Tv kijken zonder kastje

TV kijken zonder kastje

Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast

Wil je graag tv kijken zonder kastje? Tv kijken zonder kastje is handig als je één afstandsbediening wilt gebruiken, je tv wilt ophangen of als je een tv ontvanger gewoon lelijk vindt en graag af wilt van alle kabels rondom je televisie. TV kijken zonder kastje kan zowel bij Ziggo als bij KPN, maar bij KPN zijn de mogelijkheden iets beperkter.

Op deze pagina:

Ziggo tv zonder kastje

Bij Ziggo sluit je normaal gesproken de Mediabox met een hdmi kabel aan op de tv. Gelukkig heb je bij Ziggo best wat mogelijkheden om zonder kastje tv te kijken. Je kunt als Ziggo klant gebruik maken van de volgende oplossingen om zonder kastje tv te kijken:

  • Chromecast
  • CI module
  • Coax kabel direct aansluiten op de tv

Daarnaast kun je gebruik maken van de Apple TV om bij tv te kijken bij Ziggo. Dit is overigens wel een kastje maar geen tv ontvanger, daarom tellen we de Apple TV als halve oplossing.

TV kijken bij KPN zonder kastje

Ook bij KPN kun je prima tv kijken zonder kastje (aka tv ontvanger). Echter kun je bij KPN kun je in tegenstelling tot Ziggo slechts op één manier tv kijken zonder kastje: door gebruik te maken van de Google Chromecast.

Is je doel eigenlijk om draadloos tv te kijken en wil je graag kabels wegwerken? Lees dan even dit artikel over de draadloze verbindingsset.

TV kijken met de Chromecast

De Chromecast is een mediaspeler waarmee je apps op je tv scherm kunt bekijken en afspelen. Zo kun je met de Chromecast ook de Ziggo Go app en de KPN ITV app gebruiken. Zoals je misschien weet kun je met deze tv apps tv kijken. Dit betekent dat je dus ook tv kunt kijken met de app op je tv scherm.

De Chromecast is maar een klein apparaatje. En kun je gemakkelijk aansluiten op de tv.

TV kijken zonder kastje, de Chromecast zie je echt niet!

Ci module

Met de Ci module kun je tv kijken zonder kastje. Let op de CI module werkt alleen bij kabel tv aanbieders zoals Ziggo (en dus niet bij KPN).

Ci module
CI module

De CI module (ook bekend als een insteekkaart) is een smartcard die je in de CAM module van je tv kunt steken. De CAM module is standaard ingebouwd in de meeste tv’s en heeft dezelfde functie als een tv ontvanger. Daarmee vervangt de CI module de tv ontvanger en maakt de CI module het mogelijk om zonder kastje tv te kijken. Een ander voordeel van de CI module is dat interactieve functies worden behouden en je alleen de afstandsbediening van de tv nodig hebt om je tv te bedienen.

Let wel, de CI module maakt een coax kabel niet overbodig. TV kijken met de CI module kan alleen als er een coax kabel is aangesloten op de tv.

Coax kabel aansluiten op tv zonder kastje

Voorheen heette dit analoog tv kijken. Maar tegenwoordig kun je bij kabelaanbieders zoals Ziggo ook digitaal tv kijken door een coax kabel direct aan te sluiten op je tv. Hier komt geen kastje of tv ontvanger meer aan de pas en toch kun je in HD tv kijken.

Om gebruik te kunnen maken van deze oplossing heb je naast een kabel tv abonnement (dus geen KPN) een tv nodig met een ingebouwde DVB-C tuner. Geen zorgen, grote kans dat die in jouw tv zit ingebouwd. Want de meeste televisies hebben tegenwoordig een ingebouwde DVB-C tuner.

Door op deze manier tv te kijken bespaar je een kastje, kabels, een stopcontact en een afstandsbediening. Het nadeel hiervan is dat je een aantal interactieve functionaliteiten verliest. Door geen kastje te gebruiken kun je bijvoorbeeld niet meer gebruik maken van Replay tv, pauzeren en andere interactieve mogelijkheden. Houdt er ook rekening mee dat je niet alle zenders van je tv pakket kan bekijken, de meest bekende overigens wel. Voor een overzicht van de zenders klik je even op deze link.

Apple TV

De Apple TV is misschien niet helemaal waar je naar opzoek bent maar mogelijk toch de moeite waard om te overwegen. De Apple Tv kan minder interessant zijn omdat het toch een klein kastje betreft (zie onderstaande afbeelding) die je met een hdmi kabel aansluit op de tv.

Apple tv
Zoals je ziet is de Apple Tv toch een kastje

Toch wil ik de Apple TV hier noemen omdat je met de Apple tv:

  • TV kunt kijken zonder (coax) tv aansluiting in de buurt
  • Zonder lange kabels te hoeven trekken
  • Zonder extra tv ontvanger te hoeven afnemen (met alle bijbehorende kosten vandien) bij jouw tv provider.

Hier lees je meer over de Apple Tv en hier lees je precies hoe je de Apple TV slim kunt inzetten om live tv te kijken als klant van Ziggo.

Lang verhaal kort, gebruik de Chromecast als je tv wilt kijken zonder kastje, dit werkt namelijk bij vrijwel elke provider. En houdt er ook even rekening mee bij welke tv provider je zit want dit kan het verhaal nogal veranderen.

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.