Youtube video’s kijken op je tv scherm? Lees hier hoe je dat doet!

De makkelijkste manier om Youtube video’s op je tv scherm te kijken is door gebruik te maken van de Chromecast. Op je smartphone kies je in de Youtube app een video en vervolgens stream je die met de Chromecast direct naar je tv.

In dit artikel lees je hoe je Youtube op tv kunt kijken. Om Youtube op je tv te kunnen kijken heb je niet persé een smart tv (een tv met internet verbinding en tv apps)nodig. Je kunt ook Youtube video’s op je tv kijken door gebruik te maken van de Google Chromecast, Apple TV of via het interactieve tv menu van bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Hieronder lees je de verschillende mogelijkheden.

Youtube op tv kijken bij KPN, Telfort en Xs4all

Als je een abonnement hebt bij KPN, Telfort of Xs4all dan heb je niet per sé een Chromecast, Apple TV of Smart tv nodig om Youtube op je tv te kijken. Bij deze tv aanbieders kun je al Youtube kijken op je tv via het interactieve tv menu. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de afstandsbediening te pakken en het interactieve tv menu te openen. Kies vervolgens voor méér tv, in het méér tv scherm kun je vervolgens verschillende apps openen waaronder Youtube. Met de afstandsbediening kun je nu Youtube video’s opzoeken en afspelen op je tv. Niet iedere abonnee beschikt over méér tv dit is namelijk afhankelijk van het type modem en abonnement dat je hebt. Neem contact op met je tv aanbieder als om onduidelijke redenen geen gebruik kan maken van méér tv.

Youtube op tv afspelen bij Ziggo

Ook bij Ziggo kun je via de Horizon Mediabox Youtube op je tv kijken.  Om Youtube video’s te bekijken druk je op de terugknop van je afstandsbediening vervolgens druk je op het pijltje naar links en druk je nog twee keer op OK. Nu worden per categorie alle tv apps van de Ziggo geopend. In de categorie TV&Video vind je ook de Youtube app. Door deze te openen kun je beginnen met het kijken van Youtube video’s op je tv.

Heb je geen abonnement bij bovenstaande tv aanbieders, maar bijvoorbeeld bij Tele2, Vodafone, Delta, Fiber of Caiway, dan kun je gebruik maken van de Google Chromecast of Apple tv om Youtube op tv te kijken. De Chromecast en Apple TV zijn ook een aanrader als méér tv van KPN, Xs4all en Telfort of de apps op de Horizon Mediabox van Ziggo niet (snel genoeg) werken.

Met de Google Chromecast Youtube op tv kijken.

De Chromecast is een ontzettend handig apparaat waarmee je allerlei apps naar je tv kunt streamen. Vooral handig wanneer je geen smart tv hebt en als je apps vanaf je iPhone, Samsung smartphone, iPad of Android Tablet naar je tv wilt streamen. De Chromecast zorgt ervoor dat de inhoud van de bovenstaande apparaten eenvoudig op je tv kunnen worden afgespeeld. Naast Youtube wordt de Chromecast ook vaak gebruikt om Netflix op je normale tv te kijken. Hieronder lees je beknopt hoe je per apparaat de Chromecast kunt bedienen.

Vanaf smartphone en Tablet Youtube op tv afspelen.

Of je nu een iPhone, Samsung telefoon, Ipad of Android tablet hebt de Chromecast ondersteund allerlei verschillende apparaten. Zodra je de Chromecast heb geïnstalleerd, open je de Youtube app op je telefoon. Indien je tv aanstaat verschijnt dit   icoontje in beeld. Als je daarop klikt, verschijnt de naam van jouw Chromecast, door daarop te klikken wordt de Youtube video naar jouw televisie gestreamd. Vanaf je telefoon kun je nu Youtube bedienen en de video pauzeren, doorspoelen of stoppen.

Youtube vanaf laptop naar tv

Ook vanaf je Macbook of Windows laptop kun je Youtube op je tv kijken via de Chromecast.  Dit werkt echter alleen als je naar Youtube gaat in de Chrome webbrowser. Indien je deze nog niet op je laptop hebt geïnstalleerd kun je dat doen via deze link. Helaas ben je er dan nog niet, nu moet je nog de Chromecast extensie aan de Chrome webbrowser toevoegen. Indien je dat hebt gedaan en de Chromecast correct op de tv is aangesloten kun je beginnen met Youtube kijken op je tv. Dit doe je door Youtube naar je tv te “casten;”

 1. Ga naar Youtube.
 2. Kies een video.
 3. Klik op  in de Youtube video en Youtube verschijnt op jouw tv.

Meer over de Google Chromecast vind je hier.

En hier kun je de Chromecast bekijken/bestellen op Bol.com

Apple TV

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een Apple TV om Youtube video’s op een tv scherm te kijken. De Apple TV is functioneel gezien gelijkwaardig aan de Google Chromecast maar is vooral een aanrader in combinatie met een iPhone of Macbook.

Via Airplay kun je Youtube en andere apps naar je Apple tv streamen. Daarnaast kun je ook Youtube kijken zonder een telefoon, tablet of computer nodig te hebben. De Apple TV is in tegenstelling tot de Chromecast namelijk ook voorzien van een afstandsbediening. Met de afstandsbediening kun je in het Apple TV menu Youtube selecteren. Omdat de afstandsbediening geen toetsenbord heeft gaat het opzoeken van Youtube video’s niet erg snel. Daarom werkt het makkelijker om vanaf telefoon of tablet de Youtube video’s naar het tv scherm te streamen.

Alternatieven naast Chromecast en Apple TV

Je hoeft niet persé gebruik te maken van een Chromecast of Apple tv om Youtube vanaf je laptop, tablet of telefoon op de tv weer te geven. Wel werkt dit veruit het makkelijkst, je kunt je laptop, tablet of telefoon ook op andere manieren op je tv aansluiten. (klik op de links om te lezen wat de alternatieven zijn).

Met een smart tv Youtube kijken.

Heb je een smart tv in huis? Dan heb je bovenstaande oplossingen in principe niet nodig. Met een smart tv kun je Youtube bekijken via het smart tv menu. Om Youtube te kijken op je smart tv moet de smart tv wel verbonden zijn via het internet. Als de smart tv verbinding kan maken met een wifi netwerk dan kun je daarvan gebruik maken. Indien dat niet het geval is kun je de smart tv van internet voorzien met een ethernet kabel.

Hoe je Youtube precies opstart op een Smart tv is afhankelijk van het merk tv. Aangezien veel mensen een Samsung smart tv hebben zie je hieronder hoe je Youtube opstart op een Samsung smart tv.

Zoals je ziet gebruik je bij een smart tv ook de afstandsbediening om Youtube te bedienen. Persoonlijk vind ik dat niet erg fijn omdat je met een afstandsbediening niet snel naar video’s kunt zoeken. Daarom maak ik gebruik van een Chromecast. Dat maakt het namelijk ook mogelijk om allerlei apps naar de tv te streamen. Uiteraard is het ook mogelijk dat je een smart tv hebt van een andere merk dan Samsung. In dat geval zal het smart tv menu er iets anders uitzien. Maar werkt het opstarten van Youtube op de tv min of meer hetzelfde.

Succes en met vragen kun je terecht hieronder in het reactieformulier!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
Dank voor je feedback!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Ik heb een smart tv van Sony.
  Met behulp van de YouTube app die ik selecteer kan ik YouTube video’s afspelen.
  Maar het geluid loopt niet via mijn versterker waardoor ik alleen de speaker van de tv hoor. Dit geeft geen goed geluid.
  Vreemd want mijn tv is gelust aan mijn versterker en normaal gesproken heb ik bij het kijken naar de tv geluid via mijn versterker dus over alle aangesloten speakers.
  Ook bij casten via mijn mobiele telefoon krijg ik alleen geluid door de speaker van de tv.
  Dus hoe los ik dit nu op.

 2. Als we youtube willen kijken lukt dat niet, wat kan de oorzaak zijn. (alles nagekeken). Bijvoorbeeld klassieke concerten kunnen we niet meer afspelen.
  Weet u raad?

 3. als ik youtube wil kijken op mijn tv moet ik een code invoeren maar de code op de tv zijn letters en ik kan alleen cijfers intiken wat moet ik nu doen

  1. Lees dit artikel eens goed door. Wil je de Chromecast gebruiken om Youtube op je tv te kijken? Dan betaal je alleen eenmalig voor de aanschafkosten. Youtube is verder gratis…

 4. Hallo, ik heb een Panasonic smart tv waarop ik altijd youtube aanzetten met mijn Samsung telefoon. Sinds een paar dagen krijg ik dat icoontje NIET meer te zien als ik de tv aan heb staan en met mijn telefoon verbinding wil maken.
  Wat kan het probleem zijn ?

  Mvrgrt Ahrend

  1. Dat kan meerdere oorzaken hebben, wellicht kun je onderstaande dingen proberen:

   Check of zowel de smart tv als telefoon nog steeds verbonden zijn met hetzelfde wifi netwerk.
   Installeer de nieuwste Youtube app op zowel de telefoon als smart tv.
   Installeer de nieuwe updates van de smart tv software (als die er zijn).
   Eventueel kun je ook de tv nog resetten.

 5. Ik had via mijn dvd speler en wifi Youtube.
  Alles ging prima.
  En ineens krijg ik wel verbinding, en op mijn scherm in ’t groot Youtube, en dat is alles.
  Het gaat niet meer verder, geen schermtjes om uit te kiezen, geen zoekfunctie..niets.
  Gewoon een grijs scherm met in ’t groot Youtube.
  Kies ik een andere app dan gaan die wel.
  Bvb ’t weer in Belgie, dan kan ik de steden instellen enz… verder.
  Heeft youtube een upgrade gedaan, waardoor ik dan weer eens een nieuw toestel moet kopen ? :-)
  ’t zelfde verhaal als hierboven indien ik een netwerkkabel gebruik.
  Op mijn pc’s zelf met win XP kan ik youtube wel zien
  Groetjes

 6. Geachte,

  Heb Smart TV Samsung deze morgen terugbezorgd gekregen, met nu toegang tot het bekijken van YouTube op TV.
  Echter is de beeldkwaliteit ZEER SLECHT, ofschoon in Digitaal instelde.

  Hoe kan dit worden rechtgezet, want ook 4K Reportages trekken op helemaal niks inzake beeldkwaliteit.

  1. Hmm, raadpleeg anders de handleiding van je tv provider. Indien je geen interactieve tv hebt met de Youtube app kun je altijd gebruik maken van de Chromecast.