Macbook Pro of Air aansluiten op de TV doe je zo!

Het is eenvoudig om een MacBook te verbinden met de tv. In dit artikel lees je hoe je een MacBook kunt aansluiten op de tv. Met de juiste kabels of door gebruik te maken van een Apple TV of Chromecast wordt in no-time het beeld van je MacBook weergeven op de tv.

Via onderstaande manieren is het mogelijk om video’s via je MacBook af te spelen op de tv maar ook om foto’s te laten zien op de tv. Daarnaast kan het handig zijn om je MacBook te verbinden met de tv wanneer je een presentatie wil geven of als er groepsoverleg plaatsvindt.

Er zijn twee opties om je MacBook aan te sluiten op je tv:

  • Gebruik een adapter/kabel om je Macbook aan te sluiten.
  • Draadloos je MacBook verbinden via een mediastreamer zoals een Chromecast of Apple TV.

Macbook aansluiten op tv via een hdmi kabel

De snelste en makkelijkste manier om je MacBook aan te sluiten op de tv is door gebruik te maken van een HDMI kabel. Het grote voordeel van een HDMI kabel is dat het storingsvrij is en dat je nooit last zult hebben van haperingen of vertraging.

Hoe verbind ik mijn MacBook met de tv via een hdmi kabel?

MacBook zonder hdmi ingang

Bij de nieuwere MacBooks, de MacBook ’12 inch en de MacBook Air is de hdmi ingang vervangen door een usb-c ingang. Om toch je MacBook op de tv aan te sluiten heb je naast een hdmi kabel een usb-c naar hdmi adapter nodig.

Apple usb-c naar hdmi adapter/verloopstuk

De originele Apple usb-c naar hdmi adapter koop je hier.

Een wat goedkopere merkloze usb-c naar hdmi adapter koop je hier.

Deze adapter sluit je via de usb-c ingang aan op je MacBook, de hdmi kabel koppel je aan de hdmi ingang van de adapter en een hdmi ingang van je tv.

MacBook met hdmi ingang

Als je een MacBook hebt met hdmi ingang heb je alleen een hdmi kabel nodig. Onderstaand vind je een goede hdmi kabel, de kabel is verkrijgbaar in verschillende lengtes.

Klik hier om een hdmi kabel te bestellen.

Beeld MacBook weergeven op tv

Als zowel de MacBook als de tv aanstaat hoef je in veel gevallen met de tv afstandsbediening alleen nog maar de juiste hdmi ingang op de tv te selecteren. Het beeld van je MacBook zal nu automatisch uitbreiden naar het beeldscherm van je televisie.

Wil je het beeldscherm van je MacBook naar je tv dupliceren?

  1. Ga dan naar systeemvoorkeuren.
  2. Kies beeldschermen
  3. Klik op tabblad ‘Rangschikking’ en selecteer daar de optie ‘Synchrone Weergave.’

Uiteraard schakel je de synchrone weergave uit om het beeldscherm uit te breiden naar het tv scherm.

Geluid MacBook afspelen op tv

Om het geluid van je MacBook af te spelen op tv via hdmi ga je naar systeemvoorkeuren > Geluid > tabblad ‘Uitvoer’ > selecteer het tv scherm.

Draadloos je MacBook verbinden met de tv.

Heb je geen zin in kabels dan zijn er ook twee draadloze alternatieven waarmee je een MacBook aan de tv kunt koppelen. Door gebruik te maken van een Apple TV of Chromecast heb je meer flexibiliteit want je hoeft niet per sé in de buurt van het tv scherm te zitten.

Ondanks dat de Apple TV iets duurder is dan de Chromecast is het voor MacBook gebruikers aan te raden om een Apple TV te gebruiken. De Apple TV werkt naadloos in combinatie met MacBooks, iPhone’s en iPad’s.

De Chromecast werkt tegenwoordig ook prima in combinatie met een MacBook enig nadeel is dat je wel verplicht bent om de Chrome webbrowser te gebruiken.

MacBook verbinden met tv via Apple TV

Hier kun je de Apple TV te bestellen.

Je MacBook met de Apple TV verbinden is heel simpel. Uiteraard moet je er eerst voor zorgen dat je Apple TV goed is aangesloten. In dit artikel wordt wordt dat kort uitgelegd (uitleg is straightforward en wordt ook meegeleverd als je de Apple TV besteld). Er vanuit gaande dat de Apple TV juist is aangesloten, verbind je een MacBook als volgt met de Apple TV:

  • Zet de televisie aan
  • Selecteer met de tv afstandsbediening de hdmi ingang waarop de Apple TV is aangesloten.
  • Nu kun je het door in de bovenste menubar van je MacBook op het Airplay logotje  te klikken en de Apple TV te selecteren het beeldscherm van je MacBook weergeven op het tv scherm.

Beeldscherm MacBook uitbreiden of dupliceren

Nu je MacBook met de Apple TV is verbonden kun je kiezen of je het scherm van je MacBook wilt dupliceren of uitbreiden naar het tv scherm. Dit kun je instellen door naar: ‘Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > (tabblad) Rangschikking’ te gaan. Vink ‘Synchrone Weergave’ aan als je het beeldscherm van je MacBook wilt dupliceren op het tv scherm. Vink het uit als je het beeldscherm van je Mac wilt uitbreiden naar het tv scherm.

Als je het beeldscherm uitbreid naar het tv scherm, kun je vervolgens vensters naar links of rechts het tv scherm inslepen.

MacBook verbinden met tv via Google Chromecast

De Chromecast werkt min of meer hetzelfde als de Apple TV. Ook daar wordt het beeld naar de tv gestreamd door zowel de MacBook als Chromecast aan te sluiten op het zelfde wifi netwerk. Meer over de Chromecast vind je hier. Ook met de Chromecast kun je het beeldscherm van je MacBook uitbreiden of synchroon weergeven op de tv. Dat werkt eigenlijk even goed als met een Apple TV daarnaast heeft de Chromecast het voordeel dat de aanschaf flink goedkoper is.

Hoe je een MacBook streamt naar de tv met Chromecast lees je hier.

Hdmi kabel, Apple TV of Chromecast gebruiken?

De hdmi kabel is de eenvoudigste oplossing met als nadeel dat je vast zit aan een kabel. Qua draadloze oplossing doen de Apple TV en Chromecast weinig onder voor elkaar. De Chromecast is gunstiger geprijsd maar verplicht je wel tot het gebruik van Chrome webbrowser op je MacBook. De Apple TV is voor echte Apple fanaten en is naast te bedienen vanaf je MacBook, iPad of iPhone ook makkelijk te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties op “Macbook Pro of Air aansluiten op de TV doe je zo!

  1. Ik heb macbook pro met de LG TV verbonden via een HDMI kabel. Je hebt direct beeld, maar dat verkleint dan automatisch zo sterk dat navigatie eigenlijk niet meer mogelijk is.