Met een draadloze koptelefoon op tv kijken

Hulpmiddel #1 Sony Over-Ear
Hulpmiddel #2 Sennheiser On-ear

Met een draadloze koptelefoon voor de tv kun je tv kijken met een fantastisch geluid en zonder anderen in je omgeving te storen. Ook voor slechthorenden is een draadloze koptelefoon voor de tv een uitkomst. In dit artikel lees je welke draadloze koptelefoons je kunt gebruiken en hoe je een koptelefoon draadloos op de tv kunt aansluiten.

Op deze pagina:

Geschikte draadloze koptelefoon voor de tv

De betere koptelefoons die je draadloos kunt aansluiten op de tv worden gemaakt door Sennheiser, Sony, Philips en JBL. Maar let op, niet elke koptelefoon van deze fabrikanten is geschikt voor tv gebruik. Om te bepalen wat een geschikte draadloze koptelefoon is voor bij jou tv is het belangrijk om te weten dat er twee soorten draadloze koptelefoons zijn.

 • Bluetooth koptelefoons
 • Draadloze koptelefoons met een laad/verzendstation

Een draadloze bluetooth koptelefoon kun je standaard alleen aansluiten op televisies die beschikken over bluetooth. Heeft jou tv geen bluetooth maar heb je al wel een bluetooth koptelefoon dan kun je een bluetooth tv transmitter overwegen. Die maakt het mogelijk om je bluetooth koptelefoon toch met je televisie te verbinden.

Let op: een bluetooth koptelefoon gebruiken om tv te kijken is niet altijd handig. Het komt namelijk geregeld voor dat er vertraging optreedt en het geluid uit je koptelefoon niet overeenkomt met de beelden die je ziet op de tv.

Koptelefoon met laad en verzendstation

Draadloze koptelefoons met een laad/verzendstation kun je wel aansluiten op ongeveer elke televisie en zijn handig om tv mee te kijken. Een klein nadeeltje is wel dat je het laad- en verzendstation alsnog met een kabel moet aansluiten op de tv. Tussen het verzendstation en de koptelefoon zit uiteraard geen kabel.

Over-ear koptelefoons

Over-ear koptelefoons hebben oorkussens die volledig over het oor heengaan. Daardoor kan het geluid minder goed ontsnappen en is de geluidsbeleving meer intens. Over-ear koptelefoons zorgen ervoor dat andere personen minder tot geen last hebben van het geluid dat uit de koptelefoon komt. Andersom geldt dit ook, door gebruik te maken van een draadloze over-ear koptelefoon wordt je minder snel gestoord door geluiden van buitenaf. Voor minder goed horenden is dit fijn, want dan heb je geen last van eventuele achtergrond lawaai/ruis. Aan de andere kant kan het ook fijn zijn om toch nog iets mee te krijgen van het geluid om je heen.

De oorkussens van de over-ear koptelefoons leunen minder strak tegen je oren aan waardoor je minder snel last hebt van warme en zweterige oren. Veel mensen vinden over-ear koptelefoons daarom comfortabeler dan on-ear koptelefoons.

Op de onderstaande afbeelding zie je een over-ear koptelefoon van Philips.

Philips over-ear draadloze koptelefoon

On-ear koptelefoons

De oorkussens van on-ear koptelefoons leunen in tegenstelling tot over-ear koptelefoon meer tegen je oren aan en zijn minder afgesloten. Dit zorgt ervoor dat je meer meekrijgt van het geluid om je heen. Als je deze koptelefoons op een hoog volume zet is de kans ook groter dat personen in jouw omgeving met je mee kunnen luisteren.

Sennheiser on-ear koptelefoon in laad- verzendstation

Draadloze koptelefoon kopen

Als je een draadloze koptelefoon wilt kopen om tv te kijken moet je kortweg op de volgende zaken letten:

 • Kies een koptelefoon met een verzend / oplaadstation deze kun je op vrijwel iedere tv aansluiten.
 • Let op de accuduur als je langer achtereen tv wilt kijken met de koptelefoon.
 • Het gewicht van de koptelefoon, lichtere koptelefoons zitten zeker over een langere tijdspan comfortabeler.
 • Over-ear of on-ear: de meeste draadloze koptelefoons geschikt voor tv kijken zijn over-ear. Deze zitten vaak ook comfortabeler, en sluiten het oor volledig af.

De koptelefoon draadloos aansluiten op de tv

Een koptelefoon aansluiten op de tv kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de mogelijkheden van je televisie en koptelefoon.

Bluetooth koptelefoon aansluiten op de tv

In onderstaand video zie je hoe je een bluetooth koptelefoon aansluit op je Samsung tv. Bij andere televisie merken zal dit op een soortgelijke manier gaan. Menu > Instellingen > Geluid > Geluid output > Bluetooth apparaten. Zodra je hierop klikt zal je tv opzoek gaan naar bluetooth apparaten in de buurt. Zorg er daarom voor dat je bluetooth koptelefoon ook gevonden (gepaired) kan worden.

Bluetooth koptelefoon aansluiten op de tv

Met een bluetooth transmitter de koptelefoon aansluiten

Met een bluetooth transmitter zorg je ervoor dat je ook bij televisies zonder bluetooth toch naar de tv kunt luisteren met een bluetooth koptelefoon. De bluetooth transmitter en receiver sluit je met een audiokabel aan op de tv. Vervolgens koppel je jouw koptelefoon met bluetooth aan de transmitter. Dit zorgt ervoor dat je het geluid van de tv via de koptelefoon kunt beluisteren.

Draadloze koptelefoon met verzendstation aansluiten op de tv

Draadloze hoofdtelefoons met een verzendstation worden geleverd met bijbehorende audiokabels. Deze verzender sluit je aan op de audio uitgang van de tv en zorgt er vervolgens voor dat het geluid van de tv draadloos wordt verzonden naar de hoofdtelefoon. Het verzendstation kun je meestal met een analoge audiokabel of met een optische kabel aansluiten op de tv. Dit is uiteraard ook afhankelijk van je televisie. Door de optische kabel te gebruiken is de geluidskwaliteit vaak net wat beter.

22 reacties op “Met een draadloze koptelefoon op tv kijken

 1. Hoe kan ik via Bluetooth en tegelijkertijd de ander naar de TV luisteren. Mijn TV heeft wel Bluetooth.
  Ik hen een Samsung QE49Q70R TV.

  Dick

 2. Is het mogelijk om mijn vrouw , die wat slechter hoort, via een draadloze koptelefoon met volumeregelaar naar de TV te laten luisteren terwijl ikzelf het geluid van de TV zelf hoor op een andere volumesterkte. Onze TV heeft geen Bluetooth

 3. Het zendstation van de nieuwe draadloze over-ear koptelefoon (merk AUNA) is aangesloten op de audio-uitgang van een Philips TV van 12 jaar oud via een klink-kabel. Na ca. 20 seconden valt het signaal uit. Als ik de klink-kabel opnieuw in de TV steek doet hij het weer, maar slechts ca. 20 seconden. Weet iemand de oorzaak en de oplossing van dit probleem?

 4. Beste ,

  Kun je met in-ear oortjes , bluetooth , ook het geluid van de TV ontvangen ? Of zijn deze enkel geschikt voor Smartphones ?

  Paul

 5. hallo, ik wil ook draadloos op koptelefoon tv kijken, transmitter zeg jij, kun je die aanschaffen bij media markt en die kun je dan meteen inpluggen in tv??
  Ik hoor graag!!

 6. Kan ik naast het geluid van de koptelefoon ook het geluid van de tv horen? Dat is wel prettig voor de familie. Kunnen zij het geluid op een normaal niveau horen en ik zelf op een niveau dat ik alles versta

  1. Dat kan goed maar dan moet je in geen BlueTooth koptelefoon kopen. Omdat bij BlueTooth geluid van analoog naar digitaal en bij ontvangst weer naar analoog omgezet wordt krijg je vertraging van het geluid. Daar word je gewoonweg gek van als je het beluisterd. Oplossing is dat het geluid via een separate analoge zender verstuurd wordt naar de koptelefoon.

 7. Mijn draadloze koptelefoon doet het niet soms wel dan weer niet, er moet ergens een instelling zijn maar waar defect is hij beslist niet. Een tweede koptelefoon, doet het ook niet.

  1. Meestal komt het geluid niet meer uit de luidspreker van de tv zodra een koptelefoon wordt aangesloten op de tv. Je kunt in dit geval het beste de geluidsinstellingen van je tv raadplegen. Wellicht is het mogelijk om het geluid tegelijkertijd op de koptelefoon en tv luidspreker af te spelen maar dat verschilt ook per tv. Check de geluidsinstellingen en zoek naar geluidsuitvoer o.i.d.

 8. Het aansluiten van een soundbar in combinatie met een koptelefoon.
  Tv is Samsung UE 43J5600 met koptelefoonaansl. En optical aansluiting.
  Zijn er mogelijkheden voor tegelijk geluid op beiden

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.