CI+ Module: In HD tv kijken zonder extra kastje en kabels!

Vragen & antwoorden 43 reacties

Met de CI module kunt u in digitale HD kwaliteit televisie kijken zonder dat u een extra tv ontvanger hoeft aan te sluiten op u televisie. Met de CI+ module bespaart u dus een extra kastje en een paar lelijke tv kabels van de ontvanger naar de televisie. Een ander groot voordeel van de CI+ module is dat u ook nog eens een extra afstandsbediening bespaart, voortaan kunt u gewoon de originele afstandsbediening gebruiken die bij u TV hoort. In dit artikel leest u alles wat u echt moet weten over de CI module (installeren van de module, wat het is, en waar uw tv aan moet voldoen) en bij welke providers u gebruik kunt maken van de CI+ Module. (De CI module is hetzelfde als de CI+ module in onderstaande tekst zullen beide termen voorkomen).

Op deze pagina:

Wat is de CI module?

Met de CI module is het mogelijk om digitaal televisie te kijken zonder een extra ontvanger/decoder/kastje/tuner op de televisie aan te hoeven sluiten. In de nieuwere televisies zit zo een ontvanger al verwerkt in de televisie. Die ontvanger werkt in combinatie met een CI module en geldige smartcard.

Ondanks dat u niet meer van een externe ontvanger gebruik hoeft te maken om televisie te kijken betekent het niet dat u met de CI+ geheel draadloos tv kunt kijken. U kunt alleen (digitaal) tv kijken met de CI module als u de coax kabel in de televisie steekt. Heeft u geen coax aansluiting? Dan kunt u dus bij voorbaat geen gebruik maken van de CI module. Tenzij u een abonnement heeft op Digitenne van KPN of Telfort, over deze uitzondering leest u meer verderop in dit artikel.

Kan ik gebruik maken van de CI module?

Wilt u gebruik maken van de CI module omdat u graag wilt genieten van de voordelen die de CI module biedt? Dan moet u er rekening mee houden dat u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 1. U zit bij een provider die de CI+ module ondersteunt. Lees hieronder welke tv providers dat zijn.
 2. U heeft een televisie met een CI ingang (Common Interface) die geschikt is voor de CI module. Meestal zijn dit de wat nieuwere televisies, de meeste oude televisies beschikken niet over zo’n een ingang. Check bij uw provider of u televisie geschikt is voor de CI module. (Het zijn teveel merken en modellen om hier te weergeven.)

Providers waarbij u gebruik kunt maken van de CI module

Niet bij elke provider kunt u gebruik maken van de CI module, de CI module werkt namelijk alleen in combinatie met een coax aansluiting. Bij KPN, Tele2, Telfort, Vodafone en Xs4all kijkt u via een andere techniek (IP-TV) televisie dan bij Ziggo en UPC. Bij eerstgenoemde providers kijkt u televisie via een netwerkkabel, deze providers ondersteunen daarom dus ook geen CI Module. Digitenne van KPN en Telfort is een uitzondering, daarbij kunt u wel gebruik maken van een CI module. Hieronder ziet u een overzicht van providers die de CI module ondersteunen.

CI Module Ziggo

Bij Ziggo heeft u de keuze uit twee verschillende CI modules, de Interactieve Televisie module en de Digitale CI module. Wilt u gebruik maken van één van deze modules dan moet u televisie uiteraard CI+ gecertificeerd zijn.

Met de Interactieve Televisie CI module kunt u in HD digitaal tv kijken zonder dat u een extra tv ontvanger nodig heeft. Daarnaast kunt u gebruik maken van de interactieve tv diensten van Ziggo zoals terugspoelen, pauzeren tv gemist etc.

U kunt ook kiezen voor de Digitale CI module. In dat geval kunt u alleen digitaal tv kijken maar beschikt u niet over de interactieve diensten van Ziggo.

Natuurlijk ook bij Ziggo geldt dat voor het gebruiken van de modules nog altijd een COAX kabel nodig is. Ondanks dat deze website voornamelijk gaat over draadloos tv kijken is het dus niet mogelijk om met de CI+ module van Ziggo draadloos tv te kijken aangezien er nog altijd een coax kabel naar de televisie loopt.

CI Module UPC

Bij UPC kunt u ook gebruik maken van de CI module, daarmee kunt u televisie kijken in HD kwaliteit zonder dat u een externe decoder hoeft te gebruiken om televisie te kunnen bekijken. Ten opzichte van Ziggo heeft UPC één nadeel u beschikt als u gebruik maakt van de CI+ module niet meer over de interactieve diensten van UPC. Hiervoor heeft u nog altijd de externe UPC Mediabox nodig. Verder werkt de CI module van UPC hetzelfde als hierboven beschreven. Steek de CI module met geldige UPC smartcard in de Common Interface (CI ingang van de televisie)van uw televisie en stop de coax kabel in uw televisie.

CI Module Digitenne KPN en Telfort

Als u gebruik wil maken van de CI module bij KPN en Telfort dan heeft u een abonnement nodig op Digitenne. Heeft u een normaal TV+Internet (en Bellen) pakket bij KPN of Telfort dan kunt u geen gebruik maken van de CI module.

De CI module in combinatie met Digitenne wordt ook wel de Digitenne insteekkaart genoemd. Als u gebruik wil maken van Digitenne dan kunt u kiezen tussen een losse ontvanger en de insteekkaart. U ontvangt altijd een kleine antenne die het Digitenne signaal uit de lucht oppikt afhankelijk van uw keuze tussen de losse ontvanger of insteekkaart sluit u de antenne aan op de ontvanger of rechtstreeks op uw televisie (in het geval van een insteekkaart). Voor de CI module bij Digitenne betaalt u geen meerprijs ten opzichte van een losse ontvanger.

CI+ module Delta en Caiway

Ook bij andere kabelproviders zoals Delta en Caiway kunt u gebruik maken van de CI+/CAM module mits u televisie hiervoor geschikt is en u een coax aansluiting in huis heeft. Informeer bij uw kabelprovider naar de mogelijkheden.

Canal Digitaal CI+ Module

Ook als u via de schotel digitale televisie kijkt kunt u gebruik maken van de CI module. De CI Module van Canal Digitaal kunt u online bestellen in de webshop van Canal Digitaal, deze kost op dit moment €59. Let er wel op dat uw televisie gecertificeerd is voor de CI module van Canal Digitaal.

CI Module Installeren

De CI module installeren is in de meeste gevallen niet erg moeilijk. Ondanks dat er per tv aanbieder kleine verschillen kunnen zijn komt de installatie van de CI module op het volgende neer:

 • Zoek de Common Interface ingang van uw televisie, deze bevindt zich aan de achterkant van uw televisie of aan de zijkant.
 • Schuif een geldige smartcard van uw provider in het omhulsel van de CI module.
 • Stop nu de hele module vaak bestaat dit uit een omhulsel met de smartcard in de common interface.
 • Sluit nu ook de coax kabel aan op de televisie.
 • Zet u televisie aan en selecteer met de afstandsbediening van de televisie de uitgang: TV of Televisie.
 • Uw televisie zal nu automatisch opzoek gaan naar de beschikbare zenders of u moet de televisie opdracht geven tot het zoeken van zenders.

Raadpleeg voor exacte installatie instructies altijd de handleiding van uw provider.

CI Module Kopen

De CI module kunt u op verschillende manieren kopen. Uiteraard is het het makkelijkst om de CI module direct bij u televisieprovider te kopen. Dit kan online maar u kunt vaak ook in de winkel terecht bij uw provider. Daarnaast kunt u losse CI module ook online en in elektronica zaken kopen, let er dan wel op dat deze module ook geschikt is voor uw provider en uw televisie.

Bij welke tv aanbieders kan ik geen gebruik maken van de CI module?

 • KPN (uitzondering is Digitenne van KPN).
 • Telfort
 • Vodafone
 • Tele2
 • Xs4all
 • Online.nl

Nog vragen over de CI module, stel ze hieronder in het reactieformulier!

43 reacties op “CI+ Module: In HD tv kijken zonder extra kastje en kabels!

 1. Ik heb een Pioneer-tv uit 2008 die een sleuf heeft voor een CI module. Bij mijn kabelaar Ziggo heb ik onlangs een CI module (let op de ) aangeschaft omdat ik een binnenkort een bijna nieuwe LG-tv van mijn schoonzus overneem. De Humax-mediabox heb ik dan niet meer nodig.
  Mijn vraag is: werkt de nieuwe CI module van Ziggo op oude tv’s? Ik heb geconstateerd dat de module gemakkelijk in de oude Pioneer gestoken kan worden.

 2. Hoi hoi,
  Een vraagje. Ik wil een TCL 50EP663 4K Ultra HD TV kopen. In de specificaties staat achter Cl Ziggo. Ik heb een KPN abonnement. Kan ik dat blijven gebruiken of? Het gaat bij mij om het internet en de app’s, lijkt mij onwijs handig nl. Alvast bedankt voor het antwoorden πŸ˜‰πŸ™ƒ

 3. Ik heb net een splinternieuwe Oled 4K LG 65 inch in me huis staan, ik wil nu ook een een ingebouwde CI plus module, Helaas kan dat bij Telfort niet , ik vind 2 AB niet meer van deze tijd. Nu lees ik overal dat die CI plus module alleen kan icm een coack kabel. Maar omdat ik in die nieuwbouw zit zijn hier alleen 2 glas aansluitingen EEN van Caiway en EEN voor de rest. Kan een CI plus modem ook via glas ? En welke provider zou je dan aanbevelen ?

 4. Ik wil met de ci module op de camping tv kijken . Ik heb een schotel antenne. Heb ik bij de ci module ook nog een canal digitaal smartcard nodig.

 5. ik heb een tv gekocht die voor ziggo werd gebruikt nu wil ik hem gebruiken voor digitenne en het lukt me niet om digitenne er op te krijgen
  wie weet wat ik fout doe

  gr theo e

 6. Ik heb bij Ziggo een goedkoper abonnement afgesloten. ipv All in one Complete heb ik nu all in one Start gekozen. Daarvoor heb ik een nieuwe CI+ module gekregen. Ik ben niet zo handig en zie er tegenop om de oude te vervangen. Wat gebeurt er als ik de module gewoon laat zitten?

 7. Ik zit net het hele artikel te lezen over de ci sloten en smartcards. Steeds wordt er verwezen naar coax aansluiting. Dat het signaal bwvs uit de muur komt. Maar hoe zit het met de decodatie van de digitale signalen uit de ether??

 8. Ik heb vandaag van KPN 2 nieuwe kastjes gekregen om dat per juli deze niet meer werken, alles aangesloten zoals in de beschrijving, krijg op het tv scherm te zien GEEN SIGNAAL, ben al uren bezig en krijg het niet voor elkaar.

 9. ik heb in mijn tv een sleuf waar de CI module in kan. Moet ik dan buiten de coax kabel ook nog een internet verbinding hebben op mijn tv?

  1. Nee een internet verbinding op je tv is niet nodig. Je hoeft alleen de coax kabel rechtstreeks op de tv aan te sluiten.

  1. Als je geen gebruik maakt van een draadloze oplossing zul je altijd een kabel moeten aansluiten op de tv of tv ontvanger.

  1. Nee helaas, de CI module kan alleen gebruikt worden als je tv direct op een coax kabel is aangesloten. T-Mobile levert geen tv via de coax kabel.

 10. Ik gebruik een standaard tv kabel abonnement vΓ‘n Ziggo. Ziggo geeft aan dat ze via de kabel nu alleen nog maar ongecodeerd digitaal signaal doorgeven en dus niet meer analoog. Heb ik dan nog steeds een Ci+ module nodig of is dat overbodig? Wellicht heb ik de Ci+ module nodig om in HD kwaliteit te kijken?

  1. Dit betekent dat je altijd een CI module of decoder nodig hebt om ΓΌberhaupt tv te kunnen kijken. Het ‘ongecodeerde’ digitale signaal moet namelijk gedecodeerd worden door een CI module of decoder voordat de tv het signaal kan omzetten in tv beelden! Bij een analoog signaal was dit voorheen niet nodig.

 11. Ik heb een nieuwe Samsung tv gekocht en deze blijkt nu een Duits model te zijn waardoor ci+ niet werkt bij Ziggo(voorheen upc gebied). Kent iemand een provider of een oplossing waarbij ci + wel werkt?

  1. Sjors,

   Welke merk type heb je dan qua CI module?
   Ik heb namelijk ook digitenne van Online.nl

   Ik heb gebeld met die rukkers van Online.nl en kunnen mij niet vertellen welke CI-module ik moet kopen om digitenne draaiend te krijgen.

   En wil dit nu gaan verwerken in de tv van mijn dochter: Samsung UE40J6240

   Jack

 12. ik heb sateliet tv. wil een nieuwe tv kopen ,met/voor ci-module , maar waar doe ik mij sateliet antenne in ? ik heb gekeken bij TV’s geschikt voor de module , maar vind nergens een aanwijzing voor sateliet contact

  1. Dan moet je kijken naar TV’s met een DVB-S aansluiting.
   DVB-T = Terrestrial. Aansltuiting via antenne (bijv. Digitenne van KPN)
   DVB-C = Coax. Aansluting via (coax)kabel (bijv. Ziggo, Delta etc.)
   DVB-S = Sattelite. Aansltuing voor Satelliet (Canal Digitaal)

 13. ik heb een televisie sony van mijn moeder gekregen ,met een Cl+ module van ziggo kan ik hiermee nu digitene gaan kijken en van de zomer via canal digitaal,kan ik nu deze CL+ module met mijn smartkaart van digitene en van canal digitaal gebruiken , of moet ik er een bij digitene en ook nog een bij canal digitaal bestellen.
  groet Theo Slotboom

   1. Volgens mijn informatie kun je inderdaad geen gebruik maken van de CI module bij Online.
    De CI module kun je alleen gebruiken bij kabelproviders zoals Ziggo, Caiway en Delta/Zeelandnet.

 14. ik heb een sony tv kdl 37s5500
  kan ik daar een kaart voor kopen in de ci module en alleen zonder
  provider digitaal tv kijken,zo ja wat kost deze dan.

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.