iPhone aansluiten op tv: eenvoudig en snel verbonden met de tv.

tv kijken iphone
Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast
Hulpmiddel #3 HDMI adapter

Je Iphone aansluiten op de tv? Dat kan! De fijnste manier om je iPhone met de tv te verbinden is door gebruik te maken van een mediaspeler zoals de Apple TV of Google Chromecast. Omdat de Chromecast een stuk goedkoper en even goed werkt als de Apple TV raad ik die aan. Ook kun je gebruik maken van een hdmi adapter.

iPhone draadloos aansluiten op tv

Je kunt een iPhone zowel draadloos als met een hdmi kabel aansluiten op de tv. Eerst leg ik uit hoe je de iPhone draadloos verbindt met de tv. Je hebt twee draadloze mogelijkheden, namelijk de Apple TV en Google Chromecast.

iPhone koppelen aan televisie via Apple tv

De iPhone werkt perfect in combinatie met de Apple TV. Door gebruik te maken van wifi en de AirPlay technologie koppel je eenvoudig je iPhone draadloos aan de tv.

e Apple tv sluit je aan op elk merk televisie met een hdmi kabel. Om het beeld van je iPhone te kunnen weergeven op de tv is het belangrijk dat je de Apple tv op het juiste wifi netwerk aansluit. Het juiste wifi netwerk is het wifi netwerk waarmee ook jouw iPhone is verbonden.

Zodra je dit gedaan hebt ben je al klaar om bijvoorbeeld Youtube video’s af te spelen op je tv.

 • Zorg ervoor dat je Apple tv is ingeschakeld
 • Ga op je iPhone naar een Youtube video
 • In de video verschijnt het Airplay logo’tje. Klik op het logotje om de video te streamen naar de tv.

iPhone screen mirroring

‘Screen mirroring’ werkt ook fijn met een Apple TV. Zie onderstaande afbeelding hoe je screen mirroring inschakelt.

Screen mirroring is ook mogelijk vanaf je iPhone. Dit doe je door in het controlepaneel het Airplay (Synchrone-weergave) icoontje aan te klikken.

Bij screen mirroring deel je het scherm van je iPhone met een televisie. Op het tv scherm wordt het scherm van je iPhone synchroon weergeven.

Foto’s van iPhone op tv bekijken met Airplay

Op de tv zul je merken dat het beeld niet full screen is. Dit komt omdat de iPhone langwerpig is. Foto’s, video’s en apps compatibel met de Apple tv kunnen wel full screen worden afgespeeld op de tv.

Om foto’s van je iPhone op de tv te weergeven ga je op je iPhone naar “Foto’s”. Vervolgens klik je op een foto en dan links onderin op 

Met het Airplay icoontje stream je de foto’s van je iPhone naar de Apple TV.

Lees hier meer over de Apple TV.

iPhone aansluiten op tv met Chromecast

Screen mirroring (Airplay) vanaf je iPhone is niet mogelijk met de Chromecast. Wel is het mogelijk om met de Chromecast veelgebruikte apps vanaf de iPhone te streamen naar de tv. Met de Chromecast kun je dus vanaf de iPhone eenvoudig Netflix, Youtube of NPO kijken op de tv. Niet alle apps kunnen naar de Chromecast worden gestreamd, alleen apps die daarvoor ondersteuning bieden. Gelukkig zijn dit er erg veel, vrijwel alle populaire apps kun je streamen.

Benodigde tijd: 3 minuten.

Om je iPhone te streamen naar de tv moet je ervoor zorgen dat de Chromecast is aangesloten op de tv.

 1. De Chromecast plug je in een hdmi ingang van je tv

  Dit werkt op dezelfde manier als een hdmi kabel aansluiten.

 2. Doorloop de setup van de Chromecast en kies het wifi netwerk waarop ook je iPhone is aangesloten.

  Zodra je de Chromecast aansluit op tv wordt je door een installatieprocedure geleidt, je hoeft alleen maar even de stappen te volgen.

 3. Apps die werken met de Chromecast kun je nu vanaf je iPhone streamen naar de tv.

  Casten
  In de apps die compatibel zijn met de Chromecast kun je nu op het hierboven afgebeelde Chromecast logotjes klikken om apps naar de tv te streamen.

Lees hier meer over Chromecast.

iPhone verbinden met tv via hdmi kabel

Naast de draadloze manieren om een iPhone te verbinden met de tv, kun je ook met een hdmi adapter je iPhone koppelen aan een tv.

Hdmi lightning adapter voor iPhone.

Omdat iPhones geen hdmi ingang hebben heb je een speciale hdmi adapter nodig voor je adapter. De lightning naar hdmi adapter voor jouw iPhone SE, 5, 5s, 6, 6s, 6plus, 7, 7plus, 8, 8plus, X, 11 of nieuwer koop je hier.

Heb jij nog een oudere iPhone die wilt aansluiten op de televisie? Voor de iPhone 2,3 &4 heb je een 30 pins aansluiting nodig.

Hdmi kabel op adapter aansluiten

Met deze adapters kun je tegelijkertijd je iPhone opladen. De adapter heeft namelijk twee ingangen, een hdmi ingang en met de andere kun je de iPhone tegelijkertijd opladen. Handig als je de iPhone langere tijd op de tv aangesloten houdt.

Naast deze adapter heb je een hdmi kabel nodig. Deze hdmi kabel sluit je aan op de adapter en op een ingang van de tv. Onthoud welke hdmi poort je gebruikt want dit is ook de poort die je straks gaat selecteren met de afstandsbediening.

Hdmi ingang selecteren

Nadat je de hdmi kabel hebt aangesloten op de tv verbind je de hdmi kabel met de hdmi adapter. Het uiteinde van de adapter plug je in de iPhone.

Nu hoeft je alleen nog maar met de afstandsbediening van de tv de juiste hdmi uitgang (SOURCE) te selecteren.

Zoals je ziet verschijnt het beeld van de iPhone exact hetzelfde op de tv, dit heet screen mirroring. Omdat je iPhone langwerpig is wordt het beeld van je tv niet volledig gevuld. Foto’s en video’s kunnen wel full screen worden weergeven op de tv.

Conclusie

Met bovenstaande manieren kun je eenvoudig je iPhone aansluiten op de tv. Alle manieren zorgen ervoor dat je verschillende apps kun afspelen op de tv.

De Apple TV is de duurste oplossing maar is volledig compatibel met de iPhone, je kunt zowel screen mirroring toepassen als apps streamen naar de tv. Met de Chromecast is het alleen mogelijk om apps te streamen, wel is de Chromecast een stuk goedkoper dan de Apple tv.

Als alternatief heb je de hdmi adapter, dit werkt ook goed maar het nadeel is dat je vast zit aan een kabel.

Op dezelfde manieren kun je ook een iPad aansluiten op de tv.

40 mensen hebben al gereageerd.
 1. Ferry Harlaar
  03/05/2023 om 3:13 pm

  In mijn eerste reactie heb ik niet alles goed opgeschreven vandaar dezevgewijzigde tekst
  Vandaag de Hdmi lightning adapter voor iPhone thuisgestuurd gekregen. Apparaat Werkt perfect op de zenders 1,2 en 3, Net Flix, Disney en Videoland. Echter op alle commerciële zenders krijg ik wel geluid maar geen beeld ondanks dat ik een tv abonnement heb van KPN. De apps doen het wel op de iPhone en iPad. Inmiddels heb ik begrepen dat Ziggo hetzelfde probleem heeft. Waarschijnlijk blokkeert KPN en Ziggo deze mogelijkheid ondanks dat je daarvoor betaald heb. Ik ga contact opnemen met KPN.

 2. Ferry Harlaar
  03/05/2023 om 3:04 pm

  Vandaag de Hdmi lightning adapter voor iPhone thuisgestuurd. Werkt perfect op de zenders 1,2 en 3, Net Flix, Disney en Videoland. Echter op
  alle commerciële zenders krijg ik wel geluid maar geen geluid ondanks dat ik een tv abonnement heb. De apps doen het wel. Ook heb ik begrepen dat Ziggo hetzelfde probleem heeft. Waarschijnlijk blokkeert KPN en Ziggo deze mogelijkheid ondanks dat je daarvoor betaald.

  • Ferry Harlaar
   04/05/2023 om 8:26 am

   Gisteren contact gehad met de support desk van Apple en gevraagd wat de reden kan zijn dat je wel geluid krijgt maar geen beeld krijgt van de commerciële zenders terwijl je wel NPO 1, 2, 3, Nedflex en Disney wel geluid en beeld krijgt.
   Ik moet zeggen dat deze medewerker van Apple zijn uiterste best heeft gedaan om hier een antwoord op te vinden. Helaas kon hij kon hij hier geen antwoord op geven. Wat hij vermoedt is dat de apps van de betreffende zenders de Hdmi lightning adapter voor iPhone niet ondersteund. Tegelijkertijd vindt hij dat vreemd wanneer je iPhone met de TV door een Google Chrome kast wel Allas goed werkt met de dezelfde apps. Hij adviseerde mij om als klant van Apple een e-mail te sturen en dit probleem met Apple te bespreken. Uiteraard ga ik dat doen. Wanneer iets meer bekend is zal dat ik op deze site bekend maken.

 3. Jos
  24/11/2021 om 1:38 pm

  Bello,

  Heb de verbinding gemaakt via een HDMI kabel en een adapter (IPhone), krijg wel beeld maar geen klank.
  Kan U mij helpen ?

  Met dank

  • Ferry Harlaar
   04/05/2023 om 8:35 am

   Hoi Jos,

   Ik krijg wel beeld en geluid op de zenders NPO 1, 2, 3, Net Flix en Disney maar op de commerciële zenders ontvang ik wel geluid maar geen beeld.
   Gisteren heb ik daarom contact gehad met de support desk van Apple en gevraagd wat de reden kan zijn dat je wel geluid krijgt maar geen beeld krijgt van de commerciële zenders terwijl je wel NPO 1, 2, 3, Nedflex en Disney wel geluid en beeld krijgt.
   Ik moet zeggen dat deze medewerker van Apple zijn uiterste best heeft gedaan om hier een antwoord op te vinden. Helaas kon hij kon hij hier geen antwoord op geven. Wat hij vermoedt is dat de apps van de betreffende zenders de Hdmi lightning adapter voor iPhone niet ondersteund. Tegelijkertijd vindt hij dat vreemd wanneer je iPhone met de TV door een Google Chrome kast wel Allas goed werkt met de dezelfde apps. Hij adviseerde mij om als klant van Apple een e-mail te sturen en dit probleem met Apple te bespreken. Uiteraard ga ik dat doen. Wanneer iets meer bekend is zal dat ik op deze site bekend maken.

 4. Hans
  30/08/2020 om 11:41 am

  Heb i-phone 7 krijg wel geluid met streamen via HDMI kabel maar geen beeld

 5. Dominique
  24/04/2020 om 10:37 am

  Ik heb mijn iPhone de verbonden met HDMI kabel maar krijg enkel geluid en geen beeld. Hoe kan ik dit goed krijgen

  • Theo ✔
   24/04/2020 om 8:18 pm

   Krijg je een bepaalde foutmelding?

  • Frans
   08/07/2020 om 9:57 am

   Ik heb precies dezelfde ervaring en heb de vraag zowel aan canal digitaal als aan kpn gesteld. Niemand kan er een verklaring voor geven. Ik vind dit volstrekt beneden de maat. Ze weten gewoon te weinig van hun eigen zaken af. Ergens in die organisatie zal er wel iemand zijn die het weet maar vindt die maar eens. Zodra ik er achter ben laat ik het weten.

   • De Smet
    05/04/2021 om 9:10 am

    Als er moeilijke vragen gesteld worden,dan laten ze deze hier vakkundig verdwijnen.

   • Jon
    10/06/2021 om 3:56 pm

    De apps van die bedrijven blocken het doorgeven van beeld…
    Waarschijnlijk heb je wel gewoon beeld van je iphone zonder die apps opgestart te hebben?

 6. Bert
  03/07/2019 om 1:17 pm

  Kan je een Samsung tv met een iPhone verbinden

  • Theo ✔
   24/04/2020 om 8:18 pm

   Zeker ook dat is mogelijk.

 7. Yvonne
  15/06/2019 om 8:08 pm

  Hallo, ik heb een Samsung van 2007. Kan ik hierop een HDMI kabel aansluiten?
  De foto op bol.com die de ingangen van de HDMI adapter vind ik niet terug achter mijn tv. Dus ik vrees van niet (?)

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:46 pm

   Daarvoor heb je waarschijnlijk een adapter nodig, van mini usb naar hdmi.

 8. Valerio
  11/06/2019 om 10:42 pm

  Het probleem zit zo ik heb een nieuwe tv maar als ik mijn stick in de usb plaats vraag ik om verbinding te maken met wifi free en hij doet het niet ik heb thuis geen wifi maar wel draadloos wat kan ik er aan doen

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:46 pm

   Welke stick bedoel je?

 9. Chevano
  08/06/2019 om 10:26 pm

  Kan je ook met een USB kabel verbinden

  • Theo ✔
   17/06/2019 om 6:46 pm

   Ja dat kan ook.

 10. C van Gent
  03/06/2019 om 7:11 pm

  Heb nu glasvezel aansluiting met Fiber en krijg geen icoontje meer om netflix te kijken,
  kunt u mij hier mee helpen ?

 11. Annemiek
  12/05/2019 om 11:37 am

  Ik heb de hdmi aangesloten met de apple adapter en mijn iphone geeft wel geluid op de tv maar geen beeld en tekst helaas is het niet mogelijk om video af te spelen op je tv via hdmi of airplay mirroring

 12. Hans Horbach
  27/04/2019 om 6:49 pm

  Als ik de kabel aansluit, heb ik regelmatig een zwart beeld op de TV en ook op mijn IPhone. Ik wil hem aansluiten op een Samsung TV.

 13. Michel van dijk
  13/04/2019 om 5:42 pm

  Vraagje ik heb een appel telefoon de nieuwste maar die wil ik met een Samsung smart tv kopelen zo dat ik wat ik op me telefoon zie ook op me tv kan zien weeten julie michien meer
  Groetjes

 14. Wim
  13/04/2019 om 5:42 am

  2 Weken terug werkte Ziggo totaal Sport App noch naar mijn tv. Nu zegt de iPhone chromecast verbinden met internet
  Zou niet weter hoe

 15. Frie
  03/04/2019 om 6:51 pm

  We hebben LG tv recent gekocht, aangesloten via USB-Lightning op Iphone. (tv-kijken in mobilhome) Vorige maand werkte het perfect, nu geeft tv aan “geen signaal van huidige ingang”.’….alle mogelijke in- en uitgangen geprobeerd….helaas

 16. Layla
  31/03/2019 om 7:22 pm

  Ik heb een HITACHI TV maar ik weet niet hoe ik kan streamen met Samsung Galaxy eds 7s ik kan alleen maar op de andere tv streamen.

  • Theo ✔
   31/03/2019 om 8:57 pm

   Dat komt waarschijnlijk omdat je met een Samsung Galaxy Edge 7s (en alle Samsung telefoons) alleen kan streamen naar een Samsung tv. Je kunt wel overwegen om een Chromecast te kopen voor je Hitachi TV, dan kun je sowieso vanaf elke smartphone naar je tv streamen.

 17. Brigitte
  18/03/2019 om 8:16 pm

  Pffff word er wild van… wat kan er nu moeilijk zijn ? Heb tv, heb IPhone, heb laptop, heb Chrome cast en krijg met niets die tv gelinkt aan de IPhone

  • Theo ✔
   18/03/2019 om 10:06 pm

   Hier lees je meer over de Chromecast, misschien helpt dat.

  • Wouterik ook niet
   24/03/2019 om 11:22 am

   Ik ook niet

  • Rob Lichtendahl
   29/09/2022 om 4:02 pm

   Het is gewoon heel simpel. Ga naar de Appstore, Download Replica via onderstaande link:
   https://apps.apple.com/us/app/replica-screen-mirror-cast-tv/id1468495939

   Geen HDMI kabel/Chromecast nodig en zeker geen Apple TV

   Het programma is geheel gratis. De advertentie voor de premium versie (die niets anders is dan de basisversie maar dan zonder de intro advertentie) gewoon wegklikken en low and behod…Het werkt

 18. Mirjam
  05/07/2018 om 3:57 pm

  Zoals Lucia ook al zei. Met Lightning heb ik ook alleen maar geluid en geen beeld. Iemand hier een oplossing voor? Waar ligt dit aan?

 19. Lucia
  13/02/2018 om 11:43 am

  Jammer genoeg werkt lightning niet, je krijgt alleen geluid, geen beeld. Je zou bv tv kunnen kijken op die manier via canal digital maar noppes. Iemand nog suggesties ?

  • Ferry Harlaar
   04/05/2023 om 8:42 am

   Hoi Lucia,

   Ik krijg wel beeld en geluid op de zenders NPO 1, 2, 3, Net Flix en Disney maar op de commerciële zenders ontvang ik wel geluid maar geen beeld.
   Gisteren heb ik daarom contact gehad met de support desk van Apple en gevraagd wat de reden kan zijn dat je wel geluid krijgt maar geen beeld krijgt van de commerciële zenders terwijl je wel NPO 1, 2, 3, Nedflex en Disney wel geluid en beeld krijgt.
   Ik moet zeggen dat deze medewerker van Apple op Koo zijn uiterste best heeft gedaan om hier een antwoord op te vinden. Helaas kon hij kon hij hier geen antwoord op geven. Wat hij vermoedt is dat de apps van de betreffende zenders de Hdmi lightning adapter voor iPhone niet ondersteund. Tegelijkertijd vindt hij dat vreemd wanneer je iPhone met de TV door een Google Chrome kast wel Allas goed werkt met de dezelfde apps. Hij adviseerde mij om als klant van Apple een e-mail te sturen en dit probleem met Apple te bespreken. Uiteraard ga ik dat doen. Wanneer iets meer bekend is zal dat ik op deze site bekend maken.

 20. Marijnissen
  02/12/2017 om 11:29 am

  Kun je dan ook vanaf 4G kijken of werkt het alleen op wifi?

  • Theo
   02/12/2017 om 4:39 pm

   Als je de iPhone via de Chromecast of Apple TV met de tv verbindt werkt het alleen met Wifi. Wifi is namelijk nodig om de Chromecast of Apple TV te gebruiken. Gebruik je een HDMI adapter om je iPhone op de tv aan te sluiten, dan kun je wel via 4G kijken.

  • Cobie
   29/08/2021 om 1:59 pm

   Heb IPhoneXS en een adapter met HDMI aansluiting, wil op een portable monitor ziggo tv kijken, krijg geen beeld wel geluid heb ook AirPlay aangezet, helaas help niet, heeft iemand een idee?
   Moet je perce een Apple scherm hebben om te streamen?

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.