TV kijken zonder kastje

Tv kijken zonder kastje
Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast

Wil je graag tv kijken zonder kastje? Tv kijken zonder kastje is handig als je één afstandsbediening wilt gebruiken, je tv wilt ophangen of als je een tv ontvanger gewoon lelijk vindt en graag af wilt van alle kabels rondom je televisie. TV kijken zonder kastje kan zowel bij Ziggo als bij KPN, maar bij KPN zijn de mogelijkheden iets beperkter.

Ziggo tv zonder kastje

Bij Ziggo sluit je normaal gesproken de Mediabox met een hdmi kabel aan op de tv. Gelukkig heb je bij Ziggo best wat mogelijkheden om zonder kastje tv te kijken. Je kunt als Ziggo klant gebruik maken van de volgende oplossingen om zonder kastje tv te kijken:

 • Chromecast
 • CI module
 • Coax kabel direct aansluiten op de tv

Daarnaast kun je gebruik maken van de Apple TV om bij tv te kijken bij Ziggo. Dit is overigens wel een kastje maar geen tv ontvanger, daarom tellen we de Apple TV als halve oplossing.

TV kijken bij KPN zonder kastje

Ook bij KPN kun je prima tv kijken zonder kastje (aka tv ontvanger). Echter kun je bij KPN kun je in tegenstelling tot Ziggo slechts op één manier tv kijken zonder kastje: door gebruik te maken van de Google Chromecast.

Is je doel eigenlijk om draadloos tv te kijken en wil je graag kabels wegwerken? Lees dan even dit artikel over de draadloze verbindingsset.

TV kijken met de Chromecast

De Chromecast is een mediaspeler waarmee je apps op je tv scherm kunt bekijken en afspelen. Zo kun je met de Chromecast ook de Ziggo Go app en de KPN ITV app gebruiken. Zoals je misschien weet kun je met deze tv apps tv kijken. Dit betekent dat je dus ook tv kunt kijken met de app op je tv scherm.

De Chromecast is maar een klein apparaatje. En kun je gemakkelijk aansluiten op de tv.

TV kijken zonder kastje, de Chromecast zie je echt niet!

Ci module

Met de Ci module kun je tv kijken zonder kastje. Let op de CI module werkt alleen bij kabel tv aanbieders zoals Ziggo (en dus niet bij KPN).

Ci module
CI module

De CI module (ook bekend als een insteekkaart) is een smartcard die je in de CAM module van je tv kunt steken. De CAM module is standaard ingebouwd in de meeste tv’s en heeft dezelfde functie als een tv ontvanger. Daarmee vervangt de CI module de tv ontvanger en maakt de CI module het mogelijk om zonder kastje tv te kijken. Een ander voordeel van de CI module is dat interactieve functies worden behouden en je alleen de afstandsbediening van de tv nodig hebt om je tv te bedienen.

Let wel, de CI module maakt een coax kabel niet overbodig. TV kijken met de CI module kan alleen als er een coax kabel is aangesloten op de tv.

Coax kabel aansluiten op tv zonder kastje

Voorheen heette dit analoog tv kijken. Maar tegenwoordig kun je bij kabelaanbieders zoals Ziggo ook digitaal tv kijken door een coax kabel direct aan te sluiten op je tv. Hier komt geen kastje of tv ontvanger meer aan de pas en toch kun je in HD tv kijken.

Om gebruik te kunnen maken van deze oplossing heb je naast een kabel tv abonnement (dus geen KPN) een tv nodig met een ingebouwde DVB-C tuner. Geen zorgen, grote kans dat die in jouw tv zit ingebouwd. Want de meeste televisies hebben tegenwoordig een ingebouwde DVB-C tuner.

Door op deze manier tv te kijken bespaar je een kastje, kabels, een stopcontact en een afstandsbediening. Het nadeel hiervan is dat je een aantal interactieve functionaliteiten verliest. Door geen kastje te gebruiken kun je bijvoorbeeld niet meer gebruik maken van Replay tv, pauzeren en andere interactieve mogelijkheden. Houdt er ook rekening mee dat je niet alle zenders van je tv pakket kan bekijken, de meest bekende overigens wel. Voor een overzicht van de zenders klik je even op deze link.

Apple TV

De Apple TV is misschien niet helemaal waar je naar opzoek bent maar mogelijk toch de moeite waard om te overwegen. De Apple Tv kan minder interessant zijn omdat het toch een klein kastje betreft (zie onderstaande afbeelding) die je met een hdmi kabel aansluit op de tv.

Apple tv
Zoals je ziet is de Apple Tv toch een kastje

Toch wil ik de Apple TV hier noemen omdat je met de Apple tv:

 • TV kunt kijken zonder (coax) tv aansluiting in de buurt
 • Zonder lange kabels te hoeven trekken
 • Zonder extra tv ontvanger te hoeven afnemen (met alle bijbehorende kosten vandien) bij jouw tv provider.

Hier lees je meer over de Apple Tv en hier lees je precies hoe je de Apple TV slim kunt inzetten om live tv te kijken als klant van Ziggo.

Lang verhaal kort, gebruik de Chromecast als je tv wilt kijken zonder kastje, dit werkt namelijk bij vrijwel elke provider. En houdt er ook even rekening mee bij welke tv provider je zit want dit kan het verhaal nogal veranderen.

3 mensen hebben al gereageerd.
 1. Janneke
  08/03/2022 om 11:06 am

  Mijn moeder zit sinds kort in een verpleeghuis. Haar daginvulling bestond daarvoor grotendeels uit het kijken naar BBC first (geen BBC One dus) via Ziggo op haar smart tv met CI-module. In het verpleeghuis is er uitsluitend een kabelaansluiting van KPN.
  Helaas geen Ziggo beschikbaar (buitengebied).
  Is er op één of andere manier een mogelijkheid om alsnog BBC first te kunnen kijken?

 2. Ray m
  20/08/2021 om 10:49 pm

  Hoe kan ik zonder Mediabox van welke provider dan ook,tv kijken op de slaapkamer,heb geen internet meer maar wel de media boxen, adapters en kabels,. Kan ik de tv zonder zenders, via de tv in de woonkamer, waar ik wel de zenders vast heb gezet, met dezelfde kabel waar ik nu tv mee kan kijken, zonder internet of media box installeren? Want alleen in de woonkamer kan ik tv kijken, of had ik dat meteen moeten doen toen ik ook de zenders instelde van de woonkamer?heb geen Chromecast en op de slaapkamer heb ik een oude tv, als iemand mij helpen wil graag,u kunt ook mailen naar r_,meylink@hotmail.com, alvast bedankt!

 3. Henk Beumers
  08/12/2020 om 8:54 pm

  Ik heb een tijdlang ziggo analoge tv gehad ivm het kunnen opnemen van bepaalde programma’s die ik graag wil opslaan. Sinds ziggo digitaal is gaan uitzenden kan dit niet meer omdat een code voorkomt dat je iets kunt branden/kopiëren. Een rotstreek natuurlijk want je betaalt er voor door de media apparaten die je koopt. Een opname branden is niet illegaal.
  Providers blijven het nog wel opnemen noemen om geen slapende honden wakker te maken, maar in feite maak je gewoon een link aan die je dan later kunt activeren zoals op een computer. Alleen heeft het met opnemen niets meer te maken. Opnemen houdt in dat je iets kopieert naar een ander medium. Vervolgens kun je daar over beschikken. Dat is met een link niet het geval. Dat niemand zich tekort gedaan voelt komt alleen maar omdat niemand begrijpt wat er gebeurd.
  Sinds kort ben ik overgestapt op een all in one abonnement bij ziggo. Vanaf dat moment gaat alles fout. Ik ben bij het gesprek voorafgaand aan het besluit niet gewezen op de verschillende mogelijkheden die in dit artikel op een rijtje gezet worden. Er is een mediabox in mijn huis geïnstalleerd zonder ook maar over een andere optie te praten. Ook niet door de installateur. De coaxkabel die het tv signaal verzorgde lag al in huis. Het werkte uitstekend. Er moest een nieuwe gecertificeerde kabel gelegd worden die in de mediabox geplugd wordt en vervolgens gaat er inderdaad een HDMI naar de tv. Maar het signaal is niet te vergelijken met het signaal dat ik daarvoor had. Mijn teletext is vrijwel nooit aanwezig of verdwijnt elke 20 sec. Ik heb regelmatig storing in beeld en geluid. Storingen die wijzen op een bandbreedte probleem volgens mij. Klagen is een procedure van volhouden. Dagen aan een stuk. Uren wachten. Geen oplossing. Dit is al maanden aan de gang. Ik krijg nu SMSjes dat de storing wordt opgelost. De datum schuift elke keer 1 of 2 dagen op. De laatste keer met 10 dagen. Ik geloof niet meer dat het wordt opgelost terwijl het zo eenvoudig had kunnen zijn. Klantgericht denken in oplossingen is er in elk geval niet bij.
  En inderdaad. Ik had me natuurlijk eerst kunnen inlezen over de mogelijkheden. Maar waarom zou ik? Ik had al digitale tv die me prima beviel. Ik heb alleen telefoon en internet erbij genomen. Waarom zou ik ook maar vermoeden dat er blijkbaar twee digitale manieren zijn om het signaal je huis in te krijgen. Via de zelfde coax verbinding nota bene.
  Dus, ook al kan en is er een keur aan producten. Dat wil nog niet zeggen dat je het ook krijgt.

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.