Hoe krijg je internet op je tv?

Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast

Wil jij graag internet op je tv? Om bijvoorbeeld Netflix, Youtube of tv progamma’s van het internet op je tv te kijken. In dit artikel lees je hoe je internet op je tv kunt krijgen. Of je nu een smart tv hebt of niet er is altijd wel een manier om internet op je tv aan te sluiten.

Er zijn verschillende manieren om internet op je tv te krijgen. Heb je een smart tv dan kun je meestal makkelijk je tv aansluiten op internet via wifi of met een lan kabel. Heb je geen smart tv? Dan kun je gebruik maken van een mediaspeler of een spelcomputer.

Internet op tv (zonder smart tv)

Ook zonder smart tv is het goed mogelijk om internet aan te sluiten op je tv, zolang je tv maar een hdmi aansluiting heeft. Als je wel een smart tv hebt maar daar liever geen gebruik van maakt omdat de interface bijvoorbeeld langzaam werkt dan kan ik je ook een van onderstaande opties aanbevelen.

Heb je al een spelcomputer in huis zoals een PlayStation of een Xbox? dan kun je daar handig gebruik van maken. Deze spelcomputers kun je namelijk op internet aansluiten via wifi of een lan kabel. Beide apparaten beschikken ook een browser waarmee je het internet op kan.

Beter kun je gebruik maken van een mediaspeler. Mediaspelers zijn erg populair en bekende voorbeelden zijn:

 • Google Chromecast
 • Apple TV
 • Amazon Fire Stick

Omdat de Google Chromecast zo veelgebruikt wordt zal ik onderstaand uitleggen hoe je via de Chromecast internet op je tv kunt krijgen. Echter werkt de Apple TV ook heel goed.

Naast een mediaspeler of spelcomputer kun je er ook altijd nog voor kiezen om een apparaat met internet verbinding (zoals een laptop, tablet of telefoon) op de tv aan te sluiten.

Via de Chromecast internet op tv aansluiten

De Chromecast is een populaire mediaspeler van Google die eenvoudig verbinding kan maken met een wifi netwerk. Simpel gezegd maakt de Chromecast van jouw tv een smart tv die eenvoudig te bedienen is met je telefoon. De Chromecast ziet eruit als een grote usb stick maar dan met een hdmi aansluiting.

Chromecast
De Chromecast ultra.

Internet op je tv met de Chromecast

Benodigde tijd: 5 minuten.

Op de volgende manier krijg je internet op je tv met de Chromecast.

 1. Steek de Chromecast in een hdmi poort van je tv

  Gebruik een willekeurige hdmi poort die nog vrij is. Onthoud goed welke hdmi ingang je gebruikt, zometeen moet je die hdmi ingang met de afstandsbediening van de tv selecteren.

 2. Voorzie de Chromecast van stroom met de usb kabel

  De Chromecast haalt zijn stroom niet uit de hdmi ingang daarom is er een usb kabel meegeleverd. De usb kabel kun je in de usb ingang van je tv steken. Heeft jouw tv geen usb? Dan is er ook een adapter meegeleverd die ervoor zorgt dat je de Chromecast met een stekker op het stopcontact kunt aansluiten.

 3. Zet de tv aan en selecteer de juiste hdmi ingang

  Door de tv aan te zetten en met de afstandsbediening van de tv de hdmi ingang te selecteren waarop de Chromecast is aangesloten zal de Chromecast opstarten.

 4. Chromecast instellen en gebruik maken van internet op tv

  Vervolgens moet jouw telefoon verbinden met de Chromecast om de Chromecast verder te installeren en internet op je tv te krijgen. Meer over de Chromecast lees je in dit artikel.

Internet aansluiten op smart tv

Met een smart tv heb je geen Chromecast of spelcomputer nodig om internet op je tv te krijgen. Echter sluit het een het ander niet uit, met een smart tv raad ik alsnog aan om gebruik te maken van een Chromecast of Apple TV omdat een smart tv vaak niet zo soepel en makkelijk werkt. Toch lees je hieronder hoe je een smart tv aansluit op het internet.

Smart tv aansluiten op internet via wifi

Hoe je precies jouw smart tv aansluit op het internet doormiddel van de wifi verbinding hangt er natuurlijk helemaal vanaf. Het verschilt namelijk per merk, model en het besturingssysteem van je televisie. Wel gaat het bij elke smart tv ongeveer hetzelfde:

 1. Druk op de smart tv knop (op afstandsbediening van tv)
 2. Ga naar instellingen
 3. Kies netwerk
 4. Kies verbinden met wifi
 5. Selecter het juiste wifi netwerk
 6. Voer het juiste wifi wachtwoord in.

Heb je een Samsung smart tv? Bekijk dan even onderstaande video (wel in het Engels).

Internet op smart tv via lan kabel

Oudere smart tv kun je soms alleen aansluiten op het internet via een utp of lan kabel. Ook als je wifi signaal slecht is of als je tv moeite heeft het wifi signaal goed op te pakken is het een goed idee om de smart tv via een lan kabel met het internet te verbinden.

utp kabel
UTP / lan kabel

Nadat je de lan kabel met het ene uiteinde in de tv hebt gestoken en het andere uiteinde hebt aangesloten op de router kun je aan de gang met onderstaand stappenplan:

 1. Zet de tv aan
 2. Ga naar instellingen
 3. Ga naar netwerk
 4. Kies verbinding maken met internet via netwerkkabel
 5. Waarschijnlijk gaat de tv nu zoeken naar een bruikbaar signaal, als de kabel juist is aangesloten krijg je een melding dat je tv verbonden is met het internet.

Hopelijk weet je nu hoe je internet krijgt op je tv, zo niet laat dan vooral jouw vragen achter via onderstaand reactieformulier.

9 mensen hebben al gereageerd.
 1. Deleu Kurt
  23/12/2021 om 8:50 pm

  Beste team
  Heb nieuwe tv gekocht LG die leveren ze volgend maand . maar voor mijn internet aansluiting moet ik deze rechtstreeks aansluiten op internet of kan ik via de digibox gaan van Orange. Of zoekt de tv automatisch de wifi .
  Groetjes kurt

 2. Sven
  11/12/2021 om 2:48 pm

  hallo, wij hebben een smart TV van Panasonic op ons buitenverblijf, maar geen bruikbaar WIFI. kunnen wij de tv verbinden met een 4G signaal van de smartphone ?

 3. Nora
  22/09/2021 om 11:09 pm

  Heb een Samsung tv wel graag via WiFi tv kijken hoe doe ik dat????

 4. Marieke
  06/08/2021 om 8:37 pm

  Goede uitleg , heb een kabel aangesloten , maar het is veel te traag, Hoe kan dit? Moet het een speciale kabel zijn?

 5. Ton
  15/05/2021 om 10:19 pm

  Heb Internet kabel maar op mijn laptop heb ik een internet aansluiting. Wel HDMI.
  Is het mogelijk om Internet via HDMI op mijn laptop te kunnen krijgen??

  • Rob Heida
   05/08/2021 om 6:14 pm

   Kabel aangesloten Samsung tv kan geen internet maken. Op de laptop maakt de kabel wel verbinding met internet. Het ligt dus niet aan de mediabox. Tv maakt ook geen ip-adres aan. Wat is hier de oplossing?

  • erwin
   03/10/2022 om 3:45 pm

   jazeker ‘

 6. Kim
  30/04/2021 om 4:34 pm

  Beste slimme uitleg ever. Hoera

 7. Rob Hasenack
  24/08/2020 om 4:51 pm

  Heb middels ziggo modem en mediabox sinds vorige week aangesloten.
  Heb oude tv zonder aansluiting hdmi wel start aansluiting
  Heb foto server en lan correct aangesloten help mij

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.