Youtube kijken op een tv scherm

Youtube op tv
Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV

Om Youtube op je tv te kunnen kijken heb je niet persé een smart tv nodig. Je kunt ook Youtube video’s op je tv kijken door gebruik te maken van de Google Chromecast, Apple TV of via het interactieve tv menu van bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Mijn voorkeur gaat uit naar de Google Chromecast.

Met de Google Chromecast Youtube kijken op tv.

De Chromecast is een ontzettend handig apparaat waarmee je allerlei apps naar je tv kunt streamen. Vooral handig wanneer je geen smart tv hebt en als je Youtube en andere apps vanaf je iPhone, Samsung smartphone, iPad of Android Tablet naar je tv wilt streamen.

De Chromecast zorgt ervoor dat de inhoud van de bovenstaande apparaten eenvoudig op je tv kunnen worden afgespeeld. Naast Youtube wordt de Chromecast ook vaak gebruikt om Netflix op tv te kijken. Hieronder lees je beknopt hoe je per apparaat de Chromecast kunt bedienen.

Vanaf smartphone en Tablet Youtube op tv afspelen.

Chromecast icoontje

Of je nu een iPhone, Samsung telefoon, iPad of Android tablet hebt, de Chromecast ondersteund allerlei apparaten. Zodra je de Chromecast heb geïnstalleerd, open je de Youtube app op je telefoon. Indien je tv aanstaat verschijnt het Chromecast icoontje in beeld. Als je daarop klikt, verschijnt de naam van jouw Chromecast, door daarop te klikken wordt de Youtube video naar jouw televisie gestreamd. Vanaf je telefoon kun je nu Youtube bedienen en de video pauzeren, doorspoelen of stoppen.

Youtube vanaf laptop naar tv

Ook vanaf je Macbook of Windows laptop kun je Youtube op je tv kijken via de Chromecast. Dit werkt echter alleen met de Chrome webbrowser. Dit doe je door Youtube naar je tv te “casten.”

 1. Ga naar Youtube.
 2. Kies een video.
 3. Klik op  in de Youtube video en Youtube verschijnt op jouw tv.

Meer over de Google Chromecast vind je hier. En hier kun je de Chromecast bekijken en gelijk bestellen.

Youtube streamen met een Apple TV

Ook met de Apple TV kun je Youtube video’s op een tv scherm te kijken. De Apple TV is functioneel gezien gelijkwaardig aan de Google Chromecast maar is vooral een aanrader in combinatie met een iPhone, iPad of Macbook.

Via Airplay kun je Youtube en andere apps naar je Apple tv streamen. Daarnaast kun je ook Youtube kijken zonder telefoon, tablet of computer. De Apple TV heeft in tegenstelling tot de Chromecast namelijk wel een afstandsbediening. Met de afstandsbediening kun je in het Apple TV menu Youtube selecteren.

Omdat de afstandsbediening echter geen toetsenbord heeft werkt het in de praktijk toch sneller om vanaf telefoon of tablet de Youtube video’s naar het tv scherm te streamen.

Alternatieven naast Chromecast en Apple TV

Je hoeft niet persé gebruik te maken van een Chromecast of Apple tv om Youtube vanaf je laptop, tablet of telefoon op de tv weer te geven. Wel werkt dit veruit het makkelijkst, je kunt je laptop, tablet of telefoon ook op andere manieren op je tv aansluiten (zie bovenstaande linkjes voor meer info).

Youtube op je smart tv

Heb je een smart tv in huis? Dan heb je bovenstaande oplossingen in principe niet nodig. Met een smart tv kun je Youtube bekijken via het smart tv menu. Om Youtube te kijken op je smart tv moet de smart tv wel verbonden zijn via het internet. Als de smart tv verbinding kan maken met een wifi netwerk dan kun je daarvan gebruik maken. Indien dat niet het geval is kun je de smart tv van internet voorzien met een ethernet kabel.

Hoe je Youtube precies opstart op een Smart tv is afhankelijk van het merk tv. Aangezien veel mensen een Samsung smart tv hebben zie je hieronder hoe je Youtube opstart op een Samsung smart tv.

Zoals je ziet gebruik je bij een smart tv ook de afstandsbediening om Youtube te bedienen. Persoonlijk vind ik dat niet fijn omdat je met een afstandsbediening lastig zoekopdrachten kunt typen. Daarom maak ik gebruik van een Chromecast. Dat maakt het namelijk ook mogelijk om allerlei apps naar de tv te streamen. Uiteraard is het ook mogelijk dat je een smart tv hebt van een andere merk dan Samsung. In dat geval zal het smart tv menu er iets anders uitzien.

Youtube op tv kijken bij KPN en Xs4all

Met een abonnement hebt bij KPN, Online.nl of Xs4all heb je niet per sé een Chromecast, Apple TV of Smart tv nodig om Youtube op je tv te kijken. Bij deze tv aanbieders kun je Youtube kijken op je tv via het interactieve tv menu.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de afstandsbediening te pakken en het interactieve tv menu te openen. Kies vervolgens voor méér tv, in het méér tv scherm kun je vervolgens verschillende apps openen waaronder Youtube.

Met de afstandsbediening kun je nu Youtube video’s opzoeken en afspelen op je tv. Niet iedere abonnee beschikt over méér tv dit is namelijk afhankelijk van het type modem en abonnement dat je hebt.

Youtube op tv afspelen bij Ziggo

Ook bij Ziggo kun je via de Mediabox Youtube op je tv kijken. Om Youtube video’s te bekijken druk je op de terugknop van je afstandsbediening. Vervolgens druk je op het pijltje naar links en druk je nog twee keer op OK. Nu worden per categorie alle tv apps van de Ziggo geopend. In de categorie TV&Video vind je ook de Youtube app. Door deze te openen kun je beginnen met het kijken van Youtube video’s op je tv.

Heb je geen abonnement bij bovenstaande tv aanbieders, maar bijvoorbeeld bij Tele2, Vodafone, Delta, Fiber of Caiway, dan kun je gebruik maken van de Google Chromecast of Apple tv om Youtube op tv te kijken. De Chromecast en Apple TV zijn, ongeacht bij welke provider je een abonnement hebt, aanraders!

63 mensen hebben al gereageerd.
 1. Niek Roozen
  19/06/2023 om 12:51 pm

  Ik kijk Youtube via Ziggo op de TV. Gaat allemaal goed, maar het icoontje om Nederlandsche vertaling aan te zetten verschijn alleen in beeld als ik de video op pauze zet. Maar ik kan er niet op klikken, omdat er geen muis op de TV zit. Weet iemand hier een oplossing voor?

 2. ysbrand
  10/05/2023 om 8:18 am

  KPN heeft het gebruik van youtube tv weer eens keer gewijzigd. Met veel moeite vond ik nog een keer de optie “zoeken” terug, maar ben die nu weer kwijt. Wel komen de nummers van mijn vroegere zoekopdrachten voorbij.
  Waar kan ik een handleiding vinden?

 3. hilly
  12/01/2023 om 9:43 pm

  ik kijk altijd you tube op onze samsung smart tv maar sinds een poosje heb ik dan een heel klein beeld hoe kan ik dat verhelpen?

 4. Jacques Ros
  23/11/2022 om 9:20 pm

  Ik heb een Sony Smart TV. Premium YouTube.
  YouTube op TV gaat prima. Hoe kan ik ook op TV YouTube Music luisteren?

  • Louis
   06/03/2023 om 7:56 pm

   Ik wil op mijn tv muziek Vancouver tube zien en beluisteren.

 5. Theo de Wit.
  01/02/2022 om 4:04 pm

  Op mijn Philips TV kan ik youtube ontvangen en ga dan zoeken naar b.v. klassieke muziek e.d. en dat gaat
  prima. Hoe kom ik dan direct weer op het programma zoeken. Nu doe ik dat steeds via Gids

 6. Theo de Wit.
  01/02/2022 om 3:43 pm

  Op mijn philips tv kan ik youtube ontvangen en ga dan zoeken naar b.v. klassieke muziek e.d. en gaat prima. Hoe kom ik dan direct weer op het programma zoeken. Nu doe ik dat steeds via “gids

Er zijn meer reacties op dit artikel

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.