Hoe sluit je een tablet aan op tv?

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV
Hulpmiddel #3 Micro USB
Hulpmiddel #4 Goedkope USB-c

In dit artikel lees je hoe je zowel draadloos als met een kabel je tablet op de tv kunt aansluiten.

Je wilt met een hele groep een film op YouTube kijken, je laat in een presentatie zien waar je allemaal op vakantie bent geweest of je geeft bijles. Je kunt veel met je laptop of tablet, maar met zijn allen om een klein scherm heen zitten is het toch ook niet heel handig. Dit wil je op een groot scherm, bijvoorbeeld de televisie in de woonkamer.

Maar hoe zorg je ervoor dat het beeld wat je op je tablet hebt je ook tevoorschijn krijgt op het beeldscherm van je tv? Er zijn verschillende manieren om dit te doen, elk voor elke situatie en apparaat.

Tablet draadloos of met kabel aansluiten op tv

Voordat je gaat proberen om het beeld van je tablet op tv te doen verschijnen, moet je natuurlijk wel de juiste middelen hebben, zoals een:

Zoals je ziet kun je de tablet zowel met een kabel als draadloos verbinden met een tv, om een draadloze verbinding tot stand te brengen heb je wel een Chromecast, Apple TV of smart tv nodig.

Tablet kabel naar tv

Als je je tablet met een kabel wilt aansluiten op de tv is het belangrijk om te weten wat voor type aansluiting jouw tablet heeft. De meeste tablets hebben een usb-c of een micro usb aansluiting. Maar let op er zit verschil tussen die twee.

Daarnaast is het belangrijk om bij het aansluiten van de tablet op de tv te zorgen dat zowel de tv als tablet uit staat. Dit om kortsluiting te voorkomen. Pas wanneer de aansluiting gereed is zet je de apparaten weer aan. Selecteer met de afstandsbediening van de tv ook de juiste source om het beeld van je tablet te weergeven.

Kan ik mijn tablet aansluiten op tv?

Je tablet aansluiten op tv lijkt in het begin misschien spannend en je kan je afvragen of jouw tablet hier wel voor geschikt is. Gelukkig is hier een verlossend antwoord voor: je kan elke tablet op tv aansluiten, het is alleen afhankelijk van het soort tablet en welke tv welke manier jij het beste kunt gebruiken.

Bijna elke nieuwere tv, dus zonder beeldbuis erachter, is hiervoor geschikt. Maar op welke manieren kan je het beeld van je tablet op de tv laten verschijnen? Hieronder de beste manieren.

Tablet aansluiten op tv via micro usb naar hdmi

Micro usb naar hdmi adapter

Benodigde tijd: 1 minuut.

De eerste manier om je tablet op tv aan te sluiten is door het gebruik van een micro usb naar hdmi adapter. Daarnaast heb je ook nog een gewone hdmi kabel nodig. De hdmi kabel steek je in de adapter en de adapter sluit je aan op de micro usb ingang van je tablet.

 1. Stop het micro usb uiteinde in je tablet

  Sluit de micro usb aan op de ingang van je tablet.

 2. Verbind de micro usb adapter met de tv

  Sluit het ene uiteinde van de hdmi kabel aan op de adapter en het andere uiteinde op de tv.

 3. Zet de tv en tablet aan en selecteer de juiste hdmi ingang

  Selecteer met de afstandsbediening van de tv de hdmi ingang waarop de tablet is aangesloten.

 4. Kies de juiste instellingen op je tablet

  Zorg er daarna ook voor dat je tablet in de juiste instellingen staat, zodat het toestemming geeft om de beelden over te brengen naar het beeldscherm van de televisie.

Tablet aansluiten op tv met usb

Heeft je tablet en/of tv geen micro usb aansluiting? Dan heeft het waarschijnlijk een usb-c ingang.

In dit geval kun je het best gebruik maken van een usb-c naar hdmi adapter.

Usb C adapter
usb-c naar hdmi adapter

Je stopt de adapter in je tablet en een hdmi kabel in de adapter. Het andere uiteinde van de hdmi kabel verbind je met de tv.

Onthoud wel dat je ook hier de juiste aansluitingen voor de kabel gebruikt en je apparaten op de juiste instellingen zet.

Tablet draadloos verbinden met de tv

Wanneer je de beelden van je tablet naar tv wilt sturen, dan wil je vaak dat veel mensen met je mee kunnen kijken. Het is daarom handig dat je met de aansluiting niet recht voor het tv-scherm gaat zitten, want dan kan alsnog niemand het scherm zien.

Het hebben van een kabel die lang genoeg is helpt hierbij, maar ben je echt afhankelijk hiervan? Kun je niet gewoon zonder kabeltjes je beeld streamen? Wat blijkt, dit kan.

Je kunt ook een draadloze verbinding van je tablet naar tv maken, zodat je zelf vanaf de bank de tablet kunt bedienen, zonder dat je moeilijk hoeft te doen met kabels. Echter, heb je wel een ander voorwerp nodig om deze verbinding te maken.

Tablet draadloos verbinden met tv via Chromecast

De eerste manier is door het gebruik van een Chromecast. Dit is een door Google ontworpen kastje dat aan je tv is aangesloten, waarmee je onder andere televisie kan kijken en internet mee aansluit. Door de Chromecast is je tv een smart-tv geworden en kun je eenvoudig verbinding maken met je tablet. Op het gebied van aansluiten werkt het bij draadloos via tablet op tv kijken net iets anders dan met een kabel. Zo moet je beide apparaten al aan hebben staan tijdens het verbinden.

Wanneer je verbinding wilt maken, is het belangrijk om de browser Google Chrome te gebruiken. Via de puntjes in de browser kan je verbinding maken met alle Chromecasts in de buurt die aangesloten zijn op het wifi-netwerk. De installatie wijst zich vanzelf en voor je het weet kan je vanaf je tablet streamen naar je tv en alles op het grote beeld weergeven.

Andere manieren die vergelijkbaar werken als de Chromecast zijn onder andere een smart-tv, waardoor je geen apart kastje nodig hebt om verbinding te kunnen maken, en programma’s als Miracast of Widi.

De beste manier om je tablet en tv te koppelen

Van je tablet naar je tv streamen is niet zonder voorwaarden om de kwaliteit te garanderen. Zoals eerder besproken moet je wel over de juiste kabels of apparatuur beschikken wil je kunnen streamen van tablet naar tv.

Wanneer je met kabels werkt, moet je er aan denken dat je wel een kabel gebruikt die niet alleen past, maar ook lang genoeg is zodat je op een goede plek kan zitten om de tablet te gebruiken. Zonder voor het beeld te zitten. Daarbij moet je oppassen dat de kabel niet opeens losschiet, want dan ben je de verbinding kwijt en kan het even duren voordat je dit verholpen hebt.

Aan de andere kant is een draadloze verbinding eerder onderhevig aan storingen. Hoe verder je van de ontvanger afzit, hoe grote de kans op verbindingsproblemen. Het projecteren van het beeld van je tablet op de tv is bijna altijd wel mogelijk, maar de kwaliteit van de verbinding kan dus verschillen.

6 mensen hebben al gereageerd.
 1. sharow
  12/08/2021 om 8:14 pm

  Harlow

 2. Koninckx
  15/09/2020 om 9:43 am

  Ik heb een adopter USB C naar HDMI om mijn Samsung tablet te verbinden met tv. Spijtig genoeg werkt dit niet. Weet iemand raad ? Bedankt voor de reactie Guido

  • sharow
   12/08/2021 om 8:13 pm

   maarnee

  • joris
   14/08/2021 om 10:09 am

   Je Samsung tablet moet wel MHL ondersteunen anders werkt het niet

 3. mouad
  10/11/2019 om 2:56 pm

  ik wil graag een usb om mijn tv te besturen

  • Theo ✔
   17/12/2019 om 9:42 pm

   Helaas weet ik niet of dat mogelijk is

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.