Youtube op tv

Youtube kijken op een tv scherm

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV

Om Youtube op je tv te kunnen kijken heb je niet persé een smart tv nodig. Je kunt ook Youtube video’s op je tv kijken door gebruik te maken van de Google Chromecast, Apple TV of via het interactieve tv menu van bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Mijn voorkeur gaat uit naar de Google Chromecast.

Op deze pagina:

Met de Google Chromecast Youtube kijken op tv.

De Chromecast is een ontzettend handig apparaat waarmee je allerlei apps naar je tv kunt streamen. Vooral handig wanneer je geen smart tv hebt en als je Youtube en andere apps vanaf je iPhone, Samsung smartphone, iPad of Android Tablet naar je tv wilt streamen.

De Chromecast zorgt ervoor dat de inhoud van de bovenstaande apparaten eenvoudig op je tv kunnen worden afgespeeld. Naast Youtube wordt de Chromecast ook vaak gebruikt om Netflix op tv te kijken. Hieronder lees je beknopt hoe je per apparaat de Chromecast kunt bedienen.

Vanaf smartphone en Tablet Youtube op tv afspelen.

Chromecast icoontje

Of je nu een iPhone, Samsung telefoon, iPad of Android tablet hebt, de Chromecast ondersteund allerlei apparaten. Zodra je de Chromecast heb geïnstalleerd, open je de Youtube app op je telefoon. Indien je tv aanstaat verschijnt het Chromecast icoontje in beeld. Als je daarop klikt, verschijnt de naam van jouw Chromecast, door daarop te klikken wordt de Youtube video naar jouw televisie gestreamd. Vanaf je telefoon kun je nu Youtube bedienen en de video pauzeren, doorspoelen of stoppen.

Youtube vanaf laptop naar tv

Ook vanaf je Macbook of Windows laptop kun je Youtube op je tv kijken via de Chromecast. Dit werkt echter alleen met de Chrome webbrowser. Dit doe je door Youtube naar je tv te “casten.”

 1. Ga naar Youtube.
 2. Kies een video.
 3. Klik op  in de Youtube video en Youtube verschijnt op jouw tv.

Meer over de Google Chromecast vind je hier. En hier kun je de Chromecast bekijken en gelijk bestellen.

Youtube streamen met een Apple TV

Ook met de Apple TV kun je Youtube video’s op een tv scherm te kijken. De Apple TV is functioneel gezien gelijkwaardig aan de Google Chromecast maar is vooral een aanrader in combinatie met een iPhone, iPad of Macbook.

Via Airplay kun je Youtube en andere apps naar je Apple tv streamen. Daarnaast kun je ook Youtube kijken zonder telefoon, tablet of computer. De Apple TV heeft in tegenstelling tot de Chromecast namelijk wel een afstandsbediening. Met de afstandsbediening kun je in het Apple TV menu Youtube selecteren.

Omdat de afstandsbediening echter geen toetsenbord heeft werkt het in de praktijk toch sneller om vanaf telefoon of tablet de Youtube video’s naar het tv scherm te streamen.

Alternatieven naast Chromecast en Apple TV

Je hoeft niet persé gebruik te maken van een Chromecast of Apple tv om Youtube vanaf je laptop, tablet of telefoon op de tv weer te geven. Wel werkt dit veruit het makkelijkst, je kunt je laptop, tablet of telefoon ook op andere manieren op je tv aansluiten (zie bovenstaande linkjes voor meer info).

Youtube op je smart tv

Heb je een smart tv in huis? Dan heb je bovenstaande oplossingen in principe niet nodig. Met een smart tv kun je Youtube bekijken via het smart tv menu. Om Youtube te kijken op je smart tv moet de smart tv wel verbonden zijn via het internet. Als de smart tv verbinding kan maken met een wifi netwerk dan kun je daarvan gebruik maken. Indien dat niet het geval is kun je de smart tv van internet voorzien met een ethernet kabel.

Hoe je Youtube precies opstart op een Smart tv is afhankelijk van het merk tv. Aangezien veel mensen een Samsung smart tv hebben zie je hieronder hoe je Youtube opstart op een Samsung smart tv.

Zoals je ziet gebruik je bij een smart tv ook de afstandsbediening om Youtube te bedienen. Persoonlijk vind ik dat niet fijn omdat je met een afstandsbediening lastig zoekopdrachten kunt typen. Daarom maak ik gebruik van een Chromecast. Dat maakt het namelijk ook mogelijk om allerlei apps naar de tv te streamen. Uiteraard is het ook mogelijk dat je een smart tv hebt van een andere merk dan Samsung. In dat geval zal het smart tv menu er iets anders uitzien.

Youtube op tv kijken bij KPN en Xs4all

Met een abonnement hebt bij KPN, Online.nl of Xs4all heb je niet per sé een Chromecast, Apple TV of Smart tv nodig om Youtube op je tv te kijken. Bij deze tv aanbieders kun je Youtube kijken op je tv via het interactieve tv menu.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de afstandsbediening te pakken en het interactieve tv menu te openen. Kies vervolgens voor méér tv, in het méér tv scherm kun je vervolgens verschillende apps openen waaronder Youtube.

Met de afstandsbediening kun je nu Youtube video’s opzoeken en afspelen op je tv. Niet iedere abonnee beschikt over méér tv dit is namelijk afhankelijk van het type modem en abonnement dat je hebt.

Youtube op tv afspelen bij Ziggo

Ook bij Ziggo kun je via de Mediabox Youtube op je tv kijken. Om Youtube video’s te bekijken druk je op de terugknop van je afstandsbediening. Vervolgens druk je op het pijltje naar links en druk je nog twee keer op OK. Nu worden per categorie alle tv apps van de Ziggo geopend. In de categorie TV&Video vind je ook de Youtube app. Door deze te openen kun je beginnen met het kijken van Youtube video’s op je tv.

Heb je geen abonnement bij bovenstaande tv aanbieders, maar bijvoorbeeld bij Tele2, Vodafone, Delta, Fiber of Caiway, dan kun je gebruik maken van de Google Chromecast of Apple tv om Youtube op tv te kijken. De Chromecast en Apple TV zijn, ongeacht bij welke provider je een abonnement hebt, aanraders!

55 reacties op “Youtube kijken op een tv scherm

 1. Na een lange poos het niet gebruikt te hebben besloot ik van de week om weer eens YouTube/ Netflix te kijken via mijn smart tv (samsung). De icoontjes van deze apps staan er netjes op. Bij YouTube ben ik nu een zwart beeld/ bij Netflix blijft ie laden…geen verbinding met Wi-Fi. Heb alles weer opnieuw ingevoerd/ update gedaan…niks. Tv heb ik wel gewoon . Ik maak gebruik van netwerk van Delta (zeeland). Waar gaat het fout/wat zou ik nog kunnen proberen

 2. Hallo, ik heb pas een smart tv in mijn bezit en ik kan YouTube bekijken. Wat ik echter vreemd vindt is dat ik de comments onder de video’s niet kan zien. Moet ik dan toch weer mijn pc aandoen voor die optie?Verder heb ik op pc een addblocker en vroeg ik mij af wat premium kost…. Mits ik dan ook de comments kan zien is dit wellicht een oplossing om niet de hele tijd 2 apparaten tegelijk aan te hoeven doen. Alvast bedankt voor antwoorden op mijn digibetische vragen….

 3. Als je een Resolutie van 4K video van YouTube via android afspeelt op je TV.

  Krijg je zwarte balken of is het beeld full-screen??

  Graag reactie

 4. ik heb steeds youtube gehad op mijn Sony smart tv, ging prima, tot voor kort…
  Als ik youtube wil starten blijft hij maar laden, en komt er niks.
  Wie weet een oplossing? ben bij Ziggo.

 5. De draadloze verbinding tussen TV en router werkt niet, waardoor we geen internet op de TV hebben.
  Hij vraagt om DSN code.
  We hebben Ziggo abonnement en router en Samsung Smart TV

  Wie kan helpen?

 6. Wij hebben een smart tv van Sony, maar tussen de Ziggo apps staan geen youtube. Wij hebben wel een oude Horizon box nog van UPC. Ligt het misschien daar aan>

 7. ik heb you tube op mijn lg tv maar doordat ik iets bij casten heb aan geklikt heb ik geen beeld bij you tube hoed krijg ik dit weer goed

 8. Ik heb een smart tv van Sony.
  Met behulp van de YouTube app die ik selecteer kan ik YouTube video’s afspelen.
  Maar het geluid loopt niet via mijn versterker waardoor ik alleen de speaker van de tv hoor. Dit geeft geen goed geluid.
  Vreemd want mijn tv is gelust aan mijn versterker en normaal gesproken heb ik bij het kijken naar de tv geluid via mijn versterker dus over alle aangesloten speakers.
  Ook bij casten via mijn mobiele telefoon krijg ik alleen geluid door de speaker van de tv.
  Dus hoe los ik dit nu op.

  1. Wellicht kun je bij de geluidsinstellingen van je tv instellen dat als je gebruikt maakt van de smart tv of een externe mediaspeler zoals de Chromecast het geluid dan ook via de externe speakers wordt afgespeeld.

 9. Als we youtube willen kijken lukt dat niet, wat kan de oorzaak zijn. (alles nagekeken). Bijvoorbeeld klassieke concerten kunnen we niet meer afspelen.
  Weet u raad?

 10. Hoi,
  Streamen van YT naar TV vindt ik fantastisch. Maar nu staat tv hele dag aan, dat is iets wat ik niet wil. Hoe kan dat anders?

   1. Heb namelijk een update gehad op mijn smart tv en YouTube is verwijderd.
    Hoe krijg ik dit terug geïnstalleerd?
    Staat niet bij de apps.

 11. Het lukt mij niet om you tube op tv te zetten en af te spelen
  Hij stond erop jou tube aar is er weer af
  Krijg Het niet meervoorelkaar

 12. Ik kan niet met mijn Philips tv met een Tele2 kastje YouTube kijken.
  moet dat met de tv afstandsbediening of met de afstandsbediening van het kastje.

 13. Kan sinds vandaag mijn iPhone YouTube niet meer casten met tv Philips.
  Zit op het zelfde netwerk wordt rood en valt direct weer weg.

 14. als ik youtube wil kijken op mijn tv moet ik een code invoeren maar de code op de tv zijn letters en ik kan alleen cijfers intiken wat moet ik nu doen

 15. Hallo. Tot nu toe keken wij youtube op tv, maar sinds gister lukt het niet meer. Wij hebben t mobile thuis pakket glasvezel. Wat zou de oorzaak zijn?

   1. Heb de app op tv zelf. Kan ook niet verbinding maken met telefoon. Normaal was alles ok tot nu toe. Zie alleen logo youtube staan en opent niets naar wat ik zoek

  1. Lees dit artikel eens goed door. Wil je de Chromecast gebruiken om Youtube op je tv te kijken? Dan betaal je alleen eenmalig voor de aanschafkosten. Youtube is verder gratis…

 16. Hallo, ik heb een Panasonic smart tv waarop ik altijd youtube aanzetten met mijn Samsung telefoon. Sinds een paar dagen krijg ik dat icoontje NIET meer te zien als ik de tv aan heb staan en met mijn telefoon verbinding wil maken.
  Wat kan het probleem zijn ?

  Mvrgrt Ahrend

  1. Dat kan meerdere oorzaken hebben, wellicht kun je onderstaande dingen proberen:

   Check of zowel de smart tv als telefoon nog steeds verbonden zijn met hetzelfde wifi netwerk.
   Installeer de nieuwste Youtube app op zowel de telefoon als smart tv.
   Installeer de nieuwe updates van de smart tv software (als die er zijn).
   Eventueel kun je ook de tv nog resetten.

 17. Ik had via mijn dvd speler en wifi Youtube.
  Alles ging prima.
  En ineens krijg ik wel verbinding, en op mijn scherm in ’t groot Youtube, en dat is alles.
  Het gaat niet meer verder, geen schermtjes om uit te kiezen, geen zoekfunctie..niets.
  Gewoon een grijs scherm met in ’t groot Youtube.
  Kies ik een andere app dan gaan die wel.
  Bvb ’t weer in Belgie, dan kan ik de steden instellen enz… verder.
  Heeft youtube een upgrade gedaan, waardoor ik dan weer eens een nieuw toestel moet kopen ? :-)
  ’t zelfde verhaal als hierboven indien ik een netwerkkabel gebruik.
  Op mijn pc’s zelf met win XP kan ik youtube wel zien
  Groetjes

 18. Geachte,

  Heb Smart TV Samsung deze morgen terugbezorgd gekregen, met nu toegang tot het bekijken van YouTube op TV.
  Echter is de beeldkwaliteit ZEER SLECHT, ofschoon in Digitaal instelde.

  Hoe kan dit worden rechtgezet, want ook 4K Reportages trekken op helemaal niks inzake beeldkwaliteit.

  1. Hmm, raadpleeg anders de handleiding van je tv provider. Indien je geen interactieve tv hebt met de Youtube app kun je altijd gebruik maken van de Chromecast.

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.