iPhone aansluiten op tv: eenvoudig en snel verbonden met de tv.

De fijnste manier om je iPhone met de tv te verbinden is door gebruik te maken van een mediaspeler zoals de Apple TV of Google Chromecast. Omdat de Chromecast een stuk goedkoper en even goed werkt als de Apple TV raad ik die aan. Ook kun je gebruik maken van een hdmi adapter.

Je Iphone aansluiten op de tv? Dat kan! In dit artikel leg ik je uit hoe je een iPhone kunt aansluiten op de tv door gebruik te maken van een HDMI adapter, een Apple TV of de Google Chromecast. Misschien denk je een Apple iPhone en een Samsung tv, hoe kun je die koppelen? Geen probleem! Een iPhone kun je ook verbinden met een Samsung tv. Door je iPhone op onderstaande manieren te verbinden met de tv wordt het geluid en beeld van je iPhone afgespeeld op de tv.

iPhone draadloos aansluiten op tv

Je kunt een iPhone zowel draadloos als met een HDMI kabel aansluiten op de tv. Eerst leg ik uit hoe je de iPhone draadloos verbind met de tv. Je hebt verschillende draadloze mogelijkheden hieronder lees je hoe je de iPhone aansluit op de tv met een Apple tv en Google Chromecast.

iPhone koppelen aan televisie via Apple tv

De iPhone werkt perfect in combinatie met de Apple TV. Door gebruik te maken van wifi en de AirPlay technologie koppel je eenvoudig je iPhone draadloos aan de tv.

De Apple tv sluit je aan op elk merk televisie met een HDMI kabel. Om het beeld van je iPhone te kunnen weergeven op de tv is het belangrijk dat je de Apple tv op het juiste wifi netwerk aansluit. Het juiste wifi netwerk is in dit geval het wifi netwerk waarmee ook jouw iPhone is verbonden.

Zodra je dit gedaan heb ben je al klaar om bijvoorbeeld Youtube video’s af te spelen op je tv.

 • Zorg ervoor dat je Apple tv is ingeschakeld
 • Ga op je iPhone naar een Youtube video
 • In de video verschijnt het Airplay logo’tje. Klik op het logotje om de video te streamen naar de tv.

iPhone screen mirroring

‘Screen mirroring’ werkt ook makkelijk met een Apple TV. Zie onderstaande afbeelding hoe je screen mirroring inschakelt.

Screen mirroring is ook mogelijk vanaf je iPhone. Dit doe je door in het controlepaneel het Airplay (Synchrone-weergave) icoontje aan te klikken.

Bij screen mirroring deel je het scherm van je iPhone met een televisie. Op tv verschijnt exact het beeld dat ook op je iPhone wordt weergeven.

Foto’s van iPhone op tv bekijken met Airplay

Op de tv zul je merken dat het beeld niet full screen is. Dit komt omdat de iPhone langwerpig is. Foto’s, video’s en apps compatibel met de Apple tv kunnen wel full screen worden afgespeeld op de tv.

Om foto’s van je iPhone op de tv te weergeven ga je op je iPhone naar “Foto’s”. Vervolgens klik je op een foto en dan links onderin op  met het Airplay icoontje  stream je de foto’s van je iPhone naar de Apple TV.

Lees hier meer over de Apple TV.

iPhone aansluiten op tv met Chromecast

Screen mirroring (Airplay) vanaf je iPhone is niet mogelijk met de Chromecast. Wel is het mogelijk om met de Chromecast veelgebruikte apps vanaf de iPhone te streamen naar de tv. Met de Chromecast kun je dus vanaf de iPhone eenvoudig Netflix, Youtube of NPO kijken op de tv. Niet alle apps kunnen naar de Chromecast worden gestreamd, alleen apps die daarvoor ondersteuning bieden.

Om je iPhone te streamen naar de tv moet je ervoor zorgen dat de Chromecast is aangesloten op de tv:

 • De Chromecast plug je in een HDMI ingang van je tv
 • Doorloop de setup van de Chromecast en kies het wifi netwerk waarop ook je iPhone is aangesloten.
 • In de apps die compatibel zijn met de Chromecast kun je nu op de iPhone het Chromecast logotje
  chromecast-icoontje
   aanklikken om de apps naar de tv te streamen.

Lees hier meer over Chromecast.

iPhone verbinden met tv via HDMI

Naast de draadloze manieren om een iPhone te verbinden met de tv, kun je ook met een HDMI adapter je iPhone koppelen aan een tv.

Hdmi lightning adapter voor iPhone.

Omdat iPhones geen HDMI ingang hebben heb je een speciale HDMI adapter nodig voor je adapter. De lightning naar hdmi adapter voor jouw iPhone SE, 5, 5s, 6, 6s, 6plus, 7, 7plus, 8, 8plus, X of nieuwer koop je hier:

iPhone hdmi adapter kopen.Heb jij nog een oudere iPhone die wilt aansluiten op de televisie? Voor de iPhone 2,3 &4 heb je een 30 pins aansluiting nodig.

Hdmi kabel op adapter aansluiten

Met deze adapters kun je tegelijkertijd je iPhone opladen. De adapter heeft namelijk twee ingangen, een hdmi ingang en met de andere kun je de iPhone tegelijkertijd opladen. Handig als je de iPhone langere tijd op de tv aangesloten houdt.

Naast deze adapter heb je een HDMI kabel nodig. Deze HDMI kabel sluit je aan op de adapter en op een ingang van de tv. Houdt daarbij rekening in welke HDMI poort van de tv jij de HDMI kabel stopt.

HDMI kabel kopen

Hdmi ingang selecteren

Nadat je de HDMI kabel hebt aangesloten op de tv. Verbind je de HDMI kabel met de HDMI adapter, het uiteinde van de adapter plug je in de iPhone.

Nu hoeft je alleen nog maar met de tv afstandsbediening de juiste HDMI uitgang (SOURCE) te selecteren. Zoals je ziet verschijnt het beeld van de iPhone exact hetzelfde op de tv, dit heet screen mirroring. Omdat je iPhone langwerpig is wordt het beeld van je tv niet volledig gevuld. Foto’s en video’s kunnen wel full screen worden weergeven op de tv.

Conclusie

Met bovenstaande manieren kun je simpel je iPhone aansluiten op de tv. Alle manieren zorgen ervoor dat je verschillende apps kun afspelen op de tv.

De Apple TV is de duurste oplossing maar is volledig compatibel met de iPhone, je kunt zowel screen mirroring toepassen als apps streamen naar de tv.  Met de Chromecast is het alleen mogelijk om apps te streamen, wel is de Chromecast een stuk goedkoper dan de Apple tv.

Daarnaast heb je de HDMI adapter, dit werkt ook goed maar het nadeel is dat je vast zit aan een kabel.

Op dezelfde manieren kun je ook een iPad aansluiten op de tv.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
Dank voor je feedback!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Hallo, ik heb een Samsung van 2007. Kan ik hierop een HDMI kabel aansluiten?
  De foto op bol.com die de ingangen van de HDMI adapter vind ik niet terug achter mijn tv. Dus ik vrees van niet (?)

 2. Het probleem zit zo ik heb een nieuwe tv maar als ik mijn stick in de usb plaats vraag ik om verbinding te maken met wifi free en hij doet het niet ik heb thuis geen wifi maar wel draadloos wat kan ik er aan doen

 3. Ik heb de hdmi aangesloten met de apple adapter en mijn iphone geeft wel geluid op de tv maar geen beeld en tekst helaas is het niet mogelijk om video af te spelen op je tv via hdmi of airplay mirroring

 4. Vraagje ik heb een appel telefoon de nieuwste maar die wil ik met een Samsung smart tv kopelen zo dat ik wat ik op me telefoon zie ook op me tv kan zien weeten julie michien meer
  Groetjes

 5. We hebben LG tv recent gekocht, aangesloten via USB-Lightning op Iphone. (tv-kijken in mobilhome) Vorige maand werkte het perfect, nu geeft tv aan “geen signaal van huidige ingang”.’….alle mogelijke in- en uitgangen geprobeerd….helaas

  1. Dat komt waarschijnlijk omdat je met een Samsung Galaxy Edge 7s (en alle Samsung telefoons) alleen kan streamen naar een Samsung tv. Je kunt wel overwegen om een Chromecast te kopen voor je Hitachi TV, dan kun je sowieso vanaf elke smartphone naar je tv streamen.

 6. Jammer genoeg werkt lightning niet, je krijgt alleen geluid, geen beeld. Je zou bv tv kunnen kijken op die manier via canal digital maar noppes. Iemand nog suggesties ?

  1. Als je de iPhone via de Chromecast of Apple TV met de tv verbindt werkt het alleen met Wifi. Wifi is namelijk nodig om de Chromecast of Apple TV te gebruiken. Gebruik je een HDMI adapter om je iPhone op de tv aan te sluiten, dan kun je wel via 4G kijken.