tv kijken iphone

iPhone aansluiten op tv: eenvoudig en snel verbonden met de tv.

Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast
Hulpmiddel #3 HDMI adapter

Je Iphone aansluiten op de tv? Dat kan! De fijnste manier om je iPhone met de tv te verbinden is door gebruik te maken van een mediaspeler zoals de Apple TV of Google Chromecast. Omdat de Chromecast een stuk goedkoper en even goed werkt als de Apple TV raad ik die aan. Ook kun je gebruik maken van een hdmi adapter.

Op deze pagina:

iPhone draadloos aansluiten op tv

Je kunt een iPhone zowel draadloos als met een hdmi kabel aansluiten op de tv. Eerst leg ik uit hoe je de iPhone draadloos verbindt met de tv. Je hebt twee draadloze mogelijkheden, namelijk de Apple TV en Google Chromecast.

iPhone koppelen aan televisie via Apple tv

De iPhone werkt perfect in combinatie met de Apple TV. Door gebruik te maken van wifi en de AirPlay technologie koppel je eenvoudig je iPhone draadloos aan de tv.

e Apple tv sluit je aan op elk merk televisie met een hdmi kabel. Om het beeld van je iPhone te kunnen weergeven op de tv is het belangrijk dat je de Apple tv op het juiste wifi netwerk aansluit. Het juiste wifi netwerk is het wifi netwerk waarmee ook jouw iPhone is verbonden.

Zodra je dit gedaan hebt ben je al klaar om bijvoorbeeld Youtube video’s af te spelen op je tv.

 • Zorg ervoor dat je Apple tv is ingeschakeld
 • Ga op je iPhone naar een Youtube video
 • In de video verschijnt het Airplay logo’tje. Klik op het logotje om de video te streamen naar de tv.

iPhone screen mirroring

‘Screen mirroring’ werkt ook fijn met een Apple TV. Zie onderstaande afbeelding hoe je screen mirroring inschakelt.

Screen mirroring is ook mogelijk vanaf je iPhone. Dit doe je door in het controlepaneel het Airplay (Synchrone-weergave) icoontje aan te klikken.

Bij screen mirroring deel je het scherm van je iPhone met een televisie. Op het tv scherm wordt het scherm van je iPhone synchroon weergeven.

Foto’s van iPhone op tv bekijken met Airplay

Op de tv zul je merken dat het beeld niet full screen is. Dit komt omdat de iPhone langwerpig is. Foto’s, video’s en apps compatibel met de Apple tv kunnen wel full screen worden afgespeeld op de tv.

Om foto’s van je iPhone op de tv te weergeven ga je op je iPhone naar “Foto’s”. Vervolgens klik je op een foto en dan links onderin op 

Met het Airplay icoontje stream je de foto’s van je iPhone naar de Apple TV.

Lees hier meer over de Apple TV.

iPhone aansluiten op tv met Chromecast

Screen mirroring (Airplay) vanaf je iPhone is niet mogelijk met de Chromecast. Wel is het mogelijk om met de Chromecast veelgebruikte apps vanaf de iPhone te streamen naar de tv. Met de Chromecast kun je dus vanaf de iPhone eenvoudig Netflix, Youtube of NPO kijken op de tv. Niet alle apps kunnen naar de Chromecast worden gestreamd, alleen apps die daarvoor ondersteuning bieden. Gelukkig zijn dit er erg veel, vrijwel alle populaire apps kun je streamen.

Benodigde tijd: 3 minuten.

Om je iPhone te streamen naar de tv moet je ervoor zorgen dat de Chromecast is aangesloten op de tv.

 1. De Chromecast plug je in een hdmi ingang van je tv

  Dit werkt op dezelfde manier als een hdmi kabel aansluiten.

 2. Doorloop de setup van de Chromecast en kies het wifi netwerk waarop ook je iPhone is aangesloten.

  Zodra je de Chromecast aansluit op tv wordt je door een installatieprocedure geleidt, je hoeft alleen maar even de stappen te volgen.

 3. Apps die werken met de Chromecast kun je nu vanaf je iPhone streamen naar de tv.

  Casten
  In de apps die compatibel zijn met de Chromecast kun je nu op het hierboven afgebeelde Chromecast logotjes klikken om apps naar de tv te streamen.

Lees hier meer over Chromecast.

iPhone verbinden met tv via hdmi kabel

Naast de draadloze manieren om een iPhone te verbinden met de tv, kun je ook met een hdmi adapter je iPhone koppelen aan een tv.

Hdmi lightning adapter voor iPhone.

Omdat iPhones geen hdmi ingang hebben heb je een speciale hdmi adapter nodig voor je adapter. De lightning naar hdmi adapter voor jouw iPhone SE, 5, 5s, 6, 6s, 6plus, 7, 7plus, 8, 8plus, X, 11 of nieuwer koop je hier.

Heb jij nog een oudere iPhone die wilt aansluiten op de televisie? Voor de iPhone 2,3 &4 heb je een 30 pins aansluiting nodig.

Hdmi kabel op adapter aansluiten

Met deze adapters kun je tegelijkertijd je iPhone opladen. De adapter heeft namelijk twee ingangen, een hdmi ingang en met de andere kun je de iPhone tegelijkertijd opladen. Handig als je de iPhone langere tijd op de tv aangesloten houdt.

Naast deze adapter heb je een hdmi kabel nodig. Deze hdmi kabel sluit je aan op de adapter en op een ingang van de tv. Onthoud welke hdmi poort je gebruikt want dit is ook de poort die je straks gaat selecteren met de afstandsbediening.

Hdmi ingang selecteren

Nadat je de hdmi kabel hebt aangesloten op de tv verbind je de hdmi kabel met de hdmi adapter. Het uiteinde van de adapter plug je in de iPhone.

Nu hoeft je alleen nog maar met de afstandsbediening van de tv de juiste hdmi uitgang (SOURCE) te selecteren.

Zoals je ziet verschijnt het beeld van de iPhone exact hetzelfde op de tv, dit heet screen mirroring. Omdat je iPhone langwerpig is wordt het beeld van je tv niet volledig gevuld. Foto’s en video’s kunnen wel full screen worden weergeven op de tv.

Conclusie

Met bovenstaande manieren kun je eenvoudig je iPhone aansluiten op de tv. Alle manieren zorgen ervoor dat je verschillende apps kun afspelen op de tv.

De Apple TV is de duurste oplossing maar is volledig compatibel met de iPhone, je kunt zowel screen mirroring toepassen als apps streamen naar de tv. Met de Chromecast is het alleen mogelijk om apps te streamen, wel is de Chromecast een stuk goedkoper dan de Apple tv.

Als alternatief heb je de hdmi adapter, dit werkt ook goed maar het nadeel is dat je vast zit aan een kabel.

Op dezelfde manieren kun je ook een iPad aansluiten op de tv.

40 reacties op “iPhone aansluiten op tv: eenvoudig en snel verbonden met de tv.

 1. In mijn eerste reactie heb ik niet alles goed opgeschreven vandaar dezevgewijzigde tekst
  Vandaag de Hdmi lightning adapter voor iPhone thuisgestuurd gekregen. Apparaat Werkt perfect op de zenders 1,2 en 3, Net Flix, Disney en Videoland. Echter op alle commerciële zenders krijg ik wel geluid maar geen beeld ondanks dat ik een tv abonnement heb van KPN. De apps doen het wel op de iPhone en iPad. Inmiddels heb ik begrepen dat Ziggo hetzelfde probleem heeft. Waarschijnlijk blokkeert KPN en Ziggo deze mogelijkheid ondanks dat je daarvoor betaald heb. Ik ga contact opnemen met KPN.

 2. Vandaag de Hdmi lightning adapter voor iPhone thuisgestuurd. Werkt perfect op de zenders 1,2 en 3, Net Flix, Disney en Videoland. Echter op
  alle commerciële zenders krijg ik wel geluid maar geen geluid ondanks dat ik een tv abonnement heb. De apps doen het wel. Ook heb ik begrepen dat Ziggo hetzelfde probleem heeft. Waarschijnlijk blokkeert KPN en Ziggo deze mogelijkheid ondanks dat je daarvoor betaald.

  1. Gisteren contact gehad met de support desk van Apple en gevraagd wat de reden kan zijn dat je wel geluid krijgt maar geen beeld krijgt van de commerciële zenders terwijl je wel NPO 1, 2, 3, Nedflex en Disney wel geluid en beeld krijgt.
   Ik moet zeggen dat deze medewerker van Apple zijn uiterste best heeft gedaan om hier een antwoord op te vinden. Helaas kon hij kon hij hier geen antwoord op geven. Wat hij vermoedt is dat de apps van de betreffende zenders de Hdmi lightning adapter voor iPhone niet ondersteund. Tegelijkertijd vindt hij dat vreemd wanneer je iPhone met de TV door een Google Chrome kast wel Allas goed werkt met de dezelfde apps. Hij adviseerde mij om als klant van Apple een e-mail te sturen en dit probleem met Apple te bespreken. Uiteraard ga ik dat doen. Wanneer iets meer bekend is zal dat ik op deze site bekend maken.

  1. Hoi Jos,

   Ik krijg wel beeld en geluid op de zenders NPO 1, 2, 3, Net Flix en Disney maar op de commerciële zenders ontvang ik wel geluid maar geen beeld.
   Gisteren heb ik daarom contact gehad met de support desk van Apple en gevraagd wat de reden kan zijn dat je wel geluid krijgt maar geen beeld krijgt van de commerciële zenders terwijl je wel NPO 1, 2, 3, Nedflex en Disney wel geluid en beeld krijgt.
   Ik moet zeggen dat deze medewerker van Apple zijn uiterste best heeft gedaan om hier een antwoord op te vinden. Helaas kon hij kon hij hier geen antwoord op geven. Wat hij vermoedt is dat de apps van de betreffende zenders de Hdmi lightning adapter voor iPhone niet ondersteund. Tegelijkertijd vindt hij dat vreemd wanneer je iPhone met de TV door een Google Chrome kast wel Allas goed werkt met de dezelfde apps. Hij adviseerde mij om als klant van Apple een e-mail te sturen en dit probleem met Apple te bespreken. Uiteraard ga ik dat doen. Wanneer iets meer bekend is zal dat ik op deze site bekend maken.

  1. Ik heb precies dezelfde ervaring en heb de vraag zowel aan canal digitaal als aan kpn gesteld. Niemand kan er een verklaring voor geven. Ik vind dit volstrekt beneden de maat. Ze weten gewoon te weinig van hun eigen zaken af. Ergens in die organisatie zal er wel iemand zijn die het weet maar vindt die maar eens. Zodra ik er achter ben laat ik het weten.

   1. De apps van die bedrijven blocken het doorgeven van beeld…
    Waarschijnlijk heb je wel gewoon beeld van je iphone zonder die apps opgestart te hebben?

 3. Hallo, ik heb een Samsung van 2007. Kan ik hierop een HDMI kabel aansluiten?
  De foto op bol.com die de ingangen van de HDMI adapter vind ik niet terug achter mijn tv. Dus ik vrees van niet (?)

 4. Het probleem zit zo ik heb een nieuwe tv maar als ik mijn stick in de usb plaats vraag ik om verbinding te maken met wifi free en hij doet het niet ik heb thuis geen wifi maar wel draadloos wat kan ik er aan doen

 5. Heb nu glasvezel aansluiting met Fiber en krijg geen icoontje meer om netflix te kijken,
  kunt u mij hier mee helpen ?

 6. Ik heb de hdmi aangesloten met de apple adapter en mijn iphone geeft wel geluid op de tv maar geen beeld en tekst helaas is het niet mogelijk om video af te spelen op je tv via hdmi of airplay mirroring

 7. Als ik de kabel aansluit, heb ik regelmatig een zwart beeld op de TV en ook op mijn IPhone. Ik wil hem aansluiten op een Samsung TV.

 8. Vraagje ik heb een appel telefoon de nieuwste maar die wil ik met een Samsung smart tv kopelen zo dat ik wat ik op me telefoon zie ook op me tv kan zien weeten julie michien meer
  Groetjes

 9. 2 Weken terug werkte Ziggo totaal Sport App noch naar mijn tv. Nu zegt de iPhone chromecast verbinden met internet
  Zou niet weter hoe

 10. We hebben LG tv recent gekocht, aangesloten via USB-Lightning op Iphone. (tv-kijken in mobilhome) Vorige maand werkte het perfect, nu geeft tv aan “geen signaal van huidige ingang”.’….alle mogelijke in- en uitgangen geprobeerd….helaas

 11. Ik heb een HITACHI TV maar ik weet niet hoe ik kan streamen met Samsung Galaxy eds 7s ik kan alleen maar op de andere tv streamen.

  1. Dat komt waarschijnlijk omdat je met een Samsung Galaxy Edge 7s (en alle Samsung telefoons) alleen kan streamen naar een Samsung tv. Je kunt wel overwegen om een Chromecast te kopen voor je Hitachi TV, dan kun je sowieso vanaf elke smartphone naar je tv streamen.

 12. Pffff word er wild van… wat kan er nu moeilijk zijn ? Heb tv, heb IPhone, heb laptop, heb Chrome cast en krijg met niets die tv gelinkt aan de IPhone

 13. Zoals Lucia ook al zei. Met Lightning heb ik ook alleen maar geluid en geen beeld. Iemand hier een oplossing voor? Waar ligt dit aan?

 14. Jammer genoeg werkt lightning niet, je krijgt alleen geluid, geen beeld. Je zou bv tv kunnen kijken op die manier via canal digital maar noppes. Iemand nog suggesties ?

  1. Hoi Lucia,

   Ik krijg wel beeld en geluid op de zenders NPO 1, 2, 3, Net Flix en Disney maar op de commerciële zenders ontvang ik wel geluid maar geen beeld.
   Gisteren heb ik daarom contact gehad met de support desk van Apple en gevraagd wat de reden kan zijn dat je wel geluid krijgt maar geen beeld krijgt van de commerciële zenders terwijl je wel NPO 1, 2, 3, Nedflex en Disney wel geluid en beeld krijgt.
   Ik moet zeggen dat deze medewerker van Apple op Koo zijn uiterste best heeft gedaan om hier een antwoord op te vinden. Helaas kon hij kon hij hier geen antwoord op geven. Wat hij vermoedt is dat de apps van de betreffende zenders de Hdmi lightning adapter voor iPhone niet ondersteund. Tegelijkertijd vindt hij dat vreemd wanneer je iPhone met de TV door een Google Chrome kast wel Allas goed werkt met de dezelfde apps. Hij adviseerde mij om als klant van Apple een e-mail te sturen en dit probleem met Apple te bespreken. Uiteraard ga ik dat doen. Wanneer iets meer bekend is zal dat ik op deze site bekend maken.

  1. Als je de iPhone via de Chromecast of Apple TV met de tv verbindt werkt het alleen met Wifi. Wifi is namelijk nodig om de Chromecast of Apple TV te gebruiken. Gebruik je een HDMI adapter om je iPhone op de tv aan te sluiten, dan kun je wel via 4G kijken.

  2. Heb IPhoneXS en een adapter met HDMI aansluiting, wil op een portable monitor ziggo tv kijken, krijg geen beeld wel geluid heb ook AirPlay aangezet, helaas help niet, heeft iemand een idee?
   Moet je perce een Apple scherm hebben om te streamen?

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.