Sporten voor de tv: blijf fit voor de beeldbuis

Hulpmiddel #1 Apple TV

Sporten voor de tv is een uitstekende manier om toch fit te blijven als de sportscholen dicht zijn, als het vies weer is of als je geen zin hebt om de deur uit te gaan. Maar wat zijn precies de mogelijkheden? Welke handige websites en apps zijn er en hoe krijg je de fitness oefeningen op tv? Hieronder geef ik je een aantal mogelijkheden.

Sporten met heel Nederland in beweging

Nederland in beweging brengt al 20 jaar mensen ’s ochtends in beweging en maakt sporten voor de tv erg makkelijk. Zorg ervoor dat je elke werkdag om 09.10 in de sportoutfit klaar staat met de tv afgestemd op NPO2 want dan kun je gelijk een kwartier meebewegen met Olga Commandeur en Duco Bauwens! Vooral een aanrader voor senioren omdat de oefeningen goed te volgen zijn.

Verslapen en de Nederland in beweging gemist? Kijk dan Nederland in beweging terug op de tv met de NPO app en de Google Chromecast. Ook erg handig voor mensen die ’s ochtends vroeg al aan het werk zijn of liever in het weekend of ander moment willen sporten voor de tv. Omdat er de afgelopen jaren heel wat afleveringen zijn gemaakt kun je heel wat uurtjes sporten met Heel Nederland in beweging!

Workouts volgen met Youtube

Op Youtube vind je ontelbaar veel en goede workouts en fitness instructies voor elke doelgroep. Daarnaast kun je de workouts die op Youtube staan makkelijk op tv afspelen. Als je een smart tv hebt kan dat daarmee en anders raad ik je een Chromecast of Apple TV aan. Ook kun je gewoon je laptop met een hdmi kabel verbinden met de tv en via je laptop youtube afspelen op tv. Hier lees je meer over hoe je Youtube kunt afspelen op de tv.

Youtube workouts

Om het je iets makkelijker te maken hieronder een lijstje met kanalen en video’s in het Nederlands waardoor je direct kunt gaan bewegen voor de tv.

 • Beginner workout vetverbranding. In deze video loodst Marloes je door de workout heen. Bekijk ook haar kanaal ze heeft nog veel meer workouts op haar kanaal staan.
 • Eem Zumba workout voor beginners. Je moet houden van de muziek op de achtergrond. Op de laptop kun je makkelijk andere muziek opzetten maar op de tv is dat wat lastiger. Enige ruimte in de woonkamer is vereist want het is de bedoeling dat de heupjes los gaan.
 • HIIT workout. HIIT staat voor hoge intensiteit intervaltraining, erg populair vandaag de dag. Hiervan krijg je een betere conditie en neemt je spierkracht toe. Volg hier een 30 minuten durende HIIT workout.
 • Gevarieerde cardio workout. In deze 35 minuten durende video volg je een gevarieerde cardio workout met wat spier versterkende oefeningen. Succes!

Het Engelstalige aanbod is uiteraard nog veel groter en specifieker. Het enige nadeel van Youtube is de reclame tussendoor en middenin in de videos. Je kunt dan natuurlijk even rust pakken of wat push – ups doen maar als je net lekker in de workout zit is het hoogstens irritant.

Fitchannel op tv

Op Fitchannel vind je allerlei workouts die jou kunnen helpen om fitter te worden, af te vallen of spieren op te bouwen. Qua workouts is het een beetje te vergelijken met Heel Nederland in beweging. Je kunt meedoen met de workouts en tijdens het uitvoeren van de oefeningen worden tips en aanwijzingen gegeven. In tegenstelling tot Heel Nederland in beweging is Fitchannel meer een platform dan een programma. Zo vind je er allerlei verschillende workouts en kan het interessant zijn voor bijna iedere doelgroep (gezien die variatie aan workouts). Groot nadeel, het is allemaal niet gratis! Het is net wat goedkoper dan het goedkoopste abonnement bij een sportschool maar het verschil is wel dat je bij een sportschool toegang krijgt tot allerlei faciliteiten en bij Fitchannel niet.

Heel kort door de bocht is Fitchannel een website met fitness video’s. Voor de tv sporten met Fitchannel kan door gebruik te maken van een van de volgende oplossingen:

 • Smart tv met browser. Ga via de browser van je smart tv naar fitchannel.com
 • Scherm delen met je tv met de Apple TV. Dit kan met een iPad, iPhone of Macbook.
 • Chromecast en Chrome webbrowser. Je kunt Chrome tabbladen casten naar de tv met de Chromecast.
 • HDMI kabel. Speel het beeld van je laptop op de tv af door je laptop via een hdmi kabel met de tv te verbinden.

Ik hoop dat ik je met deze oplossingen en mogelijkheden heb kunnen inspireren. Tv kijken is dus helemaal niet voor luie mensen!

TV kijken zonder kastje

Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast

Wil je graag tv kijken zonder kastje? Tv kijken zonder kastje is handig als je één afstandsbediening wilt gebruiken, je tv wilt ophangen of als je een tv ontvanger gewoon lelijk vindt en graag af wilt van alle kabels rondom je televisie. TV kijken zonder kastje kan zowel bij Ziggo als bij KPN, maar bij KPN zijn de mogelijkheden iets beperkter.

Ziggo tv zonder kastje

Bij Ziggo sluit je normaal gesproken de Mediabox met een hdmi kabel aan op de tv. Gelukkig heb je bij Ziggo best wat mogelijkheden om zonder kastje tv te kijken. Je kunt als Ziggo klant gebruik maken van de volgende oplossingen om zonder kastje tv te kijken:

 • Chromecast
 • CI module
 • Coax kabel direct aansluiten op de tv

Daarnaast kun je gebruik maken van de Apple TV om bij tv te kijken bij Ziggo. Dit is overigens wel een kastje maar geen tv ontvanger, daarom tellen we de Apple TV als halve oplossing.

TV kijken bij KPN zonder kastje

Ook bij KPN kun je prima tv kijken zonder kastje (aka tv ontvanger). Echter kun je bij KPN kun je in tegenstelling tot Ziggo slechts op één manier tv kijken zonder kastje: door gebruik te maken van de Google Chromecast.

Is je doel eigenlijk om draadloos tv te kijken en wil je graag kabels wegwerken? Lees dan even dit artikel over de draadloze verbindingsset.

TV kijken met de Chromecast

De Chromecast is een mediaspeler waarmee je apps op je tv scherm kunt bekijken en afspelen. Zo kun je met de Chromecast ook de Ziggo Go app en de KPN ITV app gebruiken. Zoals je misschien weet kun je met deze tv apps tv kijken. Dit betekent dat je dus ook tv kunt kijken met de app op je tv scherm.

De Chromecast is maar een klein apparaatje. En kun je gemakkelijk aansluiten op de tv.

TV kijken zonder kastje, de Chromecast zie je echt niet!

Ci module

Met de Ci module kun je tv kijken zonder kastje. Let op de CI module werkt alleen bij kabel tv aanbieders zoals Ziggo (en dus niet bij KPN).

Ci module
CI module

De CI module (ook bekend als een insteekkaart) is een smartcard die je in de CAM module van je tv kunt steken. De CAM module is standaard ingebouwd in de meeste tv’s en heeft dezelfde functie als een tv ontvanger. Daarmee vervangt de CI module de tv ontvanger en maakt de CI module het mogelijk om zonder kastje tv te kijken. Een ander voordeel van de CI module is dat interactieve functies worden behouden en je alleen de afstandsbediening van de tv nodig hebt om je tv te bedienen.

Let wel, de CI module maakt een coax kabel niet overbodig. TV kijken met de CI module kan alleen als er een coax kabel is aangesloten op de tv.

Coax kabel aansluiten op tv zonder kastje

Voorheen heette dit analoog tv kijken. Maar tegenwoordig kun je bij kabelaanbieders zoals Ziggo ook digitaal tv kijken door een coax kabel direct aan te sluiten op je tv. Hier komt geen kastje of tv ontvanger meer aan de pas en toch kun je in HD tv kijken.

Om gebruik te kunnen maken van deze oplossing heb je naast een kabel tv abonnement (dus geen KPN) een tv nodig met een ingebouwde DVB-C tuner. Geen zorgen, grote kans dat die in jouw tv zit ingebouwd. Want de meeste televisies hebben tegenwoordig een ingebouwde DVB-C tuner.

Door op deze manier tv te kijken bespaar je een kastje, kabels, een stopcontact en een afstandsbediening. Het nadeel hiervan is dat je een aantal interactieve functionaliteiten verliest. Door geen kastje te gebruiken kun je bijvoorbeeld niet meer gebruik maken van Replay tv, pauzeren en andere interactieve mogelijkheden. Houdt er ook rekening mee dat je niet alle zenders van je tv pakket kan bekijken, de meest bekende overigens wel. Voor een overzicht van de zenders klik je even op deze link.

Apple TV

De Apple TV is misschien niet helemaal waar je naar opzoek bent maar mogelijk toch de moeite waard om te overwegen. De Apple Tv kan minder interessant zijn omdat het toch een klein kastje betreft (zie onderstaande afbeelding) die je met een hdmi kabel aansluit op de tv.

Apple tv
Zoals je ziet is de Apple Tv toch een kastje

Toch wil ik de Apple TV hier noemen omdat je met de Apple tv:

 • TV kunt kijken zonder (coax) tv aansluiting in de buurt
 • Zonder lange kabels te hoeven trekken
 • Zonder extra tv ontvanger te hoeven afnemen (met alle bijbehorende kosten vandien) bij jouw tv provider.

Hier lees je meer over de Apple Tv en hier lees je precies hoe je de Apple TV slim kunt inzetten om live tv te kijken als klant van Ziggo.

Lang verhaal kort, gebruik de Chromecast als je tv wilt kijken zonder kastje, dit werkt namelijk bij vrijwel elke provider. En houdt er ook even rekening mee bij welke tv provider je zit want dit kan het verhaal nogal veranderen.

KPN iTV streamen naar de tv met de Chromecast

Hulpmiddel #1 Chromecast

Met de KPN iTV app kun je eenvoudig live tv kijken via de Google Chromecast. Hiervoor heb je een KPN abonnement nodig, de KPN iTV app en een Google Chromecast. Hoe je vervolgens KPN iTV kunt streamen naar je tv lees je hieronder. KPN iTV streamen naar je tv is handig als je tv wilt kijken zonder tv ontvanger of als je geen lange kabels wilt trekken.

Chromecast kopen

Stap 1
Deze stap kun je overslaan als je er al een in huis hebt. Maar de Google Chromecast kun je hier kopen. Meer over de Google Chromecast lees je in dit artikel.

Chromecast aansluiten op tv

Stap 2

Chromecast Ultra
Dit is hem! De Google Chromecast

De Google Chromecast aansluiten op je tv is kinderspel. De Chromecast plug je in één van de hdmi ingangen van je televisie. De Chromecast wordt van stroom voorzien via een usb kabel. Het is dus belangrijk om de USB kabel ook aan te sluiten op je tv, via de USB ingang van je televisie. Een wat uitgebreidere uitleg over het aansluiten van de Chromecast vind je hier.

Bij het instellen van de Chromeacast is het vooral belangrijk om de Chromecast verbinding te laten maken met het wifi netwerk waarop ook je telefoon of tablet is aangesloten.

KPN iTV app downloaden

Stap 3
Om live tv via de KPN iTV app te kunnen streamen moet je ervoor zorgen dat de KPN iTV app geïnstalleerd is op je telefoon of tablet. De KPN iTV app vind & download je voor Apple apparaten in de AppStore.

Gebruik je een Android telefoon of tablet, download dan de KPN iTV app in de Android PlayStore.

KPN iTV streamen naar tv

Stap 4

KPN iTV streamen naar Chromecast.

Nu je zowel de Chromecast heb aangesloten en de KPN iTV app klaar hebt staan op je tablet of telefoon kun je eindelijk KPN iTV streamen naar de tv.

 1. Zet daarvoor de televisie aan.
 2. Selecteer met de afstandsbediening de juiste hdmi ingang. Dit is de hdmi ingang waarop de Chromecast is aangesloten.
 3. Wacht even tot de Chromecast is opgestart en open dan de iTV app op je telefoon of tablet. (Bij het eerste gebruik zul je even moeten inloggen met je KPN account.)
 4. In de KPN iTV app kies je nu de zender die je wilt bekijken.
 5. Vervolgens klik je rechtsbovenin op het Cast icoontje (zie bovenstaande afbeelding).
 6. Voilá, live televisie via de KPN iTV app zal nu op je tv scherm verschijnen.

Ziggo Go app gebruiken op de Apple TV

Hulpmiddel #1 Apple TV

Met de Apple TV en de ZiggoGo app kun je nu live tv kijken zonder dat je een Ziggo tv ontvanger nodig hebt. Hier lees je hoe het werkt.

Heb je nog geen Apple TV? Lees dan ook even dit artikel waarin wordt uitgelegd hoe je Ziggo Go op je tv kunt kijken met de Google Chromecast. Dan kun je de afweging maken of je gebruik wilt maken van een Apple TV of de Chromecast om Ziggo Go op je tv te kijken.

Om Ziggo Go op de Apple TV te gebruiken heb je minimaal de 4e generatie Apple TV nodig. Op de eerste drie generaties Apple TV is de Ziggo Go Apple TV app niet beschikbaar. Eventueel kun je de nieuwste Apple TV hier bekijken en kopen. Daarnaast is een Ziggo abonnement vereist en werkt live tv kijken alleen in Nederland met Ziggo internet verbinding.

Apple TV aansluiten op tv

Stap 1
Om Ziggo Go te kunnen kijken moet je uiteraard eerst de Apple TV aansluiten op de televisie. Nadat je de Apple TV met een hdmi kabel op de tv hebt aangesloten en de installatieprocedure hebt doorlopen ben je er bijna klaar voor!

Apple TV aanzetten

Stap 2
De Apple TV schakel je in door allereerst de televisie aan te zetten. Selecteer met de afstandsbediening van de tv de hdmi ingang waarop de Apple TV is aangesloten. De Apple TV zal nu opstarten, je kunt de Apple TV ook inschakelen met de afstandsbediening van de Apple TV.

Ziggo Go app voor Apple tv downloaden

Stap 3
Gebruik de Apple TV afstandsbediening om naar de AppStore te navigeren. Vervolgens zoek je in de AppStore naar de “Ziggo Go” app en download je de app. De app is gratis te gebruiken en downloaden voor Ziggo klanten.

Ziggo Go kijken met Apple tv

Stap 4
Met de Ziggo Go app geïnstalleerd ben je klaar om live tv te kijken. Open de app op de apple TV. Gebruik je voor het eerst de Ziggo Go app dan moet je eerst even inloggen met je Ziggo account. Hier lees je meer over je Ziggo Account.

Eenmaal ingelogd kun je zenders aan klikken om tv te kijken en zappen met de Apple TV afstandsbediening.

ZiggoGo streamen naar de tv (oud)

Met een 3e generatie Apple TV lukte het mij om Ziggo Go naar de tv te streamen. Echter schijnen hier nogal wat mensen problemen en raad ik dus aan om alleen Apple TV’s vanaf 2015 te gebruiken om Ziggo Go te kijken op je tv.

Om Ziggo Go te kunnen streamen naar je Apple TV moet je de Ziggo Go app geïnstalleerd hebben op je telefoon of tablet

Live tv kijken op Apple TV

Benodigde tijd: 1 minuut.

Met je mobiel en tablet in je hand, de televisie aan en de Ziggo Go app geopend kun je beginnen met live tv kijken via de Apple TV. Het enige wat je nu nog hoeft te doen om Ziggo Go naar je tv te streamen is:

 1. Kies een tv zender in de Ziggo Go app

  Open de Ziggo Go app op je iPhone of iPad en kies een zender die je wilt kijken.

 2. Klik op het Airplay icoontje bovenaan het scherm

  Airplay logo
  Zo ziet het Airplay icoontje eruit (rechts bovenin het scherm).

 3. Selecteer de Apple TV waarop jij tv wilt kijken

  Je kunt nu kiezen op welk apparaat je Ziggo GO wilt afspelen. Optie 1: iPhone/tablet, Optie 2: Apple TV. Kies optie twee om Ziggo Go naar de Apple TV te streamen. Onderstaande afbeelding weergeeft het hierboven beschreven stappenplan uitgevoerd op een iPhone.

Ziggo Go streamen naar Apple TV
Ziggo Go streamen naar tv met Apple TV
Ziggo Go in 4K kijken?

Omdat de nieuwste Apple TV 4K ondersteund en je misschien thuis een 4K tv hebt vraag je je misschien af of je Ziggo Go ook in 4K kwaliteit kunt bekijken. Helaas is dat zover ik weet nog niet mogelijk. Dit komt omdat Ziggo geen 4K aanbiedt via de app. Zodra Ziggo ook 4K gaat aanbieden zou het in theorie mogelijk zijn om via de Apple TV en Ziggo tv te kunnen kijken in 4K.

Waarom werkt Ziggo Go streamen naar Apple TV niet?

Als Ziggo Go in combinatie met de Apple TV voor jou niet werkt kan dat een aantal oorzaken hebben. Allereerst moet je even checken of zowel de Apple TV als jouw telefoon of tablet waar jij de Ziggo Go app geopend hebt aangesloten zijn op hetzelfde wifi netwerk. Daarnaast raad ik aan om de Ziggo Go app up to date te houden. Hetzelfde geldt voor het besturingssysteem van jou tablet of telefoon.

Internet in huis verbeteren met wifi via het stopcontact

Hulpmiddel #1 3 Wifi Adapters

Wifi via het stopcontact verspreiden met powerline adapters is de perfecte manier om overal in huis goed internet te kijken. Lees hier hoe het werkt en welke powerline adapter jij kunt gebruiken om het wifi signaal te versterken.

Hoe werkt internet via het stopcontact

Met powerline adapters kun je naast tv via het stopcontact ook het internet signaal via het stopcontact versturen. Dat is handig om je netwerk uit te breiden of je internet snelheid in huis te verbeteren. De powerline adapters werken als een wifi versterker en sluit je eenvoudig aan. Check hieronder de video waarin het allemaal wordt uitgelegd.

https://www.youtube.com/watch?v=hlv_iqarUrk

Een powerline adapter bestaat uit minimaal twee adapters. De eerste adapter sluit je aan op de router met een utp kabel en plug je in een stopcontact. De tweede adapter plug je bijvoorbeeld op de bovenverdieping (waar je een slecht wifi signaal hebt) in het stopcontact, hierdoor zul je zien dat je wifi signaal sterk verbeterd.

Vervolgens zorgen de adapters ervoor dat het internet via het elektriciteitsnetwerk naar boven wordt verstuurt.

De tweede powerline adapter kun je verbinden met een laptop of computer. Maak je gebruik van een wifi adapter dan is een utp kabel tussen computer en de tweede adapter niet nodig. De powerline is dan zichtbaar als wifi netwerk.

Welke powerline adapters kopen?

Er zijn een aantal verschillende merken powerline adapters waarvan je gebruik kunt maken. Het maakt daarbij niet uit bij welke provider jij een internet abonnement (Ziggo, KPN, Tele2 enzovoorts) hebt afgesloten. Zolang jij een router, stopcontacten en een internet abonnement hebt zit je goed.

Geschikte adapters voor draadloos internet via het stopcontact:

Hieronder worden de verschillen tussen de adapters uitgelegd.

Verbindingsadapters met wifi of zonder wifi

Powerline adapters zonder wifi brengen alleen het internet signaal van de router naar de adapter. Vervolgens moet je nog met een utp kabel je computer of laptop met de adapter verbinden.

Bij powerline adapters met wifi heb je draadloos internet via het stopcontact en geen utp kabel nodig om de adapter met de computer, laptop, tablet of smartphone te verbinden. De adapter versterkt het wifi signaal en creëert een extra wifi punt.

Wil je een powerline adapter gebruiken om de internet snelheid te verbeteren of je netwerk via het stopcontact uit te breiden? Dan raad ik altijd aan om een wifi adapter te nemen, elk apparaat met wifi (telefoon, tablet, laptop) kan dan gebruik maken van het internet. De powerline adapters genoemd in dit artikel bieden wifi functionaliteit.

Powerline adapter met geïntegreerd stopcontact

Een adapter neemt altijd een stopcontact in beslag. Daarnaast wordt het sterk afgeraden om de adapters aan te sluiten op een stekkerblok (internet via het stopcontact zal in sommige gevallen gaan haperen). Gelukkig zijn er ook powerline adapters met een geïntegreerd stopcontact. Per saldo neemt zo’n adapter dus geen stopcontact in beslag.
TP link powerline
Bij een set met een geïntegreerd stopcontact zit er een stopcontact in de adapter. Daardoor kun je dus het oorspronkelijke stopcontact blijven gebruiken. Dit doe je door de stekker van een ander apparaat in het stopcontact van de adapter te steken.

Twee of drie powerline adapters?

Er bestaan powerline adapters die bestaan uit twee of drie adapters. Je sluit altijd één adapter op de router aan. De andere adapter plug je ergens anders in huis in het stopcontact, waarmee je het internet signaal verspreidt. Met drie adapters kun je dus twee ruimtes voorzien van internet. Een derde adapter kan handig zijn voor op zolder of op een tweede verdieping.

Snelheid van de powerline adapters?

De meeste powerline adapters hebben een overdrachtssnelheid van 500mbps of hoger. Dat is voldoende om in HD kwaliteit een video via het internet te bekijken. Duurdere adapters zoals de Devolo dLan 1200 hebben een overdrachtssnelheid van 1200mbps, voor gemiddeld internet gebruik is dat niet per sé noodzakelijk.

Hoe sluit je een tablet aan op tv?

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV
Hulpmiddel #3 Micro USB
Hulpmiddel #4 Goedkope USB-c

In dit artikel lees je hoe je zowel draadloos als met een kabel je tablet op de tv kunt aansluiten.

Je wilt met een hele groep een film op YouTube kijken, je laat in een presentatie zien waar je allemaal op vakantie bent geweest of je geeft bijles. Je kunt veel met je laptop of tablet, maar met zijn allen om een klein scherm heen zitten is het toch ook niet heel handig. Dit wil je op een groot scherm, bijvoorbeeld de televisie in de woonkamer.

Maar hoe zorg je ervoor dat het beeld wat je op je tablet hebt je ook tevoorschijn krijgt op het beeldscherm van je tv? Er zijn verschillende manieren om dit te doen, elk voor elke situatie en apparaat.

Tablet draadloos of met kabel aansluiten op tv

Voordat je gaat proberen om het beeld van je tablet op tv te doen verschijnen, moet je natuurlijk wel de juiste middelen hebben, zoals een:

Zoals je ziet kun je de tablet zowel met een kabel als draadloos verbinden met een tv, om een draadloze verbinding tot stand te brengen heb je wel een Chromecast, Apple TV of smart tv nodig.

Tablet kabel naar tv

Als je je tablet met een kabel wilt aansluiten op de tv is het belangrijk om te weten wat voor type aansluiting jouw tablet heeft. De meeste tablets hebben een usb-c of een micro usb aansluiting. Maar let op er zit verschil tussen die twee.

Daarnaast is het belangrijk om bij het aansluiten van de tablet op de tv te zorgen dat zowel de tv als tablet uit staat. Dit om kortsluiting te voorkomen. Pas wanneer de aansluiting gereed is zet je de apparaten weer aan. Selecteer met de afstandsbediening van de tv ook de juiste source om het beeld van je tablet te weergeven.

Kan ik mijn tablet aansluiten op tv?

Je tablet aansluiten op tv lijkt in het begin misschien spannend en je kan je afvragen of jouw tablet hier wel voor geschikt is. Gelukkig is hier een verlossend antwoord voor: je kan elke tablet op tv aansluiten, het is alleen afhankelijk van het soort tablet en welke tv welke manier jij het beste kunt gebruiken.

Bijna elke nieuwere tv, dus zonder beeldbuis erachter, is hiervoor geschikt. Maar op welke manieren kan je het beeld van je tablet op de tv laten verschijnen? Hieronder de beste manieren.

Tablet aansluiten op tv via micro usb naar hdmi

Micro usb naar hdmi adapter

Benodigde tijd: 1 minuut.

De eerste manier om je tablet op tv aan te sluiten is door het gebruik van een micro usb naar hdmi adapter. Daarnaast heb je ook nog een gewone hdmi kabel nodig. De hdmi kabel steek je in de adapter en de adapter sluit je aan op de micro usb ingang van je tablet.

 1. Stop het micro usb uiteinde in je tablet

  Sluit de micro usb aan op de ingang van je tablet.

 2. Verbind de micro usb adapter met de tv

  Sluit het ene uiteinde van de hdmi kabel aan op de adapter en het andere uiteinde op de tv.

 3. Zet de tv en tablet aan en selecteer de juiste hdmi ingang

  Selecteer met de afstandsbediening van de tv de hdmi ingang waarop de tablet is aangesloten.

 4. Kies de juiste instellingen op je tablet

  Zorg er daarna ook voor dat je tablet in de juiste instellingen staat, zodat het toestemming geeft om de beelden over te brengen naar het beeldscherm van de televisie.

Tablet aansluiten op tv met usb

Heeft je tablet en/of tv geen micro usb aansluiting? Dan heeft het waarschijnlijk een usb-c ingang.

In dit geval kun je het best gebruik maken van een usb-c naar hdmi adapter.

Usb C adapter
usb-c naar hdmi adapter

Je stopt de adapter in je tablet en een hdmi kabel in de adapter. Het andere uiteinde van de hdmi kabel verbind je met de tv.

Onthoud wel dat je ook hier de juiste aansluitingen voor de kabel gebruikt en je apparaten op de juiste instellingen zet.

Tablet draadloos verbinden met de tv

Wanneer je de beelden van je tablet naar tv wilt sturen, dan wil je vaak dat veel mensen met je mee kunnen kijken. Het is daarom handig dat je met de aansluiting niet recht voor het tv-scherm gaat zitten, want dan kan alsnog niemand het scherm zien.

Het hebben van een kabel die lang genoeg is helpt hierbij, maar ben je echt afhankelijk hiervan? Kun je niet gewoon zonder kabeltjes je beeld streamen? Wat blijkt, dit kan.

Je kunt ook een draadloze verbinding van je tablet naar tv maken, zodat je zelf vanaf de bank de tablet kunt bedienen, zonder dat je moeilijk hoeft te doen met kabels. Echter, heb je wel een ander voorwerp nodig om deze verbinding te maken.

Tablet draadloos verbinden met tv via Chromecast

De eerste manier is door het gebruik van een Chromecast. Dit is een door Google ontworpen kastje dat aan je tv is aangesloten, waarmee je onder andere televisie kan kijken en internet mee aansluit. Door de Chromecast is je tv een smart-tv geworden en kun je eenvoudig verbinding maken met je tablet. Op het gebied van aansluiten werkt het bij draadloos via tablet op tv kijken net iets anders dan met een kabel. Zo moet je beide apparaten al aan hebben staan tijdens het verbinden.

Wanneer je verbinding wilt maken, is het belangrijk om de browser Google Chrome te gebruiken. Via de puntjes in de browser kan je verbinding maken met alle Chromecasts in de buurt die aangesloten zijn op het wifi-netwerk. De installatie wijst zich vanzelf en voor je het weet kan je vanaf je tablet streamen naar je tv en alles op het grote beeld weergeven.

Andere manieren die vergelijkbaar werken als de Chromecast zijn onder andere een smart-tv, waardoor je geen apart kastje nodig hebt om verbinding te kunnen maken, en programma’s als Miracast of Widi.

De beste manier om je tablet en tv te koppelen

Van je tablet naar je tv streamen is niet zonder voorwaarden om de kwaliteit te garanderen. Zoals eerder besproken moet je wel over de juiste kabels of apparatuur beschikken wil je kunnen streamen van tablet naar tv.

Wanneer je met kabels werkt, moet je er aan denken dat je wel een kabel gebruikt die niet alleen past, maar ook lang genoeg is zodat je op een goede plek kan zitten om de tablet te gebruiken. Zonder voor het beeld te zitten. Daarbij moet je oppassen dat de kabel niet opeens losschiet, want dan ben je de verbinding kwijt en kan het even duren voordat je dit verholpen hebt.

Aan de andere kant is een draadloze verbinding eerder onderhevig aan storingen. Hoe verder je van de ontvanger afzit, hoe grote de kans op verbindingsproblemen. Het projecteren van het beeld van je tablet op de tv is bijna altijd wel mogelijk, maar de kwaliteit van de verbinding kan dus verschillen.

Hoe krijg je internet op je tv?

Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast

Wil jij graag internet op je tv? Om bijvoorbeeld Netflix, Youtube of tv progamma’s van het internet op je tv te kijken. In dit artikel lees je hoe je internet op je tv kunt krijgen. Of je nu een smart tv hebt of niet er is altijd wel een manier om internet op je tv aan te sluiten.

Er zijn verschillende manieren om internet op je tv te krijgen. Heb je een smart tv dan kun je meestal makkelijk je tv aansluiten op internet via wifi of met een lan kabel. Heb je geen smart tv? Dan kun je gebruik maken van een mediaspeler of een spelcomputer.

Internet op tv (zonder smart tv)

Ook zonder smart tv is het goed mogelijk om internet aan te sluiten op je tv, zolang je tv maar een hdmi aansluiting heeft. Als je wel een smart tv hebt maar daar liever geen gebruik van maakt omdat de interface bijvoorbeeld langzaam werkt dan kan ik je ook een van onderstaande opties aanbevelen.

Heb je al een spelcomputer in huis zoals een PlayStation of een Xbox? dan kun je daar handig gebruik van maken. Deze spelcomputers kun je namelijk op internet aansluiten via wifi of een lan kabel. Beide apparaten beschikken ook een browser waarmee je het internet op kan.

Beter kun je gebruik maken van een mediaspeler. Mediaspelers zijn erg populair en bekende voorbeelden zijn:

 • Google Chromecast
 • Apple TV
 • Amazon Fire Stick

Omdat de Google Chromecast zo veelgebruikt wordt zal ik onderstaand uitleggen hoe je via de Chromecast internet op je tv kunt krijgen. Echter werkt de Apple TV ook heel goed.

Naast een mediaspeler of spelcomputer kun je er ook altijd nog voor kiezen om een apparaat met internet verbinding (zoals een laptop, tablet of telefoon) op de tv aan te sluiten.

Via de Chromecast internet op tv aansluiten

De Chromecast is een populaire mediaspeler van Google die eenvoudig verbinding kan maken met een wifi netwerk. Simpel gezegd maakt de Chromecast van jouw tv een smart tv die eenvoudig te bedienen is met je telefoon. De Chromecast ziet eruit als een grote usb stick maar dan met een hdmi aansluiting.

Chromecast
De Chromecast ultra.

Internet op je tv met de Chromecast

Benodigde tijd: 5 minuten.

Op de volgende manier krijg je internet op je tv met de Chromecast.

 1. Steek de Chromecast in een hdmi poort van je tv

  Gebruik een willekeurige hdmi poort die nog vrij is. Onthoud goed welke hdmi ingang je gebruikt, zometeen moet je die hdmi ingang met de afstandsbediening van de tv selecteren.

 2. Voorzie de Chromecast van stroom met de usb kabel

  De Chromecast haalt zijn stroom niet uit de hdmi ingang daarom is er een usb kabel meegeleverd. De usb kabel kun je in de usb ingang van je tv steken. Heeft jouw tv geen usb? Dan is er ook een adapter meegeleverd die ervoor zorgt dat je de Chromecast met een stekker op het stopcontact kunt aansluiten.

 3. Zet de tv aan en selecteer de juiste hdmi ingang

  Door de tv aan te zetten en met de afstandsbediening van de tv de hdmi ingang te selecteren waarop de Chromecast is aangesloten zal de Chromecast opstarten.

 4. Chromecast instellen en gebruik maken van internet op tv

  Vervolgens moet jouw telefoon verbinden met de Chromecast om de Chromecast verder te installeren en internet op je tv te krijgen. Meer over de Chromecast lees je in dit artikel.

Internet aansluiten op smart tv

Met een smart tv heb je geen Chromecast of spelcomputer nodig om internet op je tv te krijgen. Echter sluit het een het ander niet uit, met een smart tv raad ik alsnog aan om gebruik te maken van een Chromecast of Apple TV omdat een smart tv vaak niet zo soepel en makkelijk werkt. Toch lees je hieronder hoe je een smart tv aansluit op het internet.

Smart tv aansluiten op internet via wifi

Hoe je precies jouw smart tv aansluit op het internet doormiddel van de wifi verbinding hangt er natuurlijk helemaal vanaf. Het verschilt namelijk per merk, model en het besturingssysteem van je televisie. Wel gaat het bij elke smart tv ongeveer hetzelfde:

 1. Druk op de smart tv knop (op afstandsbediening van tv)
 2. Ga naar instellingen
 3. Kies netwerk
 4. Kies verbinden met wifi
 5. Selecter het juiste wifi netwerk
 6. Voer het juiste wifi wachtwoord in.

Heb je een Samsung smart tv? Bekijk dan even onderstaande video (wel in het Engels).

Internet op smart tv via lan kabel

Oudere smart tv kun je soms alleen aansluiten op het internet via een utp of lan kabel. Ook als je wifi signaal slecht is of als je tv moeite heeft het wifi signaal goed op te pakken is het een goed idee om de smart tv via een lan kabel met het internet te verbinden.

utp kabel
UTP / lan kabel

Nadat je de lan kabel met het ene uiteinde in de tv hebt gestoken en het andere uiteinde hebt aangesloten op de router kun je aan de gang met onderstaand stappenplan:

 1. Zet de tv aan
 2. Ga naar instellingen
 3. Ga naar netwerk
 4. Kies verbinding maken met internet via netwerkkabel
 5. Waarschijnlijk gaat de tv nu zoeken naar een bruikbaar signaal, als de kabel juist is aangesloten krijg je een melding dat je tv verbonden is met het internet.

Hopelijk weet je nu hoe je internet krijgt op je tv, zo niet laat dan vooral jouw vragen achter via onderstaand reactieformulier.

Ziggo Go kijken in het buitenland met een vpn verbinding (How-to)

Hulpmiddel #1 VyprVPN service

Op deze pagina lees je hoe je toch Ziggo Go kunt kijken in het buitenland. Wat heb je daarvoor nodig? Een goede internet verbinding, toegang tot Ziggo GO, een vpn verbinding en een telefoon, tablet of laptop.

Wanneer je Ziggo Go probeert te kijken buiten de EU zal dit waarschijnlijk niet lukken. Dit komt door een geografische blokkade die ervoor zorgt dat jij niet live tv kunt kijken via Ziggo Go. Met een vpn verbinding gaan we die geografische blokkade oplossen.

Zo ziet dat eruit als je Ziggo Go wilt kijken op je laptop buiten de EU en zonder VPN verbinding.

Voor 1 mei 2018 was het overal in het buitenland niet mogelijk om Ziggo Go te kijken. Door nieuwe regelgeving kun je na 1 mei wel overal binnen de EU Ziggo GO kijken. Dit betekent echter dat je zonder vpn verbinding in landen als Zwitserland en Noorwegen nog steeds geen Ziggo Go kunt kijken.

Ziggo Go kijken buiten EU en Europa met een VPN

Het antwoord op de geografische blokkade is een goede VPN verbinding. Een vpn verbinding gaat ervoor zorgen dat je overal in het buitenland van Amerika tot aan Thailand en Turkije Ziggo Go kunt kijken.

Waarom kun je met een VPN verbinding wel Ziggo Go kijken buiten Europa?

In eerste instantie kun je buiten de EU geen Ziggo Go gebruiken omdat Ziggo aan het ip adres van jouw laptop, tablet of telefoon herkent dat je in het buitenland bent. Buiten de EU kan Ziggo Go niet worden gebruikt vanwege uitzendrechten.

Gelukkig kun je met een VPN verbinding jouw buitenlandse ip adres veranderen in een Nederlands ip adres (of kies op z’n minst een ander EU land). Nu lijkt het voor Ziggo Go alsof jij gewoon in de Europese Unie bent.

VPN service kiezen

Je kunt zo’n VPN verbinding maken door gebruik te maken van een VPN service. Bij het kiezen van een VPN service is het belangrijk dat je kiest voor een vpn service die:

 • Servers heeft in Nederland (zodat je jouw buitenlandse ip adres kunt veranderen in een Nederlands ip adres).
 • Snelle servers heeft zodat je zonder haperingen tv kunt kijken.
 • Een gratis proefperiode aanbiedt zodat je het gratis kunt uitproberen. en eenmalig gratis Formule 1 of voetbal kunt kijken in het buitenland.
 • Het makkelijk maakt om de vpn verbinding in te stellen op je telefoon, tablet of laptop.

Om bovenstaande redenen maak ik gebruik van VyprVPN om Ziggo Go in het buitenland te kijken. Zelf maak ik gebruik van de iPhone app en VyprVPN voor op mijn Macbook.

Maar je kunt VyprVPN ook gebruiken op iPads en andere tablets, Android telefoons, Windows en allerlei andere apparaten.

Ziggo Go kijken in het buitenland op je laptop

Benodigde tijd: 5 minuten.

Om Ziggo Go te kijken in het buitenland, en dan bedoel ik vooral buiten Europa, moet je een vpn verbinding instellen. Dat doe je als volgt.

 1. Maak een account aan bij VyprVPN.

  Hier kun je een account aan bij VyprVPN.

 2. Download de VyprVPN op je laptop

  Hier download je VyprVPN, VyprVPN is op bijna alle apparaten beschikbaar.

 3. Maak verbinding met een Nederlandse VPN server

  Open eerst de VyprVPN en maak verbinding met een Nederlandse VPN server. Zie ook de afbeelding hieronder. Vervolgens kun je lekker Ziggo Go in het buitenland kijken.

Vpn verbinding
VyprVPN op een Macbook

Nadat je verbonden bent met de Nederlands VPN server ga je naar ZiggoGo.tv en zul je zien dat je gewoon live naar Nederlandse tv zenders kunt kijken via de Ziggo Go.

Ziggo Go kijken in het buitenland op tablet of telefoon

Ziggo Go kijken in het buitenland op je telefoon of tablet kan ook. Nadat je hier een account hebt aangemaakt download je hier de VyprVPN app op je telefoon of tablet.

Verbinding maken met VyprVPN werkt nagenoeg hetzelfde als op je laptop. Zoals je hieronder kunt zien.

VyprVpn
VyprVPN op je telefoon of tablet

Nadat je een verbonden bent met een Nederlandse VyprVPN server open je ook de Ziggo Go app en kun je lekker tv kijken buiten Europa. Heb je nog geen Ziggo Go app dan kun je die hier downloaden in de AppStore voor iPad en iPhone en hier in de Google play store (voor android).

Live naar Ziggo Go kijken met een vpn verbinding.

TV kijken in 4k, hoe zit dat?

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV

Wat is 4K?
TV kijken in 4k wordt de nieuwe standaard. 4k kwaliteit is superieur en is nog 4x scherper dan full HD (1080p). 4k wordt ook wel Ultra HD (UHD) genoemd. 4k levert zo’n hoge beeldkwaliteit omdat er ten opzichte van full HD (wat op zich al scherp is) 4x meer pixels in een beeld worden weergeven. Door de veel hogere pixel dichtheid levert dit ook een veel scherper beeld op. De resolutie van 4k is 3840 x 2160 pixels of 4096 x 2160 pixels.

4k kijken op een televisie

Om in 4k (Nederlandse) tv zenders, Youtube, Netflix of wat dan ook te kijken heb je ten eerste een 4k televisie nodig.

Grote 4k/ Ultra HD tv van LG.

Ook als je een 4k videobestand op een full HD tv gaat afspelen zal de kwaliteit nooit hoger zijn dan full HD. 4k Televisies werden in 2015 al geproduceerd maar waren voorheen erg duur. Nu steeds meer fabrikanten 4k televisies leveren worden 4k televisies betaalbaar.

4k tv kopen

Voor €500 kun je nu al een 4k televisie kopen. Maar staar je niet stuk op de prijs of het feit dat het een 4k/ Ultra HD televisie is. Het is minstens zo belangrijk om naar de verversingssnelheid (aangegeven in Hz, 100Hz is aanzienlijk beter dan 50Hz) en de kleurdiepte te kijken. Een hoge verversingssnelheid zorgt voor vloeiende beelden. Een tv met een hoge kleurdiepe, vaak aangeven per bit 8, 10 of 12 bit, zorgt weergeeft kleuren nauwkeuriger en natuurlijker. Naast beeldkwaliteit kijk je natuurlijk ook naar het design en de grootte van het scherm (schermdiagonaal)

Een 4k tv met goede prijs kwaliteit verhouding is bijvoorbeeld* de LG 49SJ810V.

* in september, 2018. De ontwikkeling en verbetering van 4k televisies gaat snel.

TV  abonnement met 4k tv zenders

Niet alle Nederlandse tv zenders zenden uit in 4k. Sterker nog op dit moment zenden natuurzender LoveNature en muziekkanaal Xite uit in 4k maar waarschijnlijk zullen snel meer zenders in 4k gaan uitzenden.

Om 4k tv zenders te kunnen ontvangen heb je een 4k tv abonnement nodig. 4k is op dit moment nog niet standaard bij je tv abonnement. Allleen bij KPN en bij satelliet tv van CanalDigitaal is het op dit moment nodig om zo’n 4k abonnement af te sluiten en 4k te ontvangen. Het is nog onduidelijk wanneer 4k beschikbaar wordt bij andere grote tv providers zoals Ziggo.

Hoe nuttig is het dan om op dit moment een 4k tv te kopen? Toch is dat verstandig omdat je nu al Youtube, Netflix en andere videostreamingdiensten in 4k kunt kijken. Daarnaast game je met je PlayStation Pro in 4k. Als laatste is het verstandig omdat in de toekomst tv zenders wel zullen overgaan op 4k. Dus als je nu een nieuwe tv nodig hebt overweeg dan zeker een 4k tv.

4k tv ontvanger

Om tv zenders in 4k op je tv te weergeven heb je ook een 4k tv ontvanger nodig. De tv ontvangers die worden geleverd bij een standaard tv abonnement kunnen maximaal full HD aan. Sluit je een 4k abonnement af bij KPN dan ontvang je gelijk ook de 4k tv ontvangers.

4k hdmi kabel

De tv ontvanger sluit je met een goede hdmi kabel aan op het 4k tv scherm om geen kwaliteitsverlies te veroorzaken. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je in 4k wilt gamen met je PlayStation Pro.

Een goede hdmi kabel die 4k ondersteund koop je hier.

Bovenstaande hdmi kabel is verkrijgbaar in verschillende maten, je kunt zelf de lengte selecteren.

Youtube en Netflix in 4k afspelen op de tv

Op Youtube zijn veel video’s en vlogs in 4k kwaliteit te bekijken. Ook Netflix en Videoland hebben series en films beschikbaar in 4k of Ultra HD. Voor Netflix geldt dat je hiervoor een Premium abonnement nodig hebt.

Om series, films van Netflix, Videoland en Youtube video’s op je tv kijken in 4k kun je het beste gebruik maken van de Chromecast Ultra of Apple TV 4k. Wil je weten hoe je Youtube, Netflix, Videoland en andere apps in 4K naar je tv streamt?

Lees dan hoe je dat doet met een Chromecast Ultra.

Of hoe 4k werkt met een Apple TV.

8k

Na 4k kan het zelfs nog beter en scherper, de volgende standaard na full HD, 4k (Ultra HD) wordt 8K ook wel UHD Premium genoemd. Samsung produceert al televisies van duizenden euro’s die 8k kwaliteit ondersteunen. Echter heeft het bestellen of pre-orderen van zo’n televisie nog weinig nut. 8k video’s zijn er nog niet op Youtube of Netflix en tv zenders moeten er eerst nog voor zorgen dat er grootschalig in 4k wordt uitgezonden.

NPO kijken in het buitenland

Hulpmiddel #1 VyprVPN service

Normaal gesproken is het niet mogelijk om NPO (Nederland 1, 2 en 3) live te kijken in het buitenland, met een VPN verbinding kan dat wel. In dit artikel leggen we uit hoe je live NPO kijkt vanuit het buitenland.

Je krijgt de volgende melding: “Vanwege uitzendrechten is het niet mogelijk om deze uitzending buiten Nederland te bekijken.” als je de livestream van NPO 1, 2 of 3 probeert te kijken in het buitenland.

Dat is jammer want hierdoor kun je in het buitenland bijvoorbeeld geen Olympische Spelen, het Journaal, Eredivisie samenvattingen en andere programma’s van de NPO bekijken. Naast de live uitzendingen op NPO.nl kun je ook NPO gemist niet bekijken.

Gelukkig is hiervoor een oplossing: een VPN verbinding.

Waarom werkt NPO wel met een VPN verbinding?

In eerste instantie werkt NPO niet in het buitenland omdat het alleen mogelijk is binnen Nederland om NPO te kijken. Dit vanwege uitzendrechten en afspraken met tv producenten. Het lukt echter wel als je een verbinding maakt met een Nederlandse VPN server, dan veranderd jouw buitenlandse IP adres namelijk in een Nederlands IP adres. Zodra jij verbonden bent met de Nederlandse VPN en naar NPO.nl gaat ziet de NPO niet meer dat jij eigenlijk vanuit het buitenland de website bezoekt. Hierdoor kun je toch in het buitenland naar NPO kijken.

Kies een goede VPN service

Wij raden aan om gebruik te maken van VyprVPN (klik hier om een account te openen), dit is een betaalde VPN service (€7,95 per maand en de eerste maand slechts €3,98) die ervoor zorgt dat je altijd in het buitenland Nederland 1,2 en 3 en NPO gemist kunt kijken. Daarnaast werkt VyprVPN ook met de tv apps van bijvoorbeeld ZiggoGO, Xs4all, KPN, Knippr, Videoland en Netflix.

Een ander voordeel van VyprVPN is dat het werkt op vrijwel ieder apparaat; Android telefoons & tablets, iPhones & iPads, Macbooks en Windows laptops. Daarnaast zorgt VyprVPN ervoor dat je veilig kunt internetten op onbekende wifi netwerken in het buitenland. Hieronder leg ik uit hoe je live NPO kunt kijken in het buitenland met VyprVPN.

NPO kijken in het buitenland met een VPN verbinding

NPO kijken lukt alleen in het buitenland met een VPN verbinding. Klik daarom hier om een VyprVPN account aan te maken. Je kunt de VPN service drie dagen gratis uitproberen. Het is niet persé nodig om het duurdere VyprVPN premium te kiezen, met VyprVPN (€3,98/eerste maand) lukt het ook om NPO in het buitenland te kijken.

Het goedkopere linker plan werkt ook om NPO te kijken in het buitenland

Na het invullen van je gegevens en het aanmaken van een VyprVPN account kun je VyprVPN op je laptop of als app op je telefoon of tablet downloaden.

NPO kijken op je laptop

Als je NPO in het buitenland graag op je laptop wilt kijken, zorg er dan voor dat je VyprVPN op je laptop hebt geïnstalleerd. Om de Vypr APP op je laptop te installeren, klik je hier (zowel voor Macbooks en Windows en meer). Na het installeren van de APP moet je inloggen met je Vypr account, het is daarom handig om eerst een account aan te maken.

Na het aanmaken van het account en het installeren van de app ziet het programma er zo uit op je laptop of Macbook:

VyprVPN op een Macbook. Links: nog niet verbonden. Rechts: verbonden met een Nederlandse VPN server.

Op bovenstaande afbeelding zie je hoe VyprVPN werkt op een Macbook, op een Windows laptop werkt het programma nagenoeg hetzelfde (zie ook de video hieronder). Zo werkt het:

 • Klik op de witte marker (in de blauwe button) om het land uit te kiezen waarmee je verbinding wilt maken. Kies uiteraard Nederland om NPO te kunnen kijken.
 • Door vervolgens op Connect te drukken maakt je laptop automatisch verbinding en ben je klaar om via internet NPO vanuit het buitenland te kijken.
 • Zodra het programmaatje (zie hierboven afbeelding links) aangeeft dat je connected/verbonden bent, ben je klaar om NPO te kijken. Ga naar NPO.nl/live om Nederland 1,2 of 3 te bekijken.

Onderstaande video laat zien (in het Engels) hoe je VyprVPN installeert op een Windows laptop:

NPO op tablet of telefoon

Op een smartphone of tablet is het haast nog makkelijker om NPO te kijken in het buitenland. Hiervoor heb je allereerst wel de VyprVPN app nodig:

Daarnaast heb je ook de NPO (start) app nodig. Hiermee kun je live naar Nederland 1,2 en 3 kijken op je tablet of mobiel:

Nu je beide apps hebt geïnstalleerd op je telefoon of tablet, open je eerst de VyprVPN app:

VyprVPN op iPhone. Links de echte locatie, rechts verbonden met de Nederlandse VPN server.

Links op bovenstaande afbeelding zie je de ‘echte’ locatie zonder VPN (Griekenland) uiteraard werkt de NPO app nu niet. Na het inschakelen van de VPN wordt mijn nieuwe IP locatie Nederland, nu kan ik live NPO kijken via de NPO start app.

NPO gemist in het buitenland

NPO gemist kun je ook bekijken via de NPO start app, hiervoor dien je ook eerst verbinding te maken met de Nederlandse VPN server via VyprVPN.

Wil je NPO gemist kijken op je laptop, schakel dan de VPN in op je laptop en ga naar NPO.nl.

Met een draadloze koptelefoon op tv kijken

Hulpmiddel #1 Sony Over-Ear
Hulpmiddel #2 Sennheiser On-ear

Met een draadloze koptelefoon voor de tv kun je tv kijken met een fantastisch geluid en zonder anderen in je omgeving te storen. Ook voor slechthorenden is een draadloze koptelefoon voor de tv een uitkomst. In dit artikel lees je welke draadloze koptelefoons je kunt gebruiken en hoe je een koptelefoon draadloos op de tv kunt aansluiten.

Geschikte draadloze koptelefoon voor de tv

De betere koptelefoons die je draadloos kunt aansluiten op de tv worden gemaakt door Sennheiser, Sony, Philips en JBL. Maar let op, niet elke koptelefoon van deze fabrikanten is geschikt voor tv gebruik. Om te bepalen wat een geschikte draadloze koptelefoon is voor bij jou tv is het belangrijk om te weten dat er twee soorten draadloze koptelefoons zijn.

 • Bluetooth koptelefoons
 • Draadloze koptelefoons met een laad/verzendstation

Een draadloze bluetooth koptelefoon kun je standaard alleen aansluiten op televisies die beschikken over bluetooth. Heeft jou tv geen bluetooth maar heb je al wel een bluetooth koptelefoon dan kun je een bluetooth tv transmitter overwegen. Die maakt het mogelijk om je bluetooth koptelefoon toch met je televisie te verbinden.

Let op: een bluetooth koptelefoon gebruiken om tv te kijken is niet altijd handig. Het komt namelijk geregeld voor dat er vertraging optreedt en het geluid uit je koptelefoon niet overeenkomt met de beelden die je ziet op de tv.

Koptelefoon met laad en verzendstation

Draadloze koptelefoons met een laad/verzendstation kun je wel aansluiten op ongeveer elke televisie en zijn handig om tv mee te kijken. Een klein nadeeltje is wel dat je het laad- en verzendstation alsnog met een kabel moet aansluiten op de tv. Tussen het verzendstation en de koptelefoon zit uiteraard geen kabel.

Over-ear koptelefoons

Over-ear koptelefoons hebben oorkussens die volledig over het oor heengaan. Daardoor kan het geluid minder goed ontsnappen en is de geluidsbeleving meer intens. Over-ear koptelefoons zorgen ervoor dat andere personen minder tot geen last hebben van het geluid dat uit de koptelefoon komt. Andersom geldt dit ook, door gebruik te maken van een draadloze over-ear koptelefoon wordt je minder snel gestoord door geluiden van buitenaf. Voor minder goed horenden is dit fijn, want dan heb je geen last van eventuele achtergrond lawaai/ruis. Aan de andere kant kan het ook fijn zijn om toch nog iets mee te krijgen van het geluid om je heen.

De oorkussens van de over-ear koptelefoons leunen minder strak tegen je oren aan waardoor je minder snel last hebt van warme en zweterige oren. Veel mensen vinden over-ear koptelefoons daarom comfortabeler dan on-ear koptelefoons.

Op de onderstaande afbeelding zie je een over-ear koptelefoon van Philips.

Philips over-ear draadloze koptelefoon

On-ear koptelefoons

De oorkussens van on-ear koptelefoons leunen in tegenstelling tot over-ear koptelefoon meer tegen je oren aan en zijn minder afgesloten. Dit zorgt ervoor dat je meer meekrijgt van het geluid om je heen. Als je deze koptelefoons op een hoog volume zet is de kans ook groter dat personen in jouw omgeving met je mee kunnen luisteren.

Sennheiser on-ear koptelefoon in laad- verzendstation

Draadloze koptelefoon kopen

Als je een draadloze koptelefoon wilt kopen om tv te kijken moet je kortweg op de volgende zaken letten:

 • Kies een koptelefoon met een verzend / oplaadstation deze kun je op vrijwel iedere tv aansluiten.
 • Let op de accuduur als je langer achtereen tv wilt kijken met de koptelefoon.
 • Het gewicht van de koptelefoon, lichtere koptelefoons zitten zeker over een langere tijdspan comfortabeler.
 • Over-ear of on-ear: de meeste draadloze koptelefoons geschikt voor tv kijken zijn over-ear. Deze zitten vaak ook comfortabeler, en sluiten het oor volledig af.

De koptelefoon draadloos aansluiten op de tv

Een koptelefoon aansluiten op de tv kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de mogelijkheden van je televisie en koptelefoon.

Bluetooth koptelefoon aansluiten op de tv

In onderstaand video zie je hoe je een bluetooth koptelefoon aansluit op je Samsung tv. Bij andere televisie merken zal dit op een soortgelijke manier gaan. Menu > Instellingen > Geluid > Geluid output > Bluetooth apparaten. Zodra je hierop klikt zal je tv opzoek gaan naar bluetooth apparaten in de buurt. Zorg er daarom voor dat je bluetooth koptelefoon ook gevonden (gepaired) kan worden.

Bluetooth koptelefoon aansluiten op de tv

Met een bluetooth transmitter de koptelefoon aansluiten

Met een bluetooth transmitter zorg je ervoor dat je ook bij televisies zonder bluetooth toch naar de tv kunt luisteren met een bluetooth koptelefoon. De bluetooth transmitter en receiver sluit je met een audiokabel aan op de tv. Vervolgens koppel je jouw koptelefoon met bluetooth aan de transmitter. Dit zorgt ervoor dat je het geluid van de tv via de koptelefoon kunt beluisteren.

Draadloze koptelefoon met verzendstation aansluiten op de tv

Draadloze hoofdtelefoons met een verzendstation worden geleverd met bijbehorende audiokabels. Deze verzender sluit je aan op de audio uitgang van de tv en zorgt er vervolgens voor dat het geluid van de tv draadloos wordt verzonden naar de hoofdtelefoon. Het verzendstation kun je meestal met een analoge audiokabel of met een optische kabel aansluiten op de tv. Dit is uiteraard ook afhankelijk van je televisie. Door de optische kabel te gebruiken is de geluidskwaliteit vaak net wat beter.

Hoe werkt de Apple TV?

Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast

Een Apple TV maakt het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld Ziggo GO, Videoland of Netflix op je tv te kijken. Het draadloos verbinden van je iPhone of Macbook met je tv wordt ook kinderlijk eenvoudig. In dit artikel lees je hoe de Apple TV (€199) werkt en wat je er zoal mee kan.

Apple TV in het kort

Wat is een Apple tv?

Een Apple TV is een mediaspeler waarmee je allerlei apps op je tv kunt gebruiken en bekijken. De Apple TV maakt het bijvoorbeeld mogelijk om Netflix op je tv te kijken, Youtube video’s op je tv scherm af te spelen en Ziggo Go naar je tv te streamen. Daarnaast werkt de Apple TV naadloos met andere Apple apparaten zoals een iPhone, iPad en Macbook. Dit maakt het makkelijk om foto’s of het beeldscherm van je iPhone, iPad of Macbook draadloos (dus zonder dat je een adapter + kabel hoeft te gebruiken) op je tv scherm te weergeven.

Hoe werkt een Apple TV?

Zodra de Apple TV met een hdmi kabel op de tv is aangesloten en voorzien is van stroom kun je het apparaatje bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Nadat de Apple TV is aangesloten op het wifi netwerk kun je de Apple TV ook bedienen met je telefoon, mits die ook is aangesloten op hetzelfde wifi netwerk.

Apple TV kopen

De Apple TV kun je voor €199 kopen bij Bol.com. De standaard Apple TV beschikt over 32GB geheugen, voor een meerprijs van €20 beschik je over 64GB.

Om een beter idee te krijgen van de Apple TV leggen we eerst uit hoe je de Apple TV aansluit op je tv en gebruikt.

Apple TV aansluiten op tv

Apple tv
Apple TV 4k met afstandsbediening

Op bovenstaande afbeelding zie je de Apple TV (rechts), links daarnaast je de Apple TV afstandsbediening die je erbij krijgt. Zoals je ziet gaan er twee kabels in de Apple TV. Op bovenstaande foto voorziet de linker kabel de Apple TV van voeding, de rechter kabel is de hdmi kabel die de Apple TV met de televisie verbindt. Verder zijn er nog ingangen voor een USB kabel en Ethernet kabel maar die hoef je niet direct te gebruiken.

Om de Apple tv aan te sluiten, steek je eerst de hdmi kabel (deze wordt meegeleverd) in de Apple tv, het andere uiteinde van de hdmi kabel sluit je aan op een van de hdmi ingangen van je televisie.

Daarnaast voorzie je de Apple TV van stroom met de meegeleverde voedingskabel. In plaats van een tv kun je de Apple TV ook aansluiten op een beamer met hdmi kabel. Het aansluiten van de Apple tv op de beamer werkt precies hetzelfde.

Zet de TV aan en installeer de Apple TV

De Apple TV installeer je vervolgens door je tv aan te zetten en met de afstandsbediening van de tv de juiste (dit is de hdmi ingang in je tv waar de hdmi kabel van de Apple TV inzit) hdmi ingang te selecteren.

Door nu de Apple TV met de afstandsbediening aan te zetten zal het setup menu op de televisie verschijnen. Het installeren van de Apple TV is vervolgens erg straightforward, zaken zoals taal, regio en het akkoord gaan met de gebruikersvoorwaarden worden gevraagd.

Het belangrijkste van de installatieprocedure is het selecteren van het Wifi netwerk. Dit gaat het makkelijkst door de Apple TV te configureren met een iPhone. Door je iPhone via bluetooth met de Apple TV te verbinden kan de Apple TV automatisch alle netwerkinstellingen van je iPhone overnemen. Hierdoor maakt de Apple TV automatisch verbinding met het wifi netwerk dat je ook op je telefoon gebruikt, zonder dat je nog eens het wachtwoord van je wifi moet gaan opzoeken. Zodra je de Apple TV hebt geïnstalleerd kun je beginnen met het verbinden van je iPhone, iPad of Macbook met de televisie.

Om je Macbook, iPhone en iPad te verbinden met de Apple TV moet je er eerst voor zorgen dat je Macbook, iPad of iPhone met hetzelfde wifi netwerk verbonden is als de Apple TV. Dit is belangrijk anders kan de Apple TV niet worden gevonden.

Macbook verbinden met Apple TV

Om je Macbook aan te sluiten op een Apple TV ga je in de menu bar opzoek naar het volgende icoontje.

Airplay icoontje

De menu bar bevindt zich bovenin het scherm van je Macbook, de menu bar verschijnt in beeld door de cursor helemaal naar boven in je beeldscherm te bewegen. Als er een Apple TV is geïnstalleerd op het wifi netwerk verschijnt het Airplay icoontje in beeld.

Door op het Airplay icoontje te drukken verschijnt er een lijst met alle Apple TV’s die op het wifi netwerk zijn aangesloten. Kies de Apple TV waar jij het beeldscherm van je Macbook naar toe wilt streamen.

Youtube afspelen van je Macbook op de tv

De Apple TV maakt het ook makkelijk om Youtube video’s vanaf je Macbook af te spelen op de televisie. Dit doe je door in de browser op je Macbook naar Youtube te gaan en video te selecteren. Zodra je met de cursor over de Youtube video heen beweegt verschijnt het Airplay icoontje in de zwarte balk onderaan de video. Klik op het icoontje om de Youtube video naar de Apple tv te streamen.

Het Airplay icoontje kan ook verschijnen in de videospelers van andere populaire videodiensten zoals Netflix, Videoland en NPO gemist.

iPhone en iPad verbinden met Apple TV

Ook je iPhone en iPad kun je eenvoudig verbinden met een Apple TV. In die nieuwste versie van iOS op je iPhone en iPad doe je dit door met je vingers van helemaal onderaan het scherm naar boven te bewegen.

Op je iPhone of iPad wordt dan het eerste (1, zie onderstaande foto) scherm weergeven. Door in dit scherm vervolgens op “Synchrone weergave” te klikken kom je in het (2) tweede scherm terecht. Als er een Apple TV is geïnstalleerd verschijnt de naam van de Apple TV in beeld. Door jouw Apple TV aan te klikken start het streamen van de iPhone naar de Apple TV en het tv scherm.

iPhone streamen naar Apple TV met Airplay

Op bovenstaande afbeelding zie je een screenshot van hoe je vanaf een iPhone streamt naar de Apple TV. Vanaf een iPad werkt dit hetzelfde.

ZiggoGO kijken op Apple TV

Met een Apple TV kun je ook live Nederlandse televisie vanaf de ZiggoGO App streamen naar je tv. Dit is een handige oplossing als je een abonnement hebt bij Ziggo en tv wilt kijken op een plek waar je geen coax aansluiting hebt en daardoor geen Mediabox kan installeren.

Live tv met ZiggoGo kan je via een Apple TV op je tv kijken door op je smartphone of tablet de ZiggoGO app te openen, zet daarnaast ook je TV en Apple TV aan. Als je nu de ZiggoGo app opent verschijnt er in de menubalk het Airplay icoontje. Door daarop te klikken stream je live tv vanuit de ZiggoGo app naar de tv.

Netflix en Videoland kijken op een Apple TV

Net als ZiggoGO kun je ook Netflix en Videoland kijken op je tv met een Apple TV. Beiden video streaming diensten bekijk je op dezelfde manier op je tv. Voor beide bestaat er een App in de Apple TV app store. De Apps kun je downloaden door met de afstandsbediening van de Apple TV op het bekende App Store icoontje te klikken.

Na het downloaden van de Netflix of Videoland app, kun je films en series bekijken door in te loggen op je account van Netflix of Videoland.

Let op de Videoland app is alleen beschikbaar op de laatste generaties Apple TV’s (4e & 5e generatie). Heb je nog een oudere Apple TV dan kun je alsnog Videoland kijken in de Airplay modus, zoals hierboven aan de hand van de afbeelding is uitgelegd.

Apple TV kopen

De nieuwste Apple TV 4K kun je voor €199 kopen bij Bol.com. De Apple TV geeft je tv veel nieuwe mogelijkheden en maakt het dus mogelijk om gemakkelijk je iPhone, iPad en Macbook op de tv aan te sluiten. Het mooie aan de Apple TV 4K is dat hij ook 4K HDR beeldkwaliteit ondersteund. Daardoor kun je dus ook bijvoorbeeld Youtube en Netflix in 4K bekijken. Hiervoor moet je televisie uiteraard wel 4K ondersteunen.

Apple TV of Google Chromecast?

Als alternatief voor de Apple TV is er de Google Chromecast. De Google Chromecast heb je in twee varianten de goedkoopste variant van €39 biedt ongeveer de zelfde functies als de Apple TV, groot verschil is dat deze versie echter geen 4k ondersteund. De Google Chromecast Ultra van €79 doet dit echter wel.

Daarnaast werkt de Chromecast minder soepel met de iPhone, iPad en Macbook. Het is nog steeds mogelijk om apps zoals Videoland, Netflix en Youtube vanaf je Apple apparaat naar de tv streamen maar het is niet mogelijk om direct het beeldscherm (van je iPhone, iPad of Macbook) synchroon op de tv af te spelen.

Voor Apple fans werkt de Apple TV geweldig samen met andere Apple apparaten, maar wil je de Apple TV alleen gebruiken om Youtube, Netflix of Videoland op je tv te kijken kies dan voor de goedkopere Google Chromecast.

De beste video streaming diensten in Nederland

Er zijn meerdere video streaming aanbieders waarmee je duizenden films en series op je tv kunt kijken. In dit artikel vind je een overzicht van de beste streamingdiensten waaruit jij kunt kiezen.

Mensen kijken in Nederland steeds minder tv en dat heeft vooral ook te maken met de opkomst van video on demand van en video streamingdiensten. Met deze streamingdiensten kun je vaak voor een paar euro per maand duizenden films en series kijken. Abonnementen zijn vaak flexibel en maandelijks opzegbaar.

Vrijwel alle streaming aanbieders bieden de volgende handige voordelen:

 • Maandelijks opzegbaar.
 • Films en series bekijken op tablet, smartphone, laptop en tv scherm.
 • Maak je eigen profiel aan met je eigen voorkeuren zodat je de streamingdienst kunt delen met meerder personen.
 • Kids modus, laat kinderen alleen kijken naar de voor hen ‘geschikte’ films en series.
 • Download de film en serie in de app, zodat je bijvoorbeeld ook offline in het vliegtuig kunt kijken.

Hieronder bespreken we de beste video streaming aanbieders, te beginnen met Netflix.

Netflix

Netflix kun je een maand lang gratis uitproberen en kost daarna €7,99/€10,99 of €13,99 per maand, afhankelijk van het abonnement dat je kiest.

Netflix is op het moment de meeste gebruikte video streaming aanbieder ter wereld. Ook in Nederland wordt Netflix door miljoenen mensen gebruikt om films en series te kijken. Netflix heeft een enorm uitgebreid aanbod waardoor je je zeker geen zorgen hoeft te maken dat je er snel op uitgekeken raakt.

Zelfs als je bang bent dat je alle films en series hebt gezien, komt Netflix met goede nieuwe suggesties. Dit doet Netflix op basis van genres, series en films die je eerder hebt bekeken.

Netflix delen met meerdere personen

Het is mogelijk om verschillende profielen aan te maken, waardoor het makkelijk is om Netflix met meerdere personen te delen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat jij suggesties krijgt voor films op basis van de kijkhistorie van je zusje. Afhankelijk van je abonnement kan op één tot vier verschillende apparaten tegelijkertijd naar Netflix worden gekeken.

Het Netflix aanbod

Vrijwel alle bekende en goede films die voorkomen op de toplijstjes zijn te bekijken op Netflix. Naast duizenden films zijn er veel goede series te bekijken.

Naast de populaire series zoals Breaking Bad, How I Met Your Mother, Peaky Blinders en Modern Family produceert Netflix ook eigen series, de Netflix Originals. House of Cards, The Crown, Narcos en Stranger Things zijn voorbeelden van Netflix Originals die alleen op Netflix te bekijken zijn en die Netflix veel nieuwe abonnees oplevert.

Het grootste gedeelte van het Netflix aanbod in Nederland bestaat uit Engels gesproken films en series. Maar geen zorgen, want voor vrijwel iedere film en serie is er Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Daarnaast zijn er in Nederland ook Nederlandse films en series beschikbaar zoals Soof, Mannenharten, Verliefd op Ibiza, Het Diner enzovoorts. Ook cabaret voorstellingen van bijvoorbeeld Theo Maassen, Youp van ’t Hek en Ronald Goedemondt vind je terug op Netflix. Echter kan het zijn dat je deze niet gaat terugvinden op Netflix wanneer je in het buitenland gebruik maakt van Netflix. Hetzelfde geldt voor Amerikaans series zoals Modern Family en How I Met Your Mother. Het aanbod op Netflix verschilt namelijk per land.

Het Nederlandse Netflix aanbod bekijken in het buitenland

Als je nu toch het Nederlandse Netflix aanbod in het buitenland wilt bekijken, lees dan hier meer over het gebruik van een VPN verbinding. Het gebruik van een VPN verbinding wordt ook aangeraden als je vanuit Nederland het grotere Amerikaanse of Britse Netflix aanbod wilt bekijken.

Netflix kijken op smartphone, tablet, laptop en tv

Netflix kun je eenvoudig met de Netflix app bekijken op een smartphone en tablet. Daarnaast kun je ook via de app in combinatie met een Google Chromecast Netflix bedienen en afspelen op de tv.  Alle manieren om Netflix op een tv scherm te kijken vind je hier. Door naar Netflix.com te gaan kun je ook Netflix op het scherm van je laptop bekijken. Start je met kijken van een serie of film op je smartphone en wil je later verder kijken op je laptop? Geen probleem ook dan weet Netflix precies waar je bent gebleven en kun je zo verder kijken op een ander apparaat.

Amazon Prime

Amazon Prime is voor veel mensen in Nederland de meest onbekende video streamingdienst. Toch is het in Amerika een van de grote concurrenten van Netflix. In Nederland is Amazon Prime onlangs beschikbaar gemaakt.

Amazon Prime is in Nederland de goedkoopste video streamingdienst, voor €3,99 per maand kun je al genieten van duizenden films en series.

In vergelijking met Netflix heeft Amazon Prime een kleiner aanbod. Daarnaast zijn er ook minder films en series beschikbaar met Nederlandse ondertiteling (wel kun je de ondertiteling gewoon op Engels zetten, dat kan ook een hoop schelen). Nederlands gesproken films en series zijn er zelfs nog helemaal niet. Daarbij moet gezegd worden dat Amazon Prime pas sinds kort beschikbaar is in Nederland en dat het aanbod waarschijnlijk flink gaat groeien de komende tijd.

Amazon Prime aanbod

Naast Netflix biedt Amazon ook films en series die exclusief te zien zijn op Amazon Prime. De bekendste Prime Orginal is misschien wel The Grand Tour met, de bekende voormalige mannen van Top Gear, Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May. Ook een serie als Two and a Half Men is bijvoorbeeld alleen op Amazon Prime te zien.

Ook leuk om te weten is dat je bij het nemen van een Amazon Prime abonnement, het Duitse miljoenen assortiment van webwinkel Amazon.de binnen twee dagen in Nederland thuisbezorgd krijgt. Daarnaast krijg je een gratis premium abonnement op Amazon’s game streaming platform Twitch.

Amazon Prime is net als Netflix doormiddel van de Amazon Prime app en website te bekijken op smartphone, laptop en tablet.

Amazon Prime kijken op tv

Het bekijken van Amazon Prime op een tv scherm is een stukje lastiger, zeker zonder smart tv. Amazon Prime werkt namelijk alleen met een Amazon Fire stick en met een Apple TV. Voor diegene die wel in het bezit zijn van een Smart TV kan de Amazon Prime app gedownload worden in de Appstore van je smart tv.

Videoland

Videoland kun je twee weken gratis uitproberen en kost daarna €9 per maand.

Videoland is een streamingdienst van RTL waarvan je zowel op je smartphone, tablet en televisie gebruik kunt maken. Videoland is een Nederlands initiatief en daarom zal het je misschien ook niet verbazen dat het aanbod voornamelijk bestaat uit Nederlandse programma’s, series en films. Als je houdt van Nederlands gesproken films en series dan is Videoland zeker in het voordeel ten opzichte van Netflix en Amazon Prime.

Ook Netflix heeft echter een aanbod van Nederlandse films en series. Daarnaast kun je ook vrijwel iedere film op Netflix met Nederlandse ondertiteling bekijken.

Videoland kijken op al je apparaten

Naast het aanmaken van een eigen profiel, kids modus en de mogelijkheid om Videoland series en films te downloaden om offline te kunnen bekijken kun je Videoland ook op ieder apparaat bekijken. Via de app op je tablet en smartphone. Maar ook via Videoland.com op je pc.

Videoland kun je op verschillende manieren ook op je tv scherm bekijken, daarover lees je hier meer.

Videoland kijken in het buitenland

Een nadeel van Videoland is dat je normaal gesproken geen Videoland kunt kijken in het buitenland. Door afspraken met de verschillende tv producten en rechten beperkingen kan Videoland alleen in Nederland gebruikt worden. Gelukkig is dit wel te omzeilen door in het buitenland van een VPN gebruik te maken, hierover kun je hier meer lezen.

Welke streamingdienst ga jij kiezen?

Het is begrijpelijk dat je niet op elke videodienst een abonnement wilt nemen, maar welke van deze videodienst moet je dan kiezen?

Ik raad je aan om die keuze te laten afhangen van het aanbod. Qua hoeveelheid series en films heeft Netflix het grootste aanbod. Dit hoeft niet te betekenen dat jouw favoriete series of film daar ook tussenzitten. Als je van internationale populaire series houdt is de kans groot dat Netflix voor jou de beste optie is. Ben je liefhebber van de Nederlandse films, series en programma’s van RTL ga dan voor Videoland. Kies tenslotte voor Amazon Prime als je The Grand Tour wil kijken en andere specifieke Prime Originals die alleen bij Amazon beschikbaar zijn.

Uiteraard hoef je niet bij één video streaming aanbieder te blijven, want je kunt eenvoudig maandelijks switchen tussen de verschillende aanbieders.

BBC iPlayer kijken in Nederland met een vpn verbinding

Hulpmiddel #1 VyprVPN service

In Nederland kun je geen programma’s van de BBC kijken via BBC iPlayer omdat de BBC gebruikers van buiten de UK een geografische blokkade oplegt. Die geografische blokkade zorgt ervoor dat jij als bezoeker uit Nederland geen BBC gemist kan kijken. Die geografische blokkade kan worden opgelegd omdat de BBC website jouw Nederlandse ip adres herkent.

Het is nog wel mogelijk om de BBC iPlayer website te bezoeken maar het bekijken van een BBC programma is helaas niet mogelijk, je krijgt dan de volgende melding te zien:

“BBC iPlayer only works in the UK. Sorry, it’s due to rights issues.”

Geografische blokkade opheffen met Engelse VPN

Gelukkig is het mogelijk om de geografische blokkade te omzeilen door jouw Nederlandse ip adres te veranderen in een Engels (UK) ip adres. Hierdoor lijkt het alsof jij gewoon een reguliere bezoeker uit de UK bent. Om je ip adres te veranderen hoef je geen technicus te zijn, verbinding maken met een Engelse VPN server volstaat.

Deze oplossing werkt bijvoorbeeld ook als je Belgische TV wilt kijken in Nederland, uiteraard maak je dan verbinding met een Belgische VPN server.

Hoe werkt een VPN verbinding?

Een virtual private network (VPN) is een soort beveiligd netwerk. Dat ervoor zorgt dat je veilig en anoniem kunt internetten. Het werkt als het ware als een afgesloten tunnel, eerst maakt jouw computer, telefoon of tablet verbinding met de VPN server. Alle communicatie tussen de VPN server en jouw apparaat wordt versleuteld verzonden. Zodra je verbonden bent met een VPN server verloopt al je internet verkeer via de VPN server.

Zo werkt een VPN verbinding

Websites die door jou bezocht worden, worden dus eigenlijk door de VPN server bezocht. Vervolgens stuurt de VPN server die websites door naar jouw apparaat. Indien je verbinding maakt met een VPN server die in Engeland staat en een Engels IP adres heeft denkt de BBC dat jij gewoon vanuit de UK de BBC iPlayer wilt gebruiken. Daardoor zal er geen geografische blokkade worden opgelegd en kun je gewoon vanuit Nederland BBC gemist kijken.

Verbinding maken met VPN

Een verbinding maken met een VPN provider is erg gemakkelijk. Ik raad het gebruik van een gratis VPN service, proxy server en andere af. Het werkt vaak niet of het is traag.

Ik heb zeer goede ervaringen met VyprVPN, deze VPN service gebruik ik ook om in het buitenland Nederlandse tv te kijken. Dan maak ik uiteraard verbinding met een Nederlandse VPN ipv de Engelse VPN server die we nu gebruiken om BBC iPlayer te kunnen kijken.

Ik raad het goedkoopste abonnement aan, dat kost €7,95 als je het maandelijks op wilt kunnen zeggen. Of €4,76 per maand als je het voor een jaar lang afsluit. Met het goedkoopste abonnement kun je met 3 apparaten tegelijkertijd verbinding maken met een VPN server. De eerste drie dagen kun je VyprVPN gratis testen. 

Met het premium abonnement kun je met meer dan 3 apparaten verbinding maken.

BBC iPlayer kijken met VPN

Benodigde tijd: 5 minuten.

Onderstaand leg ik uit hoe je de VPN verbinding maakt.

 1. Maak een account aan bij VyprVPN.

  Kies een abonnement, vyprvpn (goedkoop) of premium en vul je persoonlijke gegevens in.

 2. Download VyprVPN op een apparaat.

  Je kunt VyprVPN op laptop, computer, televisie, telefoon en meer apparaten gebruiken. Een overzicht vind je hier.

 3. Verbinding maken met een VPN server in Verenigd Koninkrijk.

  Nadat je Vypr op een van je apparaten hebt geïnstalleerd, is het maken van een VPN verbinding kinderlijk eenvoudig. Kies uit de lijst met servers, de server Verenigd Koninkrijk om BBC iPlayer te kunnen kijken. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien heb ik de VyprVPN app geïnstalleerd op mijn iPhone. Nadat ik verbinding hebt gemaakt met een VPN server uit het Verenigd Koninkrijk kan ik gewoon in Nederland BBC iPlayer kijken.

BBC iPlayer kijken in Nederland met VPN.

Veel plezier met het kijken van de BBC iPlayer in Nederland! Vergeet na het aanleggen van een VPN verbinding, geen BBC account aan te maken om BBC programma’s te kunnen bekijken.

Tv kijken op de beamer

Hulpmiddel #1 HDMI kabel
Hulpmiddel #2 Chromecast
Hulpmiddel #3 Apple TV

De makkelijkste manier om je beamer aan te sluiten is met een hdmi kabel. Met een hdmi kabel kun je een tv ontvanger aansluiten op je beamer, zodat je digitaal tv kunt kijken op de beamer. Het aansluiten hiervan werkt op dezelfde manier zoals je een tv aansluit. Het enige verschil is dat het tv signaal nu via de hdmi kabel naar de beamer gaat in plaats van naar de televisie.

Om gebruik te kunnen maken van een hdmi kabel moet je wel een hdmi beamer hebben. Indien dat het geval is kun je met deze hdmi kabel alle apparaten aansluiten die beschikken over een hdmi ingang.

Draadloos beamer aansluiten

Heb je de beamer aan het plafond hangen? Dan is het het mooist om draadloos het signaal vanaf de computer, tv ontvanger, laptop of dvd speler naar de beamer te versturen. Je kunt de beamer met verschillende apparaten draadloos aansluiten.

Draadloze beamer

Heb je een draadloze beamer dan heb je uiteraard geen Chromecast, Apple TV of externe hdmi verzender nodig. Bij de duurdere en beter beamers heb je vaak de mogelijkheid om draadloos video’s en foto’s via wifi naar de beamer te verzenden. Hoe je de beamer vervolgens draadloos verbind met je telefoon, tablet of laptop verschilt per beamer.

Helaas kun je niet elke beamer draadloos aansluiten, gelukkig zijn er wel voldoende goedkope alternatieven om alsnog je beamer draadloos aan te sluiten. De goedkoopste en beste optie hiervoor is de Google Chromecast.

Chromecast aansluiten op beamer

In veel gevallen is de Chromecast (uitleg) zeer handig in combinatie met een beamer. Als je een hdmi beamer hebt met usb ingang kun je hiervan gebruik maken. De Chromecast werkt het best in combinatie met een Ipad/tablet of smartphone.

De Chromecast zorgt ervoor dat je live tv kunt kijken op de beamer (in combinatie met Ziggo GO, Knippr, KPN Play en elke andere tv app die de Chromecast ondersteunt).

Ook kun je met de Chromecast Youtube video’s afspelen, Videoland en Netflix kijken op je beamer.

Apple TV aansluiten op beamer

De Apple TV werkt ook goed op een beamer. Met een Apple TV kun je draadloos (Youtube) video’s, Netflix, Live tv en afbeeldingen naar de beamer streamen.  De Apple TV kan alles wat de Chromecast ook kan maar werkt beter in combinatie met een iPhone, Ipad of Macbook.

De nadelen van de Apple TV ten opzichte van de Chromecast zijn:

 • De Apple TV is een stuk duurder.
 • De Apple TV heeft een externe voedingskabel die je in het stopcontact moet steken.
 • Het apparaat is groter dan de Chromecast, dit is lastiger indien de beamer aan het plafond hangt.

Marmitek Gigaview

Ook met de Marmitek Gigaview kun je draadloos het hdmi signaal verzenden naar je beamer. Hier lees je meer over Marmitek. Omdat de Marmitek Gigaview duur is zou ik alleen gebruik maken van de Marmitek indien je draadloos tv wilt kijken op je beamer en de tv app van jouw tv provider geen Chromecast of Apple TV ondersteund.

Laptop aansluiten op beamer

Een laptop of Macbook kun je op verschillende manieren aansluiten op een beamer:

 1. Met een hdmi kabel. Dit werkt eenvoudig maar is helaas niet draadloos. Het beeld van je laptop verschijnt op je beamer door simpelweg de uiteinden van de hdmi kabel in de laptop en beamer te steken.
 2. Chromecast. Op je laptop kun je hiermee Youtube en tabbladen in de Google Chrome browser naar de beamer streamen. Helaas geen presentaties.
 3. Marmitek. Hiermee stream je het beeld van je laptop naar de beamer. Alles wat op je laptop zichtbaar is verschijnt nu ook op de beamer, ook handig voor het geven van presentaties dus.
 4. Apple TV. De Apple TV werkt alleen met een Macbook, iMac of iPhone. Met de Apple TV kun je het beeldscherm van je Apple apparaat projecteren met de beamer.

Smartphone op beamer aansluiten

Je smartphone kun je verbinden met de beamer op de volgende manieren:

 1. hdmi kabel. Omdat een smartphone geen hdmi ingang heeft heb je een hdmi adapter nodig. Voor de iPhone 5/6/7 kun je gebruik maken van deze adapter. Daarnaast heb je nog een normale hdmi kabel nodig. Android telefoons met een mini usb kunnen gebruik maken van een mini usb naar hdmi adapter.
 2. Chromecast. Werkt top in combinatie met een smartphone.
 3. Apple TV. Werkt alleen top met iPhones.

Tablet verbinden met beamer

 1. hdmi kabel + adapter. Voor een iPad heb je deze adapter nodig + een gewone hdmi kabel. Android tablets met een mini usb kunnen gebruik maken van deze mini usb naar hdmi adapter + hdmi kabel.
 2. Chromecast.
 3. Apple tv.

Youtube, Netflix en Videoland kijken op een beamer

Wil je Youtube video’s, Netflix series of films afspelen op een beamer? Sluit dan een laptop, tablet of smartphone aan op de beamer. Het makkelijkst is om gebruik te maken van een tablet of smartphone en een Google Chromecast. Je hebt geen (hdmi) kabel nodig en je tablet of smartphone kun je gebruik maken als afstandsbediening om je Netflix serie of Youtube video af te spelen op de beamer.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere mogelijkheden om je beamer aan te sluiten. Met name de Google Chromecast in combinatie met een beamer werkt erg goed. Hiermee kun je eenvoudig allerlei apparaten draadloos met de beamer verbinden en ook live tv streamen naar de beamer met een tv app. Hier lees je meer over de Chromecast.

6 Tips om Videoland te kijken op je tv

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV

Heb je een smart tv? Dan is een Chromecast of Apple tv niet nodig. Dan kun je namelijk de Videoland smart tv app gebruiken. Geen smart tv? Bij sommige tv providers (zoals Ziggo, KPN, Telfort etc.) kun je gebruik maken van de Videoland tv app in het interactieve tv menu.

Als dat allemaal niet werkt of niet lukt kun je als alternatief ook nog Videoland vanaf je laptop, tablet/iPad of telefoon met een kabel op je tv aansluiten. Hieronder vind je in detail hoe je Videoland op je tv kijkt.

Videoland casten naar de tv met de Google Chromecast.

Deze oplossing raad ik je ook aan als je Youtube of Netflix op tv wil kijken.

Benodigde tijd: 4 minuten.

Met de Chromecast kun je eenvoudig Videoland op je tv kijken. De Google Chromecast werkt op alle televisies. Ook met oude tv’s en geen smart tv’s kijk je Videoland op tv. Dat doe je zo:

 1. Koop een Google Chromecast. (€35).

  Bij bol.com kun je de Chromecast eenvoudig bestellen, vandaag besteld is morgen genieten van Videoland op je tv scherm.

 2. Sluit de Chromecast aan op je tv.

  Dit is makkelijk; plug de Chromecast in een hdmi ingang van je tv. (Geen hdmi? Gebruik een hdmi naar scart adapter). Sluit de voeding van de Chromecast aan. Dit kan door de USB van de Chromecast in je tv te steken of door de adapter van de Chromecast in het stopcontact te steken. Kies met de afstandsbediening de juiste tv ingang en volg de instructies op het scherm. Klik dit ingewikkeld? Bekijk op deze pagina de video.

 3. Installeer de Videoland app op je telefoon of tablet als je dit nog niet hebt gedaan

  Je kunt zowel een iPhone, iPad of Android telefoon of tablet gebruiken.

 4. Zet de tv aan en open Videoland via de app

  Casten
  Indien je de Chromecast correct hebt geïnstalleerd verschijnt bovenstaand icoontje in de Videoland app. Door daar op de klikken stream je Videoland naar de tv.

Videoland op tv kijken met de Apple TV.

Ook met de Apple TV is het mogelijk om Videoland op je tv te kijken. De Apple TV is echter wat duurder dan de Chromecast vandaar dat die als tweede komt in dit rijtje. Qua functionaliteiten zijn de Apple TV en Chromecast min of meer gelijkwaardig. De Apple TV is wat mij betreft alleen in het voordeel in combinatie met andere apparaten van Apple zoals een iPhone, iPad of Macbook. Het installeren van de Apple TV gaat als volgt:

 1. Koop een Apple TV.
 2. Sluit de Apple tv aan op je tv. Dit doe je door de Apple TV met een hdmi kabel met je tv te verbinden. Sluit je de hdmi kabel aan op hdmi ingang 1/2/3 of 4.
 3. Zet de tv aan en selecteert met de afstandsbediening van je tv hdmi ingang 1/2/3 of 4 (juist, de ingang waarop je de Apple TV hebt aangesloten).
 4. Met de afstandsbediening doorloop je het setup menu. Kies de juiste taal & land etc.
 5. Zodra de Apple TV gereed is ga je naar de AppStore.
 6. Daar zoek je op Videoland en installeer je de Videoland app.
 7. Door de Videoland te openen je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren kun je genieten van films en series van Videoland op je grote tv scherm.

Op tv naar Videoland kijken bij Ziggo, KPN

Bij Ziggo, KPN, Xs4all, Telfort, NLE, Videoland kun je ook Videoland op tv kijken. Je kunt Videoland bij je abonnement bestellen dan wordt het door je tv provider gefactureerd. Uiteraard kun je ook gewoon direct bij Videoland een abonnement afsluiten.

Videoland op tv Ziggo

Bij Ziggo gebruik je de Horizon Mediabox om naar Videoland te kijken. Als je op het menu klikt en via mijn media naar je apps gaat staat Videoland daar tussen. Op kanaal 151 vind je ook Videoland.

Via KPN, Xs4all of Telfort Videoland kijken op tv

Bij deze aanbieders klik ga je met de afstandsbediening naar het interactieve tv menu. Dit doe je door met je afstandsbediening het menu in te drukken. In het menu bij méér tv kun je ook de Videoland app vinden.

Met een Smart TV videoland op tv kijken

Als je een smart tv hebt van Panasonic, Samsung, Philips, LG of Sony is er een grote kans dat je Videoland eenvoudig op je smart tv kan kijken. Dit kun je checken door in de APP store van je Smart tv op zoek te gaan naar de Videoland app. Zodra je de Videoland app hebt gevonden klik je uiteraard op installeren. Om Videoland daadwerkelijk op je smart tv te kunnen bekijken doorloop je de volgende stappen:

 1. Open de Videoland app op je smart tv, nu verschijnt er een koppel code (deze code bestaat uit 6 cijfers.)
 2. Log op met een laptop of telefoon op www.koppel.tv in met je Videoland account.
 3. Vul op deze website de 6 cijfers in.
 4. Na het koppelen kun je op de smart tv naar Videoland kijken!

Via laptop, iPad of iPhone Videoland op tv kijken.

Als bovenstaande opties je niets lijkt kun je ook nog je laptop, tablet of telefoon met een hdmi kabel op je tv aansluiten.  Omdat het per apparaat verschilt welke HMDI kabel en adapter je nodig hebt raad ik je aan om de volgende artikelen te lezen wil je van deze opties gebruik maken. iPhone verbinden met tv. iPad aansluiten of laptop op tv aansluiten.

Videoland kijken in het buitenland

Normaal gesproken is het niet mogelijk om in het buitenland Videoland te kijken. Echter is het met een VPN verbinding nu ook mogelijk om in het buitenland Videoland te kijken op je telefoon, tablet of laptop. Hoe dat precies werkt lees je hier. Zodra je verbonden bent met een Nederlandse VPN server kijk je gewoon Videoland in het buitenland zoals jij dat gewend bent.

Oplossingen voor tv en internet aan boord

Hulpmiddel #1 Chromecast

Wil je graag ook op de boot tv kijken? Dan heb je een aantal mogelijkheden, in dit artikel leg ik je uit wat de opties zijn om aan boord live tv te kunnen kijken. Je zou het misschien niet verwachten maar ook op de boot zijn er voldoende manieren om toch live van je favoriete programma’s te kunnen genieten.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: heb ik de beschikking over internet aan boord? Is het antwoord daarop, ja? Bekijk dan de opties die direct hieronder worden beschreven. Heb jij geen internet aan boord of heb je alleen internet in de haven (en wil je ook tv kunnen kijken tijdens het varen) bekijk dan verderop de opties die niet afhankelijk zijn van internet of een WIFI verbinding.

Gebruik tv apps (waarvoor je al betaalt)

Heb je in je huis een tv abonnement bij Ziggo, KPN of een andere bekende provider. Dan kun je in veel gevallen ook gebruik maken van hun tv app op de boot (let op: bij sommige tv providers kun je alleen gebruik maken van de app als je bent ingelogd op het thuis wifi netwerk, check dit). Van welke tv app jij gebruik kunt maken is afhankelijk van bij welke provider je een abonnement hebt afgesloten.

Met de tv app kun je op je laptop, telefoon of tablet alle grote Nederlandse tv zenders ontvangen. Houd er wel rekening mee dat deze zenders alleen in Nederland te bekijken zijn (ivm met tv rechten enzovoorts). Daarnaast is een redelijk snelle internet of WiFi verbinding vereist, kies je dus het ruime sop met je boot dan is bovenstaande optie waarschijnlijk geen geschikte oplossing voor jou.

Heb je geen vast tv abonnement? Of kun om andere redenen geen gebruik maken van een tv app van een tv aanbieder dan zijn er twee alternatieven:

Je zou aan een kennis kunnen vragen of je zijn/haar inloggegevens mag gebruiken zodat je alsnog aan boord tv kunt kijken via een tv app.

Knippr of Play van KPN

Als tweede alternatief kun je abonnement nemen bij Knippr (onderdeel van t mobile of Play van KPN. Dit een stuk goedkoper dan een “normaal” tv abonnement afsluiten om zo alsnog de tv app te kunnen gebruiken die hoort bij dat abonnement.

Knippr en Play van KPN bieden een maandelijks opzegbaar abonnement (Kniperr 11€, KPN 12€) waarbij je online (via een website en app die je met de Chromecast kunt streamen naar een tv) toegang krijgt tot 25+ tv zenders.

Indien je een goede internetverbinding hebt is dit zeker een goed alternatief, aantrekkelijk is ook dat het maandelijks opzegbaar is. Zit je dus vooral in de zomer op je boot, dan kun je voor die maanden een abonnement afsluiten en betaal je niets als je er in de winter geen gebruik van maakt.

Heb je geen internet op je boot?

Niet getreurd ook dan heb ik nog twee andere oplossingen in petto.

Digitenne

Met Digitenne van KPN kun je ook tv kijken op de boot zonder dat je internet nodig hebt.   Het ontvangst van Digitenne is door heel Nederland goed, dobber je dus rustig op het IJsselmeer rond dan kun je gewoon om acht uur ’s avonds het journaal kijken. Het nadeel van Digitenne is dat het niet de hoogste beeldkwaliteit levert (geen HD). Daarnaast kun je geen gebruik maken van Digitenne in het buitenland.

Digitenne kost zo”n 14€ per maand, echter is het goedkoper als je al een tv abonnement hebt bij KPN, Xs4all of Telfort. Dan betaal je zon XX€ per maand. In dat geval is Digitenne nog best een goedkope oplossing.

Wil niet afhankelijk zijn van een internet verbinding en/of wil je ook in het buitenland op je boot tv kunnen kijken? Kies dan voor tv via de schotel.

TV via de schotel

Met een abonnement op CanalDigitaal kun je ook in Nederland en daarbuiten Nederlandse tv kijken. Een ander voordeel is dat je het grootste deel van de zenders gewoon in HD kwaliteit kunt ontvangen. Enig nadeel is dat je een schotel erbij krijgt op je boot.

Een abonnement op satelliet tv van CanalDigitaal kost tussen de 10-20€ per maand. Ook bij CanalDigitaal is het mogelijk om een seizoensabonnement af te sluiten.

Conclusie: hoe ga jij tv kijken op je boot?

Heb je internet aan boord en een abonnement bij Ziggo KPN etc, dan is de keuze eenvoudig: gebruik de tv app! Voor het gebruik van deze app betaal je al indirect via je tv abonnement (lees: gratis) en daarnaast levert de app goede kwaliteit (check wel of je ook van de app gebruik kan maken als je niet bent ingelogd op het thuis wifi netwerk.

Geen internet maar toch in top kwaliteit tv kijken? Kies dan voor tv via de schotel. Daarmee verzeker jezelf altijd van tv aanboord, of je nu met je sloep toert over de Vecht of met je jacht de Golf van Biskaje trotseert!

Neem je ook genoegen met mindere kwaliteit en/of heb je geen zin een tv  schotel (alhoewel het instellen daarvan is piece of cake), kies dan voor Digitenne.

Weet je een goed ander alternatief of heb je een andere tip of vraag? Laat het dan hieronder weten!

Youtube kijken op een tv scherm

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV

Om Youtube op je tv te kunnen kijken heb je niet persé een smart tv nodig. Je kunt ook Youtube video’s op je tv kijken door gebruik te maken van de Google Chromecast, Apple TV of via het interactieve tv menu van bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Mijn voorkeur gaat uit naar de Google Chromecast.

Met de Google Chromecast Youtube kijken op tv.

De Chromecast is een ontzettend handig apparaat waarmee je allerlei apps naar je tv kunt streamen. Vooral handig wanneer je geen smart tv hebt en als je Youtube en andere apps vanaf je iPhone, Samsung smartphone, iPad of Android Tablet naar je tv wilt streamen.

De Chromecast zorgt ervoor dat de inhoud van de bovenstaande apparaten eenvoudig op je tv kunnen worden afgespeeld. Naast Youtube wordt de Chromecast ook vaak gebruikt om Netflix op tv te kijken. Hieronder lees je beknopt hoe je per apparaat de Chromecast kunt bedienen.

Vanaf smartphone en Tablet Youtube op tv afspelen.

Chromecast icoontje

Of je nu een iPhone, Samsung telefoon, iPad of Android tablet hebt, de Chromecast ondersteund allerlei apparaten. Zodra je de Chromecast heb geïnstalleerd, open je de Youtube app op je telefoon. Indien je tv aanstaat verschijnt het Chromecast icoontje in beeld. Als je daarop klikt, verschijnt de naam van jouw Chromecast, door daarop te klikken wordt de Youtube video naar jouw televisie gestreamd. Vanaf je telefoon kun je nu Youtube bedienen en de video pauzeren, doorspoelen of stoppen.

Youtube vanaf laptop naar tv

Ook vanaf je Macbook of Windows laptop kun je Youtube op je tv kijken via de Chromecast. Dit werkt echter alleen met de Chrome webbrowser. Dit doe je door Youtube naar je tv te “casten.”

 1. Ga naar Youtube.
 2. Kies een video.
 3. Klik op  in de Youtube video en Youtube verschijnt op jouw tv.

Meer over de Google Chromecast vind je hier. En hier kun je de Chromecast bekijken en gelijk bestellen.

Youtube streamen met een Apple TV

Ook met de Apple TV kun je Youtube video’s op een tv scherm te kijken. De Apple TV is functioneel gezien gelijkwaardig aan de Google Chromecast maar is vooral een aanrader in combinatie met een iPhone, iPad of Macbook.

Via Airplay kun je Youtube en andere apps naar je Apple tv streamen. Daarnaast kun je ook Youtube kijken zonder telefoon, tablet of computer. De Apple TV heeft in tegenstelling tot de Chromecast namelijk wel een afstandsbediening. Met de afstandsbediening kun je in het Apple TV menu Youtube selecteren.

Omdat de afstandsbediening echter geen toetsenbord heeft werkt het in de praktijk toch sneller om vanaf telefoon of tablet de Youtube video’s naar het tv scherm te streamen.

Alternatieven naast Chromecast en Apple TV

Je hoeft niet persé gebruik te maken van een Chromecast of Apple tv om Youtube vanaf je laptop, tablet of telefoon op de tv weer te geven. Wel werkt dit veruit het makkelijkst, je kunt je laptop, tablet of telefoon ook op andere manieren op je tv aansluiten (zie bovenstaande linkjes voor meer info).

Youtube op je smart tv

Heb je een smart tv in huis? Dan heb je bovenstaande oplossingen in principe niet nodig. Met een smart tv kun je Youtube bekijken via het smart tv menu. Om Youtube te kijken op je smart tv moet de smart tv wel verbonden zijn via het internet. Als de smart tv verbinding kan maken met een wifi netwerk dan kun je daarvan gebruik maken. Indien dat niet het geval is kun je de smart tv van internet voorzien met een ethernet kabel.

Hoe je Youtube precies opstart op een Smart tv is afhankelijk van het merk tv. Aangezien veel mensen een Samsung smart tv hebben zie je hieronder hoe je Youtube opstart op een Samsung smart tv.

Zoals je ziet gebruik je bij een smart tv ook de afstandsbediening om Youtube te bedienen. Persoonlijk vind ik dat niet fijn omdat je met een afstandsbediening lastig zoekopdrachten kunt typen. Daarom maak ik gebruik van een Chromecast. Dat maakt het namelijk ook mogelijk om allerlei apps naar de tv te streamen. Uiteraard is het ook mogelijk dat je een smart tv hebt van een andere merk dan Samsung. In dat geval zal het smart tv menu er iets anders uitzien.

Youtube op tv kijken bij KPN en Xs4all

Met een abonnement hebt bij KPN, Online.nl of Xs4all heb je niet per sé een Chromecast, Apple TV of Smart tv nodig om Youtube op je tv te kijken. Bij deze tv aanbieders kun je Youtube kijken op je tv via het interactieve tv menu.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de afstandsbediening te pakken en het interactieve tv menu te openen. Kies vervolgens voor méér tv, in het méér tv scherm kun je vervolgens verschillende apps openen waaronder Youtube.

Met de afstandsbediening kun je nu Youtube video’s opzoeken en afspelen op je tv. Niet iedere abonnee beschikt over méér tv dit is namelijk afhankelijk van het type modem en abonnement dat je hebt.

Youtube op tv afspelen bij Ziggo

Ook bij Ziggo kun je via de Mediabox Youtube op je tv kijken. Om Youtube video’s te bekijken druk je op de terugknop van je afstandsbediening. Vervolgens druk je op het pijltje naar links en druk je nog twee keer op OK. Nu worden per categorie alle tv apps van de Ziggo geopend. In de categorie TV&Video vind je ook de Youtube app. Door deze te openen kun je beginnen met het kijken van Youtube video’s op je tv.

Heb je geen abonnement bij bovenstaande tv aanbieders, maar bijvoorbeeld bij Tele2, Vodafone, Delta, Fiber of Caiway, dan kun je gebruik maken van de Google Chromecast of Apple tv om Youtube op tv te kijken. De Chromecast en Apple TV zijn, ongeacht bij welke provider je een abonnement hebt, aanraders!

iPhone aansluiten op tv: eenvoudig en snel verbonden met de tv.

Hulpmiddel #1 Apple TV
Hulpmiddel #2 Chromecast
Hulpmiddel #3 HDMI adapter

Je Iphone aansluiten op de tv? Dat kan! De fijnste manier om je iPhone met de tv te verbinden is door gebruik te maken van een mediaspeler zoals de Apple TV of Google Chromecast. Omdat de Chromecast een stuk goedkoper en even goed werkt als de Apple TV raad ik die aan. Ook kun je gebruik maken van een hdmi adapter.

iPhone draadloos aansluiten op tv

Je kunt een iPhone zowel draadloos als met een hdmi kabel aansluiten op de tv. Eerst leg ik uit hoe je de iPhone draadloos verbindt met de tv. Je hebt twee draadloze mogelijkheden, namelijk de Apple TV en Google Chromecast.

iPhone koppelen aan televisie via Apple tv

De iPhone werkt perfect in combinatie met de Apple TV. Door gebruik te maken van wifi en de AirPlay technologie koppel je eenvoudig je iPhone draadloos aan de tv.

e Apple tv sluit je aan op elk merk televisie met een hdmi kabel. Om het beeld van je iPhone te kunnen weergeven op de tv is het belangrijk dat je de Apple tv op het juiste wifi netwerk aansluit. Het juiste wifi netwerk is het wifi netwerk waarmee ook jouw iPhone is verbonden.

Zodra je dit gedaan hebt ben je al klaar om bijvoorbeeld Youtube video’s af te spelen op je tv.

 • Zorg ervoor dat je Apple tv is ingeschakeld
 • Ga op je iPhone naar een Youtube video
 • In de video verschijnt het Airplay logo’tje. Klik op het logotje om de video te streamen naar de tv.

iPhone screen mirroring

‘Screen mirroring’ werkt ook fijn met een Apple TV. Zie onderstaande afbeelding hoe je screen mirroring inschakelt.

Screen mirroring is ook mogelijk vanaf je iPhone. Dit doe je door in het controlepaneel het Airplay (Synchrone-weergave) icoontje aan te klikken.

Bij screen mirroring deel je het scherm van je iPhone met een televisie. Op het tv scherm wordt het scherm van je iPhone synchroon weergeven.

Foto’s van iPhone op tv bekijken met Airplay

Op de tv zul je merken dat het beeld niet full screen is. Dit komt omdat de iPhone langwerpig is. Foto’s, video’s en apps compatibel met de Apple tv kunnen wel full screen worden afgespeeld op de tv.

Om foto’s van je iPhone op de tv te weergeven ga je op je iPhone naar “Foto’s”. Vervolgens klik je op een foto en dan links onderin op 

Met het Airplay icoontje stream je de foto’s van je iPhone naar de Apple TV.

Lees hier meer over de Apple TV.

iPhone aansluiten op tv met Chromecast

Screen mirroring (Airplay) vanaf je iPhone is niet mogelijk met de Chromecast. Wel is het mogelijk om met de Chromecast veelgebruikte apps vanaf de iPhone te streamen naar de tv. Met de Chromecast kun je dus vanaf de iPhone eenvoudig Netflix, Youtube of NPO kijken op de tv. Niet alle apps kunnen naar de Chromecast worden gestreamd, alleen apps die daarvoor ondersteuning bieden. Gelukkig zijn dit er erg veel, vrijwel alle populaire apps kun je streamen.

Benodigde tijd: 3 minuten.

Om je iPhone te streamen naar de tv moet je ervoor zorgen dat de Chromecast is aangesloten op de tv.

 1. De Chromecast plug je in een hdmi ingang van je tv

  Dit werkt op dezelfde manier als een hdmi kabel aansluiten.

 2. Doorloop de setup van de Chromecast en kies het wifi netwerk waarop ook je iPhone is aangesloten.

  Zodra je de Chromecast aansluit op tv wordt je door een installatieprocedure geleidt, je hoeft alleen maar even de stappen te volgen.

 3. Apps die werken met de Chromecast kun je nu vanaf je iPhone streamen naar de tv.

  Casten
  In de apps die compatibel zijn met de Chromecast kun je nu op het hierboven afgebeelde Chromecast logotjes klikken om apps naar de tv te streamen.

Lees hier meer over Chromecast.

iPhone verbinden met tv via hdmi kabel

Naast de draadloze manieren om een iPhone te verbinden met de tv, kun je ook met een hdmi adapter je iPhone koppelen aan een tv.

Hdmi lightning adapter voor iPhone.

Omdat iPhones geen hdmi ingang hebben heb je een speciale hdmi adapter nodig voor je adapter. De lightning naar hdmi adapter voor jouw iPhone SE, 5, 5s, 6, 6s, 6plus, 7, 7plus, 8, 8plus, X, 11 of nieuwer koop je hier.

Heb jij nog een oudere iPhone die wilt aansluiten op de televisie? Voor de iPhone 2,3 &4 heb je een 30 pins aansluiting nodig.

Hdmi kabel op adapter aansluiten

Met deze adapters kun je tegelijkertijd je iPhone opladen. De adapter heeft namelijk twee ingangen, een hdmi ingang en met de andere kun je de iPhone tegelijkertijd opladen. Handig als je de iPhone langere tijd op de tv aangesloten houdt.

Naast deze adapter heb je een hdmi kabel nodig. Deze hdmi kabel sluit je aan op de adapter en op een ingang van de tv. Onthoud welke hdmi poort je gebruikt want dit is ook de poort die je straks gaat selecteren met de afstandsbediening.

Hdmi ingang selecteren

Nadat je de hdmi kabel hebt aangesloten op de tv verbind je de hdmi kabel met de hdmi adapter. Het uiteinde van de adapter plug je in de iPhone.

Nu hoeft je alleen nog maar met de afstandsbediening van de tv de juiste hdmi uitgang (SOURCE) te selecteren.

Zoals je ziet verschijnt het beeld van de iPhone exact hetzelfde op de tv, dit heet screen mirroring. Omdat je iPhone langwerpig is wordt het beeld van je tv niet volledig gevuld. Foto’s en video’s kunnen wel full screen worden weergeven op de tv.

Conclusie

Met bovenstaande manieren kun je eenvoudig je iPhone aansluiten op de tv. Alle manieren zorgen ervoor dat je verschillende apps kun afspelen op de tv.

De Apple TV is de duurste oplossing maar is volledig compatibel met de iPhone, je kunt zowel screen mirroring toepassen als apps streamen naar de tv. Met de Chromecast is het alleen mogelijk om apps te streamen, wel is de Chromecast een stuk goedkoper dan de Apple tv.

Als alternatief heb je de hdmi adapter, dit werkt ook goed maar het nadeel is dat je vast zit aan een kabel.

Op dezelfde manieren kun je ook een iPad aansluiten op de tv.

MacBook aansluiten op de tv: draadloos of met een hdmi adapter

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV
Hulpmiddel #3 Goedkope USB-c
Hulpmiddel #4 USB-C adapter
Hulpmiddel #5 Mini displayport
Hulpmiddel #6 HDMI kabel

Het is eenvoudig om een MacBook te verbinden met de tv. In dit artikel lees je hoe je een MacBook kunt aansluiten op de tv. Met de juiste kabels of door gebruik te maken van een Apple TV of Chromecast wordt in no-time het beeld van je MacBook weergeven op de tv.

Macbook Pro of Air verbinden met tv

Er zijn twee grofweg twee manieren om je MacBook aan te sluiten op de tv:

 • Met een adapter en/of hdmi kabel je MacBook aansluiten op tv. De meeste MacBook hebben tegenwoordig geen hdmi ingang. Maak daarom gebruik van de juiste MacBook hdmi adapter.
 • Draadloos je MacBook streamen naar de tv met mediaspeler zoals een Chromecast of Apple TV.

Macbook aansluiten op tv via een hdmi kabel

De snelste en makkelijkste manier om je MacBook aan te sluiten op de tv is door gebruik te maken van een hdmi kabel. Het grote voordeel van een hdmi kabel is dat het storingsvrij is en dat je nooit last zult hebben van haperingen of vertraging.

Hoe verbind ik mijn MacBook met de tv via een hdmi kabel?

MacBook zonder hdmi ingang

De meeste MacBooks hebben tegenwoordig geen hdmi ingang meer. Heb jij een MacBook Pro of Air zonder hdmi ingang? Dan heeft jouw Macbook een usb-c of Mini Displayport die je kunt gebruiken.

Macbook met usb-c aansluiting

Bij de nieuwere MacBooks, de MacBook ’12 inch en de MacBook Air is de hdmi ingang vervangen door een usb-c ingang. Om toch je MacBook op de tv aan te sluiten heb je naast een hdmi kabel een usb-c naar hdmi adapter nodig.

Apple usb-c naar hdmi adapter/verloopstuk

Deze adapter sluit je via de usb-c ingang aan op je MacBook. Een hdmi kabel gebruik je om de adapter weer met de tv te verbinden.

Macbook met mini displayport (thunderbolt)

MacBook Air modellen 2011-2017 hebben nog geen usb-c ingang maar een thunderbolt Mini Displayport ingang. Hiervoor heb je een Mini Displayport naar hdmi adapter nodig. Deze adapter is net weer wat anders dan bovenstaande usb-c adapter. Daarnaast heb je uiteraard ook nog een normale hdmi kabel nodig om de Mini Displayport adapter met de tv te verbinden.

Mini displayport naar hdmi adapter

MacBook met hdmi ingang

Als je een MacBook hebt die nog wel een hdmi ingang heeft heb je alleen een hdmi kabel nodig. Dit is een goede hdmi kabel, verkrijgbaar in verschillende lengtes.

Beeld MacBook weergeven op tv

Als zowel de MacBook als de tv aanstaan hoef je in veel gevallen met de tv afstandsbediening alleen nog maar de juiste hdmi ingang op de tv te selecteren. Het beeld van je MacBook zal nu automatisch uitbreiden naar het beeldscherm van je televisie.

Wil je het beeldscherm van je MacBook naar je tv dupliceren?

 1. Ga dan naar systeemvoorkeuren.
 2. Kies beeldschermen.
 3. Klik op tabblad ‘Rangschikking’ en selecteer daar de optie ‘Synchrone Weergave.’

Om het beeldscherm van je MacBook uit te breiden naar het tv scherm zorg je ervoor dat de checkbox synchrone weergave niet is aangevinkt.

Geluid MacBook afspelen op tv

Om het geluid van je MacBook af te spelen op de tv ga je naar systeemvoorkeuren > Geluid > tabblad ‘Uitvoer’ > selecteer het tv scherm.

Draadloos je MacBook verbinden met de tv

Heb je geen zin in kabels dan zijn er ook twee goede draadloze alternatieven waarmee je een MacBook aan de tv kunt koppelen. Door gebruik te maken van een Apple TV of Chromecast heb je meer flexibiliteit want je hoeft niet per sé in de buurt van het tv scherm te zitten. Wel moet je ervoor zorgen dat je MacBook verbonden is met hetzelfde wifi netwerk als de Apple TV of Chromecast.

Ondanks dat de Apple TV iets duurder is dan de Chromecast is het voor MacBook gebruikers aan te raden om een Apple TV te gebruiken. De Apple TV werkt naadloos in combinatie met MacBooks, iPhone’s en iPad’s.

De Chromecast werkt tegenwoordig ook prima in combinatie met een MacBook. Enig nadeel is dat je wel verplicht bent om de Chrome webbrowser te gebruiken, mocht je het beeld van je Macbook naar de tv willen streamen.

MacBook verbinden met tv via Apple TV

Apple tv
Apple TV 4k met afstandsbediening

Benodigde tijd: 3 minuten.

Je MacBook met de Apple TV verbinden is heel simpel. Uiteraard moet je er eerst voor zorgen dat je Apple TV goed is aangesloten. In dit artikel wordt wordt dat kort uitgelegd. Er vanuit gaande dat de Apple TV correct is aangesloten, verbind je een MacBook als volgt met de Apple TV:

 1. Zet je televisie aan

  Zet je televisie aan met de afstandsbediening van de tv. En check op op welke hdmi ingang je Apple TV is aangesloten.

 2. Selecteer de juiste hdmi ingang

  Selecteer met de tv afstandsbediening de hdmi ingang waarop de Apple TV is aangesloten.

 3. Stream vanaf je MacBook naar de Apple TV

  Je MacBook beeldscherm kun je nu streamen naar de tv door bovenin je scherm op het Airplay icoontje (zie onderstaande afbeelding) te klikken. Als de Apple TV op hetzelfde wifi netwerk is aangesloten als jou MacBook kun je beginnen met streamen.
  Airplay logo

Hier kun je de Apple TV kopen.

Beeldscherm MacBook uitbreiden of dupliceren

Nu je MacBook met de Apple TV is verbonden kun je kiezen of je het scherm van je MacBook wilt dupliceren of uitbreiden naar het tv scherm. Dit kun je instellen door naar: ‘Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > (tabblad) Rangschikking’ te gaan. Vink ‘Synchrone Weergave’ aan als je het beeldscherm van je MacBook wilt dupliceren op het tv scherm. Vink het uit als je het beeldscherm van je Mac wilt uitbreiden naar het tv scherm.

Als je het beeldscherm uitbreid naar het tv scherm, kun je vervolgens vensters naar links of rechts het tv scherm inslepen.

MacBook verbinden met tv via Google Chromecast

De Chromecast werkt min of meer hetzelfde als de Apple TV. Ook daar wordt het beeld naar de tv gestreamd door zowel de MacBook als Chromecast aan te sluiten op het zelfde wifi netwerk. Meer over de Chromecast vind je hier. Ook met de Chromecast kun je het beeldscherm van je MacBook uitbreiden of synchroon weergeven op de tv. Dat werkt eigenlijk even goed als met een Apple TV daarnaast heeft de Chromecast het voordeel dat de aanschaf goedkoper is.

Hoe je een MacBook streamt naar de tv met Chromecast lees je hier.

Hdmi kabel, Apple TV of Chromecast gebruiken?

De hdmi kabel is de eenvoudigste oplossing met als nadeel dat je vast zit aan een kabel. Daarnaast hebben de meeste MacBooks tegenwoordig een extra adapter nodig.

Qua draadloze oplossing doen de Apple TV en Chromecast weinig onder voor elkaar. De Chromecast is gunstiger geprijsd maar verplicht je wel tot het gebruik van Chrome webbrowser op je MacBook. De Apple TV is voor echte Apple fanaten en is naast te bedienen vanaf je MacBook, iPad of iPhone ook makkelijk te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening.

ZiggoGo op een tv scherm kijken met de Google Chromecast.

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Chromecast Ultra

Met de Google Chromecast kun je eenvoudig live tv vanuit de Ziggo Go app streamen naar een tv scherm. Van deze oplossing kun je ook slim gebruik maken wanneer je bij Ziggo een extra tv wilt aansluiten. Om live tv naar tv scherm te streamen heb je geen extra tv ontvanger nodig. Bekijk hieronder de afbeelding en ga snel door naar het stappenplan.

tv kijken met Chromecast
Tv kijken met Chromecast

Download de Ziggo GO app

Stap 1

De Horizon Box of digitale ontvanger van Ziggo heb je niet nodig, we maken bij deze oplossing gebruik van de Ziggo Go app.

Heb je de Ziggo GO app nog niet geïnstalleerd download die dan eerst.

Om gebruik te maken van de Ziggo Go app moet je eerst nog even inloggen met jouw Ziggo account.

De Ziggo GO app kun je tegenwoordig overal in Nederland en de Europese Unie gebruiken, ook zonder dat je bent ingelogd op je thuis (Ziggo) wifi. Om live tv naar de televisie te kunnen streamen moet je wel verbonden zijn met een (stabiel) wifi netwerk.

De Google Chromecast aansluiten op je tv

Stap 2

De Google Chromecast is een apparaat/hdmi stick) waarmee je apps en inhoud van je laptop, tablet en pc naar je televisie kunt streamen.

Naast het streamen van live televisie via de Ziggo Go app heb je nog talloze extra mogelijkheden met de Google Chromecast (ja, ik heb er zelf ook één ;).

 • Het aansluiten van de Chromecast gaat heel gemakkelijk. Sluit de Chromecast aan op een hdmi uitgang van je TV. De USB kabel die aan de Chromecast zit, voorziet de mediaspeler van stroom.
 • Selecteer met de afstandsbediening van je tv de juiste hdmi uitgang.
 • Volg de instructies die verschijnen op je tv scherm.

Het is belangrijk dat jouw Chromecast en telefoon/tablet gebruik maken van hetzelfde wifi netwerk. Anders werkt het allemaal niet.

Wil je meer weten over de Chromecast, lees dan dit artikel. Bekijk onderstaande video als je alleen even wilt weten hoe je de Chromecast aansluit op je televisie.

Zo sluit je de Chromecast aan.

Chromecast kopen en Ziggo Go kijken

Stap 3

De Ziggo GO app gebruiken in combinatie met de Chromecast is een goede een en goedkope oplossing. Er wordt wel vanuit gegaan dat je beschikt over een smartphone waarop je de Ziggo GO app kunt downloaden. Als dat in orde is kun je hier de Chromecast kopen.

Wil je een Chromecast die ook 4K beeldkwaliteit ondersteund koop dan niet de “normale Chromecast” maar de Chromecast Ultra.

Ben je meer fan van Apple lees dan even dit artikel, ook met de Apple TV kun je Ziggo Go streamen.

Live tv streamen naar jouw televisie.

Stap 4

Als je de app hebt gedownload en Chromecast is geïnstalleerd dan ben je klaar om live tv te streamen van jouw telefoon of tablet naar je tv.

Casten
 1. Open de app op je tablet of mobiel.
 2. Als het goed is verschijnt er in de Ziggo GO app het logotje van de Chromecast. 
 3. Tik op het logotje, de app zal nu naar de Chromecast worden verstuurd. De inhoud van de app zal nu zichtbaar zijn op de televisie.

Vragen over Ziggo Go streamen naar de Chromecast

Hoe bedien je de Chromecast?

Gebruik je telefoon of tablet als afstandsbediening. Nadat je met de tv afstandsbediening de hdmi uitgang van de Chromecast hebt geselecteerd, heb je de tv afstandsbediening niet meer nodig. De app op je telefoon of tablet fungeert nu als afstandsbediening. Door op de app een andere zender aan te tikken wissel je van zender.

Is de Chromecast het alternatief voor de Horizon box of Ziggo tv ontvanger?

Ja ik vind het een goed alternatief. Met deze oplossing kun je tv kijken zonder tv ontvanger. Echter is het met de Chromecast nog niet mogelijk om gebruik te maken van Ziggo functionaliteiten als Replay TV en Myprime.

Wat is de beeldkwaliteit als je tv kijkt via Ziggo Go en de Chromecast?

Het is mogelijk om in HD live televisie te kijken met deze oplossing. Echter speelt de WIFI/internet verbinding een grote rol. Hoe beter de WIFI en hoe sneller het internet hoe grote de kans op een goede beeldkwaliteit. Heb je slechte wifi op de plek waar je tv wilt kijken, dan kun je eenvoudig jouw wifi signaal verbeteren. Dit kan door gebruik te maken van een draadloze verbindingsset, daarover lees je hier meer.

Heb je nog een andere vraag? Scroll door vragen van andere bezoekers of stel je eigen vraag via het reactieformulier.

Streamen naar een tv scherm met de Google Chromecast

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Chromecast Ultra

De Google Chromecast is de beste manier om live televisie, video en apps naar je tv scherm te streamen. Met de Chromecast kun je live televisie, bijvoorbeeld via de ZiggoGo app, maar ook Netflix, Youtube en NPO kijken. Je bedient de Chromecast vanaf je telefoon, tablet of laptop. In dit artikel leg ik uit wat de Chromecast is en hoe de Chromecast werkt.

Wat is een Google Chromecast?

De Chromecast is een klein apparaatje die je in de hdmi ingang van een tv plugt. De Chromecast wordt geleverd zonder externe afstandsbediening in plaats daarvan bedien je de Chromecast met je telefoon, tablet of laptop.

Dit is hem! De nieuwste Google Chromecast (2018).

In combinatie met een telefoon of tablet is de Chromecast vooral handig om populaire video streamingdiensten zoals Youtube, Netflix en Videoland op een groot tv scherm te kunnen bekijken. Naast deze streamingdiensten ondersteunen steeds meer apps de Chromecast. Met de Chromecast kun je naast een tablet of telefoon ook een laptop met de tv verbinden.

Hiermee kun je bijvoorbeeld het beeldscherm van je laptop synchroon weergeven of uitbreiden naar een tv scherm. Handig bij ook bij presentaties en vergaderingen.

Bij het instellen van de Chromecast verbind je de Chromecast met het wifi netwerk waarmee ook jouw iPhone, iPad, Android telefoon of tablet en laptop verbonden zijn. Dit zorgt ervoor je telefoon connectie kan maken de met de Chromecast en jij de Chromecast via je telefoon of tablet kunt bedienen. Ieder apparaat met Chromecast ondersteuning dat verbonden is het met hetzelfde wifi netwerk kan in principe de Chromecast bedienen.

Hoe werkt de Google Chromecast?

De Chromecast werkt als het tv scherm aanstaat en je met de afstandsbediening van de tv de hdmi ingang hebt geslecteerd waarop de Chromecast is aangesloten.

Om bijvoorbeeld Youtube af te spelen op de tv ga je op je telefoon naar de Youtube app en kies je een video. Als de televisie aanstaat zul je in de Youtube app het Chromecast icoontje zien. Zodra je klikt op het Chromecast icoontje verschijnt er een lijst met alle Chromecasts die geïnstalleerd zijn op het wifi netwerk, kies jouw Chromecast en de video zal worden afgespeeld op de tv.

Chromecast icoontje

Ook bij andere apps die je naar de tv kunt streamen met de Chromecast vind je zo’n Chromecast icoontje. Dit geldt ook voor apps op iPads en Android tablets.

Chromecast apps

Naast Youtube kun je nog veel meer apps met de Chromecast op de tv afspelen. Zo kun je met de Chromecast bijvoorbeeld ook Netflix, Videoland, Fox Sports en NPO gemist op je tv kijken.

Naast videostreamingsdiensten werken ook apps als Facebook en Spotify op de Chromecast. Hier vind je een overzicht van een aantal populaire apps die de Chromecast ondersteunen.

Chromecast Ultra

Vanaf de 2de generatie Chromecast bestaan er twee verschillende versie Chroemcasts. De ‘normale’ Chromecast en de Chromecast Ultra. Beide Chromecasts, installeer, werken en bedien je op exact dezelfde manier. Het grote verschil tussen de Chromecast en Chromecast Ultra is de beeldkwaliteit.

De normale Chromecast ondersteund 1080p HD kwaliteit en de Chromecast Ultra gaat tot 4K. 4K beeldkwaliteit is tot 4x scherper dan 1080p HD.

Het is alleen nuttig om de Chromecast Ultra te nemen als je:

 • Een tv hebt die 4K ondersteund, of binnenkort* een 4k tv gaat kopen.
 • Series op Netflix of Videoland in 4K kwaliteit wilt bekijken en je ook een 4K abonnement hebt bij een van de videodiensten.
 • 4K video’s van Youtube op je 4K tv scherm wilt kijken.

*Veel nieuwe televisies die nu worden verkocht ondersteunen 4K.

Chromecast aansluiten en instellen

Chromecast aansluiten
Aansluiten is zo gepiept!

Benodigde tijd: 5 minuten.

Het voor het eerst aansluiten van de Chromecast doe je aan de hand van de Google Home app die je installeert op je telefoon of tablet. Maar eerst plug je de Chromecast in je televisie.

 1. Plug de Chromecast in je tv

  Steek de Chromecast in een hdmi ingang van je televisie.

 2. Voorzie de Chromecast van stroom via usb of stopcontact

  De Chromecast wordt voorzien van stroom via de usb kabel die je in de tv stopt. Als jouw tv geen usb ingang heeft gebruik je de meegeleverde adapter voor in het stopcontact.

 3. Selecteer de juiste hdmi ingang

  Selecteer met de afstandsbediening van je tv de hdmi ingang waarop de Chromecast is aangesloten. Het opstartscherm van de Chromecast verschijnt nu in beeld.

 4. Download de Google home app

  De Google Chromecast start op op je televisie en verwijst je door naar Chromecast.com/setup. Daar vind je de link naar de Google Play store of AppStore om de Google Home app op je telefoon of tablet te installeren.

 5. Open de Google Home app op je telefoon of tablet

  Na het downloaden van de Google Home app gaat die zoeken naar Chromecast apparaten in de buurt. Klik op jouw Chromecast in de app. Op zowel de tv als in de app verschijnt nu een code, komt die code overeen dan kun je doorgaan en maakt jouw telefoon of tablet verbinding met de Chromecast

 6. Start met casten

  Nu de Chromecast is geïnstalleerd ben je klaar om te streamen naar je tv. Elke app waar je het Chromecast icoontje tegenkomt kun je streamen (‘casten’) naar je televisie.

Verbind je laptop draadloos met de tv via de Chromecast

Vanaf je laptop kun je ook eenvoudig tabbladen, bestanden en je beeldscherm (vanuit Google Chrome) weergeven op je tv met de Chromecast. Indien je Chromecast al is geïnstalleerd krijg je dit snel voor elkaar.

Om je internet browser te kunnen weergeven op je tv moet je gebruik maken van de Chrome internetbrowser.

In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd hoe je vanaf je Windows laptop of MacBook je beeldscherm op tv weergeeft met de Google Chromecast.

Stream vanaf je smartphone naar de tv

Vanaf je Android telefoon of iPhone is het heel eenvoudig om draadloos video en apps te streamen naar je televisie. Youtube video’s, of Netflix films en series kun je eenvoudig afspelen op je televisie.

Wil je weten welke apps op jouw telefoon geschikt zijn om via de Chromecast naar je tv te streamen? Gebruik dan de Google Home app. In de Google Home app zie je welke apps er op jouw telefoon zijn geïnstalleerd die geschikt zijn om te streamen naar je tv.

Kies één van de geïnstalleerde apps en start met het streamen van de app naar de tv. Door op het cast icoontje  te drukken en jouw Chromecast te selecteren.

Met Android telefoons is het ook mogelijk altijd het hele scherm van je telefoon te weergeven op je tv door gebruik te maken van screen mirroring. Met een iPhone is het alleen mogelijk om apps naar de tv te streamen waarbij een Chromecast icoontje staat.

TV kijken met de Chromecast

Via de Chromecast kun je ook live tv kijken. Dit doe je door gebruik te maken van een tv app op je telefoon of tablet. Vanuit de tv app stream je live televisie naar je tv scherm. Een handige oplossing wanneer je tv wilt kijken maar geen tv aansluiting hebt. In dit overzicht zie je welke tv apps je met de Chromecast kunt streamen. Hier lees je hoe je de ZiggoGO app op je tv bekijkt met de Chromecast.

tv kijken met Chromecast
Tv kijken met Chromecast

Chromecast gebruiken zonder wifi?

Als er geen wifi netwerk beschikbaar is kun je de Chromecast ook verbinden met een hotspot. Op deze manier kun je toch de Chromecast gebruiken via een 3G of 4G mobiele data verbinding. Om op deze manier je Chromecast te gebruiken heb je wel een extra telefoon of tablet nodig.

 • Eén mobiele telefoon stel je in als mobiele hotspot (tip: gebruik een telefoon met een ruime mobiele databundel).
 • Verbind de andere telefoon of tablet met de mobiele hotspot.
 • Stel nu ook de Chromecast in en gebruik de hotspot als wifi netwerk.
 • Nu beide apparaten (telefoon en Chromecast) verbonden zijn met de wfi hotspot kun je starten met het streamen naar de Chromecast.

Ik heb geen usb aansluiting op mijn tv, kan ik de Chromecast gebruiken?

Ja de usb aansluiting wordt gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien. Maar de Chromecast kan ook van stroom worden gezien met de meegeleverde stroomadapter, hiermee kun je de Chromecast ook gewoon aansluiten op het stopcontact. Een hdmi ingang op je televisie is wel vereist, met een oude tv’s zonder hdmi ingang kun je de Chromecast dus niet gebruiken.

Als je nog niet overtuigd ben van de Chromecast som ik hier graag nog even op waarom de Chromecast zo geweldig is.

TV kijken en streamen met de Chromecast

De Chromecast maakt het heel eenvoudig mogelijk om videostreamingdiensten zoals Netflix, Disney+, Videoland en Youtube naar je tv te streamen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om tv te kijken via de Chromecast door live tv vanuit de app van bijvoorbeeld Ziggo of KPN naar de tv te streamen. Erg handig als je geen tweede tv ontvanger wilt bestellen of geen tv aansluiting hebt op de plek waar je wil tv kijken.
tv kijken met Chromecast

Welke Chromecast kopen?

Je kunt kiezen uit de normale Chromecast of de Chromecast Ultra. Het verschil is dat de Chromecast Ultra je de mogelijkheid biedt om te streamen in 4K. Hiervoor moet je dus wel een 4K televisie hebben. Klik hier om de normale Chromecast te kopen, en hier voor de Chromecast Ultra.

Werkt de Google Chromecast ook op Apple apparaten zoals een iPhone?

Ja ondanks dat de Chromecast een apparaat is van Google werkt de Chromecast ook op (Apple) iPhones. Er is voor iPhones gewoon een ios app beschikbaar in de AppStore.

iPad aansluiten op tv: zo verbind je jouw iPad snel met de tv

Hulpmiddel #1 HDMI adapter
Hulpmiddel #2 USB-C adapter
Hulpmiddel #3 HDMI kabel
Hulpmiddel #4 VGA adapter
Hulpmiddel #5 Apple TV
Hulpmiddel #6 Chromecast

Een iPad kun je op meerdere manieren aansluiten op de tv. Ik gebruik het liefst de Apple TV om het beeld van mijn iPad op de tv te krijgen. Maar je kunt ook prima een Chromecast of hdmi adapter gebruiken. Heb je geen iPad maar een ander merk tablet, lees dan dit artikel over het aansluiten van een tablet op de tv.

Foto’s en apps vanaf je iPad weergeven op tv

Een iPad koppelen aan de tv kan om verschillende redenen van pas komen. Bijvoorbeeld als je Netflix in plaats van op je iPad op de tv wilt kijken, foto’s groot op de televisie wilt weergeven of als je het scherm van je iPad met meerdere mensen wilt delen.

Ook kun je jouw iPad op de tv aansluiten om live tv te kijken via een tv app.  Dit is een goed alternatief als je geen tv aansluiting hebt of geen tweede tv ontvanger in huis wilt.

Een iPad kun je draadloos (door het beeld naar de tv te streamen) of met een hdmi adapter per kabel aan de tv koppelen.

iPad op tv aansluiten met hdmi kabel

Ipad naar hdmi adapter

Een iPad kun je niet direct op de tv aansluiten met een hdmi kabel omdat de iPad geen hdmi ingang heeft. Daarom heb je een hdmi verbindingsadapter nodig. Welke adapter jij precies nodig hebt hangt af van het model en jaar iPad dat je hebt. Op de afbeelding hieronder kun je even checken met welke kabel jij normaal gesproken je iPad oplaad. En welke aansluiting jou iPad dus heeft.

Links naar rechts: 30 pins, lightning en USB-C

Typen aansluiting van links naar rechts op de afbeelding hierboven.

 • 30-pins (oudste iPads, 2012 en eerder)
 • Lightning
 • USB-C

Alle iPads vanaf eind 2012 hebben een lightning hdmi verbindingsadapter nodig. Dit zijn de volgende modellen: iPad 4,5,6, Mini, Air, Air 2 en Pro. Let op vanaf 2019 hebben sommige iPads een USB-C aansluiting gekregen.

Heb je nog een oudere iPad die je wilt verbinden met de tv. Dan heb je voor iPads van voor begin 2012 (de iPad 1,2 en 3) hebben een iets andere 30pins hdmi adapter nodig.

De hdmi verbindingsadapter zorgt ervoor dat je een hdmi kabel kunt aansluiten op je iPad.

De hdmi verbindingsadapter voor iPads met lightning ingang

De lightning hdmi verbindingsadapter heeft uiteraard twee uiteinden. Het ene uiteinde (het rechteruiteinde op de afbeelding hieronder) sluit je aan op de iPad. Het andere uiteinde bestaat uit twee ingangen. De ene ingang is bedoelt voor een normale hdmi kabel. De andere ingang is een lightning ingang waarmee je de iPad bijvoorbeeld kunt opladen terwijl die is aangesloten op de televisie.

Hdmi lightning adapter ook voor iPhones te gebruiken.

USB-C naar hdmi adapter

Je moet gebruik maken van de usb-c naar hdmi adapter om een iPad met usb c aansluiting via een hdmi kabel op de tv aan te sluiten.

USB-C naar hdmi adapter

Hoe sluit je de iPad vervolgens aan op de TV?

Benodigde tijd: 2 minuten.

Met bovenstaande adapter en een hdmi kabel kun je vervolgens makkelijk het beeld van de iPad op een tv scherm weergeven. Bij aankoop van een hdmi verbindingsadapter krijg je standaard geen hdmi kabel meegeleverd. Volg hieronder het stappenplan.

 1. Verbind de iPad via de adapter met de tv.

  Sluit de hdmi verbindingsadapter aan op de iPad. De hdmi kabel sluit je aan op de tv en de verbindingsadapter zodat de iPad verbonden is met de tv.

 2. Zet de tv en iPad aan

  Zorg dat zowel de tv als iPad aanstaan. Ontgrendel de iPad zodat het beeld wordt weergeven.

 3. Selecteer op de televisie de juiste hdmi ingang.

  Dit is de ingang op de tv waarin je zojuist de hdmi kabel hebt gestoken. Het beeld van de iPad zou nu op de tv moeten verschijnen. Het beeld van de iPad wordt nu gedeeld ‘screen mirroring’ op de tv.

Om het een en ander te verduidelijken kun je ook onderstaande video bekijken, hierin wordt bovenstaande uitleg duidelijk gedemonstreerd door een knaap van Coolblue.

https://www.youtube.com/watch?v=oFMIrQpQbTM

iPad aansluiten op een monitor

Het aansluiten van een iPad op een monitor of pc scherm gaat min of meer hetzelfde. Bij oudere pc schermen ontbreekt het gergeld aan een hdmi ingang. Deze monitoren hebben meestal een vga ingang. In dat geval heb je dus geen hdmi adapter nodig maar een lightning vga adapter.

iPad vga adapter met vga en lightning ingang.

Daarnaast heb je een vga kabel nodig (VGA dSub naar dSub):

Vervolgens sluit je de vga kabel aan op de monitor en de adapter. En de adapter op de iPad om het beeld van je iPad op de monitor te weergeven. Ook met de lightning naar vga adapter kun je tegelijkertijd je iPad van stroom voorzien.

iPad draadloos verbinden met een TV

Heb je geen zin in kabels en wil je bijvoorbeeld vanaf de bank draadloos het beeld van je Ipad naar de tv streamen? Dan raad ik aan om gebruik te maken van een Apple TV of Google Chromecast.

Beeld iPad op tv met de Apple TV

Een Apple TV is een mediaspeler waarmee je jouw tv veel meer mogelijkheden geeft. Je kunt hiermee makkelijk Apps, films en Netflix kijken op je tv. Meer over de Apple TV lees je hier. Ook kun je de Apple TV gebruiken om eenvoudig je iPad aan de tv te koppelen.

Om dit voor elkaar te krijgen heb je nodig:

 • Een Apple tv die is aangesloten op de televisie.
 • Een draadloos wifi netwerk.
 • Een iPad die is verbonden met het draadloze wifi netwerk.
 • De Apple tv is verbonden met hetzelfde draadloze wifi netwerk als je iPad.

In enkele seconden kun je het beeld van je iPad draadloos op de televisie weergeven met de Apple TV. Dit gaat als volgt:

 1. Zorg ervoor dat je Apple TV is ingeschakeld en selecteer met je tv afstandsbediening de juiste hdmi ingang (soms is dit niet eens nodig en start de Apple TV vanzelf wanneer je AirPlay inschakelt).
 2. Veeg het beeld van de iPad van onderaan naar boven. Er verschijnt nu een overzicht van allerlei instellingen die je kunt selecteren waaronder AirPlay. Klik vervolgens op AirPlay 
  en selecteer dat je het beeld van de iPad via de Apple TV wilt afspelen. Het beeld van de iPad verschijnt nu draadloos op het tv scherm.

iPad streamen naar tv met Google Chromecast

De Google Chromecast is ook een mediaspeler en lijkt qua functionaliteit erg op de Apple TV. Echter kun je in combinatie met de iPad niet altijd elk beeld van je iPad op de tv weergeven. Screen mirroring is wel mogelijk bij de Apple TV en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je makkelijk foto’s van je iPad via de Apple TV op tv kunt weergeven. Gebruik je de Chromecast in combinatie met je iPad dan wordt dat lastiger.

De Chromecast werkt net wat anders dan de Apple TV, alleen apps met Chromecast ondersteuning kunnen worden weergeven op de tv.

Wel is de Chromecast een stuk goedkoper dan de Apple TV. Veel populaire apps zoals Youtube, Netflix, NPO, Videoland, Facebook, NOS, Pathe, Spotify kun je vanaf de iPad gewoon streamen naar de Chromecast.

Stappenplan streamen vanaf je iPad naar de Chromecast:

Casten
 • Om vanaf je iPad te streamen naar de Google Chromecast zorg je ervoor dat de Chromecast goed is aangesloten, hoe je dat exact doet lees je hier.
 • Je zet de tv aan waarop je het beeld van de iPad wilt weergeven.
 • Op je iPad open je de app die je op de tv wilt afspelen bijvoorbeeld Youtube.
 • Je kiest op je iPad een Youtube video. Rechtsbovenin zal er nu het cast icoontje verschijnen. Klik daar op om verbinding met je Chromecast te maken.

Gratis TV kijken op internet met deze 5 handige Tips!

TV kijken het is leuk maar gratis tv kijken is nog beter! In dit artikel lees je hoe je op een aantal manieren gratis tv kunt kijken. Het eerste gedeelte van het artikel gaat over hoe je gratis tv kunt kijken zonder een abonnement bij een tv aanbieder. Het tweede gedeelte gaat over hoe je gratis tv kunt kijken binnen je abonnement, door gebruik te maken van je mobiel, laptop of tablet.

Gratis tv zenders

Allereerst zijn er een aantal zenders die altijd gratis te bekijken zijn. Via het internet zijn er flink wat tv zenders gratis te bekijken. Om te beginnen natuurlijk NOS 1,2 en 3. Daarnaast ook BVN, Politiek24 en lokale zenders. Ook kun je diverse buitenlandse nieuwszenders bekijken zoals Sky News en kanalen van CNN. Er zijn nog talloze andere (buitenlandse) zenders gratis te bekijken door de officiële sites van de zenders te bezoeken.

Naast tv kijken via het internet kun je ook gratis tv kijken op je televisie. Bijvoorbeeld als je een kabelaansluiting hebt, maar geen abonnement hebt bij een kabel provider. In dat geval kun je toch altijd in analoge kwaliteit Nederland 1,2 en 3 ontvangen.

Gratis gemiste tv programma’s bekijken

Ook al heb je geen tv abonnement afgesloten bij een tv aanbieder dan nog is het mogelijk om gratis tv programma’s te bekijken van grote Nederlandse tv zenders zoals NPO gemistRTL en SBS, NET5 of Veronica. Ook hierbij maak je gebruik van het internet. Via de gemist websites van bovenstaande zenders  zijn veel programma’s terug te kijken. Let er wel op dat sommige programma’s na afloop maar voor beperkte een periode terug te kijken zijn.

Gratis live voetbal kijken

Het is lastiger om gratis grote voetbalwedstrijden live te kijken via het internet. Als NOS de wedstrijd live uitzendt dan is het vaak wel mogelijk om de wedstrijd gratis te bekijken via het internet. Wordt de voetbal wedstrijd live uitgezonden door een commerciële omroep zoals SBS of FoxSports dan is gratis voetbal kijken vaak niet mogelijk in goede kwaliteit.

Er bestaat nog wel de mogelijkheid om via Unibet gratis live voetbal te kijken, hiervoor moet echter wel eerst een Unibet account worden aangemaakt.

Het is daarnaast vaak wel mogelijk om eenmalig te betalen voor een interessant wedstrijd zoals Real Madrid  – FC Barcelona of Ajax – Feyenoord, zo kun je bij FoxSports of Sport 1 bijvoorbeeld een dagpas of een losse wedstrijd kopen.

Heb je al wel een tv abonnement maar ben je nog niet op de hoogte van alle mogelijkheden?

Grote kans dat je dan al in goede kwaliteit gratis tv kunt kijken via het internet. Bij vrijwel elke tv provider heb je nu namelijk ook de mogelijkheid om op al je apparaten (zoals laptop, tablet en mobiel) tv te kijken. Lees daarom eens onderstaande tekst en ontdek hoe je binnen je abonnement op allerlei manieren via het internet gratis tv kunt kijken.

Gratis tv kijken op laptop

Met een internet + tv abonnement kijk je bij vrijwel elke tv aanbieder, zoals Ziggo en KPN, ook gratis tv op je laptop. Dit werkt uiteraard alleen wanneer je laptop verbonden is met het internet. Bij veel providers is het alleen mogelijk om gratis tv te kijken op je laptop wanneer je verbonden bent met het thuis wifi netwerk, dit verschilt echter per provider. Over tv kijken op je laptop is al een artikel geschreven: dat artikel lees je hier.

Gratis tv kijken op tablet

Ook op je tablet is het mogelijk om gratis televisie te kijken. Het is aan te raden om hierbij gebruik te maken van de televisie app van de tv aanbieder waarbij jij een abonnement hebt afgesloten. Het maakt niet of je nu een iPad of Android tablet gebruikt, meer over tv kijken op je tablet lees je hier.

Ook gratis tv apps voor je mobiel:

Wil je liever gratis tv kijken op je mobiel? Dan is dat ook mogelijk! Voor een overzicht van alle tv apps (voor zowel iPhones als Android telefoons) klik je hier. Wil je meer weten over tv kijken op je mobiel in het algemeen, bezoek dan eens deze pagina.

5 manieren om Netflix te kijken op een tv scherm

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV

De beste manier om Netflix op je tv te kijken is door gebruik te maken van de Google Chromecast. Met de Chromecast stream je vanaf je telefoon of tablet eenvoudig Netflix series en films naar je tv scherm. Naast de Chromecast zijn er ook andere manieren om Netflix op een tv te kijken, ook die lees je in dit artikel.

Netflix kijken zonder smart tv

Veel mensen vragen zich af of ze een smart tv nodig hebben om Netflix op de tv te kijken. Het antwoord is Nee, ook zonder smart tv kun je Netflix kijken op je tv. Je kunt dan gebruik maken van een:

 1. Google Chromecast
 2. Apple TV
 3. Netflix app in het interactieve tv menu
 4. PlayStation, Xbox of andere spelcomputer met internetverbinding

Netflix kijken via Chromecast

Gebruik maken van de Chromecast is wat mij betreft de makkelijkste en beste manier om Netflix op je tv te kijken. Het mooie is dat een Chromecast een stuk goedkoper is dan een nieuwe smart tv maar dat je met een Chromecast minimaal dezelfde mogelijkheden hebt. Met de Chromecast maak ja als het ware van je gewone tv een smart tv die makkelijk te bedienen is.

Chromecast Ultra
De Google Chromecast mediaspeler.

De Chromecast is een klein apparaatje dat je aansluit op je tv. De Chromecast sluit je aan op een hdmi en usb ingang. Hdmi zorgt veel beeld en usb voorziet de Chromecast van stroom. De Chromecast start je op door met de afstandsbediening van de TV de hdmi ingang te selecteren waarop de Chromecast is aangesloten.

Hoe werkt de Chromecast?

De Google Chromecast werkt via wifi. De eerste keer dat de Chromecast opstart zal je gevraagd worden om een wifi netwerk te selecteren. Het is dan belangrijk om het wifi netwerk te kiezen waarop ook je telefoon of tablet, met de Netflix app, is aangesloten.

Hoe kijk je Netflix op de Chromecast?

Netflix kijken via de Chromecast gaat het makkelijkst als je de Netflix app al hebt geïnstalleerd op je tablet of telefoon. Het maakt niet uit of je een Android telefoon, iPhone of iPad gebruikt.

Om Netflix naar de tv te kunnen streamen moet je ervoor zorgen dat de Chromecast correct is aangesloten en de tv is ingeschakeld. Zodra je nu de Netflix app opent en een film/aflevering aanklikt zul je merken dat er een extra icoontje is verschenen. Door het Chromecast icoontje aan te tikken zal de Netflix aflevering naar de tv worden gestreamd.

chromecast-icoontje
Chromecast icoontje

Je telefoon of tablet kun je vervolgens gebruiken als afstandsbediening. Hoe het allemaal precies werkt wordt uitgelegd in onderstaande video.

Naast Netflix kun je op deze manier allerlei apps op je tv openen denk hierbij aan NPO, Youtube, Netflix, NOS etc.

Ook kun je met de Chromecast heel gemakkelijk beelden van je laptop of telefoon draadloos op je tv weergeven. Zo kun je met de Chromecast extensie voor de internetbrowser Chrome, je internet tabbladen vanaf je computer op de televisie weergeven.

Kortom, de Chromecast vergoot de mogelijkheden van je tv enorm. Klik hier om de Chromecast te bekijken en kopen .

Netflix kijken via Apple TV

De Apple tv (€199) heeft nagenoeg dezelfde mogelijkheden en functionaliteiten als de Chromecast en maakt het ook mogelijk om Netflix naar de tv te streamen. De Apple TV werkt extra soepel in combinatie met andere Apple apparaten zoals de iPhone, iPad of Macbook.

Het streamen van Netflix naar de een tv scherm met de Apple TV werkt min of meer hetzelfde als bij de Chromecast. Je opent de Netflix app op je telefoon of tablet en klikt vervolgens op het Airplay icoontje. Deze ziet er net wat anders uit dan het Chromecast icoontje.

Links het Chromecast icoontje en rechts het Airplay icoontje voor de Apple TV.

Een ander verschil tussen de Apple TV en de Chromecast is dat de Apple TV wordt geleverd met afstandsbediening.

Ook op de Apple tv kun je allerlei handig apps installeren waarmee je jouw (normale) tv omtovert tot een smart tv. Naast Netflix kun je ook gebruik maken van apps zoals Youtube, Videoland en NPO, klik hier om de beste 24 apps te bekijken.

Netflix kijken via interactieve tv van KPN en Xs4all.

Bij KPN, Telfort en Xs4all is het mogelijk om in het interactieve tv menu de Netflix tv app te openen. Als je een interactief tv abonnement hebt bij KPN, Telfort of Xs4all kan dat binnen een paar drukken op de afstandsbediening.

 1. Start met Netflix kijken door het interactieve tv menu te openen.
 2. Vervolgens klik je op méér tv en verschijnen er een aantal apps in beeld.
 3. Klik op het Netflix icoontje en de Netflix app zal openen.

Het nadeel van deze manier vind ik dat het niet zo gebruikersvriendelijk werkt als de Google Chromecast of Apple TV.

Netflix op de Playstation en Xbox

Heb je al een PlayStation of Xbox in huis dan kun je die ook gebruiken om Netflix te kijken op de tv.

Op de PlayStation ga je eerst naar de PlayStation store om de Netflix app te downloaden. Na downloaden van de app volg je simpelweg de stappen op het scherm.

Zo werkt het ook op de Xbox, download de Netflix app en start met het kijken van duizenden films of series op je televisie.

Tip: het makkelijkst is om eerst een online op de laptop een Netflix account aan te maken en dan de app te installeren.

Netflix kijken op smart tv

Als je een Smart tv in huis hebt, kun je alsnog een Chromecast kopen en gebruiken maar voor de meeste smart tv’s bestaat er ook een ingebouwde Netflix app. Indien je zo’n smart tv hebt heb je verder geen kabels of externe apparaten nodig om Netflix te kunnen kijken.

Om gebruik te kunnen maken van je smart tv moet je tv verbonden zijn met een wifi netwerk. Als dit het geval is en je weet hoe je de smart tv kunt bedienen is het kijken van Netflix vrij makkelijk.

Netflix installeren op je smart tv.

Voor de meeste smart tv’s is er een Netflix app beschikbaar waarmee je alle series en films kunt kijken die op Netflix voor jou beschikbaar zijn. Vaak is de Netflix app al geïnstalleerd op de smart tv.

Als dit niet het geval is ga je opzoek naar de Netflix app in de app winkel/store van jouw smart tv. Zodra je de app gevonden hebt geef je met de afstandsbediening aan dat je de app wilt installeren.

Het opzoeken en installeren van de Netflix app kan per fabrikant en smart tv variëren. Maar werkt in grote lijnen op dezelfde manier. Check onderstaande video om te zien hoe dit bij een LG smart tv gaat.

Klaar om Netflix te kijken op de smart tv

Zodra je de Netflix app gevonden hebt en geïnstalleerd hebt ben je slechts een stap verwijderd om van Netflix kijken op je tv. Je hoeft alleen nog maar de app te openen en in te loggen met je Netflix account. Inloggen is eenmalig, de volgende keren zal Netflix gelijk openen.

Als je nog geen Netflix account hebt zul je uiteraard eerst een account moeten aanmaken, dit kan vanaf de smart tv maar gaat waarschijnlijk sneller via de internetbrowser op je computer.

Netflix kijken zonder internet?

In de Netflix app heb je ook de mogelijkheid om films en series “in-app” te downloaden en ze vervolgens zonder internet te kunnen bekijken. Om films en series offline te kunnen bekijken moet je die uiteraard eerst downloaden (met internet).

Satelliet tv kijken via de schotelantenne!

Via satelliet tv kun je overal in Nederland (en ook in de meeste landen van Europa) Nederlandse tv zenders bekijken. Met satelliet tv maak je gebruik van een schotelantenne die satelliet ontvangst mogelijk maakt. Met voldoende satelliet ontvangst kun je in principe waar je maar wilt tv kijken. Dat maakt satelliet tv populair onder kampeerders en Nederlanders met een tweede huis in het buitenland. Je huis of (mobiele) onderkomen hoeft immers niet aangesloten te zijn op de kabel. In dit artikel lees je meer over het gebruik van satelliet televisie.

Satelliet tv aanbieders

Er zijn in Nederland twee satelliet tv aanbieders actief:

 • Joyne
 • CanalDigitaal

CanalDigitaal is de bekendste en grootste aanbieder. CanalDigitaal biedt een divers tv pakket waarmee het mogelijk is om in HD kwaliteit een breed zenderaanbod te bekijken zowel in Nederland als in het buitenland.

Met de satelliet ontvanger van CanalDigitaal kun je in vergelijking tot andere tv aanbieders veel tv zenders ontvangen. Via de schotel kunnen veel vrije zenders van de satelliet worden opgepikt. Naast het ruime aanbod van (buitenlandse) tv zenders kijk je uiteraard ook, in HD, naar bekende Nederlandse tv zenders zoals (RTL,SBS, NET5, Veronica etc.).

Wil je geen Nederlandse tv ontvangen via de schotel maar bijvoorbeeld een Engels tv pakket van Sky, bekijk dan op de website van Sky voor meer informatie over Engelse televisie op het Europese vasteland.

TV kijken met een schotel

Met de schotelantenne van CanalDigitaal haal je het tv signaal van de Astra satelliet. Deze satelliet geeft dekking over heel Europa. Een schotel klinkt ingewikkelder dan het is. Maar de schotel afstellen is helemaal niet zo lastig, binnen een paar minuten kun je al lekker televisie kijken. Dus laat dat je niet ervan weerhouden om een schotel op het dak van je caravan of camper te plaatsen.

Satelliet tv aansluiten

Wanneer de schotelantenne juist is afgesteld hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat er ook daadwerkelijk tv gekeken kan worden. Hiervoor moet je de schotelantenne op de juiste manier aansluiten op de televisie.

Hiervoor heb je nodig:

 • Coax kabel
 • hdmi kabel (voor als je in HD kwaliteit tv wilt kijken)
 • Scart kabel (als je tv niet beschikt over een hdmi uitgang, dit geldt vaak alleen voor oudere televisies)
 • TV decoder/ontvanger
 • Televisie (met uitzondering van de televisie worden alle benodigde materialen meegeleverd wanneer je een abonnement afsluit bij CanalDigitaal).

Indien je alle benodigdheden bij de hand hebt is het aansluiten vrij makkelijk.

 1. Verbind de coax kabel vanaf de schotelantenne met de tv decoder.
 2. Sluit de stroomvoorziening van de decoder aan.
 3. Verbind de tv decoder met de televisie met een hdmi of scart kabel.
 4. Wanneer je een abonnement hebt (bij CanalDigitaal) stop dan de smartcard op de juiste manier in de tv ontvanger.
 5. Sluit de stroomvoorziening van de televisie aan en schakel de tv en decoder in, normaal gesproken kan er nu tv worden bekeken.

Kosten satelliet tv

De kosten voor satelliet tv variëren uiteraard per pakket. Je kunt rekenen op €12-20 per maand voor een tv abonnement waarbij je alle belangrijke Nederlandse tv zenders kunt bekijken. Daarnaast is het mogelijk om je tv pakket uit te breiden met bijvoorbeeld Eredivisie en buitenlands voetbal van FoxSports of Sport 1, hiervoor betaal je een meerprijs per maand.

De kosten van de schotel variëren ook per pakket. Afhankelijk van het pakket betaal je eenmalig een bedrag voor de schotel en randapparatuur (rond €200).

Gratis satelliet tv

Voorheen waren NPO 1,2,3 vrij te ontvangen via de satelliet. Tegenwoordig zijn er alleen veel vrije zenders uit het buitenland die je nog gratis ontvangen. De commerciële populaire zenders in Nederland (zoals RLT, SBS etc.) zijn helaas niet gratis te ontvangen. Voor gratis satelliet tv heb je nog steeds een schotel en tv ontvanger nodig. Je hoeft alleen geen geldige smartcard van een aanbieder in de tv ontvanger te steken. Zonder smartcard en geldig abonnement kijk je dus alleen de gratis te ontvangen zenders.

Satelliet tv met CI module

Met satelliet tv heb je vrijwel dezelfde opties als kabel tv. Zo kun je ook gebruik maken van de CI module. De CI module kun je gebruiken als alternatief voor de tv ontvanger. De CI module heeft eigenlijk precies dezelfde functie als een tv ontvanger. De tv ontvanger zit nu echter in de televisie in plaats van in een los kastje dat je naast de televisie plaatst. De tv ontvanger decodeert het signaal wat de schotelantenne doorgeeft via de coax kabel.

De CI module heeft een aantal voordelen:

 • Geen extra kastje (tv ontvanger) bij de televisie.
 • Je bespaart daarnaast ook een extra kabel, namelijk de hdmi of Scart kabel die loopt van de tv ontvanger naar de televisie.
 • Je televisie bedienen met 1 afstandsbediening, je maakt nu gebruik van de originele afstandsbediening van de televisie, hiermee wissel je van programma’s en bedien je het geluid van de tv.

Met de CI module maak je echter nog wel gebruik van een coax kabel, in plaats van de coax kabel vanaf de schotelantenne met de tv ontvanger te verbinden, verbind je nu de coax kabel direct met de televisie.

Kan ik gebruik maken van de CI module?

Dat kan maar dan moet je wel de beschikking hebben over een tv met een common interace (CI). Of je beschikt over een common interface is geheel afhankelijk van het merk en model televisie dat je gebruikt. Maar over het algemeen kun je met de meeste moderne HD televisie gebruik maken van een CI module.

Internet via satelliet

Helaas is het niet mogelijk om naast televisie ook internet via de satelliet te ontvangen. We wachten met smart totdat Elon Musk dit met Starlink beschikbaar maakt, maar vooralsnog lijkt eerst Canada aan de beurt. Voor internet dient dus een apart abonnement afgesloten te worden. Losse internet abonnementen kun je hier vergelijken, geef in de vergelijker aan dat je alleen losse internet abonnementen wilt vergelijken.

Wil je bijvoorbeeld onderweg of op de camping gebruik maken van internet en heb je niet de beschikking over een WIFI netwerk. Dan kun je als alternatief gebruik maken van een los 3G of 4G modem met abonnement.

Satelliet tv op de camping

Wil je ook in het buitenland Nederlandse tv kijken op de camping dan kom je al snel uit bij satelliet tv van CanalDigitaal. In het buitenland kunt u namelijk geen gebruik meer maken van Digitenne van KPN of van de tv apps zoals de Horizon GO App van Ziggo.

Het recreatiepakket: satelliet tv in de caravan of camper

Als je tv wilt kijken in je caravan of camper dan is het recreatiepakket een uitstekende optie. Met het recreatiepakket ontvang je vrijwel overal in Europa alle belangrijke Nederlandse zenders plus honderden vrije zenders.

Het recreatiepakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Schotelantenne met standaard.
 2. TV ontvanger.
 3. Speciaal kompas.
 4. Bekabeling om de tv, tv ontvanger en schotelantenne aan te sluiten.

Het recreatiepakket is ideaal voor tv kijken op de camping in caravan of camper omdat het een abonnement is dat loopt in de zomerperiode van april tot september. Wil je het hele jaar door tv kijken via de satelliet sluit dan een regulier pakket af bij CanalDigitaal.

Draadloos tv kijken met Marmitek zonder coax aansluiting

Het komt bij veel mensen voor; je hebt een Ziggo of digitale kabel tv abonnement met een digitale tv ontvanger maar je kunt deze nergens in de kamer aansluiten omdat je geen coax aansluiting hebt.  Heb je geen coax aansluiting maar wil je toch tv kijken? Lees dan in dit artikel meer over de oplossing van Marmitek.  Met de Marmitek kun je helaas geen draadloos coax signaal verzenden, maar dat is niet nodig om toch via de coax kabel tv in HD tv te kunnen kijken. Met de Marmitek HDTV Anywhere en de Marmitek Gigaview kun je namelijk een draadloos hdmi signaal verzenden. Waardoor je alsnog op plekken waar je geen coax aansluiting hebt in Full HD 1080p tv kunt kijken. Marmitek kun je dus gebruiken als je bijvoorbeeld op de slaapkamer, eerste of tweede verdieping, zolder of in de woonkamer tv wilt kijken terwijl je daar geen coax aansluiting hebt.

Hoe werkt de Marmitek HDTV Anywhere?

De Marmitek HDTV Anywhere verspreidt het hdmi signaal via het lichtnet door het hele huis. De Marmitek HDTV Anywhere bestaat uit een verzender en ontvanger. De verzender sluit je met een hdmi kabel aan op bijvoorbeeld je tv ontvanger van Ziggo en stop je in het stopcontact. De ontvanger sluit je op de tv aan op de plek waar je geen coax aansluiting hebt.  Vervolgens wordt het hdmi signaal “draadloos” over het lichtnet verstuurt naar de ontvanger. De ontvanger die is aangesloten op de tv geeft het hdmi signaal weer door op de tv.

De Marmitek HD tv anywhere

Het grote voordeel van de Marmitek HDTV Anywhere is dat het gebruik maakt van het bestaande elektriciteitsnetwerk in je huis. Het is dus mogelijk om het draadloze hdmi signaal van beneden naar boven te sturen. Hierbij ondervindt het signaal geen last van (dikke) muren of (betonnen) plafonds.

Met Marmitek kun je nog gewoon vanaf afstand de digitale decoder blijven bedienen met de afstandsbediening. Dit kan omdat er een IR extender wordt meegeleverd. Hoe dit werkt in combinatie met de Marmitek HDTV Anywhere zie je in onderstaande video:

Hoe werkt de Marmitek Gigaview?

De Marmitek GIgaview bestaat al iets langer dan de Marmitek HDTV Anywhere maar heeft dezelfde functie; het verstuurt draadloos een hdmi signaal. De Marmitek Gigaview maakt echter gebruik van een andere techniek. Het verstuurt het signaal direct draadloos van verzender naar ontvanger. Ook bij de Marmitek Gigaview sluit je namelijk de verzender aan op de tv decoder. De ontvanger sluit jet met een hdmi kabel aan op de tv.

De Marmitek Gigaview maakt geen gebruik van het lichtnet maar stuurt het hdmi signaal draadloos van de verzender naar de ontvanger. De Marmitek Gigaview verzendt zonder problemen draadloos een Full HD signaal. Dit Marmitek apparaat kun je dus goed gebruiken wanneer je bijvoorbeeld draadloos een beamer/projector die aan het plafond hangt wilt aansluiten. Het grote nadeel van de Marmitek Gigaview is het beperkte bereik. Het draadloze signaal van Marmitek heeft bij een vrij zichtveld een bereik tot 25meter. Zitten er echter muren of obstakels tussen dan bereikt de Gigaview 10 meter.

Verschil Marmitek HDTV Anywhere en Marmitek Gigaview

De Marmitek HDTV Anywhere is nog iets duurder. Dit komt doordat de Marmitek HDTV Anywhere een veel groter bereik heeft dan de Marmitek Gigaview. Met de Marmitek HDTV Anywhere is het mogelijk om een draadloos hdmi signaal vanaf de benedenverdieping naar zolder te versturen. Terwijl de Gigaview zonder obstakels een maximaal bereik heeft van 25 meter. Wanneer er tussen de verzender en ontvanger muren of plafonds zitten is de kans op haperingen en storingen erg groot. Toch blijft de Gigaview een erg nuttig apparaat als je lelijke kabels wilt besparen en de overbrugbare afstand beperkt is.

Zonder coax aansluiting toch HDTV kijken samengevat

Ondanks dat het hier niet gaat om een draadloos coax signaal is het toch mogelijk om met Marmitek op plekken waar geen coax aansluiting zit tv te kijken.

 • De Marmitek maakt gebruik van een draadloos hdmi signaal.
 • De tv ontvanger van bijvoorbeeld Ziggo sluit je aan op een plek waar je WEL een coax aansluiting hebt. De Marmitek kan vervolgens het HD signaal daarvandaan naar een plek sturen waar geen coax aansluiting is maar waar je toch tv wilt kijken.
 • De Marmitek HDTV Anywhere gebruik je wanneer je grotere afstanden draadloos wilt overbruggen. Bijvoorbeeld van beneden verdieping naar boven.
 • De Marmitek Gigaview gebruik je om binnen één ruimte draadloos het hdmi signaal te versturen. De Gigaview is niet geschikt voor langere afstanden.

Laptop aansluiten op TV: 6 verschillende manieren!

Hulpmiddel #1 HDMI kabel
Hulpmiddel #2 Goedkope USB-c
Hulpmiddel #3 Mini displayport
Hulpmiddel #4 Chromecast

Heb je beelden, geluidsfragmenten, vakantiefoto’s of een quiz gemaakt op je laptop die je graag groot op een tv wilt weergeven? In dit artikel lees je hoe je een laptop op de tv kunt aansluiten. Hiervoor heb je een aantal manieren, het kan met de juiste (hdmi kabel) of draadloos door het beeldscherm te streamen met de Chromecast of Apple TV.

Tip: heb jij een MacBook lees dan even dit artikel: Macbook aansluiten op de tv.

Laptop op tv aansluiten met een hdmi kabel.

De makkelijkste manier om een laptop aan te sluiten op de tv is door een hdmi kabel te gebruiken. Hiervoor heb je wel een tv en laptop met hdmi ingang nodig.

Met een hdmi kabel kun je het beeldscherm van je laptop dupliceren of uitbreiden op een tv scherm. Dit is handig om snel te kunnen schakelen tussen vensters. Een hdmi kabel is goedkoop en verbind jouw laptop storingsvrij met de tv.

Hoe sluit je een laptop aan op de tv met een hdmi kabel?

Laptop met hdmi ingang

Heb je een laptop met hdmi ingang? Dan heb je alleen een hdmi kabel nodig. Hier kun je een hdmi kabel kopen in verschillende lengtes.

Laptop zonder hdmi ingang

Als je een laptop hebt zonder hdmi ingang, dan heb je zeer waarschijnlijk wel een laptop met usb-c ingang of een Mini Displayport.

Laptop met usb-c aansluiting

Nieuwere en dunnere laptops en MacBooks maken gebruiken van het type usb-c aansluiting om naast data, beeld en geluid te kunnen uitwisselen. Om je laptop met een hdmi kabel op de tv aan te sluiten heb je daarom een usb-c naar hdmi adapter nodig.

usb-c naar hdmi adapter

Laptop met Mini Displayport

Als jouw laptop geen normale hdmi ingang heeft en ook geen usb-c ingang dan heeft het waarschijnlijk wel een Mini Displayport. Deze kun je ook gebruiken om jouw laptop met de tv te verbinden. Naast de Mini Displayport heb je ook nog een normale hdmi kabel nodig.

Mini Displayport naar hdmi adapter

Vervolgens sluit je de hdmi kabel aan op de laptop en op een van de ingangen van de tv (onthoud welke hdmi ingang je gebruikt).

Beeldscherm van laptop uitbreiden of dupliceren op tv

Verschijnt het beeld van je laptop niet direct op de tv? Ga dan op je laptop naar beeldscherm instellingen, die vind je op Windows pc’s in het start menu. Onder het kopje ‘Meerdere beeldschermen’ kun je kiezen of je het beeldscherm wilt dupliceren, uitbreiden of alleen wilt weergeven op de laptop of op het tv scherm.

Op MacBooks wordt het beeld standaard uitgebreid naar de tv wanneer je de tv aansluit. Door via het tandwiel naar ‘Systeem Instellingen’ en op beeldschermen te klikken kun je bij het tabje ‘Rangschikken” kiezen of je het beeld van je MacBook wilt dupliceren of uitbreiden.

Geluid van laptop afspelen op tv

Met een hdmi kabel is het mogelijk om het beeld en geluid van je laptop op de tv af te spelen. Het komt vaak voor dat het geluid nog gewoon op de laptop blijft afspelen.

Om toch het geluid op de tv af te spelen ga je naar de geluid/speaker-instellingen van je laptop. Kies vervolgens om het geluid af te spelen op het externe beeldscherm (de televisie).

Op Windows pc’s selecteer je bij het uitvoerapparaat de televisie.

Op een MacBook ga naar Instellingen > Geluid > tabje ‘Uitvoer’ > klik op de naam van je tv om het geluid op de tv af te spelen.

Laptop draadloos met tv verbinden

Hoewel draadloze verbindingen eerder onderhevig zijn aan storingen, is het ook goed mogelijk om je laptop draadloos met je tv te verbinden. Dit kan door gebruik te maken van een Google Chromecast, Apple TV of Smart TV met widi of Miracast.

Beeld van laptop naar tv streamen met de Chromecast

De Chromecast is een mediaspeler van Google, waarmee je jouw televisie min of meer omtovert tot een smart tv. Het voordeel van de Chromecast is dat die snel werkt, en te bedienen is met je telefoon, tablet of laptop. Dat werkt vaak sneller en handiger dan de afstandsbediening van je smart tv.

Ook met de Chromecast is het dus mogelijk om het beeld van je laptop naar de tv te streamen. Meer over de Google Chromecast en hoe je deze op je televisie aansluit vind je hier.

Hoe stream je naar de Chromecast vanaf je laptop?

Zorg er ten eerste voor voor dat je televisie aan staat, de Chromecast zal automatisch opstarten en standby staan om te casten. Om vanaf je laptop het beeld via de Chromecast naar de tv streamen moet je de Google Chrome webbrowser gebruiken. 

Chrome instellingen

Rechtsboven in de browser vind je deze  drie puntjes. Zodra je daar op klikt verschijnt er een menu-tje en klik je op “Cast…”. Alle Chromecasts die standby staan en aangesloten zijn op het wifi netwerk worden nu weergeven. Klik op de Chromecast waarnaartoe jij het tabblad wilt streamen.

Kies wat je naar de tv wilt casten

Klik op cast tab om te kiezen of je alleen het huidige tabblad, het hele beeldscherm of een video of audiobestand naar de tv wilt streamen.

Tabblad naar de tv streamen

Kies cast tab om alleen het huidige tabblad naar de tv te streamen. Wissel je van venster en ga je naar je bureaublad dan blijft het vorige tabblad zichtbaar op je tv scherm.

Beeld laptop naar tv streamen

Kies cast desktop om het beeld van je laptop naar de tv te streamen. Je laptopscherm wordt nu ook zichtbaar op het tv scherm. Ook andere applicaties dan de Chrome webbrowser worden zichtbaar op het tv scherm. Handig als je bijvoorbeeld foto’s, Word of iets anders op het beeldscherm wilt tonen.

Video bestanden naar tv streamen

Je kunt ook losse video’s vanaf je laptop naar de tv streamen. Dit doe je door te kiezen voor cast file en daarna een videobestand te selecteren.

Draadloze verbinding laptop naar Smart TV

Heb je op je Windows pc, Windows 7 draaien of hoger dan kun je eventueel gebruik maken van de ingebouwde Miracast of Widi technologie.

 • Hiermee kun je beeld van laptop naar een Samsung, LG, Sony of Philips smart tv streamen. Om dit te laten werken moet je ervoor zorgen dat de smart tv op hetzelfde wifi netwerk is aangesloten als je laptop.
 • Daarna zet je de smart tv aan.
 • Op je Windows laptop ga je Start en klik je op het tandwiel om naar Windows instellingen te gaan.
 • Dan klik je op bluetooth- of ander apparaat toevoegen.
 • Daarna klik je op ‘een draadloos beeldscherm of dockingstation’. Er verschijnt nu een lijst met draadloze beeldschermen en andere apparaten die je met je laptop kunt verbinden. Hier zou nu ook de naam van je smart tv moeten verschijnen. Vervolgens kun je jouw beeldscherm hier naartoe dupliceren, uitbreiden of het beeld van je laptop alleen op de tv laten weergeven.

Heb je een Samsung Smart TV in huis?

Dan is het mogelijk om vanaf je televisie met Smart View 2.0 een draadloze verbinding te maken met je laptop. Om dit te laten werken moet zowel je televisie als je laptop zijn verbonden met hetzelfde wifi netwerk. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je Smart View 2 downloaden.

Tussen Samsung apparaten is het ook mogelijk om gebruik te maken van screen mirroring. Dit kun je gebruiken als je naast je laptop een telefoon wilt verbinden met de tv. Dit werkt onderling alleen tussen samsung apparaten.

TV kijken op je iPhone in 3 stappen. Volg het Stappenplan!

Tegenwoordig is het ook mogelijk om tv te kijken op je iPhone! Wil jij dit ook? Volg dan dit stappenplan en kijk binnen een paar minuten naar de bekende Nederlandse tv zenders.

Om daadwerkelijk tv te kunnen kijken op je iPhone moet je aan het volgende voldoen:

 • Je hebt een geldig tv + internet abonnement bij een Nederlandse tv aanbieder (bijvoorbeeld Ziggo, KPN, Xs4all etc. etc.). Of je gebruikt uiteraard het tv abonnement van iemand anders.
 • Je hebt een iPhone (bij sommige tv apps is een minimum versie van iOS vereist, welke versie van iOS minimaal vereist is vind je als je daadwerkelijk de app gaat downloaden. Dan kom je er vanzelf achter of de app op jouw iPhone geïnstalleerd kan worden). Zo moet je bij de web tv app van Xs4all minimaal beschikken over iOS 7.0 of nieuwer.
 • Je iPhone kan verbinding maken met internet via Wifi (bij een aantal tv apps is het alleen mogelijk om tv te kijken als je ingelogd bent op het thuis Wifi netwerk) of met een 3G of 4G verbinding.
 • Kunnen inloggen op je Apple account.
 • Beschikken over voldoende geheugen, dit hoeft niet veel te zijn aangezien de tv apps niet veel geheugen ruimte in beslag nemen.

Stap 1: zoek de juiste tv App in de App Store

De tv app om tv mee te kijken is gratis. Maar welke app heb je nodig? Dit is afhankelijk per aanbieder, ga dus na bij welke aanbieder jij een tv abonnement hebt afgesloten. Vervolgens zoek je in de App Store op je iPhone naar de app van jouw aanbieder.

Dit kan ook makkelijker, op deze pagina vind je een overzicht met alle tv apps per aanbieder. Met gelijk een link naar de desbetreffende app in de App Store. Door op die links te klikken beland je gelijk in de App Store.

Stap 2: TV App downloaden

Nu je de juiste tv app hebt gevonden in de App Store klik je rechtsboven op Downloaden. Heb je de app al ooit een keer gedownload dan kan het zijn dat er een iCloud wolkje verschijnt in plaats van Downloaden, in dat geval klik je op het iCloud wolkje.

Om de app te kunnen downloaden heb je wel een werkende internet verbinding nodig.

Het downloaden van de app duurt vervolgens even, hoe snel dit gaat is afhankelijk van de grootte (het aantal MB’s) van de app, en de snelheid van jouw internet verbinding.

Stap 3: TV kijken op iPhone met de TV App!

Als alles is verlopen zoals het hoort kun je na het downloaden van de app tv kijken op je iPhone. Zit je nog in de App Store dan klik je op het icoontje Open. Daarnaast kun je de app uiteraard ook vinden tussen alle andere icoontjes/apps.

In het slechtste geval doet de tv app het NIET. Dit ligt over het algemeen aan (een combinatie van) de volgende punten:

 • Je hebt geen abonnement bij de tv provider waarvan je de app hebt gedownload.
 • Je hebt geen goed werkende internet verbinding. De internetsnelheid is bijvoorbeeld te laag waardoor het tv uitzending niet kan worden geladen op je iPhone.
 • Je bent niet ingelogd op jouw thuis wifi netwerk. Vaak verschijnt er dan een melding op het scherm dat dat vereist is (dit verschilt dus per aanbieder bij sommige tv apps kun je ook gewoon tv kijken wanneer je verbonden bent met het internet via 3G of 4G
 • Je gebruikt de app vanuit het buitenland. Hier is niet makkelijk iets aan te doen.
 • Je moet nog inloggen, dit doe je met het account dat hoort bij het tv abonnement. Een account kun je opvragen op de website van jouw aanbieder.

Alternatieven

TV kijken op je iPhone is handig want het werkt volledig draadloos en je kunt snel even tv kijken. Echter heeft het ook een nadeel. Het scherm blijft bijvoorbeeld vrij klein (in vergelijking met de tv en andere apparaten).

Gelukkig is het ook mogelijk om tv te kijken op andere apparaten bijvoorbeeld een iPad of een ander type tablet, meer daarover lees je hier.

Heb je geen tablet? Of vind je het scherm daar ook nog te klein. Dan is er naast de televisie nog een ander alternatief; tv kijken op je laptop. Meer daarover vind je hier.

Nederlandse tv kijken in het buitenland met een vpn verbinding

Hulpmiddel #1 VyprVPN service

In dit artikel lees je hoe je buiten Europa en overal in het buitenland live Nederlandse tv kijkt. Met een vpn verbinding hoef je nooit meer Formule 1, voetbal, NPO, Eredivisie en andere Nederlandse tv zenders te missen.

Nederlandse tv geblokkeerd in het buitenland

Sinds mei 2018 kun je bijna overal in Europa Nederlandse tv kijken. Ik zeg bijna omdat sommige programma’s toch nog worden geblokkeerd binnen Europa. Buiten Europa kun je helaas niet live naar Nederlandse tv kijken zonder vpn verbinding. Wanneer je probeert een livestream te kijken treedt er een geografische blokkade in werking.

Dit komt omdat in het buitenland jouw laptop, telefoon of tablet een buitenlands ip adres krijgt toegewezen. Aan de hand van het buitenlandse ip adres herkent de livestream jouw locatie.

Daardoor krijg je meldingen zoals deze: “Deze video is alleen beschikbaar in Nederland” of “Het is niet toegestaan om deze aflevering vanuit uw geografische locatie te bekijken.”

Uitzending gemist kijken in het buitenland

Naast live tv kijken komt geografische blokkering ook voor bij het terugkijken van programma’s via uitzending gemist. Helaas kun je daarom vanuit het buitenland vaak geen Nederlandse programma’s van de NPO, SBS of RTL terugkijken.

Dat is jammer, want ook in het buitenland is het fijn om je favoriete Nederlandse tv zenders terug te kijken. Gelukkig kun je de geografische blokkade opheffen met een vpn verbinding.

vpn
Maak verbinding met een vpn service en je buitenlandse ip adres veranderd in een Nederlands ip adres

TV kijken in het buitenland met een vpn verbinding

Om tv te kijken in het buitenland met een vpn verbinding heb je ten eerste een goed werkende internetverbinding nodig. Het maakt hierbij niet uit of je gebruik maakt van een wifi verbinding of een lokale simkaart met 4G.

Daarnaast moet je ook kunnen inloggen op de tv app of tv website van je tv provider. Op je telefoon of tablet is het makkelijk om gebruik te maken van de online tv app van de provider waarbij jij in Nederland een tv abonnement hebt afgesloten. Hoe zo een tv app werkt en welke tv app jij kunt gebruiken lees je hier

Heb je geen Nederlands tv abonnement, bijvoorbeeld omdat je permanent in het buitenland woont maak dan gebruik van de tv apps en websites van de tv zenders zelf.

Hieronder een aantal voorbeelden van tv programma’s en waar je die online kunt kijken:

 • NOS journaal, Wie is de Mol, De Luizenmoeder, Boer zoekt Vrouw op npo.nl.
 • Champions League en Europa League op veronicatv.nl.
 • Eredivisie wedstrijden op Fox Sports (het is ook mogelijk om los wedstrijden te bestellen).
 • Alle andere bekende Nederlandse tv zenders via NLziet.
 • Formule 1 en Engels en Spaans voetbal zoals El Clasico op Ziggogo.tv of via de ZiggoGO app (alleen met Ziggo abonnement en VPN).

Stappenplan tv kijken in het buitenland met een vpn

Voor het maken van een vpn verbinding maken we gebruik van de Vyprvpn service. Onder het stappenplan leg ik uit waarom en hoe een vpn verbinding werkt.

Om Nederlandse tv te kijken in het buitenland gaan we de geografische blokkade oplossen met een vpn verbinding. Een vpn verbinding maken is niet moeilijk. Met de app van Vyprvpn gaat dit vrijwel automatisch.

 1. Account aanmaken bij Vyprvpn

  Maak hier een account aan bij Vyprvpn. Je kunt kiezen tussen Vyprvpn premium en het goedkopere abonnement. Het goedkopere abonnement is goed genoeg om tv te kijken. De eerste 3 dagen kun je de vpn gratis proberen daarna gaat het betaalde abonnement in. Genoeg tijd dus om even die belangrijke voetbalwedstrijd te kijken.vypr abonnement

 2. Vyprvpn downloaden

  Nadat je een account hebt aangemaakt raad ik aan om Vyprvpn te downloaden op het apparaat waarop je tv wilt kijken. Vyprvpn kun je op vrijwel elk apparaat gebruiken. Ik maak zelf gebruik van de iPhone app, werkt echt kinderlijk eenvoudig waardoor je in no-time een VPN verbinding hebt. Uiteraard werkt Vyprvpn ook op Android en je laptop. Hier vind je een volledig overzicht van apparaten waarop je Vyprvpn kunt gebruiken.

 3. Inloggen met je vpn account

  Log in met je net aangemaakt account. Er wordt je gevraagd of je Vyprvpn wilt toestaan om automatisch een vpn verbinding te configureren, klik op toestaan. Dit zorgt ervoor dat je niet zelf handmatig de vpn instellingen hoeft te configureren.

 4. Kies in de vpn app het land waarmee jij verbinding wilt maken

  Kies uiteraard Nederland als land om mee te verbinden wanneer je naar Nederlandse tv wilt kijken. Maak verbinding met een Belgische vpn server voor Belgische tv.

 5. Klaar! Open nu een tv app of ga naar de website waarop je tv wilt kijken

  Terwijl jouw apparaat vpn verbonden blijft ga je naar de livestream, tv app of website waarop je tv wilt kijken.

Hoe werkt een vpn verbinding?

Met een vpn verbinding kun je geografische blokkering voorkomen door te doen lijken alsof je vanuit Nederland verbonden bent met het internet. Zodra jij gebruik maakt van een Nederlandse vpn service verandert jouw buitenlandse IP adres in een Nederlands IP adres en wordt de geografische blokkering opgeheven.

Een vpn verbinding kun je zien als een tunnel die een directe verbinding tot stand brengt tussen twee verschillende computers (of een telefoon, tablet/iPad).

hoe werkt een vpn
Zo werkt een vpn verbinding

Eerst maakt het apparaat waarop jij tv wilt kijken (vanuit het buitenland) verbinding met een computer in Nederland, vervolgens gaat die computer het internet op. Hierdoor lijkt het voor tv providers en livestreams of jij gewoon vanuit Nederland tv wilt kijken.

VPN provider kiezen

Er bestaan verschillende vpn providers waarvan je gebruik kunt maken om een vpn verbinding aan te leggen.

Bij het kiezen van een vpn provider is het belangrijk om te kiezen voor een provider met servers en ip adressen in Nederland. Anders geldt de geografische blokkade nog steeds.

Wil je juist vanuit Nederland BBC kijken, dan heb je een vpn service nodig met servers en ip adressen in Engeland. Om belgische tv zenders te kijken heb je een vpn provider nodig met servers en ip adressen in België.

Wat is de beste vpn provider?

De beste vpn provider is snel, makkelijk in gebruik en helpt je om in het buitenland tv te kijken. Ik raad je aan om gebruik te maken van Vyprvpn om de volgende redenen:

 • Het is een bekende service en wordt onder andere ook aangeraden door de New York Times en Lifehacker.
 • Belangrijker, Vyprvpn kun je gebruiken op al je apparaten (telefoon, tablet, laptop en sommige televisies).
 • Je kunt het 3 dagen gratis uitproberen.
 • Vypr heeft servers in veel landen. Dit maakt het mogelijk om te doen lijken alsof je surft vanuit Nederland of België. Maar als jij wilt browsen vanuit Tokyo, het Verenigd Koninkrijk of Nieuw-Zeeland kan dat ook.
 • Vyprvpn wordt wereldwijd gebruikt, dit zorgt ervoor dat de service overal in het buitenland snel en betrouwbaar is.

Waar kun je online tv kijken in het buitenland?

Naast een vpn verbinding heb je uiteraard ook een app of website nodig waar je Nederlandse tv kunt kijken. Heb je een tv abonnement bijvoorbeeld bij Ziggo, KPN, Xs4all, Telfort of NLE? Dan raad ik aan om gebruik te maken van de tv app die bij jouw abonnement is inbegrepen.

Zonder tv abonnement kun je in het buitenland ook tv kijken op de websites van de tv omroepen zelf.

Ziggo Go in het buitenland

Met een Vyprvpn verbinding kun je de Ziggo Go app gebruiken om in het buitenland tv te kijken. Voor het gebruik van de Ziggo Go app heb je in het buitenland je Ziggo gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

De Ziggo Go app kun je op je telefoon en tablet gebruiken, indien je met een Nederlandse vpn server verbonden bent.

Formule 1 kijken in het buitenland

Zoals je weet wordt Formule 1 in Nederland alleen uitgezonden bij Ziggo Sport. Wil je ook in het buitenland live formule 1 live kijken?

 • Gebruik dan de Ziggo GO app in combinatie met een vpn verbinding, dit zorgt er voor dat je wereldwijd live formule 1 kunt kijken op je mobiel of tablet.
 • Via de Ziggo Go website kijk je ook vanachter je computer formule 1 in het buitenland.

Eredivisie live kijken met de Fox Sports app

Ook de Eredivisie kun je op je telefoon, laptop of iPad kijken via Fox Sports (app). Dit werkt uiteraard alleen als je een Fox Sports abonnement hebt afgesloten en een vpn verbinding hebt ingeschakeld. Zonder vpn verbinding lukt het niet om Eredivisie voetbal te kijken in het buitenland.

NPO kijken in het buitenland

Om NPO 1,2 en 3 te kunnen kijken in het buitenland heb je enkel een vpn verbinding nodig. Zodra je vpn verbinding is ingeschakeld en je verbonden bent met een Nederlandse server kun je overal in het buitenland NPO kijken via NPO.nl. Ook kun je wereldwijd NPO kijken door gebruik te maken van een tv app van bijvoorbeeld Ziggo, KPN, Xs4all, CanalDigitaal of Telfort.

Met een gratis vpn tv kijken?

Je vraagt je misschien af of je niet gewoon een gratis VPN service kunt gebruiken. Een gratis VPN is voor het kijken van Nederlandse televisie in het buitenland sterk af te raden.

En wel om de volgende twee redenen:

 • Snelheidsbeperking: in veel gevallen gelden er bij gratis VPN services snelheidsbeperkingen. Voor het kijken van televisie via het internet heb je nu eenmaal redelijk snel internet nodig. Anders krijg je te maken met niet werkende tv apps of haperend beeld.
 • Datalimieten: tv kijken via het internet verbruikt behoorlijk wat data. Zeker ten opzichte van het lezen van een nieuwsbericht of blogbericht zoals deze. Ik denk dat niemand het leuk vindt als je tijdens de uitzending een popup in beeld krijgt met: helaas uw databundel voor deze maand is op.

Daarnaast is de betaalde service (van bv. Vypr), betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker dan de meeste gratis VPN services. Ook is het abonnement makkelijk (maandelijks) opzegbaar als je er geen gebruik meer van maakt.

Alternatief: tv kijken in het buitenland zonder vpn

Wil je op een alternatieve manier, zonder vpn tv kijken in het buitenland? Dan kun je gebruik maken van satelliet tv of bvn.

Satelliet tv in het buitenland

Tv kijken via de schotel is een volwaardig alternatief. Tv kijken via de satelliet heeft een aantal voordelen maar is niet altijd even praktisch. In dit artikel lees je de voor en nadelen van satelliet tv.

Tv in het buitenland met bvn

BVN is een tv zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. Op deze zender worden programma’s van de Nederlandse en Belgische publieke omroep herhaald. Op deze zender kun je programma’s zoals het NOS journaal, de Luizenmoeder en wie is de mol kijken.

Als je bijvoorbeeld een huisje hebt gehuurd in het buitenland dan kan het zijn dat je bvn via de tv kunt bekijken. Anders kun je ook bvn kijken via de bvn tv app of via de bvn website.

Draadloos tv kijken met Vodafone Thuis

Vodafone is een van de nieuwere namen als het gaan om tv, internet en bellen. Ondanks de aanwezigheid van andere grote aanbieders zoals KPN en Ziggo/UPC biedt ook Vodafone Thuis een heel degelijk alles-in-één pakket. Waarmee het mogelijk is om interactief veel zenders te bekijken. Daarnaast is kabels trekken van het modem naar de tv ontvanger eigenlijk niet meer nodig omdat u ook gebruik kunt maken van de draadloze verbindingsset. Lees onderaan direct meer over draadloos tv kijken met Vodafone. Een groot voordeel van Vodafone Thuis is de prijs; Vodafone behoort tot de goedkopere aanbieders als het gaat om alles-in-één pakketten. Wilt u hierover meer weten, doe dan hier eens de postcode vergelijkingscheck. Dan komt u er gelijk achter of Vodafone ook op uw huidige en/of toekomstige adres levert! Verder leest u in dit artikel meer over tv kijken en internetten bij Vodafone en uiteraard hoe u veel lange en lelijke kabels kunt voorkomen.

Continue reading “Draadloos tv kijken met Vodafone Thuis”

Internet en tv vergelijken op jouw adres

Bovenstaande vergelijker vergelijkt alle tv/internet/bellen abonnementen op basis van de gemiddelde prijs. De gemiddelde prijs is de prijs die u gemiddeld per maand betaalt. Vaak is het zo dat aanbieders u de eerste paar maanden een korting geven, na deze paar maanden betaalt u een hoger bedrag.  Er wordt een vergelijking gemaakt tussen alle grote aanbieders: Ziggo, UPC, Xs4all, Telfort, KPN, Vodafone, Tele2, Fiber en Online.nl.

Bedraagt de gemiddelde prijs €35 per maand, dan kan het zijn dat u de eerste drie maanden €20 per maand betaalt en de overige negen maanden €40. Houdt hier dus rekening mee. Dit hoeft overigens niet altijd zo te zijn het kan ook zijn dat u gewoon 12 maanden lang €35 per maand betaalt.

Tip 1: Door bovenaan de vergelijker op “Uitgebreid” te klikken ziet u een kostenspecificatie en kunt u erachter komen wat u per maand precies betaalt.

Waarom moet ik mijn postcode invoeren?

Niet op elk adres in Nederland zijn dezelfde aanbieders actief. Daardoor verschillen de pakketten per adres. Om er zeker van te zijn dat de aanbieder ook bij u thuis levert doet u er verstandig aan om de postcodecheck (+huisnummer) te doen.

Ook is de internetsnelheid niet op elk adres hetzelfde. Dit kan ook de mogelijkheden van uw tv en internet pakket beïnvloeden. Hoe sneller het internet, hoe meer er vaak mogelijk is (snellere download snelheid en meerdere tv’s aansluiten).

TIP 2: Wilt u zo snel mogelijk internet? Ga dan voor glasvezel, echter is glasvezel niet overal beschikbaar. Door uw postcode in te vullen ziet u gelijk of glasvezel beschikbaar is op uw adres. Glasvezel wordt aangeboden door: Vodafone, Tele2, Online.nl, KPN, Telfort en Xs4all.

TV Abonnement

Bij iedere aanbieder uit de vergelijking is het mogelijk om digitaal tv te kijken. Bij kabelaanbieders zoals UPC en Ziggo is het daarnaast ook nog mogelijk om analoog tv te kijken. Het aantal HD zenders verschilt per aanbieder, wilt u zoveel mogelijk HD zenders, vink dan de optie aan “voorkeur aan HD zenders.”

Interactieve TV kijken

Wilt u interactieve tv kijken dan is het bij vrijwel alle providers verplicht om een abonnement te nemen met Internet + Televisie. Los interactieve tv is vaak niet mogelijk, het voordeel van een alles in 1 pakket is dat u vaak goedkoper uit bent dan dat u internet en televisie los gaat bestellen. Interactief tv kijken is Digitaal tv kijken waarbij u de mogelijkheid heeft om de televisie live te pauzeren en terug te spoelen. Er zijn een aantal belangrijke verschillende tussen de verschillende tv providers die digitaal/interactieve tv pakketten aanbieden. Daarom is het verstandig om vooraf interactieve tv te vergelijken.

Digitale TV via de kabel

Ziggo en UPC zijn tv providers die digitale en interactieve tv aanbieden via de kabel. Bij het abonnement ontvangt u een extra kastje die het analoge tv signaal omzet naar digitale/interactieve televisie. Het extra kastje is de decoder die u met een hdmi of Smart kabel moet aansluiten op de televisie. Deze vorm van Digitaal/interactief tv kijken heet DVB-C.  Op bijna alle postcodes en adressen is het mogelijk om Digitale televisie te ontvangen via de kabel. Dit geldt echter niet voor Digitaal tv kijken via ADSL/DSL of glasvezel, om te kijken wat er bij u mogelijk is kunt u online interactieve tv vergelijken.

Digitaal tv kijken via ADSL/DSL of Glasvezel

Dit is één van de nieuwste vormen van Digitaal/interactief tv kijken en wordt aangeboden door KPN, Xs4all, Telfort, Tele2 en Vodafone. Deze vorm van Digitaal tv kijken heet IPTV. Dit is Digitaal tv kijken via een vaste internet verbinding. Bij deze vorm van Digitaal/interactief tv kijken krijgt u altijd een extra decoder/kastje die u op de televisie moet aansluiten. De decoder zet het internetsignaal om in digitale televisie. Wilt u Digitale IPTV kijken dan moet u internet snelheid snel genoeg zijn, om te kijken of uw adres geschikt is voor IPTV kunt u het beste een postcodecheck doen bij aanbieders van Digitale IPTV.

 2e televisie /meerdere televisies aansluiten

Wilt u op meerdere televisies digitaal of interactieve televisie kijken? Dan moet u vaak een extra bedrag per maand betalen. Daarnaast zit er vaak een limiet op het aantal televisies waarop u digitaal tv kunt kijken. Dit komt door verschillende factoren, bijvoorbeeld de snelheid van de kabel naar uw huis en de afstand tot de wijkcentrale van waaruit de kabel en internet signalen naar uw huis worden verstuurd. Om te weten wat de mogelijkheden zijn voor een 2e televisie kunt u het best een postcodecheck doen bij uw tv provider. Vaak kost het rond de 5 euro per maand extra om een 2e tv decoder in bruikleen te nemen waarmee u digitaal tv kan kijken.

Draadloos internetten

Bij elke tv aanbieder is het mogelijk om draadloos te internetten. Echter verschilt de internet snelheid per aanbieder en adres. Zit u frequent en met meerdere personen tegelijkertijd op internet kies dan een abonnement met een hogere downloadsnelheid i.p.v. een goedkoper abonnement.

Internet Snelheid

De snelheid van het internet is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst speelt u abonnement daarin een rol, u kunt vaak kiezen uit verschillende internetsnelheden tot een bepaald niveau. De snelheid die de providers aanbieden bepalen ook de prijs.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Dat is erg afhankelijk van hoe intensief u het internet gebruikt.  Onderstaand ziet u een overzicht welke snelheid voldoet bij het type gebruik.

 1. 1-10 Mb/seconden: website bezoeken, e-mailen, facebook.
 2. 10-20 Mb/seconden: met meerdere personen en apparaten tegelijk op het internet.
 3. 20-40 Mb/seconden: met meerdere personen en apparaten op het internet, downloaden van films, games en muziek luisteren.
 4. 40+ MB/seconden: snel internet voor meerdere personen, snel downloaden , internetten, muziek luisteren, films kijken en gamen etc.

Installatie monteur interactieve tv en internet

Het kan voorkomen dat er bij het pakket een gratis monteur wordt geleverd die het hele pakket voor u installeert. Echter is dit niet bij alle aanbieders het geval, vaak wordt het alles-in-een pakket ook geleverd met een zelf installatie pakket. Meestal is het goed mogelijk om het pakket zelf te installeren, weet u echter van u zelf dat u niet heel handig bent of heeft u er simpelweg geen zin in of tijd voor dan is het handig om een pakket af te nemen met installatie monteur. Een monteur achteraf bestellen is prijzig, kosten voor installatie lopen al gauw tegen de honderd euro. Als u online digitale/interactieve tv en internet vergelijkt dan ziet u vanzelf of er bij de installatie een monteur is inbegrepen. Vaak geldt hoe goedkoper de aanbieder hoe kleiner de kans is dat een monteur wordt meegeleverd.

Prijsvergelijk alles in 1 pakket per maand

Bij vrijwel alle tv providers krijgt u maandelijks een factuur en wordt het bedrag automatisch geïncasseerd, hoe lager het maandbedrag natuurlijk hoe beter. Toch wordt er aangeraden ook goed naar het totaal bedrag per jaar te kijken want er kunnen addertjes onder het gras zitten. Let bijvoorbeeld extra op als er staat eerste 3 maanden gratis of eerste halfjaar helft van de prijs, in het loop van het jaar kunnen de lasten dan flink oplopen. Nog een reden om naar het totaalbedrag per jaar te kijken zijn de aansluitkosten die in rekening worden gebracht. Aansluitkosten verschillen nogal eens per provider.

Op de prijs per maand valt veel te besparen. Dit lijkt vreemd omdat het op het eerste gezicht lijkt dat de verschillende tv aanbieders hetzelfde te bieden hebben. Dit is echter niet waar het zender aanbod en de snelheid van het internet verschilt sterk. Daarnaast is het ook slim om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het aansluiten van een 2e televisie. Wilt u namelijk meerdere televisies aansluiten dan variëren de prijzen voor een extra decoder of aansluiting sterk. Ook zit er soms een maximaal op het aantal televisies dat u bij een bepaalde aanbieder kunt aansluiten op digitale/interactieve televisie. Hoeveel televisies u kunt aansluiten bij de verschillende aanbieders ziet u vaak niet gelijk op de vergelijking sites hiervoor moet u vaak doorklikken naar de site van de tv aanbieder.

Bellen

Belt u nog via de vaste telefoon, dan is het ook handig om een pakket te nemen inclusief bellen. Houdt er rekening mee hoeveel u belt per maand voordat u een abonnement afsluit. Per aanbieder verschillen de kosten per minuut. Wilt u zich geen zorgen maken over uw telefoonrekening kies dan een abonnement voor een vast bedrag waarbij u onbeperkt kunt bellen. U voorkeuren voor bellen kunt u ook aangeven in de vergelijker.

Heeft u nog vragen of opmerking, stel ze dan hieronder in het
reactieformulier.

Alle tv apps om live tv te kijken

Hulpmiddel #1 Chromecast

Met jouw internet & tv abonnement kun je ook televisie kijken op andere apparaten dan je tv scherm. Bijvoorbeeld op je telefoon, tablet of laptop.

TV kijken met een TV App

Om gebruik te kunnen maken van een tv app moet je uiteraard klant zijn bij een van onderstaande aanbieders. Hieronder zie je een overzicht van tv apps van de grote tv providers.

TV App 3G/4G Buitenland Chromecast AppleTV Downloaden
Ziggo GO Ja EU Ja Ja iOS, Android
Online.nl tv app Ja EU Ja Ja iOS, Android
T-Mobile TV Anywhere Ja EU Ja Ja iOS, Android
Caiway Multiscreen tv Ja EU Ja Ja iOS, Android
KPN iTV app Ja EU Ja Nee iOS, Android
Canal Digitaal TV App Ja EU Ja Nee iOS, Android
Telfort iTV app Ja EU Ja Nee iOS, Android
Xs4all televisie Ja EU Ja Nee iOS, Android
Delta TV TV app Ja EU Ja Nee iOS, Android
Tele2 Online TV Nee Nee Nee Nee iOS, Android
NLZIET   Ja EU Ja Ja iOS, Android
NPO Start Ja Nee Ja Ja iOS, Android

TV app downloaden

In de tabel vind je ook een link waarmee je de tv app kunt downloaden. Indien je de tv app wilt gebruiken op je iPhone of iPad, download dan de tv app door op de ‘iOS’ link te klikken.

Voor Android telefoons en tablets (Samsung, Huawei, Motorola etc.) download je de tv app via de Android link.

Het is verstandig om je Android of iOS besturingssysteem up-to-date te houden aangezien de Apps vaak alleen beschikbaar zijn vanaf een bepaalde versie van Android en iOS. Problemen met de tv app worden dan ook vaak veroorzaakt door niet bijgewerkte tv apps of besturingssystemen van smartphones.

Per provider verschilt de ondersteuning voor bepaalde versies van het besturingssysteem. Als je jouw telefoon of tablet regelmatig update zul je waarschijnlijk geen problemen ondervinden bij het downloaden van de tv app via de Google PlayStore of Apple’s AppStore.

Alle tv apps zijn gratis te downloaden, pas na het inloggen bij je provider kun je live tv kijken.

Inloggen op de tv app

Vaak moet je bij het eerste gebruik van de tv app inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Deze kun je bijvoorbeeld terugvinden in de welkomstbrief van je tv provider. Ook is het mogelijk om uw gebruikersnaam en wachtwoord op te vragen via de persoonlijke online omgeving van jouw tv provider.

Neem voor hulp eventueel contact op met de klantenservice van jouw tv provider.

Eens in de zoveel tijd moet je vaak opnieuw inloggen op de tv app, bijvoorbeeld na het updaten van de tv app of als je via een 3G/4G verbinding kijkt. Handig is het daarom om je gebruikersnaam en wachtwoord op te slaan in een notitie op je telefoon.

Het gebruik van de tv app buitenshuis en onderweg

Voorheen moest je bij de meeste tv apps verbonden zijn met het thuis wifi netwerk om gebruik te kunnen maken van de app. Gelukkig is deze beperking bij bijna alle tv provider opgeheven. Alleen bij Tele2 is het verplicht om verbonden te zijn met het thuis wifi netwerk, daarom beperkt het gebruik van de Tele2 app zich tot in en rondom je huis. Alle andere tv apps weergeven in de tabel zijn geschikt voor voor buitenshuis gebruik, via een willekeurig wifi netwerk of 3G/4G verbinding.

TV kijken via een 3G/4G verbinding

Bij bijna alle tv providers kun je ook van de tv app gebruik maken via een 3G/4G verbinding. Houdt hierbij wel rekening met eventueel hoge data kosten. Wanneer je live tv kijkt blijft er snel weinig meer over van je databundel.

Ter indicatie: bij live tv kijken (in goede kwaliteit) verbruik je ongeveer 1 gigabyte per uur.

Heb je een onbeperkte databundel dan is het hoge data verbruik natuurlijk geen probleem en zelfs een goed alternatief voor de soms slechte/langzame wifi in hotels of structureel slechte wifi in de trein.

Een aantal providers vereisen wel dat je de locatie voorziening op je telefoon aan hebt staan, hiermee kunnen ze checken of je niet stiekem de tv app gebruikt buiten de EU. Buiten de EU wordt tv namelijk geblokkeerd via geoblocking.

In het buitenland tv kijken met de tv app

Belangrijke voetbalwedstrijden, songfestivals, Formule 1 en al jouw andere favoriete tv programma’s wil je natuurlijk niet missen in het buitenland. Door Europese regelgeving kun je per 1 mei 2018 de tv apps ook in EU landen gebruiken. Buiten Europa, bijvoorbeeld in Turkije of Thailand is live tv kijken niet mogelijk zonder VPN.

Hoe je buiten Europa toch tv kijkt via de tv app lees je hier.

Live tv via de app streamen naar Chromecast of Apple TV

In bovenstaande tabel staat ook aangegeven of de tv app streamen naar de Chromecast of met Airplay naar de Apple TV ondersteund. Met name de Google Chromecast wordt breed ondersteund.

De tv app streamen naar je Google Chromecast of Apple TV kan erg handig zijn. Bijvoorbeeld als je een tweede tv wilt aansluiten. Het voorkomt dat je een extra tv ontvanger moet huren bij je provider. Daarnaast is het handig als je bijvoorbeeld in de tuin tv wilt kijken of op andere plek zonder lange kabels te hoeven trekken.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de Ziggo Go app via de Chromecast naar de tv streamt.

Heb je nog vragen over het gebruik van de TV Apps? Plaats dan een reactie!

Tweede TV Aansluiten bij jouw huidige tv aanbieder

Hulpmiddel #1 Chromecast

Wil je een tweede tv, derde of vierde tv aansluiten? In dit artikel lees je hoe je een extra tv aansluit en hoeveel televisies je totaal kunt  aansluiten. En hoe dat draadloos kan.

Hoeveel extra televisies kun je aansluiten?

Op hoeveel televisies je in huis tv kunt kijken is afhankelijk van je tv provider en tv abonnement, dit vind je in onderstaande tabellen op deze pagina. Gelukkig is het in vrijwel elk geval mogelijk om een tweede tv aan te sluiten.

Maximaal aantal televisies

Bij alle tv providers geldt er een limiet op het aantal televisies dat je mag aansluiten met een ci module of tv ontvanger (die ervoor zorgen dat je interactieve tv kunt kijken).

Dit limiet wordt mede bepaalt door jouw abonnement en bij welke provider jij dat abonnement hebt afgesloten. In onderstaande tabel is het maximaal aantal televisies weergeven dat je kunt aansluiten bij elke aanbieder. Echter verschilt dit aantal ook per abonnement. Op sommige adressen is het niet mogelijk om op meerdere plekken in huis digitaal tv te kijken omdat de internet snelheid niet hoog genoeg is. Dit komt voornamelijk voor als je televisie ontvangt via de telefoon (adsl/vsl) kabel dus bij aanbieders zoals KPN, Telfort, Xs4all, Tele2, T-Mobile en Online.nl

Ben je aangesloten op glasvezel, dan is je internetsnelheid hoog genoeg en kun je zonder problemen een tweede of het maximaal aantal televisies aansluiten.

Kosten per extra televisie

Als je een tweede tv wilt aansluiten met een extra tv ontvanger of ci module betaal je bij bijna elke tv provider een paar euro extra per maand.

Maak je echter gebruik van kabel tv van Ziggo, Delta TV of Caiway dan kun je ook zonder smartcard en zonder extra kosten op een tweede/extra televisie tv kijken. In dat geval kun je zelfs onbeperkt extra televisies toevoegen op uw abonnement.

Tweede tv zonder kabel aansluiten met de Google Chromecast

Het nadeel van tv kijken via de kabel met een ci module of extra tv ontvanger is dat je vaak extra kabels nodig hebt om de tv aan te sluiten. Daarnaast is er soms geen tv aansluiting aanwezig wat het lastig maakt om op een tweede televisie tv te kijken in bijvoorbeeld de slaapkamer.

Als alternatief kun je tv kijken via een tv app en die naar je tv beeldscherm streamen met de Google Chromecast. Meer over tv kijken via de Google Chromecast lees je hier. Met de Google Chromecast kijk je dus zonder kabel tv op een tweede televisie. Daarnaast bespaar je maandelijkse kosten op de huur van een extra ci module of tv ontvanger.

Naast de Google Chromecast zijn er ook andere oplossingen om zonder kabels een extra tv aan te sluiten. Die oplossingen verschillen echter per tv provider. Meer manieren om draadloos/ zonder kabels een tweede tv aan te sluiten vind je verderop in dit artikel.

Tip: Hoef je niet per sé op een tv scherm tv te kijken dan kun je natuurlijk ook tv kijken op je laptop, telefoon of tablet.

Extra tv aansluiten bij kabel tv providers

Kabel tv providers Maximaal aantal televisies Kosten per extra tv
Ziggo Extra CI module of tv ontvanger 4 €2 en €4
  Kabel tv Onbeperkt Gratis
Delta TV CI module of tv ontvanger nb €3,50
  Kabel tv Onbeperkt Gratis
Caiway CI module of tv ontvanger nb nb
  Kabel tv Onbeperkt Gratis

Extra tv aansluiten bij KPN, Xs4all, Tele2, Telfort of T-Mobile.

Adsl/vdsl/glasvezel providers Maximaal aantal televisies Kosten per extra tv
KPN Extra tv ontvanger 6 €5
Telfort Extra tv ontvanger 5 €5
Xs4all Extra tv ontvanger 4 €5
Tele2 Extra tv ontvanger 2 €3
T-Mobile Extra tv ontvanger 4 Gratis

Tweede tv aansluiten bij Ziggo, Delta TV en Caiway

Een tweede tv aansluiten bij Ziggo, Delta of Caiway doe je normaal gesproken met een extra (lange) coax kabel.

Echter kan er bij het gebruik van een extra televisie en een lange coax kabel (langer dan 10meter) kwaliteitsverlies optreden. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een coax kabel versterker.

Heb je geen tweede coax aansluiting in huis? Maak dan gebruik van een kabel splitter hiermee is het mogelijk om meerdere aansluitingen te creëren

Zonder smartcard, ci module of tv ontvanger

Het tijdperk van analoge televisie nadert zijn einde of is in veel regio’s al teneinde. Toch is het bij de kabelaanbieders Ziggo, Delta en Caiway mogelijk om zonder tussenkomst van ci module, tv ontvanger of extra smartcard op een extra televisie tv te kijken. Het voordeel hiervan is dat je in principe een onbeperkt aantal extra televisies kunt aansluiten en daarvoor geen bedrag extra hoeft te betalen per maand.

Om hiervan gebruik te kunnen maken heb je wel een tv nodig met een ingebouwde ontvanger DVB-C. Gelukkig zijn de meeste televisies voorzien van zo’n ingebouwde digitale ontvanger.

Om vervolgens tv te kunnen ontvangen, sluit je de coax kabel direct aan op de tv. Daarna moet je nog wel even de tv juist instellen (juiste frequenties etc). Hoe je dat doet bij Ziggo leer je hier in het stappenplan.

Bij Delta TV en Caiway gaat dit op soortgelijke wijze handleidingen kun je bij desbetreffende aanbieder aanvragen bij hun klantenservice (sowieso verstandig dit te doen als je niet erg technisch of een beetje lui bent).

Met ci module of tv ontvanger

Zoals je kunt aflezen in de tabel kost het gebruik van een extra ci module of tv ontvanger een paar euro’s extra per maand. Maar dan kijk je ook op je tweede tv interactieve televisie.

Bij het gebruik van een ci module stop je de ci module in de televisie en sluit je de coax kabel rechtstreeks op je tv aan. Meer over de ci module lees je hier.

Bij het gebruik van een tv ontvanger sluit je de coax kabel aan op de tv ontvanger. Daarnaast sluit je de tv ontvanger met een hdmi kabel aan op de televisie.

Draadloos tweede tv aansluiten

Er zijn een aantal manieren om zonder kabel toch op een (tweede) tv scherm televisie te kijken. De beste en goedkoopste manier vind ik persoonlijk de Google Chromecast. Echter is dat niet een oplossing als je gebruikt maakt van een extra tv ontvanger of ci module.

Andere oplossingen om zonder het gebruik van lange coax kabels tv te kijken lees je hier.

Bij Ziggo kun je de Extra mediabox ook draadloos via wifi aansluiten of verbinden met een UTP kabel meer daarover lees je hier.

Tweede tv aansluiten bij KPN, Telfort, Xs4all, Tele2 en T-Mobile

Een tweede of extra tv sluit je op dezelfde manier aan als de eerste televisie. Dit betekent dat je de extra tv ontvanger met een utp/netwerk kabel op je modem aansluit.

Uiteraard sluit je de tv ontvanger aan op de stroom en vervolgens ook op je televisie met een hdmi kabel.

Zonder kabel tweede tv aansluiten

Wil je liever geen lange utp/netwerk kabels gebruik om je tweede tv aan te sluiten? Dan kun je ook draadloos een tweede tv aansluiten. Dit is handig als je modem ver van de tv en tv ontvanger verwijdert is.

TV aansluiten met een draadloze verbindingsset.

Maak dan gebruik van de draadloze verbindingsset. Met de verbindingsset kun je het tv signaal vanaf het modem doorsturen via het elektriciteitsnetwerk naar de tv ontvanger, dit werkt door het hele huis. Handig bijvoorbeeld als je op de bovenverdieping of slaapkamer op een tweede televisie tv wilt kijken.

Meer vragen over het aansluiten van een 2e of meerdere tv’s? Vraag het hieronder in het reactieformulier!

TV kijken Tele2; meer over draadloze en Interactieve TV!

Met Tele2 kunt u tv kijken via televisie, tablet en smartphone. Bij Tele2 ontvangt u televisie via het internet dat door de digitale ontvangers wordt omgezet naar digitale televisie. Toch is het niet nodig om een internet aansluiting in de buurt te hebben om met Tele2 televisie te kijken. Want met de powerplugs van Tele2 of een andere draadloze verbindingsset stuurt u het tv signaal via het stopcontact naar uw tv ontvanger. Samen met Telfort is Tele2 een van de meest goedkope aanbieders van interactief tv kijken met internet (en bellen). In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden van (draadloos) tv kijken bij Tele2. 

TV kijken Tele2

Om televisie te kijken bij Tele2 heeft u een abonnement nodig bij Tele2, dit abonnement bestaat vaak uit televisie & internet en eventueel bellen als u dat nodig heeft. Bij u abonnement krijgt u een modem/router en een tv ontvanger. Daarnaast zitten de benodigde kabels om de tv ontvanger met de router te verbinden (die kabels kunnen ook worden vervangen worden door powerplug/ een draadloze verbindingsset, maar daarover later meer). Bij Tele2 komt het tv signaal binnen via het internet het zogeheten IP-TV hiervan maken ook KPN, Telfort, Xs4all, Vodafone en Online gebruik. Dit is een andere techniek dan UPC en Ziggo hanteren en daarom sluit u bij Tele2 u televisie dan ook niet aan met een coax kabel. U hoeft dus geen coax aansluiting in huis te hebben om gebruik te kunnen maken van de diensten van Tele2, dat betekent dus ook dat het niet mogelijk is om gebruik te maken van een CI module bij Tele2.

Interactieve TV Tele2

Ook bij Tele2 is het mogelijk om interactief tv te kijken. Als u hiervan gebruik wilt maken ontvangt u een interactieve tv ontvanger bij u abonnement die u de mogelijkheid geeft om tv programma’s live te pauzeren en terug te spoelen. Echter is interactieve televisie niet altijd mogelijk hiervoor moet u internetsnelheid wel hoog genoeg zijn. Om erachter te komen of u ook gebruik kunt maken van interactieve tv van Tele2 doet u er verstandig aan om een postcodecheck te doen of contact op te nemen met de klantenservice van Tele2.

Naast de interactieve tv ontvanger biedt Tele2 ook een normale digitale tv ontvanger waarmee het mogelijk is om in HD kwaliteit televisie te kijken. Het enige verschil met interactieve tv is dat u bij de “normale” digitale tv ontvanger geen gebruik kunt maken van de interactieve diensten zoals terugspoelen en live pauzeren.

Draadloos tv kijken Tele2

Om televisie te kijken met Tele2 moet de tv ontvanger in verbinding staan met het Tele2 modem, dit kan op twee manieren:

 1. Via een internet kabel (deze wordt meegeleverd bij u Tele2 pakket). De internet kabel loopt van het modem naar uw tv ontvanger. De tv ontvanger dient vervolgens met een hdmi kabel te worden aangesloten op de televisie.
 2. Via de draadloze verbindingsset van Tele2.

Als u draadloos tv wilt kijken met Tele2 dan moet u gaan voor optie 2. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als er een grote afstand is tussen uw modem en tv ontvanger of als u niet mooi de internetkabel kunt wegwerken.

Draadloze verbindingsset Tele2

Met de draadloze verbindingsset (dit wordt bij weleens de Tele2  Powerplugs genoemd) kunt u lange internetkabels door uw huis voorkomen. Dit kan handig zijn als u een (tweede) televisie wilt plaatsen verder van uw modem vandaan (op de slaapkamer, zolder of verdieping). De Powerplugs werken altijd in combinatie met een tv ontvanger, het is dus niet zo dat u volledig draadloos tv kunt kijken.

Hoe werken de Powerplugs?

De Powerplugs zorgen voor de verbinding van het Tele2 modem naar de Tele2 tv ontvanger. De Powerplugs bestaan uit twee adapters, één adapter sluit u aan op het Tele2 modem en de andere adapter sluit u aan op de digitale tv ontvanger van Tele2.

 1. Sluit een adapter doormiddel van een internetkabel aan op een LAN ingang van het Tele2 modem. Plug vervolgens de adapter in het stopcontact.
 2. De andere adapter sluit u met een internetkabel aan op de tv ontvanger en plugt u ook in een stopcontact.
 3. Vervolgens verbindt u de tv ontvanger via de hdmi kabel met de televisie.

Powerplugs kunt u kopen bij Tele2 maar dit is achteraf niet mogelijk, dit kan alleen als u een abonnement afsluit. Maar dit hoeft geen probleem te zijn want ook online kunt u Powerplugs kopen. Een goede Powerplug om te kopen is bijvoorbeeld de Devolo dLAN 1200+ en andere populaire powerplug is de TP Link.

Aangezien de draadloze verbindingssets/ Powerplugs hetzelfde werken bij verschillende tv aanbieders verwijs ik u graag door het artikel dat dieper in gaan op de werking van draadloze verbindingssets.

Online TV Kijken op laptop Tele2?

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om bij Tele2 online tv te kijken vanaf een laptop of computer. Helaas is dit niet mogelijk, maar gelukkig biedt Tele2 voldoende alternatieven met de Live TV Apps voor Android Tablets en Smartphones en Ipads en Iphones.

Live TV App Tele2

Sinds kort is het mogelijk om bij Tele2 ook televisie te kijken vanaf uw tablet of smartphone, hiervoor heeft u echter wel een interactief tv abonnement nodig. Met de Tele2 App kunt u een aantal zenders live kijken vanaf uw tablet of telefoon. Niet alle zenders uit uw tv pakket zijn live te bekijken via de App, hieronder vindt u een overzicht van de zenders die u kunt bekijken via de app:

NPO1, NPO2, NPO3, RTL4, RTL5, SBS6, RLT7, Veronica, NET5, RTL8, SBS9, FOX, National Geographic Channel en 24Kitchen.

TV kijken op Smartphone Tele2

De Tele2 tv app is GRATIS te downloaden in de App Store en Google Play store voor zowel Iphones als Android smartphones.  Nadat u de App heeft gedownload moet u de eerste keer uw gebruikersnaam en wachtwoord invoeren.

Om gebruik te maken van de Live TV App van Tele2 dient u wel te zijn ingelogd op uw Tele2 thuisnetwerk.

TV kijken op Tablet en Ipad Tele2

Ook vanaf uw Ipad of Android tablet is het mogelijk om live uw favoriete tv programma’s te kijken bij Tele2.

Wilt u tv kijken op uw Ipad? Download dan Gratis de Live TV App van Tele2 in de AppStore.

TV kijken vanaf een Android Tablet? Hiervoor kunt u terecht in de Google Play store, de App is gratis te downloaden maar u kunt er alleen gebruik van maken als u ook daadwerkelijk een abonnement heeft afgesloten bij Tele2.

CI+ Module: In HD tv kijken zonder extra kastje en kabels!

Met de CI module kunt u in digitale HD kwaliteit televisie kijken zonder dat u een extra tv ontvanger hoeft aan te sluiten op u televisie. Met de CI+ module bespaart u dus een extra kastje en een paar lelijke tv kabels van de ontvanger naar de televisie. Een ander groot voordeel van de CI+ module is dat u ook nog eens een extra afstandsbediening bespaart, voortaan kunt u gewoon de originele afstandsbediening gebruiken die bij u TV hoort. In dit artikel leest u alles wat u echt moet weten over de CI module (installeren van de module, wat het is, en waar uw tv aan moet voldoen) en bij welke providers u gebruik kunt maken van de CI+ Module. (De CI module is hetzelfde als de CI+ module in onderstaande tekst zullen beide termen voorkomen).

Continue reading “CI+ Module: In HD tv kijken zonder extra kastje en kabels!”

Tv kijken met Digitenne: hoe werkt het?

Met Digitenne kun je in Nederland tv kijken zonder dat je een tv aansluiting nodig hebt. Handig voor op de camping of boot. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Digitenne.

Met Digitenne kun je draadloos tv kijken zonder dat je een kabelaansluiting nodig hebt of dat je de televisie moet verbinden met een tv aansluiting in de muur. Voor Digitenne zijn geen draadloze verbindingssets, verzenders en ontvanger sets nodig, met Digitenne komt het tv signaal vanuit de lucht. Dat maakt Digitenne vooral geschikt voor op de camping of boot. 

Wat is Digitenne?

Digitenne is een aparte service van KPN waarmee je tv kunt kijken in Nederland. Via Digitenne kun je alleen tv ontvangen, Digitenne geeft geen internet signaal door.

Het Digitenne installatie pakket

Digitenne bestaat uit een ontvanger, antenne met antenne, afstandsbediening en daarnaast ontvang je bij Digitenne alle benodigde aansluitkabels om de Digitenne op je televisie aan te sluiten. Ook moet je beschikken over een geldige smartcard die je in de tv ontvanger moet steken.

Met Digitenne kun je letterlijk binnen enkele minuten na ontvangst van het installatiepakket tv kijken. Doordat je gebruik maakt van een externe ontvanger en het tv signaal draadloos uit de lucht haalt zijn er geen vaste aansluitingen nodig.

Wat kost Digitenne?

Voor Digitenne betaal je maandelijks een bedrag, hiervoor krijg je het complete Digitenne pakket in bruikleen. Het maandelijkse bedrag ligt op dit moment rond de €14 exclusief eventuele aansluitkosten.

Wil je ook Eredivisie voetbal/Fox sports kijken dan kun je het Digitenne pakket tegen een meerprijs uitbreiden.

Heb je echter al een alles-in-een-pakket van KPN in huis, maar wil je Digitenne erbij dan kost Digitenne minder.  Het pakket slechts €4,- per maand, je betaalt dan alleen voor de ontvanger. Dit geldt ook als je al een tv abonnement hebt bij Xs4all en Telfort.

Digitenne aanbieders

Digitenne is onderdeel van KPN. Alleen bij KPN, Xs4all, Online.nl of Telfort kun je Digitenne afnemen. Natuurlijk kun je ook als klant van Ziggo een abonnement nemen bij Digitenne. Een gelijkwaardig product wordt echter niet door Ziggo zelf afgenomen.

Hoe kun je Digitenne aansluiten?

Benodigde tijd: 7 minuten.

Digitenne aansluiten is niet moeilijk. Bij het pakket zit een installatieflyer geleverd waardoor het aansluiten in een paar minuutjes gepiept is. Kortweg komt het hierop neer:

 1. Plaats de antenne in de standaard.

  Plaats de antenne in het voetje van de standaard en zorg dat die stevig rechtop staat.

 2. Sluit de antenne aan op de tv ontvanger.

  Dit doe je met de meegeleverde kabel met cilindervormige aansluiting.

 3. Stop de stekker van de tv ontvanger in het stopcontact.

  Dit spreekt voor zich, de tv ontvanger moet ook van stroom worden voorzien.

 4. Sluit de tv ontvanger aan op de televisie

  Gebruik een hdmi kabel om de Digitenne tv ontvanger aan te sluiten op je televisie. In onderstaande video wordt het je allemaal duidelijk.

Kwaliteit Digitenne

De kwaliteit van Digitenne is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Zowel het bereik als de kwaliteit van de televisie speelt een rol.  Het bereik is afhankelijk van de afstand tot de dichtbijzijnste tv mast.
 • Het is verstandig om de antenne bijvoorbeeld dicht bij het raam te plaatsen, veel muren kunnen de ontvangst van het draadloze signaal verslechteren.
 • Ook de televisie speelt een rol, hoe moderner de televisie hoe beter de tv- beeld kwaliteit over het algemeen.

Ten opzichte van digitaal televisie kijken via de kabel of met IPTV zal de kwaliteit van Digitenne tegenvallen aangezien het niet mogelijk is om in HD kwaliteit televisie te kijken. Daarnaast is Digitenne storingsgevoeliger.

Daar tegenover staat dat je vrijwel overal en altijd met voldoende beeldkwaliteit televisie kunt kijken.

Wil je het maximale uit uw Digitenne halen en de beeldkwaliteit verbeteren lees dan hieronder meer over de Digitenne Insteekkaart.

Digitenne Insteekkaart

Een mooie manier om draadloos tv te kijken is door gebruik te maken van digitenne met insteekkaart. Digitenne is een redelijk nieuwe manier van televisie kijken maar het is tegenwoordig zeer populair mede doordat het zo goedkoop is. Bij digitenne ontvangt de televisie of ontvanger het TV signaal draadloos op. Je hoeft dus geen kabel meer vanuit de muur in een ontvanger of televisietoestel te doen je moet slechts de ontvanger aansluiten op televisie. En tegenwoordig hoeft dat zelfs niet meer (de ontvanger aansluiten op de televisie) want veel televisies hebben tegenwoordig een ingebouwde ontvanger, daar hoef je vervolgens alleen de insteekkaart in te doen en voila je kunt draadloos tv kijken. Het mooie daaraan is ook dat je maar één afstandsbediening hoeft te gebruiken, die van je televisie.

Digitenne insteekkaart
De smartcard + insteekkaart die je in de CI ingang van je tv steekt.

Digitenne maakt het allemaal een stuk minder moeilijk terwijl je gewoon over dezelfde zenders blijft beschikken en evenveel of zelfs meer mogelijkheden hebt dan voorheen.

Voordelen van de Insteekkaart Digitenne

Digitenne met insteekkaart (CI+ Module) maakt televisie kijken nog veel leuker en eenvoudiger. Door de insteekkaart te gebruiken heb je geen ontvanger meer nodig. En dus zit je ook niet met de bijbehorende kabels voor het stopcontact en de kabel van televisie naar ontvanger. Bovendien bespaar je op een extra afstandsbediening. De ontvanger zit namelijk al ingebouwd in jouw televisie, hier zie je niets van behalve dan de aansluiting waar je de insteekkaart in moet steken.

De insteekkaart bestaat al enige tijd alleen het probleem hiermee was dat niet elke televisie beschikt over een ingebouwde ontvanger die deze module ondersteund. Heb je dus een oude televisie dan werkt dit systeem waarschijnlijk niet voor jou.

Wanneer uw televisie beschikt over een CI (common interaface), kunt u de CAM module inclusief de smartcard in uw televisie schuiven en televisie kijken zonder externe ontvanger. De insteekkaart vervangt als het ware de antenne en ontvanger doordat de televisie waarbij dit mogelijk is al beschikken over een interne antenne en ontvanger.

Met de insteekkaart wordt de externe ontvanger en antenne overbodig, daarnaast kunt u gewoon de afstandsbediening gebruiken die oorspronkelijk bij uw televisie hoorde.

Digitenne op de camping

Omdat er op de camping vaak een kabelaansluiting ontbreekt, is het vaak niet mogelijk om in de caravan of camper op de camping televisie te kijken via de kabel. Via Digitenne is het wel mogelijk om tv te kijken op de camping omdat er voor Digitenne geen kabel of internet aansluiting nodig is.

Omdat Digitenne alleen beschikbaar is in Nederland is het alleen te gebruiken op Nederlandse campings. Wilt u Nederlandse televisie kijken op de camping in het buitenland dan kunt u beter gebruik maken van tv via internet met VPN verbinding, satelliet tv of een Slingbox.

Welke zenders kun je bekijken met Digitenne?

Met Digitenne beschik je over alle belangrijke Nederlandse zenders. Hieronder vind je een overzicht van welke zenders je kunt ontvangen met Digitenne:

NPO1, NPO2, NPO3, RLT4, RLT5,  SBS6, RTL7, NET5, Veronica/Disney, RTL8, Comedy Central/Kindernet, Nickelodeon/ TeenNick, MTV, Eén,  Canvas, Discovery Channel, TLC, Eurosport, BBC1, BBC2, National Geographic, Regionale Omroepen, 24Kitchen, Fox, Xite, Meiden van Holland Hard, ID, CNN, Ketnet/OP12.

Het actuele zenderaanbod van Digitenne vind je hier.

Naast televisie kijken kunt u ook radio luisteren via Digitenne.

Het bereik van Digitenne

Het bereik van Digitenne is vrij groot. In vrijwel heel Nederland kunt u gebruik maken van Digitenne. Op de Waddeneilanden en in zeer afgelegen gebieden (zover Nederland die kent) kan er slecht bereik voorkomen. Om er zeker van te zijn dat u televisie kunt kijken met Digitenne in Nederland doet u er verstandig aan om een postcodecheck te doen bij de aanbieders van Digitenne: KPN en Telfort.

TIP:  Om je bereik te vergroten en de beeldkwaliteit te verhogen is het verstandig om de antenne zo dicht mogelijk bij het raam te plaatsen.  Wil je het bereik van Digitenne vergroten, lees dan hieronder meer over de Digitenne buitenantenne.

Digitenne buitenantenne

Met de buitenantenne is het mogelijk om het bereik van de Digitenne ontvanger te vergroten. Met de montage set kun je de ontvanger buiten aan een muur te bevestigen. De buitenantenne is uiteraard bestand tegen de weersomstandigheden buiten.  De buitenantenne is ook zeer geschikt als je buiten televisie wil kijken of televisie wil kijken op camping.

Een Digitenne buitenantenne, buitenantennes zijn er van meerdere merken.

Digitenne in het buitenland gebruiken

In het buitenland kun je geen gebruik maken van Digitenne. Helaas is Digitenne alleen te ontvangen in Nederland. Als je toch in het buitenland of op vakantie Nederlandse televisie wil kijken dan kun je het beste gebruik maken van een VPN verbinding, Satelliet televisie of Slingbox.

Voor op de camping of boot is satelliet televisie handig. De ASTRA Satelliet dekt bijna heel Europa waardoor je in heel Europa Nederlandse tv kunt kijken. Voor Nederlandse satelliet televisie kun je het beste terecht bij CanalDigitaal. CanalDigitaal biedt ook een seizoenspakket, handig voor als je alleen in de zomer gebruik wilt maken van het tv pakket.

Draadloos TV kijken met Telfort overal in huis

Draadloos tv kijken met Telfort is mogelijk op een aantal verschillende manieren. Met het interactieve televisie pakket van Telfort kijkt u draadloos tv op computer, laptop, tablet en smartphone. Wanneer u gebruik maakt van de draadloze verbindingsset van Telfort dan kunt u ook  tv kijken zonder de lange internet kabels van uw modem naar tv decoder te hoeven gebruiken.  Hoe u gebruik maakt van de draadloze verbindingsset, tv kijkt via het internet op laptop, tablet en smartphone leest u in dit artikel en op de andere pagina’s op deze website.

Telfort Draadloze Verbindingsset

Een draadloze verbindingsset werkt via het stopcontact en verstuurd het internet signaal via een adapter via uw elektriciteitsnetwerk. Bij Telfort maakt u namelijk gebruik van Digitale IPTV dat is Digitaal tv kijken via het internet signaal. Net als Telfort maken ook KPN, Xs4all, Tele2 en Vodafone gebruik van deze techniek.

Bij Ziggo en UPC kunt u geen gebruik maken van de draadloze verbindingsset om televisie te kijken aangezien zij het TV signaal nog altijd versturen via de kabel.

De draadloze verbindingsset van Telfort werkt eigenlijk heel simpel en in veel gevallen is het een uitstekende oplossing in plaats van de lange internet kabels. De draadloze verbindingsset maakt een verbinding mogelijk tussen uw modem/router  (waar u internet binnenkomt en wordt verspreidt met een Wifi signaal) en de digitale/interactieve decoder die u met hdmi of Scart kabel aansluit op uw televisie. Deze verbinding wordt met de Telfort verbindingsset draadloos gemaakt maar kan ook tot stand worden gebracht met lange internet kabels.

TV Verbindingsset Telfort Kopen

Een draadloze verbindingsset die u kunt gebruiken bij uw Telfort abonnement kunt u op verschillende plekken kopen. U kunt de verbindingsset bestellen bij Telfort maar dezelfde en nog sneller draadloze verbindingsset zijn ook beschikbaar online.

Verbindingsset aansluiten

Het aansluiten van de verbindingsset is niet moeilijk. De set bestaat uit twee dezelfde adapters. Een van de twee adapters werkt als verzender van het internet signaal en de ander dient als ontvanger.  Een adapter verbindt u met een internet kabel met het internet modem van Telfort en plugt u in het stopcontact. De andere adapter verbindt u met een internet kabel met uw televisie decoder en plugt u daar in het stopcontact. In vrijwel alle gevallen kunt u gelijk digitaal tv kijken.

Heeft of wilt u een tweede televisie van Telfort aansluiten dan kunt u gebruik maken van een extra adapter. Sluit deze op dezelfde manier aan op de tweede televisie en u kunt ook daarmee gelijk digitaal tv kijken. Losse extra adapters kunt u ook apart bestellen op het internet.

Telfort Draadloos TV kijken Laptop, Tablet en Mobiel

Met interactieve tv van Telfort kunt u ook televisie kijken op uw laptop, pc, computer, tablet, Ipad en mobiel/smartphone. Dit is handig als u bijvoorbeeld buiten met lekker weer televisie wil kijken in de tuin. Wanneer u gebruik wil maken van TV op bovenstaande apparaten dan moet u wel verbonden zijn met het thuis wifi netwerk van Telfort. Heeft u dus geen bereik buiten uw huis of op zolder maar wilt u daar toch tv kijken op een mobiel apparaat dan kunt u bijvoorbeeld een Wifi versterker kopen. Met een Wifi versterker vergroot u het bereik van uw Wifi netwerk. Hoe beter het Wifi signaal hoe sneller ook het internet zal zijn. Aangezien uw van uw laptop, tablet of mobiel tv kijkt via het internet zal sneller internet zorgen voor een betere beeldkwaliteit.

Telfort TV op laptop

U kijkt televisie van Telfort op uw laptop door gebruik te maken van ITV Online van Telfort. Op de site van Telfort kunt u in uw browser veel verschillende zenders bekijken. Zorg ervoor dat uw laptop zoveel mogelijk up to date is zodat u snel televisie kunt kijken in hoge kwaliteit. Ook vanaf een vaste PC of computer is het mogelijk om Telfort tv te kijken via internet.

Online TV Telfort op Tablet

Televisie kijken via uw Android Tablet of Ipad kunt u het beste doen door de Telfort App te downloaden. Vaak is het namelijk niet eens mogelijk om in de browser tv te kijken. Als u televisie wilt kijken moet uw tablet verbonden zijn met het thuis wifi netwerk van Telfort. Met uw tablet of Ipad kunt u volledig draadloos tv kijken tot dat de batterij van uw tablet leeg raakt.

 • Telfort TV kijken op Android Tablet: voor tv kijken op tablet bestaat een gratis Telfort ITV online app. Deze kunt u downloaden in de Android Play Store. Hiervoor moet u wel verbinden zijn met uw thuis wifi netwerk.
 • Online TV kijken op Ipad: ook vanaf uw Ipad is het mogelijk om tv te kijken bij Telfort. De ITV Telfort App kunt u ook gratis downloaden in de Appstore.

Telfort TV kijken op Mobiel

Met uw mobiel/smartphone kunt u ook draadloos tv kijken met Telfort. Daarvoor moet u smartphone uiteraard ook verbonden zijn met het thuis wifi netwerk. De Telfort ITV Online app voor smartphone/mobiel is beschikbaar voor Android Telefoons en voor Apple. U kunt de App gratis downloaden in de Play en AppStore.

3 Tips om draadloos tv te kijken bij Ziggo

Hulpmiddel #1 Chromecast

Er zijn best wat manieren om draadloos tv te kijken met een Ziggo abonnement. In dit artikel lees je hoe je draadloos en zonder tv ontvanger tv kunt kijken bij Ziggo.

Draadloos tv kijken bij Ziggo kan handig zijn als je:

 • geen coax aansluiting in de buurt hebt
 • een tweede tv wilt aansluiten zonder kabel
 • een extra mediabox wilt aansluiten
 • je geen extra digitale decoder in huis wilt hebben
 • op de slaapkamer, zolder of in de tuin tv wilt kijken
 • een extra televisie wilt aansluiten

TV kijken zonder kabel bij Ziggo

Met een Ziggo abonnement sluit je de tv normaal gesproken aan door een coax kabel aan te sluiten op de tv ontvanger. De tv ontvanger sluit je vervolgens met een hdmi kabel aan op de televisie. Om draadloos of zonder kabels tv te kijken moet je dus de coax kabel en de hmdi kabel vervangen. Gelukkig kan dit op een aantal manieren.

TV kijken zonder coax kabel of zonder hdmi kabel

Draadloos tv kijken Ziggo

Om draadloos tv te kijken moet je dus zonder coax kabel en zonder hdmi kabel tv kijken. Dat kan door:

 1. Gebruik te maken van de Ziggo Go app in combinatie met een Chromecast of Apple TV.
 2. TV te kijken op je laptop, tablet of telefoon met de Ziggo Go app.

De eerste oplossing werkt uitstekend. De Chromecast kun je gebruiken in combinatie met elk apparaat waarop je de Ziggo Go app kunt downloaden. Wel heb hiervoor dus een Google Chromecast nodig of Apple TV nodig. Let op de Apple TV werkt vooral goed in samenwerking met andere Apple apparaten zoals de iPhone, iPad en Macbook.

tv kijken met Chromecast
Tv kijken met Chromecast

Tv kijken op je laptop, tablet of telefoon is draadloos maar minder ideaal vanwege het kleine scherm. Wel kun je met deze apparaten volledig zonder kabel tv kijken want met een opgeladen laptop, telefoon of tablet heb je geen voedingskabel nodig.

TV kijken zonder coax kabel

Zonder coax kabel tv kijken maar toch een tv ontvanger gebruiken? Dan heb je een Ziggo Mediabox Extra nodig! Je hebt voor de Ziggo Mediabox Extra geen coax kabel nodig als je een tweede tv draadloos wilt aansluiten.

De Mediabox Extra kun je namelijk zonder coax kabel of met een utp kabel aansluiten.

 1. Draadloos de Mediabox extra verbinden met de grote “hoofd” Mediabox. Via wifi kun je de extra Mediabox koppelen met de hoofd mediabox zodat je draadloos tv kunt kijken op je tweede tv.
 2. UTP kabel met verbindingsset. Indien de bovenstaande optie niet werkt kun je proberen om met een draadloze verbindingsset de tweede tv draadloos aan te sluiten. Normaal gesproken sluit je de extra mediabox met een (lange)utp kabel aan, deze kabel kun je vervangen door een verbindingsset (klik hier om te lezen hoe dat werkt). Zelf geeft Ziggo aan dat een verbindingsset niet werkt, maar vaak kun je de extra Mediabox wel aansluiten met een verbindingsset.

TV kijken zonder hdmi kabel

Wil je toch graag tv kijken door gebruik te maken van een tv ontvanger. Dan zit je nog altijd met de hdmi kabel die de tv ontvanger verbindt met de televisie.

Er zijn twee manieren om tv te kijken zonder hdmi kabel en om tegelijkertijd gebruik te maken van de functionaliteiten van de tv ontvanger van Ziggo, namelijk door:

 • Draadloos het hdmi signaal versturen
 • Gebruik te maken van een CI module

Draadloos hdmi (tv) signaal bij Ziggo

Ondanks dat dit een vrij dure en niet al te beste oplossing is kun met de Gigaview 821 van Marmitek een verzender aansluiten op de Mediabox en draadloos het tv signaal naar de ontvanger van de Gigaview sturen (die uiteraard aangesloten is op de televisie).

Dat gaat redelijk eenvoudig en het mooie is dat je Ziggo tv ontvanger dus niet heel dichtbij de tv hoeft te plaatsen. Helaas heeft het ook een behoorlijk nadeel: de Gigaview heeft een beperkt bereik. Vooral wanneer er een aantal dikke plafonds of muren tussen de verzender en ontvanger zitten kunnen er haperingen en storingen voorkomen.

Daarnaast moet de Marmitek decoder nog wel met een hdmi kabel op de tv worden aangesloten. Genoeg redenen dus eigenlijk om hier geen gebruik van te maken.

Ik raad je aan om alleen gebruik maken van de Gigaview als je de standaard Mediabox (voor de 1e tv) draadloos wilt aansluiten. Want voor het draadloos aansluiten van een tweede tv bij Ziggo zijn er betere en vooral goedkopere oplossingen.

https://www.youtube.com/watch?v=jqtUiA2MJbY
Uitleg Marmitek aansluiten op tv

CI+ Module (Common Interface)

Met de CI+ module van Ziggo is het mogelijk om zonder decoder en hdmi kabel tv te kijken. Bij het gebruik van de CI module heb je echter nog steeds een coax kabel nodig (die je direct aansluit op de televisie).

CI Module die je in de tv steekt.

Als jouw televisie geschikt is voor gebruik van de CI module bevindt zich achterop/in de televisie een grote ingang waar de CAM in kan.

Bij de ingang in de televisie staat vaak “common interface”. Daar moet je de CAM met Ziggo smartcard inschuiven. Het grote voordeel van de CI module is dat je niet langer gebruik hoeft te maken van twee verschillende afstandsbedieningen en het lelijke kastje mist.

TV via het stopcontact of zonder tv ontvanger

Draadloos tv kijken via stopcontact bij Ziggo?

Met Ziggo is het alleen mogelijk om draadloos tv te kijken via het stopcontact bij het verbinden van de Mediabox Extra (voor een tweede tv).  Alleen bij aanbieders van Digitale IPTV via de ADSL kabel of Glasvezel kan er altijd via het stopcontact een tv signaal worden verstuurd. Het TV signaal via het stopcontact versturen met een draadloze verbindingsset kan bijvoorbeeld wel bij KPN, Tele2 en Xs4all.

Bij Ziggo tweede tv zonder coax aansluiten?

Als je een tweede tv draadloos wilt aansluiten bij Ziggo raad ik aan om gebruik te maken van een Chromecast of Apple TV. Daarnaast zijn er een aantal manieren om een Mediabox Extra aan te sluiten zonder gebruik te hoeven maken van een coax kabel. Deze manieren kun je meer in het begin van dit artikel lezen.

Draadloos tv kijken zonder extra decoder

Je hebt niet perse een extra mediabox nodig om draadloos tv te kunnen kijken. Je kunt ook gebruik maken van de Ziggo Go app en tv met de Chromecast of Apple TV draadloos naar de tv streamen, deze oplossing werkt uitstekend. Hiermee bespaar je ook €4-5 per maand voor de extra mediabox. Het enige nadeel van deze methode is dat je helaas geen gebruik kunt maken van Replay TV en tv gemist terugkijken. Hoe je niet persé op een televisie scherm tv te kijken dan kun je ook nog gebruik maken van onderstaande opties.

TV kijken op mobiel, hoe doe je dat?

TV kijken op mobiel zit bij verschillende tv providers al standaard inbegrepen bij het Interactieve TV pakket. Heeft u zo een interactief tv pakket? Bijvoorbeeld bij KPN, Telfort, Xs4all, Ziggo of UPC dan kunt u gelijk beginnen met tv kijken op uw mobiel. Heeft u nog geen interactief tv pakket ? Dan zal ik zeker aanraden om een interactief pakket af te bestellen bij één van bovenstaande aanbieders.  Echter kunt u ook tv kijken op uw mobiel als uw geen interactief tv pakket heeft. Zo zijn er een hoop Gratis zenders die u live vanaf uw mobiel kunt bekijken. Daarnaast kunt u ook een speciaal tv pakket voor uw mobiel afsluiten, dit kan bijvoorbeeld bij Vodafone. Om televisie te kijken op mobiel moet uw mobiel echter wel geschikt zijn voor mobiele televisie.

TV kijken op mobiel, is mijn mobiel geschikt?

Tegenwoordig kunt u met de meeste mobieltjes en smartphones wel tv kijken. Het belangrijkste is dat het mobiel verbinding kan maken met een Wifi netwerk of dat u een mobiel internet abonnement heeft dat u toegang geeft tot het 3G of 4G internetnetwerk.

Houdt er rekening mee dat er tijdens het live tv kijken op uw mobiel erg veel data wordt verbruikt. Slimst is dus om verbinding te maken met een Wifi Netwerk. Toch is het goed mogelijk om ook met 3G of 4G live tv te kijken op mobiel, houdt dan wel uw databundel goed in de gaten anders kan u met een onverwacht hoge telefoonrekening worden geconfronteerd.

Geschikte telefoons om tv te kijken op mobiel zijn bijvoorbeeld Iphone 3,4,5,6,7 of Samsung Galaxy smartphones. Natuurlijk zijn er veel meer smartphones waarop u tv kunt kijken op uw mobiel maar die lijst is simpelweg te groot om op te noemen. Handig is om bij bepaalde TV Apps van TV aanbieders ook naar de systeemvereisten te kijken soms is het alleen mogelijk om de App te downloaden vanaf een bepaalde versie van uw IOS Apple of Android besturingssysteem.

TV kijken op mobiel met Interactieve Televisie

Bij een aantal tv providers kunt u als u een abonnement heeft op een alles-in-één pakket met interactieve televisie op meerdere apparaten in huis in televisie kijken.  Enige voorwaarde vaak is wel dat u verbonden moet zijn met het thuis Wifi netwerk/modem van uw aanbieder. Dit betekent dat u dus niet op vakantie, onderweg of in het buitenland tv kunt kijken op uw mobiel. Bij de volgende aanbieders kunt u gratis tv kijken op uw mobiel als u een alles-in-één-pakket heeft afgesloten met interactieve tv: KPN, Xs4all, UPC, Telfort, Ziggo en Online (voorheen T-Mobile).  Voor iedereen die een interactief tv pakket heeft bij Tele2:  TV kijken op mobiel met Tele2 is op dit moment helaas nog niet mogelijk.

TV kijken op mobiel KPN

Met u interactieve tv pakket van KPN kunt u overal in huis tv kijken op Televisie, Tablet, Ipad en Mobiel. Wilt u op uw mobiel tv kijken dan kunt u het beste gebruik maken van de gratis TV App van KPN. Deze kunt u downloaden afhankelijk van uw telefoon in de AppStore of Google Play store. De App heet KPN ITV Online.

Mobiel tv kijken Xs4all

Mobiel tv kijken met Xs4all werkt ook heel gemakkelijk. Indien u over een alles-in-een pakket beschikt kunt u op de Ipad/Tablet, PC en Mobiele telefoon televisie kijken. U moet wel verbonden zijn met uw Xs4all thuiswifi netwerk, anders doet de website of App het niet. Als u vanaf uw mobiel televisie wilt kijken bij Xs4all dan kunt u het beste de App downloaden want in de browser televisie kijken met een Iphone werkt bijvoorbeeld nog niet. De App van Xs4all heet Xs4all WebTV.

Live tv kijken mobiel UPC

Als u een Digitaal TV abonnement heeft bij UPC dan kunt u ook op iedere apparaat in en rondom het huis draadloos tv kijken. Daarnaast is het ook mogelijk om in de trein, op de camping, in de caravan of aan boord televisie te kijken. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is een internetverbinding. Wilt u hiervan gebruik maken dan kunt u het beste de Horizon Go App installeren. Deze is zowel beschikbaar in de AppStore als in de Google Play Store. De eerste keer dat u inlogt zal er waarschijnlijk om uw UPC accountgegevens worden gevraagd hierbij is het handig om uw UPC klant gegevens bij de hand te hebben.

Telfort mobiel tv kijken

Met interactieve tv van Telfort kunt u ook op al apparaten televisie kijken. Bij Telfort kunt u vanaf uw mobiel naar de meer dan 30 populaire tv zenders kijken. Ook beschikt de App over een handige programmagids, zodat u nooit een programma hoeft te missen. Wilt u met Telfort Online Televisie kijken op uw mobiel, download dan de Telfort Online TV App in de AppStore of Play Store.

TV kijken op mobiel met Ziggo

Afhankelijk van welk tv pakket u heeft kun u ook met Ziggo op uw mobiel of smarpthone televisie kijken. Daarnaast kunt u met de Ziggo TV App ook tv kijken op uw tablet. De eerste keer dat u gebruik maakt van de App zal u moeten inloggen hiervoor heeft u een MijnZiggo account nodig. Ook moet u mobiel verbonden zijn met uw Wifi Modem van Ziggo.

Mobiel tv kijken Online

Met een abonnement van Online.nl kunt met uw alles-in-één-pakket op verschillende apparaten live televisie kijken. Dit kan vanaf uw mobiel, tablet of computer. Voor mobiel tv kijken kunt u het beste de Online.nl TV app downloaden. Hiermee kijkt u niet alleen online televisie u kunt ook opnames programmeren en programma’s die uw gemist heeft terugkijken.

TV kijken op mobiel met Vodafone

Met het aparte Mobile TV abonnement van Vodafone kunt u overal waar u maar wilt een beperkt aantal zenders bekijken met Vodafone. Voor €7,95 per maand kunt u televisie kijken op uw mobiel en alle data die u daarbij verbruikt door gebruik te maken van 3G of 4G zit bij het abonnement inbegrepen. Hierbij hoeft u dus niet bang te zijn dat er extra kosten in rekening worden gebracht omdat uw extra veel MB’s verbruikt.

Mobiel TV kijken zonder abonnement

Uiteraard is het ook mogelijk om zonder tv abonnement op uw mobiel televisie te kijken. Zo zijn er heel wat Gratis zenders die u Gratis op uw mobiel kunt bekijken. Zo kunt u bijvoorbeeld altijd naar de Nederlandse Publieke Omroep kijken. Wel is het zo dat Gratis Nederlandse Zenders vaak alleen zichtbaar zijn vanuit Nederland, in het buitenland kunt u hier meestal geen gebruik van maken. Daarbij is het belangrijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van internet via een Wifi verbinding want online tv kijken op uw mobiel via een 3G of 4G netwerk verbruikt erg veel data.

TV kijken op iPad met handige live tv apps

Hulpmiddel #1 Apple TV

TV kijken op Ipad? Dat kan makkelijk! In dit artikel leest u hoe u tientallen zenders op uw Ipad kunt bekijken. TV kijken op de Ipad wordt om verschillende redenen steeds meer gebruikt. De Ipad hoeft u niet aan te sluiten op allerlei kabels, u hoeft niks aan de instellingen te veranderen, zolang de Ipad verbonden is met Wifi kunt u live tv kijken op de Ipad. Dit betekent dus dat u overal in en rondom uw huis draadloos tv kunt kijken op uw Ipad. In de tuin, garage, zolder of kelder, het is allemaal mogelijk. Zolang u maar verbonden bent met het internet. Daarnaast is tv kijken op de Ipad handig als er bijvoorbeeld meerdere mensen tv willen kijken. Wilt u voetbal kijken maar de andere liever haar/zijn favoriete serie dan is de oplossing eenvoudig: tv kijken op de Ipad.

TV kijken op de Ipad kunt u het beste doen door gebruik te maken van uw abonnement, heeft u een interactief tv abonnement bij KPN, Xs4all, Ziggo, UPC of Telfort dan kunt u online snel veel zenders kijken via de Ipad. Heeft u geen abonnement bij eerder genoemde tv providers dan is het ook mogelijk om tv te kijken op uw Ipad, echter heeft u dan minder opties. Toch kunt u nog altijd gratis TV zenders live bekijken op uw ipad of gebruik maken van uitzending gemist. Daarnaast is het ook mogelijk om (gratis) films te kijken op de Ipad.

TV kijken op iPad KPN

Als u interactieve tv heeft van KPN dan kunt u handig gebruik maken van de KPN ITVonline App. Deze App is geheel gratis te downloaden in de App store. Zodra u ingelogd bent op uw KPN wifi netwerk kunt u overal waar u goed bereik heeft tv kijken. Met de TV app van KPN kunt u niet alleen live tv kijken, u heeft ook nog eens een uitgereide TV gids bij de hand.

TV kijken op iPad Xs4all

Als u klant bent van Xs4all en een interactief tv pakket heeft als abonnement kunt u ook bij Xs4all vanaf uw Ipad tv kijken. Erg eenvoudig werkt de Xs4all Web TV App deze is gratis te downloaden in de App Store.

Ziggo TV App

Ondanks dat het bij Ziggo niet mogelijk is om vanaf uw PC live tv te kijken, kunt u wel tv kijken via de Ipad. Hiervoor is de handige Ziggo TV App beschikbaar die u vanaf uw Ipad gratis kunt downloaden in de Appstore. Naast veel Nederlandse zender beschikt de Ziggo TV app ook over een mooi programmaoverzicht waar u de programmering van meer dan 160 zenders kunt bekijken.

TV kijken op iPad UPC Horizon TV

Afhankelijk van uw TV abonnement bij UPC kunt u vanaf uw Ipad live tot 100 verschillende zender bekijken op uw Ipad. TV kijken met de UPC GO App kunt u werkelijk overal in Nederland, als u maar een verbinding heeft met het internet dit kan naast een WIFI verbinding ook met 3G, 4G of een UPC wifi hotspot.

TV kijken via iPad Telfort

Om gebruik te kunnen maken van TV kijken op Ipad moet u bij Telfort een abonnement hebben op Internet + Televisie. Als u zo’n een abonnement heeft dan kunt u overal in en rondom uw huis televisie kijken. Echter moet u wel verbonden zijn met uw Telfort thuiswifi netwerk. Met de Telfort Online TV app kunt u meer dan alleen tv kijken via de Ipad. Zo beschikt de App ook over een uitgebreide tv gids en kunt u opnames inplannen als u ook beschikt over het opname pakket van UPC.

TV kijken met de Tele2 tv App

Sinds kort heeft Tele2 zijn diensten uitgebreid en kunt u ook op uw Ipad televisie kijken met Tele2. Als u al een abonnement heeft bij Tele2 heeft u hier hoogstwaarschijnlijk een mailtje over gehad en kunt direct de App downloaden, daarvoor heeft u echter wel een interactief tv abonnement nodig. Heeft u dit niet dan kunt u uw abonnement bij Tele2 upgraden.

De App werkt vrij gemakkelijk, u kunt hem downloaden in de Appstore. De eerste keer zult u moeten inloggen met uw Tele2 gebruikersnaam en wachtwoord. Zodra u bent ingelogd beschikt u over een TV Gids, zenderoverzicht en kunt u live tv kijken via de App.

TV Kijken op iPad zonder Abonnement

Heeft u geen geschikt tv abonnement om via bovenstaande optie online live tv te kijken op uw Ipad dan heeft u twee opties.

 1. Uw abonnement upgraden zodat u wel met uw abonnement tv kunt kijken op de Ipad. Vaak is upgraden niet eens zo duur, het is handig om eens een postcode check te doen om te kijken wat er op uw adres mogelijk is.
 2. Zonder abonnement kunt u ook live tv kijken op uw Ipad echter kunt u alleen gratis zender bekijken. U kunt bijvoorbeeld Nederland 1,2,3 gratis bekijken ook andere zenders zoals BVN of de regionale zenders zijn vaak live gratis te bekijken via uw Ipad.

iPad aansluiten op TV

De Ipad aansluiten op TV is mogelijk op verschillende manieren. Het mooiste is natuurlijk om draadloos uw Ipad aan te sluiten op de televisie toch is dit niet bij iedere televisie mogelijk. Met kabels kan dit uiteraard ook echter is dit minder mooi.

Ipad zonder kabels aansluiten op TV met Airplay

 1. Met Apple TV: met de Apple TV kunt u gemakkelijk beelden en foto’s vanaf uw Ipad naar de televisie streamen.
 2. Smart TV: heeft u een smart tv of een wat nieuwere televisie met een goede mediaspeler dan is het soms ook mogelijk om via Airplay het beeld vanaf uw Ipad op de televisie te projecteren.

iPad aansluiten op TV met kabels

Lukt het niet om de Ipad via airplay aan te sluiten op uw televisie dan kunt u altijd nog uw Ipad op de tv aansluiten met een kabel. Dit kan het beste met een Ipad Digital AV Adapter, deze adapter sluit u aan op de Ipad en vervolgens kunt u de Ipad via een hdmi kabel verbinden met de televisie.

Films kijken op iPad

Films kijken op de iPad kunt u bijvoorbeeld doen met Netflix, handig is om de Netflix app te downloaden. Wilt u echter gratis films kijken op de Ipad dan kunt u bijvoorbeeld de Gratis Films Sectie op Youtube bekijken. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om vanaf uw computer films op uw Ipad te zetten.

Interactieve TV, voordelen en draadloze mogelijkheden

Tegenwoordig zit interactieve TV vrijwel altijd standaard in het alles-in-een pakket bij uw televisie/ internet provider, interactieve tv is een uitgebreidere vorm van digitale televisie. Met interactieve tv kunt u op verschillende apparaten, maar uiteraard ook gewoon op u televisie, genieten van veel verschillende zenders. Daarnaast heeft u met interactieve televisie verschillende opties om draadloos tv te kijken. U kunt afhankelijk van uw tv provider draadloos tv kijken doormiddel van een draadloze verbindingsset, digital tv anywhere overdrachtsset of via het internet tv kijken op uw laptop, tablet of smartphone.

Niet alleen door de draadloze aansluit mogelijkheden is interactieve tv erg aantrekkelijk. Met interactieve tv kunt u namelijk ook eenvoudig programma”s pauzeren, terugspoelen of terugkijken. U hoeft niet meer achter uw laptop te kruipen om uitzending gemist te bekijken maar dit doet u met de interactieve afstandsbediening.

Interactief tv pakket

Een alles in een pakket met bellen, internetten en interactieve tv kunt u afnemen bij alle grote aanbeiders zoals KPN, Xs4all, Ziggo, Telfort, Tele2, Vodafone, Fiber, Online.nl en UPC.

Bij alle aanbieders kunt u draadloos tv kijken maar alleen bij KPN, Xs4all, Telfort, Vodafone en Tele2 kunt u gebruik maken van de draadloze verbindingsset. Heeft u een kamer zonder internet aansluiting en wilt u daar toch tv kijken zonder kabels te trekken dan raad ik u de draadloze verbindingsset aan.

Heeft u echter een abonnement bij Ziggo/UPC, Caiway of Zeelandnet dan kunt u geen gebruik maken van de draadloze verbindingsset. Als u dan toch uw tv draadloos wilt aansluiten dan bent u aangewezen op de Digital tv anywhere.

Tv kijken door het hele huis

Met interactieve tv kunt u werkelijk door het hele huis tv kijken. Aan tv kijken op iPad, tablet, laptop, smartphone is echter wel een voorwaarde verbonden; het betreffende apparaat moet ingelogd zijn op het thuis wifi netwerk. Ziggo/UPC vormen hierop de uitzondering, bij hun is het wel mogelijk om buitenshuis tv te kijken via het internet.
Tv kijken op uw laptop of computer is vrijwel bij iedere aanbieder mogelijk.

Tv kijken op iPad (of ander tablet)

Tv kijken op een tablet werkt ook erg goed. Download zeker de gratis Apps van uw tv aanbieder, dat maakt tv kijken op uw tablet extra gemakkelijk. Ook op Android tablets behoort dit tot de mogelijkheden.

Tv kijken op smartphone

Misschien niet ideaal omdat het beeldscherm formaat van uw telefoon waarschijnlijk een stuk kleiner is dan dat van een tablet. Toch een interessante optie omdat u hiermee ook overal in huis tv kijkt waar u toegang hebt tot het thuis wifinetwerk. Vergeet ook niet om de tv app van uw aanbieder te downloaden want vaak is het niet mogelijk om zonder App (bijv. via de internet browser van uw smartphone). Tv kijken onderweg op uw smartphone is vaak helaas niet mogelijk omdat het meestal verplicht is om ingelogd te zijn op het Wifi netwerk, enkele uitzonderingen nagelaten.

Interactieve tv Vergelijken

Een interactief tv pakket kunt u eenvoudig online bestellen. Het is verstandig om gebruik te maken van vergelijkingssites hiermee kunt u jaarlijks een hoop geld besparen. Staar u echter niet stuk op de prijs, want er kunnen behoorlijke verschillen zitten tussen de aanbieders en de bijbehorende pakketten. Let bijvoorbeeld op het aantal (HD) tv zenders, het aantal tv’s dat u kunt aansluiten en de internet snelheid. Wilt u kijken welke pakketten de aanbieders leveren op uw adres? Vergelijk dan de verschillende aanbieders door middel van een postcodecheck.

Het exacte zenderpakket en de prijs wil nog wel eens verschillen per adres. Daarom is het altijd aan te raden om een postcodecheck te doen , dan ziet u precies welke tv aanbieder wat te bieden hebben op uw adres.

Draadloos hdmi signaal versturen

Zoek je een manier waarmee je draadloos een hdmi signaal kunt doorsturen? Wanneer je draadloos tv wilt kijken bijvoorbeeld bij het gebruik van een beamer, televisie of als je een computer draadloos op de televisie wilt aansluiten dan kun je gebruik maken van draadloze hdmi set. Hoe werkt een draadloos hdmi signaal? Waar koop je een draadloze hdmi zender en ontvanger? En wanneer is het handig om gebruik te maken van een draadloos hdmi signaal? Het zijn vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt.

Draadloos hdmi

In eerste instantie werkt de hdmi kabel om beeld en geluid van het ene apparaat op het andere apparaat af te laten spelen. Via een hdmi kabel verstuur je beeld en geluid in HD kwaliteit. Maar met hdmi overdrachtsset kan dat ook draadloos.

Draadloos hdmi is niet heel geschikt om door heel het huis draadloos tv te kijken. De draadloze hdmi overdrachtsset heeft namelijk maar een beperkt bereik. Aanbevolen wordt om draadloos hdmi te gebruiken in open ruimtes, dan kunt je 10 tot 30 meter draadloos het hdmi signaal versturen. Door muren en plafonds werkt draadloze hdmi een stuk minder goed, houdt dan rekening met mindere prestaties van de hdmi overdrachtsset.

Er zijn veel verschillende soorten merken en producten waarmee je de hdmi kabel overbodig kunt maken. Prijzen lopen nogal uiteen van 30 tot meer dan 300 euro. In dit artikel lees je hoe je draadloos het hdmi doorstuurt met een hdmi stick dat werkt via Wifi.

Draadloze hdmi set

Er zijn veel verschillende soorten draadloze hdmi sets maar over het algemeen bestaat een draadloze hdmi set uit de volgende onderdelen:

 • hdmi signaal verzender.
 • hdmi signaal ontvanger.
 • hdmi kabel om de zender aan te sluiten.
 • Adapters om de set van elektriciteit te voorzien indien dat nodig is.
 • Gebruikershandleiding (maar wellicht kom je met dit artikel ook al een heel eind).
 • Batterijen, indien van toepassing.
 • Afstandbediening (vaak bij de duurdere sets die ook de werking van een splitter hebben waardoor je meerdere apparaten met draadloze hdmi op een monitor kunt aansluiten).

Draadloos hdmi aansluiten

In deze situatie gaan we er vanuit dat je draadloos je laptop op de televisie wilt aansluiten. Uiteraard is het ook mogelijk om andere apparaten met elkaar via hdmi te verbinden zoals, TV decoders, beamers, Playstations etc. maar we nemen de laptop als voorbeeld. Omdat er enorm veel verschillende soorten hdmi overdrachtssets bestaan heb ik er voor gekozen om er één uit te leggen van het merk Aten. Het stappenplan voor het aansluiten van draadloze hdmi bestaat uit twee onderdelen, in onderdeel 1 leest je hoe je de verzender aansluit. In het tweede deel wordt beschreven hoe je de ontvanger kan aansluiten.

Zender Aansluiten (deel 1)

 1. Sluit de hdmi kabel aan op de computer en verbindt deze kabel ook met de zender.
 2. Sluit vervolgens ook de meegeleverde  adapter voor de stroom aan op de zender, het apparaat heeft namelijk wel externe voeding nodig.

Ontvanger aansluiten (deel 2)

 1. Plaats de televisie met ontvanger op maximaal 30 meter (het bereik van de Aten) van de laptop/computer .
 2. Sluit de ontvanger met de meegeleverde hdmi kabel aan op de televisie.
 3. Vergeet niet om de USB kabel op de ontvanger aan te sluiten en op de televisie, deze zorgt ervoor dat de ontvanger wordt voorzien van stroom.

Voordelen draadloos hdmi

 • Je hebt de keuze uit veel verschillende soorten waardoor er vaak wel een geschikte set te vinden is.
 • Er zijn goedkope draadloze hdmi sets verkrijgbaar vanaf €30.
 • Eenvoudige installatie en gebruik.

Nadelen draadloos hdmi

 • Beperkt bereik, niet handig wanneer je vanuit een andere kamer of verdieping apparaten met elkaar wilt verbinden.
 • Veel verschil in kwaliteit de ene set werkt veel beter dan de ander.
 • Omdat de sets vaak ook van stroom moeten worden voorzien komen er nog meer kabels bij kijken. Dit maakt de oplossing niet altijd mooi.

Chromecast en Apple TV

Wil je draadloos hdmi om op uw televisie te kunnen internetten, Youtube video’s bekijken of muziek te luisteren. Dan zijn daar nog wel betere alternatieven voor dan gebruik te maken van draadloze hdmi overdrachtssets. Wat mij betreft kun je dan beter gebruik maken van een Google Chromecast (€35) of een Apple TV (€199). Met de

Chromecast kunt je de inhoud van een klein scherm (zoals laptop, tablet of smartphone) weergeven op een groot scherm zoals een televisie. Daarnaast zitten er ook een aantal Apps op de Chromecast. Waaronder Google Chrome, de bekende webbrowser waarmee op het internet kan worden gesurft.

Apple heeft al langer een soortgelijk apparaat namelijk de Apple TV. Met de Apple TV kun je alleen Apple apparaten zoals de Ipad en Iphone aan de televisie verbinden. Ook kan er muziek worden geluisterd op televisie, verschillende Apps worden bekeken en kunt u alle video’s op Youtube bekijken.

Draadloos een tv ontvanger aansluiten met de draadloze verbindingsset

Hulpmiddel #1 TP-Link 2 Adapters
Hulpmiddel #2 TP-Link 3 Adapters

Met een draadloze verbindingsset kun je tv kijken op plekken waar dat voorheen niet mogelijk was. Denk aan de slaapkamer, kelder, schuur of zolder. Met een draadloze verbindingsset voorkom je lange UTP-kabels van je modem naar de tv-ontvanger. De verbindingsset werkt onder meer bij Tele2, Telfort, KPN, Xs4all en Online. Je kunt er afhankelijk van de set twee televisies mee aansluiten.

Wat is een draadloze verbindingsset?

Een draadloze verbindingsset is een set van adapters die (lange) utp kabels kan vervangen. De draadloze verbindingsset gebruik je om draadloos een tv ontvanger aan te sluiten. Ook wordt de draadloze verbindingsset vaak gebruikt om een het wifi signaal beter door het huis te verspreiden.

Draadloze verbindingsset bestaande uit twee adapters.

Hoe werkt een draadloze verbindingsset?

Omdat het vaak onduidelijk is hoe de verbindingsset werkt en wat je er allemaal voor nodig hebt om draadloos tv te kijken, probeer ik onderstaand zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven hoe je de draadloze verbindingsset aansluit. Maar kijk eerst even naar de volgende afbeelding:

tv via stopcontact
Zo ziet het er schematisch uit

Stappenplan: draadloze verbindingsset aansluiten

Benodigde tijd: 5 minuten.

Een draadloze verbindingsset aansluiten is niet moeilijk. Neem rustig onderstaande stappen en door en je verbindingsset is zo aangesloten.

 1. Ga opzoek naar je modem/router

  Vaak bevindt deze zich in de meterkast. Bij KPN heet de router bijvoorbeeld de ExperiaBox en bij Xs4all de Fritzbox. Dit apparaat zorgt er ook voor dat je internet in huis hebt.

 2. Plug een van de verbindingsadapter in een stopcontact

  Zorg dat er een stopcontact dichtbij de router beschikbaar is, zonder stopcontacten kun je de verbindingsset helaas niet gebruiken.

 3. Sluit de adapter aan op de router

  Dit doe je door de meegeleverde UTP kabel op de router aan te sluiten. Vaak staat de tv uitgang van de router aangegeven met een label “TV” of “TV out”.

 4. Pak de tweede adapter erbij

  Nadat je de eerste adapter correct op de router en het stopcontact/lichtnetwerk hebt aangesloten ga je met de tweede adapter naar de kamer of plek waar je de televisie wilt aansluiten.

 5. Plug de tweede verbindingsadapter in de buurt van de televisie in het stopcontact

  Nadat je de eerste adapter correct op de router en het stopcontact/lichtnetwerk hebt aangesloten ga je met de tweede adapter naar de kamer of plek waar je de televisie wilt aansluiten.

 6. Plug de tweede verbindingsadapter in de buurt van de televisie in het stopcontact

  Plug de UTP kabel in de adapter, vervolgens sluit je het andere uiteinde van de internet kabel aan op de tv ontvanger. Plug de adapter van de verbindingsset vervolgens in het stopcontact. Zorg ook dat de tv ontvanger is aangesloten op het stopcontact.

 7. Sluit de tv ontvanger aan op je televisie.

  Dit doe je met een hdmi kabel. Bij oudere televisies gebruik je hiervoor een SCART kabel.

 8. Zet de televisie aan en selecteer de je juiste uitgang op de afstandsbediening.

  Je kunt nu tv kijken zonder lange utp kabels vanaf je router naar de tv ontvanger.

Draadloze verbindingsset kopen

Er zijn verschillende verbindingssets te koop. Bij het kopen van een draadloze verbindingssets hoef je niet perse gebruik te maken van het aanbod van je tv provider. KPN verkoopt Devolo verbindingssets maar je kunt ook prima gebruik maken van een goedkoper TP link verbindingsset.

Welke verbindingsset kopen?

Houdt bij het kiezen van de juiste draadloze verbindingsset rekening met het volgende:

Aantal tv’s dat je draadloos wilt aansluiten.
Een draadloze verbindingsset kan bestaan uit twee of drie adapters. Met twee adapters sluit je één televisie aan en met drie adapters twee.

Verbindingsadapter met geïntegreerd stopcontact: de adapters van de verbindingsset steek je in het stopcontact. Dit betekent dat je een stopcontact minder tot je beschikking hebt, soms kan dat lastig zijn. Bij een verbindingsset met geïntegreerd stopcontact heb je dat probleem niet. Je kunt namelijk weer een andere stekker in het ingebouwde stopcontact van de verbindingsadapter steken.

Kan ik gebruik maken van een draadloze verbindingsset?

Houdt er voordat je de draadloze verbindingsset koopt rekening mee dat je alleen bij tv providers die tv aanbieden via de telefoonkabel gebruik kunt maken van de verbindingsset om de tv ontvanger aan te sluiten. Dit zijn in iedergeval: KPN, Tele2, Xs4all, Telfort en Online.

Devolo of TP link kopen?

Devolo is een bekend en goed merk als het gaat om verbindingssets. Echter is TP Link net zo goed en ook nog eens goedkoper. Wil je graag een televisies draadloos aansluiten, dan raad ik aan om deze TP Link met twee adapters te kopen. Ben je opzoek naar een verbindingssets die twee televisies draadloos kan aansluiten? Kies dan voor deze set met drie adapters.

Alternatief voor de KPN draadloze verbindingsset

KPN maakt gebruik van Devolo adapters. Dit zijn prima adapters. Maar ben je opzoek naar iets goedkopers ga dan voor de TP link adapters genoemd in dit artikel (voor 23.59 besteld, morgen in huis).

KPN draadloze verbindingsset

Heb je een abonnement bij KPN dan kun je handig gebruik maken van de draadloze verbindingsset. Je kunt de verbindingsset los bij KPN bestellen of online bij bijvoorbeeld bol.com. Daarnaast is het mogelijk om twee televisies aan te sluiten op de verbindingsset aangezien er de mogelijkheid is om een derde adapter te kopen.

Zonder coax kabel of tv aansluiting tv kijken in elke kamer van je huis.

Hulpmiddel #1 Chromecast
Hulpmiddel #2 Apple TV
Hulpmiddel #3 COAX splitter
Hulpmiddel #4 COAX kabel

Heb je geen coax kabel aansluiting in huis? Of heb je geen tv aansluiting in een kamer (bijv. in de schuur op zolder of in de slaapkamer) waar je graag tv wilt kijken? Hulp is aanstaande, in dit artikel bespreken we een aantal mogelijkheden om tv te kijken zonder coax kabels en/of kabelaansluiting.

Geen coax tv aansluiting in de kamer om je tv aan te sluiten?

Coax tv aansluiting – wanddoos

Veel huishoudens in Nederland kijken tv via een coax aansluiting. In Nederland leveren Ziggo, DeltaTV en Caiway televisie en internet via de coax kabel. Helaas komt het vaak voor dat er maar één zo’n aansluiting in huis te vinden is. Wat doe je dan als je op een andere plek in huis tv wilt kijken?

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook bij kabel tv aanbieders genoeg mogelijkheden om zonder coax kabels te gebruiken op een andere manier tv te kijken. Hieronder lees je vier mogelijkheden:

Draadloos het coax signaal verzenden?

Ik krijg vaak de vraag of het mogelijk is om een draadloze coax verbinding op te zetten. Helaas bestaan er (nog) geen apparaatjes die het mogelijk maken om draadloos het coax signaal te versturen.

Wel is het  mogelijk met de producten van Marmitek  om een draadloos het hdmi signaal te versturen. In dat geval, worden de tv en tv ontvanger gescheiden. De tv ontvanger sluit je aan op een coax aansluiting en met een draadloze hdmi verzender en ontvanger wordt het hdmi signaal draadloos van de tv ontvanger naar de tv gestuurd. Dit kan bijvoorbeeld met de Marmitek Gigaview en de TV Anywhere.

Voor- en nadelen

 • Geen draadloze coax verbinding maar draadloos hdmi
 • Dure oplossingen
 • Draadloos hdmi werkt niet als je gebruik maakt van een ci module.

TV streamen naar je tv scherm

Met de tv apps van Ziggo, DeltaTV en Caiway kun je live tv streamen naar je televisie door gebruik te maken van een Google Chromecast. Meer over de Google Chromecast vind je hier. Een overzicht van de tv apps van alle tv providers vind je hier.

Bij Ziggo kun je naast de Chromecast ook een Apple TV gebruiken om te streamen naar je tv. Meer over hoe je ZiggoGo naar je tv streamt lees je in het artikel: ZiggoGO streamen naar je tv.

Voor- en nadelen streamen naar je tv

 • Volledig draadloze oplossing
 • Gewoon tv blijven kijken op een tv scherm
 • Met sommige tv apps kijk je ook programma’s terug en plan je opnames in
 • Als er geen sterk wifi signaal aanwezig is kan het beeld haperen

TV ontvanger draadloos aansluiten

Deze optie geldt alleen als je gebruik maakt van de  Ziggo Mediabox en een tweede tv zonder coax kabel wilt aansluiten. De Ziggo Mediabox Extra kun je namelijk draadloos via wifi aansluiten of via een draadloze verbindingsset.

Mediabox extra via wifi aansluiten

De mediabox extra kun je draadloos via wifi op de je ‘hoofd’ mediabox aansluiten. Deze optie wordt door Ziggo zelf niet aangeraden omdat het signaal verstoord kan worden. Toch kun je hier de instructie lezen hoe je de extra Mediabox via wifi aansluit.

Ziggo mediabox extra aansluiten met draadloze verbindingsset

De Ziggo mediabox extra kun je ook met een utp kabel aansluiten op de standaard mediabox die je gebruikt voor je eerste televisie. De utp kabel kun je echter vervangen door gebruik te maken van een draadloze verbindingsset. In het artikel over de draadloze verbindingsset lees je hoe dat werkt.

Voor- en nadelen 

 • Beide oplossingen worden niet aangeraden door Ziggo (laat je hierdoor niet afleiden en probeer het gewoon uit).
 • (Bijna) volledig draadloze oplossing (geen coax kabels nodig, alleen bij de draadloze verbindingsset gebruik je twee korte utp kabeltjes 0,5-1 meter maar dit is meestal niet storend)
 • Behoud interactieve tv functies van de Ziggo Mediabox
 • Deze oplossing geldt alleen voor Ziggo.

Op andere apparaten tv kijken

Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van op een tv scherm, tv te kijken op je laptop, tablet of telefoon. Op je laptop kijk je via de webbrowser en op je telefoon of tablet kun je gebruik maken van een tv app.

Voor- en nadelen

 • Volledig draadloos
 • Bij een slecht wifi signaal heb je kans op storingen. Dit kan verholpen worden met een wifi versterker.
 • Tv op een kleiner scherm. Echter kun je via de tv app streamen naar de tv en ook je laptop kun je aansluiten op een tv scherm.

Coax kabels trekken

Misschien niet de meest populair optie omdat niemand graag extra coax kabels door zijn huis heeft lopen. Maar indien je de coax kabels goed kan weg werken blijft dit een goede oplossing.

Als je maar één coax tv aansluiting in huis hebt en je op meerdere televisies tv wilt kijken heb je ten eerste een coax tv splitter nodig:

Die geschikt is om tv te kijken bij kabelaanbieders zoals Ziggo, Caiway en DeltaTV. Mocht je gebruik maken van satelliet tv van CanalDigitaal dan kun je ook die coax splitter gebruiken. Daarnaast heb je nog een lange coax kabel nodig om het tv signaal te versturen naar de plek waar jij tv wilt kijken.

Voor- en nadelen

 • Door een coax kabel te trekken behoud je de interactieve functies van je tv ontvanger (terugspoelen, opnemen, terugkijken).
 • Over het algemeen, stabiele oplossing om zonder kwaliteitsverlies toch tv te kijken.
 • Extra kabels door het huis zijn vervelend
 • Bij een zwak tv signaal kan er door het gebruik van een coax spitter, kwaliteitsverlies optreden. Dit kan echter voorkomen worden met een coax tv signaal versterker.

Wisselen van tv provider

Eventueel kun je ook wisselen van tv provider en gebruik maken van een provider waarbij tv niet geleverd wordt via de coax kabel. Daarover lees je hieronder meer.

Het nadeel van wisselen van providers is dat je te maken krijgt met alle administratieve rompslomp. Ook als je vast zit aan een langer abonnement kan dit uit financieel oogpunt niet erg aantrekkelijk zijn.

TV kijken zonder coax aansluiting in huis

Heb je helemaal geen coax aansluiting in huis dan kun je zeer waarschijnlijk geen kabel tv kijken. Doe een postcode + huisnummer check bij Ziggo, DeltaTV of Caiway om daarachter te komen. Soms kan de hoofdkabel-aansluiting er ook iets anders uitziet of een beetje verstopt zitten in de meterkast. Niet getreurd ook zonder coax aansluiting kun je tv kijken.

Televisie via de telefoonkabel (adsl/vdsl/glasvezel)

KPN is de grootste aanbieder als het gaat om het leveren van televisie via de oorspronkelijke telefoon kabel. Naast KPN leveren ook bedrijven zoals Xs4all, Tele2, Telfort en Online.nl televisie en internet via telefoonkabel. Doe de postcode + huisnummer check bij een van deze providers om te ontdekken of jij daarvan gebruik kunt maken.

Bij deze tv providers maak je geen gebruik van coax- kabels of aansluitingen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een utp kabel om de tv ontvanger op het modem aan te sluiten. Echter kun je deze utp kabel vervangen door de tv aan te sluiten via het stopcontact met een draadloze verbindingsset.

Met een draadloze verbindingsset de tv aansluiten

De draadloze verbindingsset vervangt grotendeels de utp kabel die je nodig hebt om de tv ontvanger aan te sluiten. De adapters waaruit de verbindingsset bestaat zijn via het elektriciteitsnetwerk met elkaar verbonden en laten het tv signaal van daarover verlopen. Hoe dat precies werkt en welke verbindingsset je nodig hebt lees je hier.

Voor- en nadelen draadloze verbindingsset

 • Werkt uitstekend en wordt ondersteund door de tv providers
 • TV op je tv scherm
 • Maak gebruik van interactieve tv functies (terugspoelen, opnemen, gemist terugkijken)
 • Je kunt er meerdere televisies mee aansluiten
 • Werkt door het hele huis, niet afhankelijk van wifi signaal etc.
 • Kwaliteit afhankelijk van elektriciteitsnetwerk (bij een hele slechte bedrading van het elektriciteitsnetwerk kan de beeldkwaliteit minder worden)

Daarnaast kun je bij KPN, Telfort, Xs4all en Online.nl ook met een tv app streamen naar je tv scherm zoals eerder in het artikel wordt uitgelegd.

Zonder internet en kabels tv kijken

Heb je geen internet of geen tv aansluiting bij je huis? Bijvoorbeeld omdat je in het buitengebied woont, op de boot, in de camper of op de camping tv wilt kijken dan kun je Digitenne of satelliet tv overwegen.

Digitenne

Ook met Digitenne is het mogelijk om draadloos tv te kijken zonder gebruik te maken van een coax kabel of schotel. Digitenne is een product van KPN maar hiervan kan je ongeacht je provider gebruik van maken. Bij KPN en KPN dochterbedrijven krijg je echter wel korting.

Digitenne bestaat uit een ontvanger die een tv signaal uit de lucht kan ontvangen. Door de ontvanger via de scartkabel op jouw televisie aan te sluiten kan er tv worden gekeken, let op dit is niet mogelijk in HD. Meer over Digitenne vind je hier.

Satelliet tv

Met Satelliet tv kijk je tv via de schotel. Daarnaast wordt er bij Satelliet tv ook gebruik gemaakt van coax kabels om de tv aan te sluiten. Daarom is Satelliet tv niet echt een geschikte oplossing als je zonder kabels tv wilt kijken. Wel is het een goede oplossing om in het buitenland tv te kijken of op de boot of in de camper/caravan. Hier kun je meer lezen over Satelliet tv.

Zonder tv abonnement tv kijken

Heb jij eigenlijk helemaal geen tv abonnement meer nodig maar wil je toch af en toe tv kijken? Veel programma’s kun je achteraf gewoon gratis terugkijken. Daarnaast kun je Nederland 1,2 en 3 altijd gratis kijken via Npo.nl of door gebruik te maken van de NPOstart app. Via de NPOstart app kun je met de Chromecast ook live te streamen je een tv scherm. Hier lees je meer over gratis tv kijken.

Een alternatief voor een traditioneel tv abonnement bij een tv aanbieder is de live en On Demand tv dienst NLziet. Hiermee kun je live naar alle grote Nederlandse tv zenders kijken. Voor €7,95 per maand (maandelijks opzegbaar abonnement) kijk je live tv en onbeperkt programma’s terug.

Tv kijken in je caravan of camper op de camping

Zit je geregeld op de camping en mis je daar de televisie? Met onderstaande oplossingen is het mogelijk om op de camping in jouw caravan of camper Nederlandse tv te kijken. Ook lees je hoe je op de camping in het buitenland alsnog Nederlandse tv kunt kijken.

4 manieren om tv te kijken op de camping

Er zijn meedere manieren om op de camping tv te kijken namelijk:

 • Via Digitenne
 • Met een tv app (evt in combinatie met een Chromecast)
 • Via de satelliet
 • Via een bestaande kabelaansluiting op de camping

Digitenne op de camping

Een makkelijke manier om op de camping tv te kijken is door gebruik te maken van Digitenne van KPN. Je kunt het kastje met de ontvanger overal mee naartoe nemen en dus ook naar de camping.

In principe is dit een heel geschikte en makkelijke optie om draadloos tv te kijken op de camping. Het enige wat je hiervoor wel nodig hebt in je caravan of camper is stroom, standaard 230-240 volt.

Gelukkig is 12 volt ook een optie. Je hebt dan wel een 12v converter / adapter nodig voor het kastje van de Digitenne tv ontvanger.

Als je nu een nieuw abonnement neemt bij Digitenne kost je dat tussen de €10 en €20 per maand plus eenmalige aansluitkosten.

Voordelen Digitenne op de camping

Het grote voordeel van Digitenne van KPN is dat het eenvoudig werkt, aansluiten kost je letterlijk minder dan 10 minuten. Ook is het mogelijk om zonder extra- ontvanger en afstandbediening te kijken door gebruik te maken van de Digitenne Insteekkaart.

Nadelen Digitenne op de camping

Het grote nadeel is dat Digitenne niet beschikbaar is in het buitenland en dat het relatief duur is omdat je er misschien niet elke maand gebruik van maakt.

Houdt er ook rekening mee dat de dekking van Digitenne niet 100% is in Nederland, op sommige postcodes is het signaal niet erg sterk en wordt het afteraden om gebruik te maken van Digitenne. Hoe sterk het Digitenne signaal is kun je vooraf checken. Met de postcode check. Dit is wellicht de moeite waard om te checken als je steeds op dezelfde camping vertoeft.

TV kijken op de camping met een tv app

Hoogstwaarschijnlijk ben je op dit moment al klant bij een tv provider en heb je een tv abonnement voor thuis. Bij ongeveer alle tv providers is het mogelijk om tv te kijken via de tv app of website.

Dit betekent dat je ook op de camping tv kunt kijken zonder dat je een extra abonnement hoeft af te sluiten.

TV app streamen naar een tv scherm

Nu denk je misschien leuk die tv app, maar ik wil tv kijken op een tv scherm in mijn caravan? Dat kan ook lees dan even dit artikel.

Het enige nadeel van tv kijken via een tv app is dat dit alleen kan binnen Europa, tenzij je slim gebruik maakt van een vpn verbinding.

Uiteraard kun je alleen gebruik maken van een tv app als je verbonden bent met het internet. Dit kan zijn de camping wifi of een 3G of 4G internet verbinding. Maak je gebruik van een 3G of 4G verbinding let er dan even op je dataverbruik.

Tv kijken op de camping in het buitenland

Sta je met je caravan of camper op de camping in het buitenland ook dan is het mogelijk om televisie te kijken. Helaas is het dan niet meer mogelijk om gebruik te maken van Digitenne van KPN (ontvangst beperkt zich tot Nederland). Ga je buiten Europa kamperen dan kun verdwijnt ook de optie om via een tv app tv te kijken (met uitzondering van slimme vpn gebruikers). Wel kun je altijd via satelliet tv in het buitenland Nederlandse televisie bekijken.

Dit is bijvoorbeeld mogelijk met het recreatiepakket van Canal Digitaal. Hiervoor betaal je een eenmalig bedrag + de maandelijkse abonnementskosten.

Bij dit pakket zit een schotel + schotel standaard en alle kabels die je nodig hebt om de tv op de schotel aan te sluiten. Daarnaast bevat het pakket een handleiding waarmee je vrij eenvoudig de schotel kunt instellen zodat je tv kunt kijken via de satelliet.

Het recreatiepakket is geschikt voor zowel Nederland als het buitenland. In het buitenland is er (vrijwel) volledige dekking in heel Europa. Zie hieronder het bereik van de ASTRA satelliet.

bereik satelliet
Het bereik van de Astra satelliet.

Zoals je ziet is bijna heel Europa gedenkt. In Scandinavië, het noorden van Zweden, Noorwegen en Finland is het bereik een stuk minder.

In de donkere gebieden (op de afbeelding) is het bereik uitstekend, hoe lichter het wordt hoe minder het bereik. In de lichtere gebieden zul je ook relatief sneller last hebben van een storing, door bijvoorbeeld regen of slecht weer.

TV kijken op de camping via de schotel

Maar zoals je ziet heb je dus met satelliet tv de mogelijkheid om lekker op de camping in Frankrijk en Spanje in jouw caravan of camper Nederlandse televisie te kijken.

Een ander groot voordeel van schotel tv in je caravan is de uitstekende HD beeldkwaliteit. Daarnaast maakt het niet uit wat voor televisie je hebt, elke televisie kan met de juiste kabel worden aangesloten.

Satelliet tv is dus absoluut een aanrader wanneer je lekker in je caravan of camper tv wilt kijken.

Alle informatie om buiten in de tuin tv te kijken

Nu het lekkere weer er weer aankomt wil je natuurlijk ook graag buiten in de tuin televisie kunnen kijken. Het liefst natuurlijk zonder kabels door de tuin te hoeven leggen of op een andere manier alles overhoop te halen. Lees hier hoe je ook buiten in je tuinhuis, tuin, buitenshuis of op je terras lekker buiten draadloos tv kunt kijken.

Interactieve TV

Wanneer je beschikt over Interactieve tv van bijvoorbeeld KPN, Ziggo, Telfort of Xs4all of Horizon TV van UPC dan is het vrij gemakkelijk om buiten in de tuin televisie te kijken. Er zijn dan in eerste instantie drie opties mogelijk.

 1. Televisie kijken op een tweede televisie (of je kunt je televisie van binnen naar buiten halen, maar dat is misschien vervelend als je een permanente televisie wilt installeren in je tuinhuis).
 2. Televisie kijken op laptop via het internet.
 3. TV kijken op tablet / Ipad of smartphone via het internet

Kies je voor optie nummer 1 dan hoef je eigenlijk alleen maar te beschikken over een stopcontact (maar stroom heb je voor alle drie de opties nodig want de apparaten moet toch gevoed worden). Wel heb je voor optie 1 een draadloze verbindingsset via het stopcontact nodig wil je voorkomen dat je kabels moet gaan trekken. Vervolgens sluit je interactieve tv ontvanger aan op de verbindingsset en koppel je de televisie aan de verbindingsset doormiddel van een hdmi of Scart kabel. Optie 1 is het mooiste maar duurste resultaat. Met een interactieve hd ontvanger kun je zelfs buitenshuis tv kijken in HD kwaliteit, maar daarvoor heb je dus wel een draadloze verbingsset nodig.

Buitenshuis tv kijken op tablet, smartphone of laptop

Dit is de meest eenvoudige optie, maar is misschien niet erg geschikt wanneer je met meerdere personen buiten in de tuin tv wilt kijken.  Voor deze optie moet je buiten wel de beschikking hebben over snel internet, dit kan doormiddel van Wifi. Vaak is het Wifi Signaal buiten een stuk minder sterk maar gelukkig bestaat hiervoor een optie.

Wil je toch met meerdere mensen tv kijken maar heb je geen zin om een draadloze verbindingsset aan te schaffen? Dan kun je ook je laptop aansluiten op je televisie met een hdmi kabel, zodoende beschik je alsnog over buiten televisie op een groot scherm met tv kwaliteit.

Door een Wifi versterker aan te schaffen, vergroot je het bereik van jouw Wifi Signaal. Daarnaast wordt het Wifi Signaal versterkt waardoor je zonder haperingen buiten tv kunt kijken. Dit doe je door online in te loggen op de site van jouw tv aanbieder. Vervolgens kun je veel zender online streamen. Let op voor bovenstaande opties moet je dus wel een interactief tv pakket hebben afgesloten, anders is het niet mogelijk om in hoge kwaliteit tv te kijken.

Voor de tablet en en smartphone zijn er bepaalde Apps beschikbaar, dit maakt online tv kijken nog gemakkelijker. De Apps van Ziggo, KPN, Telfort en de andere tv aanbieders zijn vaak gratis maar inloggen met je account is wel vereist.

Buiten tv kijken met digitenne

Heb je geen interactieve tv en wil je dit ook niet gaan afsluiten dan zijn er ook andere opties maar die zijn wel wat minder fraai. Een zeer eenvoudige en betrouwbare optie is digitenne af te sluiten. Dit is relatief duur want een maand abonnement kost tussen de 10 en 20 euro per maand, terwijl het in de wintermaanden natuurlijk niet echt aantrekkelijk is om buitenshuis tv te kijken. Voor digitenne heb je alleen een stopcontact nodig (voor zowel de ontvanger als natuurlijk de televisie).

Met digitenne is het niet mogelijk om in HD kwaliteit tv te kijken. De digitenne ontvanger kun je namelijk alleen verbinden met de tv met een SCART kabel, waarmee het niet mogelijk is om in HD kwaliteit tv te kijken.

Kabel trekken

Hoewel ik hier als draadloostvkijken.com webmaster niet zo fan van ben behoort een kabel trekken natuurlijk ook nog tot de opties. Op internet kun je voor weinig geldt een mooie lange kabel kopen. In de tuin is een kabel natuurlijk een stuk makkelijker weg te dan in huis. Denk bij het werwerken van de kabel  bijvoorbeeld aan de struiken aarde waaronder je de kabel kunt laten lopen. Met een goede dikke kabel, hoef je er niet bang voor te zijn dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Fel licht en regen

In de tuin heb in tegenstelling tot binnen natuurlijk veel meer te maken met fel licht en nattigheid door regen. Het is daarom verstandig om eerst enigszins na te deken waar je het beeldscherm plaatst. Veel televisie zijn niet bestand tegen water, plaats de televisie daarom altijd onder een afdakje. Houdt hierbij ook rekening dat met harde wind de televisie alsnog nat kan worden, zorg dus ook voor voldoende beschutting.

Dit is ook handig voor het felle licht. Fel zonlicht kan er voor zorgen dat je maar weinig ziet van wat er op het beeldscherm afspeelt. Het is daarom verstandig om je beeldscherm ook in de schaduw te plaatsen. Daarnaast kan fel zonlicht je beeldscherm ernstig beschadigen wanneer je beeldscherm langdurig wordt blootgesteld aan de zon.

Speciale TV voor Buiten

Wil je het helemaal goed uitpakken en tegelijkertijd goed genieten van het weer en televisie. Dan zijn er ook speciaal gefabriceerde televisie beschikbaar voor buiten. Deze zijn in tegenstelling tot de normale televisies wel bestendigd tegen water. Daarnaast is er al rekening gehouden met het felle licht in je tuin. Deze televisies zijn daarom veel feller dan normale televisies, zodoende zorgen ze voor beter beeld tijdens zonnige periodes en zijn deze tv’s bestand tegen fel zonlicht. Absoluut een aanrader dus wanneer je vaker buiten tv wilt kijken en als je optimaal wilt genieten van voetbalwedstrijden tijdens het EK of WK Voetbal.

TV kijken op laptop in top kwaliteit via het Internet

TV kijken op laptop is een mooi alternatief in plaats van tv kijken via de televisie. Tegenwoordig is het erg eenvoudig om in HD kwaliteit tv te kijken op je laptop.

Wil je in de beste kwaliteit Nederlandse tv zenders bekijken vanaf je laptop, dan raad ik je aan om dat te doen via de online televisie website van jouw tv aanbieder. Bij vrijwel iedere tv aanbieder is het mogelijk om tv te kijken via de laptop.

De kwaliteit van de stream hangt af van twee factoren. Ten eerste is de snelheid van het internet cruciaal, hoe sneller de internet verbinding hoe minder haperingen en hoe hogere kwaliteit. Daarnaast spelen de eigenschappen van je laptop ook mee, hoe moderner en sneller je laptop hoe minder last je zult hebben van vertraging en haperingen.

Hieronder lees je bij welke tv aanbieders je in HD kwaliteit kunt genieten van Nederlandse en buitenlandse tv zenders vanaf de laptop. In tegenstelling tot tv kijken op de televisie is voor tv kijken op laptop een kabelaansluiting, lastige coax kabels of ingewikkelde zenders en ontvangers allemaal niet nodig. Het enige wat je nodig hebt is een goede internet verbinding.

Continue reading “TV kijken op laptop in top kwaliteit via het Internet”

Tips & Apps om tv te kijken op je tablet

Met een mooie Ipad of Android tablet kun je ook live tv kijken in top kwaliteit. Hoe je dit letterlijk met een paar scherm aanrakingen doet lees je hier!

Om live televisie te kunnen kijken op je tablet heb je in eerste instantie internet nodig. Dit kan door je Ipad of Android tablet te verbinden met een Wifi Netwerk. Het is belangrijk dat je een goede internet verbinding hebt anders gaan de beelden haperen en kun je niet prettig live tv kijken op je tablet.

Is er geen Wifi netwerk beschikbaar dan kun je, mits je dat tot je beschikking hebt, op je tablet gebruik maken van het 3G of 4G mobiel internet. Gebruik je mobiel internet op je tablet dan is het verstandig om je data bundel in de gaten te houden, want streamen kost relatief veel Megabytes aan mobiel internet.

Naast een internet verbinding moet je een abonnement hebben op interactieve tv  van KPN, Ziggo, Telfort, Xs4all of Tele 2 of Horizon TV indien je bent aangesloten bij UPC. Heb je interactief tv abonnement, lees dan verder bij het kopje dat gaat over tv kijken op tablet met handige Apps

Heb je geen interactief tv abonnement dan kun je slechts van een bepaald aantal zenders gebruik maken bij het tv kijken vanaf je tablet. Dit zijn voornamelijk de gratis zenders zoals Nederland 1, 2 en 3 of BVN.

TV kijken op Ipad / Tablet met Apps

Met het interactieve tv pakket van jouw aanbieder (Ziggo, KPN, UPC, Xs4all, Telfort of Tele2) kun je ook gebruik maken van de live tv Apps die beschikbaar zijn voor de iPad in de AppStore of voor je Android tablet in de Google Play Store. De live tv Apps hebben als voordeel dat ze geoptimaliseerd zijn voor iPad en tablet. Daarnaast werkt het gewoon veel gebruikersvriendelijker dan wanneer je de browser gebruikt. Hieronder vind je per tv aanbieder welke App je kunt gebruiken om draadloos tv te kunnen kijken op je iPad of Android tablet.

Overzicht live tv Apps voor iPad en Android Tablets

 • KPN: KPN iTV Online
 • Xs4all: Xs4all Web TV
 • Ziggo: Ziggo TV
 • UPC: Horizon TV
 • Telfort: Online TV Telfort
 • Tele2: Tele2 TV App

Downloaden en Inloggen Live tv App

Voor het downloaden van de Tv kijken App op IPad heb je uiteraard de gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord van je Apple account nodig.

Voor het downloaden van de live tv app op je Android tablet natuurlijk je Google Play account.
Vervolgens zijn de Apps kosteloos te downloaden.

Inloggen op TV App
Om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van de app zul je nog moeten inloggen op de app. Vaak is dit maar een keer noodzakelijk daarna kan je wachtwoord worden onthouden. Heb je nog geen account bij je tv aanbieder, dan zul je die eerst moeten aanmaken. Vaak heb je hiervoor je abonneenummer nodig, deze vind je op facturen van jouw tv aanbieder of op rekeningafschriften. Door een mailtje te sturen naar de klantenservice van jouw tv aanbieder kun je hem ook achterhalen.

Eenmaal ingelogd kun je draadloos tv kijken zolang je maar een internetverbinding tot je beschikking hebt.

Deze manier van draadloos tv kijken is dus ook zeer geschikt wanneer je op vakantie bent of op de camping zit. Ook is het handig wanneer je Utopia op je laptop wilt kijken terwijl de persoon naast je op de bank het nieuws wil volgens.

Draadloos tv kijken met KPN? Dit zijn de mogelijkheden

Hulpmiddel #1 TP-Link 2 Adapters
Hulpmiddel #2 Chromecast

Draadloos tv te kijken bij KPN is het makkelijkst door gebruik te maken van de draadloze verbindingsset. Maar ook met Digitenne, Chromecast en de KPN tv app kun je draadloos tv kijken. In dit artikel lees je drie manieren om draadloos tv te kijken bij KPN.

Normaal gesproken sluit je bij KPN de tv ontvanger met een utp kabel op je modem aan. Helaas komt het vaak voor dat het modem zich ver van de tv vandaan bevindt. Bijvoorbeeld in de meterkast.

Het gevolg is dat je lange kabels moet gaan trekken van je modem naar de tv ontvanger. Dat heb je natuurlijk liever niet. Helaas bestaat er nog geen draadloze tv ontvanger. Gelukkig zijn er wel andere draadloze oplossingen.

Draadloze verbindingsset

Een draadloze verbindingsset van TP Link.

De draadloze verbindingsset is de beste manier om draadloos tv te kijken bij KPN. Iedere klant van KPN (inclusief glasvezel abonnementen maar ook klanten van Xs4all, Online.nl, Tele2, T-Mobile kunnen gebruik maken van de verbindingsset.

De draadloze verbindingsset (bestaande uit minimaal twee adapters) vervangt de utp kabel tussen modem en tv ontvanger en stuurt het tv signaal via het stopcontact van het modem naar je het tv ontvanger. Daarbij maakt de verbindingsset gebruik van de bedrading van je elektriciteitsnetwerk.

De verbindingsset zorgt voor de connectie tussen het modem en de tv ontvanger.

Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien is de verbindingsset dus niet volledig draadloos. Er loopt nog altijd een kabel van de verbindingsset naar de tv ontvanger en ook de tv ontvanger sluit je met een hdmi kabel aan op de televisie. Maar gelukkig hoef je geen lange utp kabel van je modem naar de tv ontvanger te leggen.

KPN draadloze verbindingsset

Om gebruik te maken van de draadloze verbindingsset kun je twee dingen doen.

 1. Via KPN een draadloze verbindingsset kopen.
 2. Online een goedkopere verbindingsset kopen, bijvoorbeeld bij bol.com

Bij KPN kun je een verbindingsset kopen voor €80. De DVS1200, dit is een prima verbindingsset en hiermee kun je een tv draadloos aansluiten.

Als alternatief voor de draadloze verbindingsset van KPN kun je ervoor kiezen om bij bol.com een draadloze verbindingsset van het merk TP-Link te kopen. Voor het aansluiten van één tv betaal je dan €45.

Je kunt ook een draadloze verbindingsset kopen die bestaat uit drie adapters waarmee je twee televisies kunt aansluiten daarover lees je hier meer.

Tv van KPN streamen naar de tv met de Chromecast

Een andere manier om draadloos tv te kijken bij KPN is door live tv vanuit de KPN tv app naar je tv scherm te streamen. Om hiervan gebruik te maken is een goede wifi verbinding wel vereist.

Hierbij gebruik je de Google Chromecast. Naast een Chromecast heb je ook de KPN tv app nodig. De app kun je “gratis” gebruiken binnen je KPN internet en tv abonnement.

Stream kpn tv
Tv vanuit de app naar het tv scherm

Benodigde tijd: 6 minuten.

In onderstaand stappenplan leg ik uit hoe je draadloos tv kunt kijken bij KPN door vanuit de tv app live tv te streamen naar je tv scherm.

 1. Zet de televisie aan.

  Zet de tv aan en selecteer met de tv afstandsbediening de hdmi ingang waarop de Chromecast is aangesloten.

 2. Open de tv app.

  Open de KPN interactieve tv app op je smartphone of tablet. Heb je die nog niet? Download dan eerst de tv app in de AppStore. Zorg er ook voor dat je je KPN account gegevens bij de hand hebt om in te loggen.

 3. Stream vanuit de tv app naar je Chromecast.

  Kies in de tv app een tv zender die je wilt bekijken en klik op het Chromecast icoontje om live tv naar je Chromecast en tv te streamen.

Let op, door gebruik te maken van deze oplossing geniet je mogelijk niet van alle functionaliteiten die een tv ontvanger wel heeft. Zoals opnemen, gemist en terugspoelen. TV apps zijn echter volop in ontwikkeling dus mogelijk kun je in de toekomst wel gebruik maken van deze funcitonaliteiten.

Het voordeel van deze oplossing is dat het een volledige draadloze oplossing is. Het nadeel is echter dat je niet kunt zappen met een ouderwetse afstandsbediening.

Draadloos tv kijken met Digitenne

Digitenne is wat mij betreft de laatste optie om draadloos tv te kijken bij KPN. Een aantal jaar geleden was het een goede oplossing maar nu is Digitenne voor thuisgebruik niet echt een aanrader.

Nu is het vooral nog handig wanneer je tv wilt kijken op de camping, boot of als je slecht of geen internet hebt.

Het mooie aan Digitenne is dat het binnen vijf minuten is aangesloten. Maar vergeleken met de draadloze verbindingsset of Chromecast is het een dure oplossing.

Voor Digitenne betaal je een extra vast bedrag per maand bovenop je standaard tv abonnement. Als klant van KPN krijg je wel korting.

Met Digitenne ben je qua zenders relatief beperkt, je ontvangt de 26 basis zenders die je nog kunt uitbreiden met Fox Sports.

Wat kost Digitenne? op moment van schrijven kost deze oplossing iets meer dan een €15 per maand. Meer over Digitenne lees je hier.

Conclusie: draadloos tv kijken met KPN

De beste manier om draadloos tv te kijken in huis bij KPN is door gebruik te maken van de draadloze verbindingsset. Naast een storingsvrije oplossing kun je gewoon op de manier zoals je gewend bent tv blijven kijken bij KPN.

Als goede tweede oplossing kun je live tv vanuit de tv app streamen naar je tv met de Chromecast. Dit is ook een goede oplossing als je bijvoorbeeld in de tuin tv wilt kijken. Voordeel van deze oplossing is dat het helemaal draadloos is en je geen tv ontvanger nodig hebt.

Werken bovenstaande oplossingen niet? Bijvoorbeeld omdat je geen goede wifi hebt of ergens wilt kijken waar je geen verbindingsset kunt gebruiken? Ga dan voor Digitenne.

Draadloos tv kijken via stopcontact

Hulpmiddel #1 TP-Link 2 Adapters
Hulpmiddel #2 TP-Link 3 Adapters

Met een powerline adapter kun je tv kijken en internetten via het stopcontact. De powerline adapter komt van pas als je tv wilt kijken zonder UTP kabels te trekken. Of als je het Wifi signaal in en rondom je huis wilt verbeteren. In dit artikel leg ik uit hoe internet en tv kijken via het elektriciteitsnetwerk werkt.

Hoe werkt tv kijken via het stopcontact?

Om draadloos televisie te kijken via het stopcontact heb je allereerst een stopcontact nodig in de buurt van de televisie. Waarschijnlijk is dat geen probleem want de televisie heeft ook elektriciteit nodig.

Draadloos tv kijken via stopcontact klinkt misschien ingewikkelder dan het is maar echt, het is kinderlijk eenvoudig om zo een draadloze verbinding te maken. Hier hoef je absoluut geen elektriciën of technicus voor te zijn. Het enige wat je nodig hebt om tv te kijken via het stroomnet is een draadloze verbindingsset.

De draadloze verbindingsset wordt ook wel powerplug of homeplug genoemd maar alledrie de termen verwijzen naar hetzelfde product. Hieronder een schematische weergave van de verbindingsset.

Zo werkt tv kijken via het stopcontact. Je kunt de verbindingsset ook gebruiken om internet door je huis te verspreiden

Powerline adapters kopen

Met de verbindingsset kun je tot twee televisies draadloos aansluiten. Via de volgende links kun je geschikte verbindingssets van TP Link kopen om één of twee televisies via het stopcontact aan te sluiten:

Hoe sluit je een draadloze verbindingsset aan?

Het aansluiten van deze verbindingsset is vrij eenvoudig. 

Wat heb je nodig?

 • Televisie
 • Router/modem (deze bevindt zich vaak in de meterkast, dit apparaat zorgt ook voor het internet in huis)
 • Twee verbindingsadapters.
 • Twee utp kabels (deze worden ook meegeleverd bij de aanschaf van een draadloze verbindingsset).
 • De tv ontvanger

Stappenplan:

 1. Sluit één adapter aan op het modem. Dit doe je door een utp kabel in het modem te stoppen, het andere uiteinde stop je in de adapter. Vervolgens doe je de adapter in het stopcontact.
 2. Dan ga je met de andere adapter, tv ontvanger en de tweede utp kabel naar de plaats waar je televisie wilt kijken. Vervolgens verricht je hier de volgende handeling: sluit de adapter aan op de tv ontvanger met de utp kabel. Stop de tweede adapter in het stopcontact. Sluit vervolgens de tv ontvanger aan op de televisie met een hdmi kabel.
 3. De verbinding via het stopcontact wordt tot stand gebracht door het PAIR knopje op de beide adapters in te drukken. Wanneer de lampjes van de adapters branden is de draadloze verbinding via het stopcontact op de juiste wijze geïnstalleerd. Je kunt nu tv kijken via het stopcontact kijken zoals je gewend bent.

TV signaal via het stopcontact tips

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je van tv kijken via het stopcontact gebruik maakt. Doormiddel van deze methode wordt het tv signaal verstuurd via het lichtnet.

 • Het is van belang dat je de adapter altijd direct aansluit op het lichtnet (stopcontact) maak geen gebruik van een stekkerdoos of verlengsnoer. Dit zorgt ervoor dat de verbinding verslechterd of mogelijk helemaal verdwijnt.
 • De kwaliteit van de verbinding is afhankelijk van de kwaliteit het elektriciteitsnetwerk in huis.
 • Check hieronder of je bij jouw tv aanbieder ook een draadloze verbindingsset kunt gebruiken om tv te kijken.
Bij welke televisie aanbieders is draadloos tv kijken via stopcontact mogelijk?

Draadloos tv kijken via stopcontact op deze manier is mogelijk bij KPN, Xs4all, Telfort, Vodafone en Tele2. Wanneer je een pakket hebt afgesloten bij één van deze providers is dit een makkelijke manier om het tv signaal via het stopcontact te laten lopen. Doordat deze optie gebruik maakt van het stabiele lichtnet beschouw ik draadloos tv kijken via het stopcontact als één van de betere oplossingen. Het signaal zal namelijk nooit verstoord worden door muren en andere obstakels.

Wifi via het stopcontact?

Powerline adapters kun je ook inzetten voor wifi via het stopcontact. De powerline adapters zijn ideaal om overal in huis goed en snel internet te krijgen. Lees hier meer over wifi via het stopcontact. Wifi via het stopcontact werkt in tegenstelling tot tv via het internet bij alle tv & internet providers.

Kan ik ook tv kijken via het stopcontact bij Ziggo?

Officiële ondersteuning  voor tv kijken via het stopcontact met de draadloze verbindingsset bij kabelaanbieders zoals Ziggo. De draadloze verbindingsset kun je bij Ziggo alleen gebruiken om een Horizon Extra Mediabox aan te sluiten (Ziggo zelf raadt het gebruik van een verbindingsset icm een Extra Mediabox af). De standaard Mediabox van Ziggo kun je alleen aansluiten met een coax kabel. Een perfecte alternatieve oplossing om draadloos tv te kijken bij Ziggo is de Ziggo Go app in combinatie met de Google Chromecast.

Coax via het stopcontact

Ik heb geen ervaring met een coax tv signaal via het stopcontact versturen. Als je wel een utp wandcontact aansluiting hebt op de plek waar je tv wilt kijken kun je wel een coax verlenger over utp overwegen. In theorie zou je ook een coax over utp converter kunnen combineren met een draadloze verbindingsset. Dan is een coax signaal via het stopcontact wel mogelijk.