

  • Theo ✔
   20/03/2018 om 3:04 pm

   Ja! Al sluit je de iPad met adapter + hdmi kabel aan op de tv, dan zie je exact op de tv wat je ook op de iPad ziet.

 22. Hans
  06/03/2018 om 7:12 pm

  Ik kan filmpjes van facebook rechtstreeks vanaf mijn ipad air 2 streamen op mijn Philips Oled smarttv zonder gebruik te maken van de apple tv. Maar vanuit bv youtube of andere apps lukt dit alleen via de apple tv. Hoe kan dit? ik zou het ook graag vanaf bv Youtube doen zonder apple tv.

 23. Siep
  02/09/2017 om 11:24 am

  Ik heb mijn ipad air 2 via een lightning hdmi kabel aangesloten op mijn philips smart tv, juiste hdmi ingang gekozen, maar krijg geen beeld op tv. Moet ik iets aan de instellingen veranderen?

  • Theo ✔
   02/09/2017 om 1:27 pm

   Nee je hoeft niks aan de instellingen op de iPad of TV te veranderen. Als de kabels goed zijn aangesloten en de juiste hdmi ingang op de tv is geselecteerd zou het beeld van je iPad direct op de tv zichtbaar moeten zijn.

   • Siep
    02/09/2017 om 11:21 pm

    En dat doet het dus juist niet. Kan het zijn, dat het komt dat het een goedkopere kabel is (chinese makelij voor ongveer 20€) en geen officiele Apple adapter

   • Siep
    03/09/2017 om 10:18 am

    Ik kwam er achter, dat ik ook de usb aansluiting moest gebruiken. Nu werkt het prima, maar met een probleem: als ik tv via de ipad op de tv wil kijken ( via vpn) krijg ik alleen het geluid en geen beeld. Ik wil dit omdat wij normaal tv kijken via de sateliet, maar bij slecht weer valt vaak de satelietverbnding weg en dan is het prettig om het signaal via internet om de buis te krijgen. Zou de oorzaakkunnen liggen in de gratis vpn, welke ik heb op mijn ipad?

    • Theo
     03/09/2017 om 1:25 pm

     Het kan zijn dat de tv provider waarvan je gebruikt maakt het niet toestaat om de app (waarmee je tv kijkt) op een extern beeldscherm af te spelen ivm tv rechten. Echter is het wel vreemd dat het geluid wel afgespeeld wordt. Ik betwijfel of het probleem door de vpn verbinding wordt veroorzaakt maar dat zou kunnen. Zelf raad ik Vypr vpn aan (zie dit artikel) om in het buitenland tv te kijken.

   • Hendrika
    28/03/2018 om 6:33 pm

    Ik heb alles goed aangesloten,originele Apple adapter en er gaat nix!!

    • Theo ✔
     29/03/2018 om 8:32 pm

     Het probleem kan zijn dat je nog niet de juiste HDMI uitgang (waarop de Apple adapter is aangesloten) op de televisie hebt geselecteerd. Dit doe je met de afstandsbediening van je televisie.

 24. M van Loon
  20/05/2017 om 11:29 am

  Mijn tv heeft geen HDMI en ook geen USB aansluiting. Kan ik dan wel een chromecast gaan gebruiken?

  • Theo ✔
   23/05/2017 om 5:17 pm

   Nee, om de Chromecast te kunnnen gebruiken heeft je tv wel een HDMI poort nodig. Het ontbreken van een USB aansluiting is geen probleem.

 25. jaap van houdt
  05/02/2017 om 2:47 pm

  Beeld en geluid stoppen er na een paar minuten mee.

 26. Jaap van Houdt
  05/02/2017 om 2:46 pm

  Bij mij gaat alles goed, geluid en beeld komen op tv, maar na een paar minuten staat beeld stil en stopt het geluid. Gebeurt zowel bij iphone als ipad.

 27. Nico Korsten
  05/02/2017 om 11:55 am

  Ik ben in Spanje momenteel en heb alles gedaan zoals door u omschreven. Ik heb mijn IPad verbonden met de tv via de adapter! Ik heb een VPN verbinding van Nord!
  Op de I pad is de ontvangst perfect. Maar als ik de IPad met de HDMI kabel aansluit op de tv geeft hij wel het beeld van de IPad maar als ik dan via de Horizon app tv wil kijken komt er de volgende melding op tv: Helaas is het niet toegestaan om video af te spelen op tv via HDMI of airplay miroring! Wat nu te doen!
  Vriendelijke groet, Nico korsten

  • Theo ✔
   05/02/2017 om 1:33 pm

   Vervelend om te horen dat het zo niet werkt! Ik zie dat meer mensen hier last van hebben als ze Ziggo Go via een HDMI kabel op tv willen kijken. Helaas heb ik niet direct een oplossing. Je zou de volgende opties nog kunnen proberen: 1. Indien je een Apple tv of Chromecast hebt zou je kunnen proberen de app naar de tv te streamen. 2. Een laptop of iPhone gebruiken ipv de iPad. 3. Apps/iPad updaten indien van toepassing.

  • Karin K.
   15/11/2020 om 8:55 pm

   Misschien heeft dit te maken met de regio. Zelf keek ik in Spanje altijd “uitzending gemist” dankzij VPN en dan op Nederland zetten.

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.