Streamen naar een tv scherm met de Google Chromecast

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Chromecast Ultra

De Google Chromecast is de beste manier om live televisie, video en apps naar je tv scherm te streamen. Met de Chromecast kun je live televisie, bijvoorbeeld via de ZiggoGo app, maar ook Netflix, Youtube en NPO kijken. Je bedient de Chromecast vanaf je telefoon, tablet of laptop. In dit artikel leg ik uit wat de Chromecast is en hoe de Chromecast werkt.

Wat is een Google Chromecast?

De Chromecast is een klein apparaatje die je in de hdmi ingang van een tv plugt. De Chromecast wordt geleverd zonder externe afstandsbediening in plaats daarvan bedien je de Chromecast met je telefoon, tablet of laptop.

Dit is hem! De nieuwste Google Chromecast (2018).

In combinatie met een telefoon of tablet is de Chromecast vooral handig om populaire video streamingdiensten zoals Youtube, Netflix en Videoland op een groot tv scherm te kunnen bekijken. Naast deze streamingdiensten ondersteunen steeds meer apps de Chromecast. Met de Chromecast kun je naast een tablet of telefoon ook een laptop met de tv verbinden.

Hiermee kun je bijvoorbeeld het beeldscherm van je laptop synchroon weergeven of uitbreiden naar een tv scherm. Handig bij ook bij presentaties en vergaderingen.

Bij het instellen van de Chromecast verbind je de Chromecast met het wifi netwerk waarmee ook jouw iPhone, iPad, Android telefoon of tablet en laptop verbonden zijn. Dit zorgt ervoor je telefoon connectie kan maken de met de Chromecast en jij de Chromecast via je telefoon of tablet kunt bedienen. Ieder apparaat met Chromecast ondersteuning dat verbonden is het met hetzelfde wifi netwerk kan in principe de Chromecast bedienen.

Hoe werkt de Google Chromecast?

De Chromecast werkt als het tv scherm aanstaat en je met de afstandsbediening van de tv de hdmi ingang hebt geslecteerd waarop de Chromecast is aangesloten.

Om bijvoorbeeld Youtube af te spelen op de tv ga je op je telefoon naar de Youtube app en kies je een video. Als de televisie aanstaat zul je in de Youtube app het Chromecast icoontje zien. Zodra je klikt op het Chromecast icoontje verschijnt er een lijst met alle Chromecasts die geïnstalleerd zijn op het wifi netwerk, kies jouw Chromecast en de video zal worden afgespeeld op de tv.

Chromecast icoontje

Ook bij andere apps die je naar de tv kunt streamen met de Chromecast vind je zo’n Chromecast icoontje. Dit geldt ook voor apps op iPads en Android tablets.

Chromecast apps

Naast Youtube kun je nog veel meer apps met de Chromecast op de tv afspelen. Zo kun je met de Chromecast bijvoorbeeld ook Netflix, Videoland, Fox Sports en NPO gemist op je tv kijken.

Naast videostreamingsdiensten werken ook apps als Facebook en Spotify op de Chromecast. Hier vind je een overzicht van een aantal populaire apps die de Chromecast ondersteunen.

Chromecast Ultra

Vanaf de 2de generatie Chromecast bestaan er twee verschillende versie Chroemcasts. De ‘normale’ Chromecast en de Chromecast Ultra. Beide Chromecasts, installeer, werken en bedien je op exact dezelfde manier. Het grote verschil tussen de Chromecast en Chromecast Ultra is de beeldkwaliteit.

De normale Chromecast ondersteund 1080p HD kwaliteit en de Chromecast Ultra gaat tot 4K. 4K beeldkwaliteit is tot 4x scherper dan 1080p HD.

Het is alleen nuttig om de Chromecast Ultra te nemen als je:

 • Een tv hebt die 4K ondersteund, of binnenkort* een 4k tv gaat kopen.
 • Series op Netflix of Videoland in 4K kwaliteit wilt bekijken en je ook een 4K abonnement hebt bij een van de videodiensten.
 • 4K video’s van Youtube op je 4K tv scherm wilt kijken.

*Veel nieuwe televisies die nu worden verkocht ondersteunen 4K.

Chromecast aansluiten en instellen

Chromecast aansluiten
Aansluiten is zo gepiept!

Benodigde tijd: 5 minuten.

Het voor het eerst aansluiten van de Chromecast doe je aan de hand van de Google Home app die je installeert op je telefoon of tablet. Maar eerst plug je de Chromecast in je televisie.

 1. Plug de Chromecast in je tv

  Steek de Chromecast in een hdmi ingang van je televisie.

 2. Voorzie de Chromecast van stroom via usb of stopcontact

  De Chromecast wordt voorzien van stroom via de usb kabel die je in de tv stopt. Als jouw tv geen usb ingang heeft gebruik je de meegeleverde adapter voor in het stopcontact.

 3. Selecteer de juiste hdmi ingang

  Selecteer met de afstandsbediening van je tv de hdmi ingang waarop de Chromecast is aangesloten. Het opstartscherm van de Chromecast verschijnt nu in beeld.

 4. Download de Google home app

  De Google Chromecast start op op je televisie en verwijst je door naar Chromecast.com/setup. Daar vind je de link naar de Google Play store of AppStore om de Google Home app op je telefoon of tablet te installeren.

 5. Open de Google Home app op je telefoon of tablet

  Na het downloaden van de Google Home app gaat die zoeken naar Chromecast apparaten in de buurt. Klik op jouw Chromecast in de app. Op zowel de tv als in de app verschijnt nu een code, komt die code overeen dan kun je doorgaan en maakt jouw telefoon of tablet verbinding met de Chromecast

 6. Start met casten

  Nu de Chromecast is geïnstalleerd ben je klaar om te streamen naar je tv. Elke app waar je het Chromecast icoontje tegenkomt kun je streamen (‘casten’) naar je televisie.

Verbind je laptop draadloos met de tv via de Chromecast

Vanaf je laptop kun je ook eenvoudig tabbladen, bestanden en je beeldscherm (vanuit Google Chrome) weergeven op je tv met de Chromecast. Indien je Chromecast al is geïnstalleerd krijg je dit snel voor elkaar.

Om je internet browser te kunnen weergeven op je tv moet je gebruik maken van de Chrome internetbrowser.

In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd hoe je vanaf je Windows laptop of MacBook je beeldscherm op tv weergeeft met de Google Chromecast.

Stream vanaf je smartphone naar de tv

Vanaf je Android telefoon of iPhone is het heel eenvoudig om draadloos video en apps te streamen naar je televisie. Youtube video’s, of Netflix films en series kun je eenvoudig afspelen op je televisie.

Wil je weten welke apps op jouw telefoon geschikt zijn om via de Chromecast naar je tv te streamen? Gebruik dan de Google Home app. In de Google Home app zie je welke apps er op jouw telefoon zijn geïnstalleerd die geschikt zijn om te streamen naar je tv.

Kies één van de geïnstalleerde apps en start met het streamen van de app naar de tv. Door op het cast icoontje  te drukken en jouw Chromecast te selecteren.

Met Android telefoons is het ook mogelijk altijd het hele scherm van je telefoon te weergeven op je tv door gebruik te maken van screen mirroring. Met een iPhone is het alleen mogelijk om apps naar de tv te streamen waarbij een Chromecast icoontje staat.

TV kijken met de Chromecast

Via de Chromecast kun je ook live tv kijken. Dit doe je door gebruik te maken van een tv app op je telefoon of tablet. Vanuit de tv app stream je live televisie naar je tv scherm. Een handige oplossing wanneer je tv wilt kijken maar geen tv aansluiting hebt. In dit overzicht zie je welke tv apps je met de Chromecast kunt streamen. Hier lees je hoe je de ZiggoGO app op je tv bekijkt met de Chromecast.

tv kijken met Chromecast
Tv kijken met Chromecast

Chromecast gebruiken zonder wifi?

Als er geen wifi netwerk beschikbaar is kun je de Chromecast ook verbinden met een hotspot. Op deze manier kun je toch de Chromecast gebruiken via een 3G of 4G mobiele data verbinding. Om op deze manier je Chromecast te gebruiken heb je wel een extra telefoon of tablet nodig.

 • Eén mobiele telefoon stel je in als mobiele hotspot (tip: gebruik een telefoon met een ruime mobiele databundel).
 • Verbind de andere telefoon of tablet met de mobiele hotspot.
 • Stel nu ook de Chromecast in en gebruik de hotspot als wifi netwerk.
 • Nu beide apparaten (telefoon en Chromecast) verbonden zijn met de wfi hotspot kun je starten met het streamen naar de Chromecast.

Ik heb geen usb aansluiting op mijn tv, kan ik de Chromecast gebruiken?

Ja de usb aansluiting wordt gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien. Maar de Chromecast kan ook van stroom worden gezien met de meegeleverde stroomadapter, hiermee kun je de Chromecast ook gewoon aansluiten op het stopcontact. Een hdmi ingang op je televisie is wel vereist, met een oude tv’s zonder hdmi ingang kun je de Chromecast dus niet gebruiken.

Als je nog niet overtuigd ben van de Chromecast som ik hier graag nog even op waarom de Chromecast zo geweldig is.

TV kijken en streamen met de Chromecast

De Chromecast maakt het heel eenvoudig mogelijk om videostreamingdiensten zoals Netflix, Disney+, Videoland en Youtube naar je tv te streamen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om tv te kijken via de Chromecast door live tv vanuit de app van bijvoorbeeld Ziggo of KPN naar de tv te streamen. Erg handig als je geen tweede tv ontvanger wilt bestellen of geen tv aansluiting hebt op de plek waar je wil tv kijken.
tv kijken met Chromecast

Welke Chromecast kopen?

Je kunt kiezen uit de normale Chromecast of de Chromecast Ultra. Het verschil is dat de Chromecast Ultra je de mogelijkheid biedt om te streamen in 4K. Hiervoor moet je dus wel een 4K televisie hebben. Klik hier om de normale Chromecast te kopen, en hier voor de Chromecast Ultra.

Werkt de Google Chromecast ook op Apple apparaten zoals een iPhone?

Ja ondanks dat de Chromecast een apparaat is van Google werkt de Chromecast ook op (Apple) iPhones. Er is voor iPhones gewoon een ios app beschikbaar in de AppStore.

354 mensen hebben al gereageerd.
 1. Marnix
  04/03/2023 om 1:22 pm

  Beste. Ik kan mijn telefoonscherm niet spiegelen op mijn tv zodoende ik geen internet nodig heb voor gedownloade films via netflix

 2. AGD
  16/10/2022 om 9:22 pm

  Kan je dit ook in het buitenland gebruiken…….?

 3. joost
  03/10/2022 om 3:51 pm

  nl ziet heeft moeite met verbinding, blijft dan draaien , valt vaak uit, heb ik niet met andere , Netflix bv
  hebben meer mensen dit ?

 4. Sofie
  28/09/2022 om 7:03 pm

  Kan iemand me helpen..
  Ik heb een Chromecast v3; casten lukt me niet op een camping met 4G
  Ik verbind mijn gsm met 4G, daarna mijn tablet op de hotspot en dan mijn chromecast…maar dit lukt me niet!
  Wat doe ik verkeerd?
  Ik heb dit thuis met de WiFi verbinding geprobeerd en het lukte me direct
  Ik heb ondertussen ook een nieuwere versie van de chromecast gekocht, misschien dat het me beter lukt?
  Ik weet het niet….

  • Sjoerd Andringa
   14/12/2022 om 7:17 pm

   Dit gaat je niet lukken. De camping levert je geen lokaal netwerk maar alleen een verbinding met internet.

 5. Jolanda
  20/06/2022 om 9:29 pm

  We hebben beneden een chromecast voor oa viaplay , nu wil mijn man boven ook een tv met chromecast, kan die dan wel op dezelfde telefoon of lukt het niet met 2 chromecasts of dezelfde telefoon en moet er een aparte telefoon boor komen?

  • Ruud zelf
   14/07/2022 om 8:33 pm

   Ja, ik heb ook 2 TV’2 met chromecast en 1 gsm. Je kiest bij het casten naar welke TV (logische naam geven) je wilt casten. Dit kan uiteraard niet naar beide TV’s tegelijkertijd!

 6. Henk Smit
  29/04/2022 om 1:07 pm

  Beste,

  Hoe stop ik met kijken via chromecast.

 7. Wessel
  09/03/2022 om 8:28 am

  Het stoppen van het streamen lukt niet! Zelfs niet als ik mijn iPad uitzet. Hoe kan dat?
  Op mijn iPad geeft het icoontje aan dat het apparaat is losgekoppeld, maar op de tv blijft het streamen gewoon doorgaan???

  • Ruud zelf
   14/07/2022 om 8:29 pm

   Dan staat de TV nog steeds op de chromecast bron geschakeld en moet je een andere bron kiezen. Ik hoef maar te zappen en de TV (Samsung) gaat dan zelf de bron veranderen naar kabel-invoer.

 8. AnnaMarie
  20/02/2022 om 7:01 pm

  Wil graag Netflix op tv zetten maar kan het niet klaar krijgen met de Google Chrome Chromecast .
  Hoe kan ik het doen,ben aangesloten bij T-Mobiel.die heeft niet Netflix.
  Heb wel een smart tv.

  • Angel
   16/06/2022 om 10:27 am

   Gewoon app op telefoon installeren en dan openen, icoon tv aanklikken en hij komt op tv.. bij mij in iedergeval wel zo😊

 9. Gera
  06/02/2022 om 5:03 pm

  Wij hebben nog een andere ingang voor hdmi. Deze is groot en anders dan op dat apparaat zit om via tv youtube ed te kijken. Nu is mijn vraag is daar een oplossing voor?

 10. Rene
  04/02/2022 om 4:25 pm

  Kan ik ook via mijn telefoon met4G en dan van mijn telefoon een hot spot maken naar de Chromecast en dan ziggo streamen naar de TV.
  Dus als je geen vast netwerk hebt

 11. Ferry
  15/09/2021 om 4:40 pm

  Ik probeer via mijn hotspot van mijn telefoon via mijn iPad verbinding te maken met de chromecast. Dit lukt niet omdat de chromecast mijn hotspot niet ziet. Kan dit komen doordat ik op deze plek geen goede 4G ontvang, nl 2 streepjes? Het is eerder op een andere camping wel gelukt.
  Mvg Ferry

 12. E. Staron
  26/06/2021 om 10:36 am

  hoe verwijder ik prg. die terug gekeken heb via de ziggo media box .

 13. Rikketkumpan
  10/06/2021 om 3:35 pm

  Zit er vertraging in? Zo ja, hoeveel?

 14. Nathalie
  24/05/2021 om 9:12 am

  Beste,nu Telenet analoog heeft afgeschaft en we het DVB c signaal op ons tv toestel niet kunnen ontvangen. vraag ik me af dit een oplossing is voor ons. Volgens wat ik begrijp zou ik tv kunnen kijken via de Telenet app op onze tv als ik een Chromecast plaats? Enkel onze wifi in huis is erbarmelijk ( nieuw huis, kooi van Faraday) kan dit ook gewoon via ethernet kabel

  • chris
   22/01/2022 om 5:09 pm

   ik heb een ethernet kabel naar boven getrokken en daar een wifi router op gezet.dan de chromecast aangesloten en werkt super!!!!

  • Ronald
   19/05/2022 om 7:30 am

   De Ultra versie van de chromecast heeft een stroomadapter waar ook een aansluiting voor een ethernetkabel in zit.

 15. Anja
  02/05/2021 om 8:11 am

  Wie weet waarom dit is ?
  Mijn Google Chrome doet het blij de ene applicatie wel en bij de andere niet.
  Het apparaat werkt wel want Netflix, YouTube etc. waren geen geen probleem, maar bij de livestream die ik gisteren wilde zien was er geen optie om te casten. Wie heeft dit ook en weet hoe ik dit kan oplossen ?

 16. nico
  24/04/2021 om 2:50 pm

  hallo,
  ik probeer chromecast te installeren in google home op m’n telefoon, maar bij ‘verbinding maken met chromecast…’ blijft hij maar draaien en gebeurt er verder niets. wat nu? HELP

  • chris
   22/01/2022 om 5:11 pm

   op source drukken van je afstandbediening rechts of links boven

 17. Pierre
  23/03/2021 om 11:35 am

  heb ik hier wat aan in mijn camper, heb ik geen schotel meer nodig , en hoe gaat dit in het buitenland
  kan ik hiermee ook het Wifi signaal op de camper beter ontvangen met een chromacast???
  ik lees veel verhalen hier over maar schiet ik hier wat mee op ?

 18. Roger
  11/03/2021 om 12:07 pm

  Beste,
  Moet de gsm in de buurt van de tv blijven tijdens het casten?
  Mag hij na verbinding te hebben gemaakt uit gezet worden?
  Grt
  Roger.

  • klaas
   04/04/2021 om 9:34 am

   nee dat hoeft niet , probeer maar eens om de telefoon uit te zetten, dan gaat het streamen gewoon door.

 19. Natas
  02/01/2021 om 6:09 pm

  Hoe kan ik op mijn tv op Google komen? En vervolgens naar sites gaan en de video s die daar op staan afspelen? Ik heb n aantal apps op mn tv maar daar lukt t niet mee om op Google te komen?

Er zijn meer reacties op dit artikel

Reageer! Help anderen of stel je eigen vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen jouw naam wordt zichtbaar. Anoniem reageren kan ook.